Raseprofil: Wetterhoun

Wetterhoun er en apporterende fuglehund som kommer fra Nederland. Det finnes referanser til denne hunden fra 1600-tallet. Wetterhoun har mange andre navn som otterhound, nederlandsk spaniel og frisisk vannhund. Dette er en svært sjelden hunderase utenfor Nederland.

Wetterhoun fakta

HunderaseWetterhoun
OpprinnelseNederland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid8-14 år
Høyde53-58 cm
Vekt15-20 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

Wetterhoun er en mellomstor hunderase kjennetegnet av en robust og kraftig kroppsbygning. Dette er en imponerende hund med en naturlige autoritet og beskyttelsesevne. Høyden varierer fra 53 til 58 cm og vekten fra 15 til 20 kg

Pels

Wetterhouns har en særegen og tiltrekkende pels. Denne pelsen er ikke bare estetisk tiltalende, men gir også en viktig funksjon ved å tilby en viss grad av beskyttelse mot elementene. Wetterhouns er kjent for sin rikelige pels, som bidrar til deres robuste og majestetiske utseende.

Hale

Wetterhouns hale er en annen distinkt fysisk egenskap. Den er kraftig og bidrar til hundens imponerende utseende. Den tjener også en funksjonell hensikt, og hjelper hunden med balanse og kommunikasjon. En wetterhouns hale er et viktig aspekt av dens fysiske uttrykk, og gir innsikt i hundens følelsesmessige tilstand og intensjoner.

Lynne, trening og lydighet

Wetterhoun er kjent for sitt rolige, kjærlige og tolerante temperament, kombinert med en sterk vilje til å fullføre oppgaver. De er generelt forsiktige og hengivne hunder, fulle av humor. De er villige til å adlyde selv om det kanskje ikke alltid er i det øyeblikket eieren ser som mest hensiktsmessig. Noen kan oppfatte dem som sta, men det er bedre å beskrive dem som utholdende, da de liker å fullføre oppgaver de har begynt på i sitt eget tempo.

Når det kommer til trening er wetterhouns intelligente og uavhengige hunder som reagerer godt på en avslappet tilnærming. De husker perfekt hva som får eieren til å le, og er alltid klare til å lage god stemning. Så snart eieren gjør det klart at det er på tide å være seriøs vil hunden adlyde.

Wetterhoun har en sensitiv natur og blir sterkt knyttet til sin eier. De viktigste for dem er en lykkelig eier og de vil alltid prøve å tilfredsstille deg.

Aktivitetsnivå og mosjon

En wetterhoun elsker å være utendørs og har behov for daglig mosjon for å trives. Selv om denne hunderasen har en rolig natur og kan finne på å underholde seg selv i timevis med et blad eller en fugl, trenger de likevel regelmessig fysisk aktivitet.

Det anbefales å gi dem frie turer hver dag, og minst én times aktivitet om dagen er en god start. Dette kan være alt fra lange turer, løping og lek i hagen, til mer organiserte aktiviteter som hundesport.

Wetterhouns er kjent for å holde seg nær eieren sin, så du vil sjelden finne dem for langt unna. Dette gjør det enklere å ha dem løs, da de alltid holder et øye med deg selv når de utforsker omgivelsene.

Stell av wetterhoun

Pelsstell og røyting

Wetterhouns pels er tjukk og krøllete, noe som krever regelmessig børsting for å holde den ren og fri for floker. Det er vanligvis tilstrekkelig å børste pelsen en gang i uken, men det kan være nødvendig å gjøre det oftere i røyteperioder for å minimere mengden løs pels i hjemmet.

Selv om wetterhouns ikke røyter like mye som noen andre raser, kan de fortsatt forårsake allergiske reaksjoner hos allergikere.

Ører og øyne

Som en hund med hengende ører er wetterhoun mer utsatt for øreinfeksjoner. Sørg for å sjekke ørene regelmessig og rengjør dem om nødvendig med en ørerens anbefalt av veterinæren. Øynene bør også kontrolleres regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon.

Tannpleie

God tannhygiene er viktig for hundens generelle helse. Et sunt kosthold bidrar til å holde tennene rene, og et storfebein kan være et utmerket verktøy for å rense tennene naturlig. Samtidig gir det mineraler og næringsstoffer. Små, tynne og skarpe bein, spesielt fra fugler, bør unngås da de kan skade munnen og innvollene ved svelging.

Hvis hunden din blir matet med billig hundemat med fyllstoffer, menneskemat og mange godbiter, bør du vurdere å pusse tennene med en hundetannkrem for å forebygge tannstein og tannkjøttbetennelse.

Kloklipp

Wetterhouns klør kan slites ned naturlig hvis hunden er mye aktiv, spesielt på hardt underlag. Imidlertid kan det fortsatt være nødvendig å klippe klørne jevnlig for å forhindre at de blir for lange. Det er viktig å ikke klippe for langt inn på kloen, da det både er nerver og blodårer der.

Bad

Wetterhouns trenger ikke hyppige bad og det anbefales å begrense det til når hunden er spesielt skitten eller lukter dårlig. Overdreven bading kan nemlig tørke ut huden og pelsen. Pass på at du bruker en mild hundesjampo når du vasker hunden din.

Bruksområder for wetterhoun

En wetterhoun er ikke bare en vakker hund, men en svært allsidig hund også. Dette er en rase som kan trives i mange forskjellige roller.

Jakthund på småvilt

Den opprinnelige bruken av wetterhoun var som en jakt- og vannhund, og denne arven lever fortsatt i rasen i dag. Takket være deres skarpe sanser og utholdenhet, kan wetterhoun effektivt jakte på småvilt både i vann og på land. De er dyktige svømmere og har en bra nese, noe som gjør dem ideelle for jakt i forskjellige miljøer.

Varslende vakthund

Med sitt naturlige vakt- og beskyttelsesinstinkt kan en wetterhoun være en effektiv vakthund. De er kjent for å være svært lojale overfor sin familie, og vil varsle om ukjente personer eller uvanlige situasjoner i deres nærmiljø. Det skal nevnes at de ikke er særlig aggressive og veier ikke veldig mye, så det blir mer en varslende vakthund enn en tradisjonell vakthund som kan forsvare familien.

Familiehund

Wetterhoun er også kjærlige og hengivne familiehunder. De er kjent for sin mildhet, ro og tålmodighet, noe som gjør dem til et flott tillegg i en familie med barn. Deres lojalitet og kjærlighet til familien, kombinert med deres evne til å tilpasse seg forskjellige aktivitetsnivåer gjør dem til et ideelt valg for mange hjem.

Fôr og kosthold

En sunn wetterhoun begynner med et sunt kosthold, og det bør være av høyeste kvalitet. Fôret du velger bør være uten fyllstoffer som mais, soya og korn, som ofte brukes i billigere hundefôr. Dette gir lite ernæringsverdi.

VOM eller lignende høykvalitets hundefôr er et utmerket valg, da disse merkene har et sterkt fokus på næringsbalanse uten unødvendige tilsetningsstoffer. Alternativt kan rent kjøtt som kjøttdeig og innmat også være en god næringskilde for hunden din.

Mengde mat

Mengden mat en Wetterhoun trenger, avhenger av hundens vekt og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt i kilo med 30 og deretter legge til 70 for å få riktig kalorimengde per dag. For eksempel, en wetterhoun som veier 25 kg trenger omtrent (25 * 30) + 70 = 820 kalorier per dag.

Hvis hunden er veldig aktiv, kan du potensielt måtte øke inntaket noe. Å veie hunden regelmessig vil hjelpe deg med å holde oversikt og gjøre nødvendige justeringer i fôrmengden.

Vanlige helseproblemer

Selv om wetterhoun er en generelt robust og sunn rase er det noen helseproblemer de kan være predisponert for. Disse inkluderer:

  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en vanlig tilstand blant mange hunderaser, inkludert wetterhoun. Det oppstår når hofteleddet utvikler seg unormalt, noe som kan føre til leddgikt og smerte over tid.
  • Øyeproblemer: Noen wetterhouns kan være utsatt for forskjellige øyeproblemer som grå stær, en tilstand som kan forårsake uklart syn og til slutt blindhet.
  • Hjertesykdom: Dette kan være et problem hos noen eldre wetterhouns, selv om det ikke er så vanlig som de to første tilstandene.

En sunn livsstil med riktig kosthold, regelmessig mosjon og god hygiene kan bidra til å forebygge mange av disse problemene. Det er også viktig å ha regelmessige veterinærkontroller for å oppdage eventuelle helseproblemer tidlig. 

Hvis du vurderer å skaffe deg en wetterhoun valp, er det avgjørende å kjøpe fra en ansvarlig oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer. Dette vil gi valpen den beste sjansen for et langt og sunt liv.

Alternativer til wetterhoun

Hvis du er tiltrukket av wetterhouns unike kvaliteter, men synes det er for vanskelig å få tak i en, eller ønsker å se på hvilke alternativer som finnes, er dette noen hunderaser du kan vurdere.

Lagotto romagnolo

Den italienske rasen lagotto romagnolo, som også er kjent for sin dyktighet innenfor trøffeljakt, kan være et godt alternativ til en wetterhoun. De er kjent for sin intelligens, pålitelighet og sterke arbeidsetikk. 

Lagotto romagnolo er imidlerid en god del mindre hund med sine 11 til 16 kg, noe som kan være en fordel for mange.

Labrador retriever

En av verdens mest populære hunderaser, labrador retriever, kan også sammenlignes med en wetterhoun. Begge rasene er fantastiske familiehunder som elsker å være en del av flokken, og begge har et naturlig instinkt for å hente og apportere.

Labradorer er generelt mer utadvendte og lekne enn wetterhouns, så de kan være et bedre valg for aktive familier. Vær imidlertid oppmerksom på at dette er en større hunderase som kan veie mellom 25 og 36 kg.

Wachtelhund

Wachtelhund, også kjent som tysk spaniel, er en annen rase som har likheter med wetterhoun. Begge er utmerkede jakthunder som er spesielt dyktige på jakt etter småvilt.

Wachtelhunden er en litt større hund med sine 18 til 25 kg og krever litt mer mosjon enn wetterhounen. Denne rasen kan være et flott valg for deg som liker å være utendørs og har nok tid til å tilbringe med sin firbeinte venn.

Historien om wetterhoun

Wetterhoun, også kjent som den frisiske vannhunden, har en fascinerende, om enn noe mystisk historie. Kildene peker mot at denne rasen har røtter som går tilbake til 1600-tallet. Selv om dens opphav er uklart mener noen kynologer at den kan være etterkommer av den gamle europeiske vannhunden som en gang vandret over Mellom-Europa. 

Andre teorier foreslår forbindelser til den spanske vannhunden eller den portugisiske vannhunden. Enkelte har også nevnt muligheten for nordiske spisshundraser som en del av opphavet, noe som begrunnes med wetterhounens karakteristiske haleføring og kraftige kroppsbygning.

Opprinnelig ble wetterhoun brukt som oterjeger, et viktig oppdrag gitt oterens konkurranse med fiskerne. Når oterbestanden minket ble den benyttet for jakt på annet småvilt. Noen oppdrettere har gjennom årene krysset den med stabyhoun for å skape en enda mer allsidig jakthund.

Wetterhoun ble anerkjent av Raad van Beheer, den nederlandske kennelklubben, allerede i 1942. Men arbeidet med å konsolidere wetterhoun som en egen, homogen hunderase startet for alvor etter andre verdenskrig, takket være oppdretteren Jan Bos. 

Arbeidet hans førte til etableringen av en ny rasestandard tidlig på 1960-tallet. Utenfor Nederland forblir wetterhoun en sjeldenhet.

Ofte stilte spørsmål om wetterhoun

Er wetterhoun lett å trene når det kommer til lydighet?

Ja, wetterhoun er kjent for sin intelligens og er generelt sett ganske lydige. De lærer raskt og er ivrige etter å behage sine eiere. Det er viktig med tidlig og konsekvent trening for å fremme god oppførsel.

Hvordan steller man pelsen til en wetterhoun?

Pelsen til en wetterhoun er tett og krøllete, og det er viktig å børste den regelmessig for å holde den i god form. Det anbefales å børste hunden minst en gang i uken for å fjerne løse hår og forhindre floker.

Går en wetterhoun godt sammen med andre kjæledyr?

Ja, wetterhoun er generelt sett sosiale hunder som går godt sammen med andre kjæledyr, spesielt hvis de er oppdratt sammen fra de er små. Det kan alltid være variasjoner i individets temperament, så det er viktig å introdusere nye kjæledyr forsiktig.

Hvor mye røyter en wetterhoun?

Wetterhoun røyter moderat og børsting kan bidra til å kontrollere røytingen.

Kan en wetterhoun være hjemme alene?

En voksen wetterhoun kan være hjemme alene i moderate perioder, men denne rasen trives best når de får være sammen med familien sin. De bør ikke overlates alene for lenge, da de kan utvikle separasjonsangst.

Hvor mye bjeffer en wetterhoun?

Wetterhoun er ikke kjent for å være en særlig «bjeffende» rase. De vil sannsynligvis varsle om noen kommer inn på eiendommen, men utover det er de generelt ganske rolige hunder.

Hva er den gjennomsnittlige levetiden til en wetterhoun?

Gjennomsnittlig levealder for en wetterhoun er rundt 8-14 år. Som med alle hunder, kan levetiden påvirkes av en rekke faktorer, inkludert gener, kosthold, mosjon, og generell helsestell.

Hva er de vanligste bruksområdene for en wetterhoun?

Tradisjonelt er wetterhoun en allsidig arbeidshund. De kan brukes i jakt på småvilt, som varslende vakthunder, og de har også vist seg å være dyktige i nesearbeid. I dag brukes de ofte som familiehunder på grunn av deres vennlige og lojale natur.

Dyreplaneten
Logo