Raseprofil: Stabijhoun (stabyhoun)

Stabijhoun, eller stabij og stabyhoun, er en hollandsk hunderase som kan spores tilbake til det 17. århundre. Selv om lignende hunder finnes på malerier av Johannes Vermeer, er det først på 1900-tallet at stabijhoun ble formet. Avlsarbeidet ble drevet av baronessen Hardenbroek van Ammerstol.

Stabijhoun info

HunderaseStabijhoun
OpprinnelseNederland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-14 år
Høyde46-55 cm
Vekt18-27 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Stabijhoun er en middels stor hund, som viser en tydelig kjønnsdimorfisme i størrelsen. Hannhunder har en høyde på 48-55 cm målt ved skuldrene, mens tisper er mindre med en høyde på 46-52 cm. Når det kommer til vekt er hannhunder ofte mellom 22 og 27 kg, mens en tispe normalt veier mellom 18 og 23 kg. Enkeltindivider kan selvfølgelig variere litt i størrelse.

Pels

En av de mest iøynefallende aspektene ved en stabijhoun er dens vakre pels. Pelsen er lang og glatt, og selv om en svak bølge på baken er akseptabel, skal pelsen aldri være krøllete. Fargene varierer fra svart, brun eller oransje med hvite tegninger.

På forsiden og baksiden av stabijhounens ben er pelsen lengre og fyldigere, men den skal aldri være fjæraktig. Dette gjelder også for halen, som har lang, fyldig og buskete pels, men igjen, ingen fjæraktighet.

Hale

Stabijhouns hale er lang, rekker til hasene og er satt lavt på kroppen. Den bæres ned, men med en mild bøyning oppover mot halens spiss. Når hunden er i aksjon løftes halen. Halens buskete hår skal være lange og fyldige, noe som bidrar til stabijhouns karakteristiske utseende.

Ører

Stabijhounens ører er et annet karakteristisk trekk. De er middels i størrelse og ganske sterkt utviklet. Ørene er satt relativt lavt på hodet. Det er typisk med fjæraktig pels på ørene, som er lengre ved ørets base og gradvis avtar i lengde. Den nedre tredjedelen av øret er dekket med kort hår. Dette gir stabijhoun et vennlig og intelligent uttrykk, noe som ofte trekkes frem når man beskriver denne hunderasen.

Lynne, trening og lydighet

Stabijhoun er kjent for sitt milde og vennlige vesen, noe som gjør den til en utmerket familiehund. De er kjærlige, lojale og har en spesiell tilknytning til familien sin. De har et sterkt jaktinstinkt, noe som kan være en utfordring under trening.

Dette er en intelligent hund som elsker å jobbe og lære nye ting. Det gjør dem lette å trene, forutsatt at riktig motivasjon er på plass. Men husk, som med alle hunder er positiv forsterkning og tålmodighet nøkkelen.

Stabijhoun er også kjent for sin gode oppførsel og lydighet. De elsker å behage og er ivrige etter å utføre oppgaver som de tror vil glede eieren sin. De har en sterk vilje til å lykkes, noe som er en stor fordel i lydighetstrening.

Selv om stabijhoun generelt er en lydig hunderase, kan de være litt sta av og til – spesielt hvis de ikke forstår hva som forventes av dem. Forståelse, klarhet og konsekvens er derfor viktige faktorer i treningen. Gitt riktig trening og tilnærming vil stabijhoun bli en utmerket følgesvenn, både som familiehund og som treningspartner.

Aktivitetsnivå og mosjon

Som en aktiv og energisk rase trenger stabijhoun regelmessig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. De trives best når de får mulighet til å strekke ut bena og løpe i et trygt og åpent område, og elsker lek og aktiviteter som engasjerer både kropp og sinn. En times aktivitet om dagen er et minimum for denne rasen, men den vil definitivt sette pris på mer.

Aktivitetene kan variere fra daglige turer, løping og svømming, til mer mentalt stimulerende aktiviteter som apporteringsleker eller agilitytrening.

Husk at stabijhoun er en intelligent hund, og uten tilstrekkelig mosjon og mental stimulering vil de de bli understimulerte og begynne å vise uønsket atferd. Ved å sørge for at stabijhoun får den fysiske og mentale mosjonen de trenger vil du hjelpe til med å holde dem lykkelige, sunne og fornøyde. Så lenge du kan tilby den aktive livsstilen som en stabijhoun trenger vil du ha en trofast og energisk venn for livet.

Stell av stabijhoun

Stabijhoun krever mer enn bare mosjon. Helsen til hunden din kan bli betydelig forbedret med riktig stell.

Pelsstell og røyting: Stabijhoun har en lang og fin pels som trenger regelmessig børsting for å forhindre floker – spesielt bak ørene. Børst hunden din minst én gang i uken, og mer intensivt i røyteperiodene. Stabijhoun røyter moderat, men mer under de to røyteperiodene om våren og høsten.

Ører og øyne: Sjekk ørene jevnlig for tegn på infeksjon, som rødhet, lukt eller unormal mengde voks. Rengjør dem forsiktig med fuktig klut eller ørerens. Øynene skal være klare og uten utflod. Tørk bort eventuell smuss forsiktig med en fuktig klut.

Tannpleie: Et stabilt kosthold er nøkkelen til sunne tenner. Et ekte bein vil bidra til å holde tennene rene naturlig, i tillegg til å gi rikelig med kalsium. Vær imidlertid oppmerksom på fuglebein da de er porøse og kan skade munn og innvoller. Hvis hunden din får billig hundemat med fyllstoffer, godbiter eller menneskemat bør du pusse tennene regelmessig.

Kloklipp: Kloklipp er en viktig del av stellet, men det må gjøres forsiktig for å unngå å skade nerver og blodårer i klørne. Hvis hunden din er aktiv og går mye på harde overflater kan klørne slites ned noe naturlig. Du kan også velge å file ned klørne.

Bad: Stabijhoun trenger ikke å bades med mindre den har rullet seg i noe som lukter vondt. Husk å bruke en hundesjampo som er mild og ikke fjerner de naturlige oljene i pelsen.

Bruksområder for stabijhoun

Stabijhoun er kjent for sin allsidighet, og denne nederlandske rasen kan bli brukt på mange områder. La oss ta en nærmere titt på noen av disse bruksområdene.

Allsidig jakthund

Opprinnelig ble Stabijhoun brukt som en fuglehund i Nederland på 1800-tallet. Rasen er fremdeles godt egnet til å jakte rødrev, småvilt og fugl. Stabijhounen er kjent for å både apportere og peke, og kan jobbe effektivt både i kaldt vann og over lange avstander.

Hunden er også dyktig til å jakte på skadedyr som rotter og mus. Selv om den kan apportere levende og uskadd i andre sammenhenger, vil den normalt ta livet av skadedyrene.

Sporhund

Stabijhounens skarpe sanser, utholdenhet og kjærlighet for arbeid gjør den til en utmerket sporhund. Den brukes ofte til å spore skadet vilt, som er en oppgave der hunden virkelig får brukt sine naturlige instinkter.

Trekkhund

Stabijhoun er en kraftig hund, noe som gjør den til en god trekkhund. Den er både fysisk sterk og har en stor arbeidskapasitet – egenskaper som er ideelle for en hund som skal trekke last.

Sportshund

Med sin energi og utholdenhet er stabijhoun også en fantastisk sportshund. Rasen brukes i dag i mange forskjellige sportsgrener, inkludert agility, sporing, trekking og lydighetskonkurranser.

Familiehund

Selv om stabijhoun er en dyktig arbeidshund og jakthund er det også en kjærlig og lojal familiehund. Den er kjent for å være rolig og lett å trene, noe som gjør den til en utmerket følgesvenn for familier. Men husk at stabijhoun kan være litt sta, så en tålmodig og konsekvent oppdragelse er viktig.

I hjemmet er den stille, men vaktsom, og kan være reservert overfor fremmede. Den har imidlertid en hengiven natur og trives i selskap med sin menneskelige familie.

Fôr og kosthold

Stabijhoun bør spise kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya, korn og lignende. Disse ingrediensene kan være vanskelige for hunden å fordøye og tilbyr lite ernæringsmessig verdi. I stedet bør du velge hundemat av høy kvalitet, som VOM, eller gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette vil gi hunden den nødvendige næringen den trenger for å opprettholde en sunn vekt og en aktiv livsstil.

Mengde mat

Mengden mat din stabijhoun trenger, avhenger av hundens vekt. En god tommelfingerregel er å gange vekten med 30, og deretter legge til 70 for å finne det ideelle daglige kaloriinntaket. For eksempel, hvis hunden din veier 20 kg, trenger den om lag 670 kalorier per dag (20 * 30 + 70 = 670).

Hvis stabijhounen din er veldig aktiv kan du muligens måtte øke dette inntaket noe. Å veie hunden regelmessig vil hjelpe deg med å holde kontroll på om hunden spiser for lite eller for mye.

Annet om kosthold

Det er viktig å merke seg at du ikke bør mate hunden rett før du skal ut på en lang tur eller trene med høy intensitet. Dette kan føre til mageproblemer, inkludert oppkast og diaré. Vent minst en time etter et måltid før du utsetter hunden for intens fysisk aktivitet. På samme måte bør du la hunden hvile en stund etter intens trening før du gir den mat.

Vanlige helseproblemer

Stabijhoun er generelt en frisk hunderase med en gjennomsnittlig levealder på 13-14 år. Som alle raser er den mer utsatt for visse helseproblemer. Her er noen du bør være ekstra oppmerksom på:

  • Epilepsi: Selv om denne lidelsen sjelden oppstår i moderne tid, kan noen stabijhouns fortsatt være utsatt for epilepsi.
  • Patent ductus arteriosus (PDA): En type hjertefeil som noen stabijhouns kan oppleve.
  • Tannstein: Stabijhoun er kjent for å være utsatt for tannstein, så regelmessig tannpuss eller bein er viktig for å opprettholde god oral helse. Forebygging ved å gi hunden et godt kosthold er minst like viktig.

For å minimere risikoen for disse helseproblemene, er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, godt stell, rikelig med aktivitet, og et sunt kosthold. 

Å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer er også avgjørende for å sikre at du får en sunn og lykkelig Stabijhoun.

Alternativer til stabijhoun

Dersom du vurderer en stabijhoun, men ønsker å se på andre liknende hunderaser, finnes det flere gode alternativer. Disse rasene har visse likheter med stabijhoun, men også egne unike egenskaper som kan passe forskjellige behov og livsstiler.

Kooikerhund

Kooikerhund er en mellomstor hunderase med opprinnelse i Nederland. Med sin høyde på 35-40 cm og vekt på 10-15 kg, er den noe mindre enn stabijhoun. Kooikerhunden har en leken og vennlig personlighet, og er kjent for sin hvite pels med oransjerøde flekker.

Akkurat som stabijhoun er kooikerhund god til å apportere og har en utmerket luktesans. Dette gjør rasen egnet for aktiviteter som jakt og sporingsarbeid. Med en levetid på 12-15 år har kooikerhund normalt lengre levetid enn stabijhoun.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel er en av de eldste spanieltypene. Denne rasen er omtrent like stor som stabijhoun med en høyde på 46-56 cm og vekt på 18-25 kg. Springer spaniel var opprinnelig en kortjager, men er nå en apporterende fuglehund. Dette gir liknende bruksområder som stabijhoun.

Flat coated retriever

Flat coated retriever er den tredje mest populære retrieverrasen. Dette er den største av de tre alternative rasene, med en høyde på 56-62 cm og vekt på 25-36 kg. Flat coated retriever er en apporterende fuglehund, kjent for sin gode luktesans og hurtighet. Dette gjør den egnet til aktiviteter som jakt og apportering. Rasen har normalt en kortere levetid enn stabijhoun med en gjennomsnittlig levetid på 9-10 år.

Historien om stabijhoun

Stabijhoun-rasens historie er like sjarmerende og unik som hundene selv. Denne nederlandske rasen har en bakgrunn som kan spores tilbake til det 17. århundre. Man finner eksempler på lignende hunder i malerier fra den tiden – spesielt i kunsten til den kjente hollandske maleren Johannes Vermeer. Dette antyder at kooikerhund er en nær slektning til stabijhoun.

Navnet stabijhoun kjennes fra 1800-tallet, men det var først på 1900-tallet at rasen virkelig ble formet. Det spennende arbeidet med å forme stabijhoun til den rasen vi kjenner i dag ble drevet av baronessen Hardenbroek van Ammerstol. Hun startet dette arbeidet for alvor i 1939.

Gjennom sitt dedikerte arbeid ble Stabijhoun endelig anerkjent som en egen rase den 18. juni 1966 og offisielt godkjent av den nasjonale kennelklubben i Holland i 1971. Man kan si at baronessens arbeid resulterte i nok en «kronjuvel» blant de hollandske hunderasene.

Stabijhoun satte ikke potene sine i Skandinavia før 1987 da de første hundene kom til Danmark. I Norge ankom de først i 1994, og bare tre år senere ble Norsk Kooikerklubb, raseklubben for stabijhoun etablert. Siden den gang har denne sjarmerende og allsidige rasen bare vokst i popularitet, og er nå en elsket hund i mange norske hjem.

Norsk Stabijhoun Klubb

Norsk Stabijhoun Klubb (NoSK) er stedet for alle stabijhoun-elskere i Norge. Klubben ble stiftet den 11. oktober 2007 og siden den gang har det blitt et samlingspunkt for både eiere og entusiaster av denne sjarmerende hunderasen. 

NoSK tilbyr mange fordeler for medlemmene, og her er noen høydepunkter:

  • Raseinformasjon: Klubben gir deg tilgang til en rik kilde av informasjon om stabijhoun. Fra rasehistorie til helse og oppførsel, er NoSK en utømmelig kilde for all den informasjonen du trenger.
  • Aktiviteter: Som medlem av NoSK, vil du få mulighet til å delta i forskjellige hundesportaktiviteter, sosialisere med andre eiere og delta i arrangementer som gir deg mulighet til å lære mer om rasen og styrke båndet mellom deg og din stabijhoun.
  • Avl og oppdrett: For de som er interessert i avl tilbyr NoSK veiledning og råd. Du får også tilgang til anerkjente oppdrettere. Klubben følger strenge retningslinjer for avl for å sikre rasens helse og integritet.
  • Medlem: Som medlem av NoSK vil du bli en del av et fellesskap av stabijhoun-elskere. Du vil også ha tilgang til medlemmers bilder, oppdateringer og råd. Medlemskapet i NoSK gir deg mulighet til å engasjere deg mer med din stabijhoun og bidra til det voksende fellesskapet av stabijhoun-entusiaster.

For å bli medlem av NoSK trenger du først å være medlem av Norsk Kennel Klub (NKK).

Ofte stilte spørsmål om stabijhoun

Hva er opprinnelsen til stabijhoun?

Stabijhoun er en hunderase som stammer fra Friesland-provinsen i Nederland. Rasen er antatt å være flere hundre år gammel, selv om den først ble offisielt anerkjent på 1940-tallet. I begynnelsen ble den hovedsakelig brukt som arbeids- og jakthund på gårder.

Hva er typisk lynne for en stabijhoun?

Stabijhoun er kjent for å være vennlig, lojal og intelligent. De kan være litt sta, men med riktig motivasjon og trening kan de lære og tilpasse seg godt. De er kjærlige og omgjengelige med sine familier, men kan være litt reserverte rundt fremmede.

Hvordan er pelsen til en stabijhoun?

Stabijhoun har en tykk, halvlang pels som er rett og vannavvisende. Pelsen kan være svart eller brun, alltid med hvite markeringer. Den krever regelmessig børsting for å holde seg i god form og forhindre floker.

Er en stabijhoun egnet som familiehund?

Ja, stabijhouns gjør generelt utmerkede familiehunder. De er kjent for å være gode med barn og har generelt en veldig vennlig og lojal personlighet. Men de trenger også mye fysisk aktivitet og mental stimulering for å trives.

Hva heter hundeklubben for stabijhoun?

Hundeklubben for stabijhoun i Norge er Norsk Stabijhoun Klubb (NoSK), stiftet i 2007.

Er stabijhoun og stabyhoun forskjellige raser?

Nei, stabijhoun og stabyhoun er den samme rasen. På engelsk heter rasen frisian pointing dog.

Dyreplaneten
Logo