Raseprofil: Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en mellomstor hund som kommer i to pelsvarianter – krøllet og bølget. Dette er en apporterende vannhund med gode svømmeferdigheter. Portugisisk vannhund ble tidligere brukt om bord på fiskebåter, men har likevel gode egenskaper som apporterende jakthund på sjøfugl.

Portugisisk vannhund fakta

HunderasePortugisisk vannhund
OpprinnelsePortugal
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid7-15 år
Høyde43-57 cm
Vekt16-25 kg
PelsHalvlang (krøllet og bølget)

Størrelse og utseende

Portugisisk vannhund er en mellomstor rase, men dens muskulære bygning gir den en kraftig og sterk utstråling. Voksne hanner har en mankehøyde på mellom 50 og 57 cm, mens tispene har en litt lavere mankehøyde på mellom 43 og 52 cm. 

Når det kommer til vekt kan en voksen portugisisk vannhund veie alt mellom 16 og 25 kg.

Pels

Et av de mest karakteristiske trekkene til portugisisk vannhund er dens tykke og frodige pels. Denne rasen har en unik pelsstruktur som varierer fra bølgete til krøllete. Det er viktig å merke seg at pelsen til denne rase krever betydelig vedlikehold, inkludert regelmessig børsting og klipping, samt hyppige bad for å holde pelsen i god stand.

Hale

Portugisisk vannhund er kjent for sin lange og kraftige hale. Halen er ikke bare et estetisk trekk, men også funksjonell. Den fungerer som et ror når hunden svømmer og er en av grunnene til rasens ekstraordinære ferdigheter i vannet. Halen er tykk ved basen og tynner ut mot enden. Den er ofte båret i en elegant bue over ryggen når hunden er i bevegelse.

Lynne, trening og lydighet

Når det kommer til lynne er portugisisk vannhund en leken, intelligent og sosial hunderase. Den trives i selskap og knytter sterke bånd til familien sin. Ikke la deg lure av rasens milde og vennlige utseende – denne hunden er aktiv og energisk, og krever mye mosjon og mental stimulering.

Å trene en portugisisk vannhund er en givende oppgave. Med sin skarpe intelligens og lærevillige natur responderer den godt på positiv forsterkning. Den er kjent for sin lydighet, men krever likevel konsekvent og engasjerende trening. Aktiviteter som agility, apportering og lydighetstrening er ideelle for denne rasen.

Når det kommer til lyder er ikke portugisisk vannhund ikke en typisk bjeffer. Den kan bjeffe når den oppdager noe uvanlig, men med riktig trening kan uønsket bjeffing kontrolleres.

Husk at en fornøyd portugisisk vannhund er en hund som er godt trent, sosialt stimulert og full av liv.

Aktivitetsnivå og mosjon

Portugisisk vannhund er en livlig hunderase som elsker å være i aktivitet. Dette er ingen slappfisk, men en hund full av energi og livsglede. Uansett om det er en tur i parken, en lang fjelltur eller en lek, vil denne hunderasen sette pris på aktiviteten. Husk også at disse hundene elsker å være i vann. Å hente ting eller leker i vannet kan være god trening.

Den trives godt med en time til halvannen mosjon hver dag, men helst oftere sistnevnte. Tenk lange turer der hunden får løpe, snuse og utforske.

I tillegg til fysisk aktivitet trenger portugisisk vannhund også mental stimulering. Den er intelligent rase og elsker utfordringer.  Aktiviteter som lydighetstrening, lek og hundesport er perfekte muligheter til å kombinere begge deler. En fornøyd portugisisk vannhund er en som har fått utløp for sin energi og nysgjerrighet.

Stell av portugisisk vannhund

Å ta godt vare på en portugisisk vannhund krever litt innsats, men med litt kunnskap og regelmessig rutine, kan du enkelt holde hunden din sunn og velstelt. La oss se på hva du trenger å vite for å ivareta helsen til din portugisisk vannhund:

Pelsstell og røyting: Pelsen til portugisisk vannhund krever litt innsats, og bør børstes minst én gang i uken for å unngå floker og for å holde pelsen ren og sunn. Noen kan potensielt være nødt til å børste hunden mer regelmessig enn dette. Dette er en hunderase som røyter lite, så du vil ikke ha massevis av hår hjemme på grunn av hunden.

Ører og øyne: Øyne og ører bør sjekkes regelmessig. Ørene skal rengjøres skånsomt for å forebygge ørebetennelse. Øynene skal være klare og uten utflod. Rødhet eller hevelse kan være tegn på infeksjon og bør tas opp med veterinær.

Tannpleie: Tannhelsen til din portugisiske vannhund kan opprettholdes med et sunt kosthold og regelmessig tannpuss. Et ekte storfebein kan være nyttig for å rense tennene naturlig og gir samtidig rikelig med mineraler og næringsstoffer. Ikke gi små og skarpe bein som kan skade munnen eller innvollene.

Kloklipp: Klørne på en portugisisk vannhund bør holdes korte. Pass på å ikke klippe for langt inn da det er både nerver og blodårer der. Hvis hunden er mye aktiv kan klørne slites ned naturlig. Likevel er en regelmessig sjekk og eventuell kloklipp anbefalt.

Bad: Portugisisk vannhund bør som med de fleste hunder kun bades når det er nødvendig. Altså når den er spesielt skitten eller lukter vondt. Bruk en mild hundesjampo eller kun vann om det er nok.

Bruksområder for portugisisk vannhund

Den portugisiske vannhunden er en utrolig allsidig rase kjent for sin utmerkede svømmeferdighet, intelligens og lærevillighet. De er ikke bare flotte familiehunder, men kan også bli brukt i en rekke spesialiserte roller.

Apporterende vannhund og jakthund

Tradisjonelt sett har portugisisk vannhund blitt brukt som arbeidshunder på fiskebåter. De er dyktige svømmere som var i stand til å apportere fiskeredskaper, redde fiskere i nød og beskytte båten mot trusler.

Med sin naturlige kjærlighet for vann utmerker portugisisk vannhund seg også som vannapporterende jakthund, spesielt på sjøfugl. Deres lærevillighet, kombinert med den sterke svømmeferdigheten gjør dem til gode jakthunder.

Nesearbeid

Takket være sin utmerkede luktesans og intelligente natur er portugisisk vannhund velegnet for nesearbeid. De kan trenes til å spore narkotika, fungere som ettersøkshunder og til og med finne trøfler. Deres dedikerte arbeidsmoral og evne til å konsentrere seg om oppgaver gjør dem gode til denne typen arbeid.

Hundesport

Portugisisk vannhund elsker å være aktive og å utfordre seg selv, noe som gjør dem perfekt for hundesport. Deres intelligens og lærevillighet gjør dem til sterke konkurrenter i disipliner som freestyle, agility og lydighetskonkurranser. Rasen er kjent for sin atletiske evne og høye energinivå, som begge kommer godt med i hundesport.

Familiehund

Til tross for sine mange arbeidsrelaterte egenskaper, er portugisisk vannhund først og fremst en fantastisk familiehund. De er kjærlige, lojale og gode med barn. Deres sosiale natur gjør at de trives i familiesituasjoner og deres lærevillighet gjør dem lette å trene. Med riktig trening og sosialisering kan portugisisk vannhund være et fantastisk tilskudd til enhver familie.

Fôr og kosthold

Det er essensielt å gi portugisisk vannhund mat av høy kvalitet fri for fyllstoffer som mais, soya og korn. Disse ingrediensene tilbyr ikke mye næringsverdi og kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen hunder. I stedet bør du velge fôr fra merker som VOM, som er kjent for sin førsteklasses kvalitet, eller gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Husk at et sunt kosthold er avgjørende for hundens helse og velvære.

Mengde mat

Hvor mye mat portugisisk vannhund trenger avhenger av hundens alder, størrelse, aktivitetsnivå og generelle helse. En god tommelfingerregel for å beregne kaloriinntaket er å gange hundens vekt i kg med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 20 kg, vil den trenge omtrent (20*30 + 70) = 670 kalorier per dag. 

Hvis hunden din er veldig aktiv, kan du muligens måtte øke kaloriinntaket litt. Det å veie hunden regelmessig er viktig for å sikre at du holder hunden innenfor idealvekten til rasen.

Vanlige helseproblemer

Portugisisk vannhund er en rase med mange positive sider, inkludert en god helsetilstand. De fleste lever lange, gode liv og blir i gjennomsnitt 7-15 år gamle. Det er imidlertid eksempler på hunder som har nådd en alder på hele 21 år i Norden.

Det er viktig å vite at det aktivt arbeides med defekter som hoftedysplasi, progressiv retinal atrofi, og i den senere tid har det dukket opp tilfeller av ankyloserende spondylitt. Alle disse forholdene kan potensielt arves fra foreldrene og blir derfor nøye sjekket av ansvarlige oppdrettere før avl. 

Noen portugisiske vannhunder kan også lide av juvenil dilatert kardiomyopati, en tilstand som påvirker hjertemuskelen, og degenerativ lumbosakral stenose, en tilstand som påvirker ryggraden. En annen tilstand, kjent som addisons sykdom, kan også påvirke portugisisk vannhund selv om den er relativt sjelden.

Det å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer, kan redusere risikoen for at valpen din utvikler disse tilstandene. Det er også viktig med regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, god fysisk aktivitet og et sunt kosthold for å bidra til å holde hunden unna disse problemene. Sørg for å gjøre ditt for å gi portugisisk vannhund de beste forutsetningene for et langt og sunt liv.

Alternativer til portugisisk vannhund

Hvis du er fascinert av portugisisk vannhund, men av en eller annen grunn leter etter et alternativ, finnes det andre raser som kan passe deg. Vi skal se nærmere på tre alternativer nedenfor. Alle disse rasene har enkelte likhetstrekk med portugisisk vannhund, men de har også sine unike egenskaper.

Lagotto romagnolo (italiensk vannhund)

Lagotto romagnolo er en annen vannelskende rase som stammer fra Italia. Som portugisisk vannhund er de kjent for sin utholdenhet, smidighet og sterke svømmeegenskaper. De er også kjent for sitt urokkelige engasjement i arbeidet sitt, noe som gjør dem til fremragende trøffelhunder.

Til tross for sin arbeidsgiver har de en mer avslappet personlighet hjemme sammenlignet med den portugisiske vannhunden. Lagotto romagnolo er generelt litt mindre i størrelse enn portugisisk vannhund, men deler både en krøllete pels og et sjarmerende utseende.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er en av de eldste retrieverrasene kjent for sine utmerkede svømmeferdigheter og utholdenhet. Dette gjør den til et godt alternativ til portugisisk vannhund for de som ønsker en større hund.

Denne rasen har et mer avslappet temperament sammenlignet med portugisisk vannhund, men har fortsatt behov for betydelig fysisk aktivitet og mental stimulering.

Puddel

Puddelen er en allsidig rase kjent for sin intelligens og allsidighet. De kommer i forskjellige størrelser (toy, miniatyr, mellomstor og stor), så det er mulig å finne en puddel som passer til de fleste hjem og livsstiler.

Pudler har mye til felles med portugisisk vannhund når det kommer til temperament – begge er energiske, kjærlige og smarte.

Historien om portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund har en fascinerende historie som strekker seg tusenvis av år tilbake. Dens opprinnelse er trodd å være i Asia før den kom til Portugal og begynte å jobbe på havet med portugisiske fiskere. Denne robuste og lojale hunden hjalp til med alt fra å apportere fiskeredskap til å vokte båtene.

I det 13. århundre ble en portugisisk vannhund beskrevet av en munk som reddet en druknende sjømann. Beskrivelsen er fortsatt ganske treffende for hunden vi ser i dag.

På 1800-tallet endret industrialiseringen livet for hundene betydelig. Fiskebåtene fikk bedre kommunikasjon med land og den portugisiske vannhundens rolle ble mindre viktig. Dette førte til en dramatisk reduksjon i antall individer.

På midten av det 20. århundret kom den portugisiske skipsrederen Vasco Bensaude og Dr. Anthony Cabral til unnsetning og startet avlsarbeid for å redde rasen. Med to forskjellige linjer reddet de den portugisiske vannhunden fra utryddelse, og alle portugisiske vannhunder vi ser i dag kan spore sin stamtavle tilbake til disse to kennelene.

Rasen kom til Norge på 1970-tallet og fikk et stort oppsving da den tidligere amerikanske presidenten Barack Obama skaffet seg en portugisisk vannhund i 2008. I dag er det rundt 1100 portugisiske vannhunder i Norge.

Ofte stilte spørsmål om portugisisk vannhund

Hvordan er pelsen til en portugisisk vannhund?

Portugisiske vannhunder har en tykk, bølget eller krøllet pels som er vannavstøtende. Dette er en egenskap som gjør dem i stand til å tilbringe mye tid i vannet uten å bli nedkjølt. De trenger ukentlig børsting for å unngå floker.

Er en portugisisk vannhund hypoallergen?

Portugisiske vannhunder er kjent for å være blant de raser som generelt gir færre allergiske reaksjoner. De feller mindre pels og hudceller (som er hovedkilden til allergener) enn mange andre raser. Husk at individuelle reaksjoner kan variere, så det er alltid best å tilbringe tid med hunden før du tar den med hjem hvis du har allergier.

Hvordan er den portugisiske vannhundens apporterende evne?

Denne rasen er en utmerket apporterende hund. Deres historie som fiskernes hjelpere, hvor de ofte måtte apportere fiskeredskap og nett, har bidratt til å forme en sterk apporterende instinkt. De elsker å hente ting enten det er på land eller i vann.

Egner portugisisk vannhund seg for hundesport?

Absolutt! Den portugisiske vannhunden er kjent for sin intelligens og atletiske evner, noe som gjør den til en glimrende deltaker i mange hundesporter.

Er en portugisisk vannhund en god familiehund?

Ja, den portugisiske vannhunden er kjent for å være en utmerket familiehund. De er lojale, kjærlige og tolerante ovenfor barn. De er også kjent for å komme godt overens med andre kjæledyr.

Dyreplaneten
Logo