Raseprofil: Spansk vannhund

Spansk vannhund er en allsidig rase. Den er først og fremst en apporterende fuglehund, men kan også brukes som gjeterhund (for geiter og sauer), familiehund og innen hundesport. Spansk vannhund kommer fra Spania og er trolig mange hundre år gammel.

Spansk vannhund fakta

HunderaseSpansk vannhund
OpprinnelseSpania
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-14 år
Høyde40-50 cm
Vekt14-22 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

Spansk vannhund er en atletisk og robust hund med velutviklet muskulatur. Med sin rettlinjede profil og harmoniske bygning er dette en tiltalende rase. 

Hannhunder har en mankehøyde på 44 til 50 cm og veier mellom 18 og 22 kg. Tispene er litt mindre med en mankehøyde på 40 til 46 cm og en vekt mellom 14 og 18 kg. Det kan variere med 2 cm i mankehøyde for typeriktige hunder.

Pels

En fantastisk egenskap ved spansk vannhund er at den ikke røyter. Det er en stor fordel for de som ønsker å unngå løs hår i hjemmet.

Pelsen er imidlertid forskjellig fra hund til hund og krever varierende grad av stell avhengig av hvor ofte den klippes. Lang utstillingspels krever typisk mest stell, mens en kortklipt pels krever minst.

Så hvis du ikke planlegger å vise frem hunden din på en hundeutstilling, kan det være enklest for deg og mest behagelig for hunden å holde pelsen kort.

Hale

Når det kommer til halen kan noen individer av denne rasen ha en medfødt stumphale. Tradisjonelt har halen vært kupert, men det er verdt å merke seg at praksisen er ulovlig i Norge. Halen spiller en viktig rolle i hundens kommunikasjon med omverdenen, så det er viktig å observere den og forstå dens betydning.

Lynne, trening og lydighet

Spansk vannhund er kjent for sitt sterke, arbeidsvillige og lojale lynne. Dette er hunder som er skapt for å jobbe, med en naturlig evne til å lære og et brennende ønske om å behage sin menneskelige følgesvenn. Derfor er treningen av en spansk vannhund ikke bare mulig, men også ekstremt givende.

Spansk vannhund responderer godt på konsekvente og positive treningsmetoder, og har en fantastisk evne til å forstå og følge kommandoer. Som med alle raser er tidlig sosialisering viktig for å sikre at din spansk vannhund vokser opp til å være en velbalansert voksen hund.

Det er verdt å merke seg at spansk vannhund har en tendens til å knytte seg tett til sine eiere, og de trives best når de får være en integrert del av familien.

Aktivitetsnivå og mosjon

Spansk vannhund er en energisk rase full av liv og nysgjerrighet. Denne rasen er kjent for sin atletiske natur og nærmest utømmelige energi til tross for sin moderate størrelse.

En spansk vannhund vil trives best med en god dose daglig mosjon. Her snakker vi om minst en til to timer om dagen av variert aktivitet. Det kan være en lang tur, løping, lek i hagen, eller apport i vannet. Det er viktig at du ikke glemmer at dette er vannhunder!

Spansk vannhund er også intelligent og liker å være mentalt stimulert. Du kan vurdere aktiviteter som agility, lek  og apport for å holde din firbente venn engasjert.

Stell av spansk vannhund

For at din spansk vannhund skal være sunn, glad og være på sitt beste, kreves det en god stellrutine. Selv om de er relativt enkle å vedlikeholde, er det noen områder du må være oppmerksom på.

Pelsstell og røyting: Pelsen til en spansk vannhund er unik, med krøllete og ullaktig hår som trenger regelmessig børsting for å forhindre floker. De røyter minimalt, så løse hår trenger du ikke å bekymre deg over. Fordi de ikke røyter er du nødt til å klippe pelsen med jevne mellomrom. Du kan enten gjøre det selv eller ta hunden din med til en hundefrisør.

Ører og øyne: Ører og øyne bør inspiseres regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Husk at renslighet er nøkkelen til god helse.

Tannpleie: God tannpleie er avgjørende for en spansk vannhund. Et sunt kosthold, inkludert et storfebein, kan bidra til å holde tennene rene naturlig og gi hunden mineraler og næringsstoffer. Ikke gi hunden din små og skarpe bein som kan skade dem. Hvis du fôrer med standard hundefôr kan tannpuss med hundetannkrem være nødvendig.

Kloklipp: Kloklipp er viktig, men du må være forsiktig med å ikke klippe for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. Hvis hunden er mye aktiv vil klørne slites ned naturlig. Når det er sagt vil de fleste spanske vannhunder trenge en klipp i ny og ne.

Bad: Vær oppmerksom på at overbading kan tørke ut huden og pelsen. Her snakker vi hovedsakelig om bading med bruk av såpe og sjampo. Bad din spanske vannhund når det er nødvendig med tanke på møkk og lukt.

Bruksområder for spansk vannhund

Din spansk vannhund er en allsidig og tilpasningsdyktig følgesvenn med en sterk arbeidsetikk. Det er ikke nok å bare være en familiehund for denne rasen, de trives best når de har oppgaver å utføre. La oss utforske noen av de beste bruksområdene for spansk vannhund.

Apporterende fuglehund

Spansk vannhund er kjent for sin dyktighet som apporterende fuglehund. Deres utholdenhet, intelligens og naturlige egenskaper i vann gjør dem til enestående assistenter for jegeren. De har også en utpreget luktesans og kan trenes til å spore og hente byttedyr.

Gjeterhund

Med røtter som spanske gjetere har denne rasen bevart sine naturlige egenskaper til å gjete. Om det er sauer, geiter eller kyr, kan en spansk vannhund effektivt holde flokken samlet og på rett sted med god trening.

Hundesport

Takket være sin atletiske kropp og smarte sinn, utmerker den spanske vannhunden seg i hundesport som agility og lydighet. De lærer raskt, reagerer godt på positiv forsterkning og trives med den fysiske og mentale utfordringen disse sportene gir.

Familiehund

Til tross for sin arbeidshistorie, kan spansk vannhund også være en kjærlig og engasjert familiehund. De er lojale mot sin familie, gode med barn og kan tilpasse seg livet i både byer og landlige omgivelser. De er morsomme og lekne, men også beskyttende og vil være på vakt for å holde familien trygg.

Fôr og kosthold

Det er essensielt å mate hunden med kvalitetsfôr for å sikre at den får alle nødvendige næringsstoffer. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer, mais, soya, korn eller lignende. Kvalitetsmerker som VOM tilbyr høyverdig hundefôr, eller du kan også gi hunden rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

Hvor mye en spansk vannhund spiser, avhenger av dens vekt og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel er å gange vekten med 30 og deretter legge til 70 for å finne det daglige kaloriinntaket. For eksempel, en hund som veier 20 kg bør få om lag 670 kalorier om dagen (20 x 30 + 70).

For aktive hunder, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. Å veie hunden regelmessig vil hjelpe deg å holde tritt med dens ernæringsbehov.

Vanlige helseproblemer

Som eier av en spansk vannhund er det noen helseutfordringer du bør være oppmerksom på. Spansk vannhund er generelt kjent for sin gode helse, men sykdommer som hofteleddsdysplasi og progressiv retinal atrofi, en øyesykdom som angriper synscellene i netthinnene, kan forekomme. 

Heldigvis kan disse helseproblemene begrenses og ofte unngås gjennom regelmessige veterinærkontroller, godt stell, riktig aktivitetsnivå og et sunt kosthold.

Husk at å kjøpe en valp fra en ansvarlig og anerkjent oppdretter kan gjøre en stor forskjell. Disse oppdretterne tester foreldredyrene for nevnte helseproblemer, i tillegg til andre potensielle risikoer.

Spansk Vannhundklubb setter krav i henhold til avl for foreldredyra hofteledd og øyesykdom) før de tillater registrering av valper i NKK.

Når du tar godt vare på din spansk vannhund, hjelper du ikke bare til med å forebygge disse helseproblemene, men du sikrer også at din firbente venn lever et langt, lykkelig og sunt liv.

Alternativer til spansk vannhund

Selv om spansk vannhund er en fantastisk hunderase, er det flere alternativer du kan vurdere. Nedenfor får du tre raser med lignende egenskaper.

Barbet (fransk vannhund)

Barbet, også kjent som fransk vannhund, er kjærlig, omgjengelig og lett å trene, akkurat som spansk vannhund. Begge hunderaser har også lignende historiske arbeidsoppgaver og har vært en arbeidshund i mange hundre år.

Barbet er litt større enn en spansk vannhund med sine 20 til 25 kg, men aktivitetsnivået og energien er ganske lik.

Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund deler mange av de samme kvalitetene som spansk vannhund. Begge er kjent for sin intelligens, er svært trenbare og flinke til å løse problemer. Som spansk vannhund, er også portugisisk vannhund kjent for å være en dyktig svømmer. Selv om disse hundene omtrent er like store har portugisisk vannhund normalt enda mer energi.

Puddel

Puddelen er en annen rase som kan være et passende alternativ til spansk vannhund. Begge har krøllete pels og er generelt sett aktive og intelligente. De er også kjent for å være gode i hundesport som agility og lydighet.

Puddel finnes i ulike størrelser, fra toy til standard, så du kan velge en størrelse som passer deg. Uansett størrelse har en puddel mye energi og vil kreve rikelig med mental og fysisk stimulering.

Historien om spansk vannhund

Historien til den spanske vannhunden strekker seg langt tilbake i tid med røtter til den iberiske halvøy. Denne hardtarbeidende og pålitelige hunden har alltid vært kjent for sin allsidighet.

Tradisjonelt sett ble spansk vannhund brukt av spanske bønder som gjeterhund. Dens naturlige instinkter og atletiske egenskaper gjorde den perfekt for å holde styr på flokken.

Men det stopper ikke der. Takket være sin smidighet og intelligens, fant denne hunderasen også sin plass i vannet, og hjalp fiskerne med å trekke inn garnet og hente tapte redskaper.

Selv om det har vært en del spekulasjoner rundt denne rasens opprinnelse, er det klart at spansk vannhund har spilt en viktig rolle i spansk hverdagsliv i mange hundre år.

I dag er den elsket ikke bare for sin arbeidsevne, men også for sitt gode lynne og sin evne til å tilpasse seg en rekke forskjellige miljøer og livsstiler.

Ofte stilte spørsmål om spansk vannhund

Er spansk vannhund en god familiehund?

Ja, spansk vannhund er en utmerket familiehund. De er kjent for å være kjærlige, lojale og gode med barn. Kombinert med deres intelligens og trenbarhet gjør dem til et utmerket valg for familier.

Hvor kommer spansk vannhund fra?

Som navnet antyder stammer spansk vannhund fra Spania. Den har vært en del av det spanske livet i hundrevis av år, og har blitt brukt i mange forskjellige roller, fra gjeterhund til vannhund.

Er spansk vannhund allergivennlig?

Ja, spansk vannhund er ofte referert til som en allergivennlig rase. De har en type pels som ikke røyter mye, noe som kan redusere allergiske reaksjoner hos enkelte mennesker.

Hvordan er stell av en spansk vannhund?

Spansk vannhund krever relativt lite stell sammenlignet med mange andre raser. Pelsen deres trenger regelmessig børsting for å unngå floker. De må også klippes ettersom de ikke røyter.

Kan spansk vannhund brukes til jakt?

Spansk vannhund har tradisjonelt blitt brukt som apporterende fuglehund, men er ikke en spesialisert jaktrase. De kan trenes til jakt, men deres sterkeste egenskaper ligger i deres evne som gjeterhunder.

Er spansk vannhund godkjent i Norge?

Ja, spansk vannhund er godkjent av Norsk Kennel Klub (NKK) og er også anerkjent av internasjonale hundeforeninger.

Er spansk vannhund en god gjeterhund?

Ja, spansk vannhund er en utmerket gjeterhund. De har en sterk gjeterinstinkt og har vært brukt til å gjete alt fra sauer til geiter i Spania.

Hvor lenge lever en spansk vannhund?

Levetiden til en spansk vannhund er generelt mellom 8 og 14 år, noe som er typisk for en hund av deres størrelse. Som med alle hunder, vil kosthold, mosjon og generell helse påvirke deres livslengde.

Er spansk vannhund egnet for hundesport?

Absolutt! Spansk vannhund er en svært intelligent rase som elsker å jobbe. De gjør det bra i mange former for hundesport, inkludert agility, lydighet, rallylydighet og mer.

Hva slags pels har en spansk vannhund?

Spansk vannhund har en veldig karakteristisk krøllete pels. Pelsen er tykk og ullaktig, og vokser i tette krøller. Den er vanligvis klippet kort for å gjøre stellet lettere.

Dyreplaneten
Logo