Raseprofil: Boykin spaniel

Alexander L. White møtte en spaniel variant rundt år 1900 i Sør-Carolina på vei til kirken. Han tok den med seg hjem og oppdaget at den hadde en naturlig evne til å apportere. Hunden ble tatt med videre til jaktpartneren Lemuel Whitaker Boykin som hadde erfaring med kryssavl og slik ble jakthunden boykin spaniel til.

Boykin spaniel info

HunderaseBoykin spaniel
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid14-16 år
Høyde36-43 cm
Vekt11-18 kg
PelsHalvlang

Størrelse og utseende

Boykin spaniel er en mellomstor hund. Hannhundene i denne rasen er litt større enn tispene. Mankehøyden hos hannhunder ligger mellom 39 og 43 cm, og de veier vanligvis mellom 14 og 18 kg. Tispene er litt mindre med mankehøyder mellom 36 og 42 cm, og kan veie mellom 11 og 16 kg. Det er verdt å merke seg at denne rasen har en ganske tung kropp i forhold til størrelsen, noe som kan legge ekstra belastning på hundens hofter.

Pels

Pelsen på en boykin spaniel kan variere både når det kommer til lengde og tetthet. Fargen kan være alt fra en lys og gyllen farge til en dypere, mørk sjokoladebrun. Pelsen er vanligvis krøllete, men hos noen individer kan den også være glatt. Pelsen krever en viss mengde stell, med regelmessig børsting hver uke for å forhindre floker og tover.

Hale

I mange land er det vanlig å klippe av omtrent 2/3 av halen når en boykin spaniel-valp er tre dager gammel. I Norge er derimot denne praksisen forbudt. Dersom du ser en boykin spaniel med kort hale i Norge, er det derfor mest sannsynlig fordi hunden er importert fra et land hvor dette fortsatt er tillatt.

Ører

Boykin spaniel har typiske spanielører som henger ned langs hodet. Disse ørene bidrar til rasens karakteristiske uttrykk, og de krever også litt ekstra stell. 

Lynne, trening og lydighet

Boykin spaniel er kjent for sitt blide og vennlige vesen. Dette er hunder som er fulle av liv og glede, og de elsker å være i selskap med sine mennesker. De trives i familien og er veldig glade i barn. Med sin høye intelligens og ønske om å tilfredsstille sin eier, er boykin spaniel også en svært lærevillig og lydig rase.

De reagerer godt på positiv forsterkning, og tidlig sosialisering og trening er nøkkelen til en velfungerende og harmonisk hund. Boykin spaniels er kjent for å være flinke til å lære og responderer raskt på kommandoer. Imidlertid har de også et lekent sinn, så varierte og engasjerende treningsøkter vil være mest effektive for å holde dem motiverte.

Boykin spaniel er også kjent for å være en utmerket jakthund, noe som gjenspeiles i deres høye energinivå og fysiske utholdenhet. Likevel er boykin spaniel en fantastisk familiehund og en trofast følgesvenn.

Aktivitetsnivå og mosjon

Boykin spaniel er en aktiv og energisk rase som krever mye mosjon for å holde seg sunn og glad. Disse hundene har en naturlig utholdenhet og en kjærlighet til friluftsliv, noe som gjør dem godt egnet til lange turer og løping.

En boykin spaniel bør få minst en time aktivitet hver dag, men helst mer. Denne aktiviteten kan bestå av en blanding av fysisk trening som lek, løping eller gåturer, samt mental stimulering som treningsøkter og leker.

Rasen er også kjent for sin evne og iver etter å svømme, så turer til havet eller innsjøer vil være en ekstra bonus. Disse hundene trives også med aktiviteter som hundesport, sporing og jakt. 

God mosjon er viktig for å opprettholde boykin spanielens fysiske helse og redusere potensielle atferdsproblemer. Husk at en aktiv hund er en lykkelig hund, og dette gjelder spesielt for boykin spaniel.

Stell av boykin spaniel

Å ta vare på en boykin spaniel krever jevnlig vedlikehold for å sikre at hunden din er sunn og lykkelig. Her er noen viktige punkter du skal være oppmerksom på når det kommer til stell av hunden:

Pelsstell og røyting: Boykin spanielens pels er middels lang og krever regelmessig børsting for å holde den uten floker og skinnende. Børst hunden din minst en gang i uken for å redusere røyting og hjelp med å spre de naturlige oljene i pelsen. Utenom sesong røyter boykin spaniel moderat.

Ører og øyne: På grunn av de lange ørene er boykin spaniel utsatt for øreinfeksjoner. Sjekk og rengjør ørene ukentlig. Øynene må også sjekkes regelmessig og holdes rene.

Tannpleie: Sunne tenner er avgjørende for hundens generelle helse. Et sunt kosthold er nøkkelen til sunne tenner. Å gi hunden et ekte storfebein vil bidra til å rense tennene naturlig, og gir samtidig nødvendige mineraler som kalsium. Hvis du mater hunden med billig hundemat, godbiter eller menneskemat vil det være nødvendig med tannpuss et par ganger i uka.

Kloklipp: Kloklipp er en del av det generelle stellet. Pass på at du ikke klipper for langt inn, da klørne har både nerver og blodårer. Hvis hunden er veldig aktiv kan klørne slites ned naturlig. Det gjelder spesielt om den går eller løper mye på hardt underlag som asfalt.

Bad: Boykin spaniels er aktive hunder som elsker å svømme og være ute, så de kan trenge bad oftere enn andre raser. Pass imidlertid på at du kun vasker den når den lukter vondt eller er veldig skitten. Bruk en mild hundesjampo for å unngå å tørke ut huden og pelsen.

Bruksområder for boykin spaniel

Boykin spaniel er en allsidig hund som passer godt til flere bruksområder. Deres intelligens, utholdenhet og utmerkede luktesans, kombinert med en sterk trang til å behage, gjør dem til et godt valg for en rekke aktiviteter.

Jakthund

Boykin spaniels er først og fremst kjent som dyktige jakthunder. De har en naturlig evne til å spore, peke på og hente vilt, noe som gjør dem til ideelle partnere under fuglejakt. De har også en god forståelse for vann og svømmer gjerne ut for å hente byttet. Deres kompakte størrelse er en fordel i tettere terreng hvor større raser kan slite.

Nesearbeid

Takket være sin utmerkede luktesans, kan boykin spaniels også brukes effektivt for nesearbeid. Dette kan inkludere søk og redning, deteksjon av narkotika eller eksplosiver, eller konkurranseorientert nesearbeid. Deres naturlige nysgjerrighet og ønske om å behage, kombinert med deres luktesans, gjør rasen til utmerkede kandidater for denne typen arbeid.

Familiehund

Ikke glem at boykin spaniels også er utmerkede familiehunder. De er kjærlige og lojale, og deres moderate størrelse gjør dem til et godt valg for familier. De elsker å være en del av familiens aktiviteter og trives best når de er fullt integrert i familien. Deres lekne natur og tålmodighet gjør dem også til gode lekekamerater for barn.

Fôr og kosthold

Kvaliteten på hundemat er av stor betydning for boykin spaniel. Hundemat av høy kvalitet, som for eksempel VOM eller annet rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er sterkt anbefalt. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende, da disse ikke gir den ernæringen en aktiv hund trenger.

Mengde mat

Mengden mat en boykin spaniel behøver varierer basert på hundens størrelse og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt med 30 og så legge til 70 for å beregne antall kalorier hunden trenger hver dag.

For eksempel, en boykin spaniel som veier 15 kg, vil trenge omtrent (15 x 30) + 70 = 520 kalorier per dag. Hvis hunden er veldig aktiv kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. Det er også viktig å veie hunden regelmessig, eller på en annen måte passe på at hunden ikke blir for tung eller lett.

Vanlige helseproblemer

Boykin spaniel er en robust rase, men som med alle raser kan visse helseproblemer være mer vanlige. Det er viktig med regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, jevnlig fysisk aktivitet og et sunt kosthold for å forebygge disse helseproblemene. Det anbefales også å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og andre helseproblemer.

  • Hofteleddsdysplasi (HD): Mer enn 30 % av boykin spaniels i USA lider av HD. HD kan være smertefullt og plagsomt for hunden og skyldes ofte hundens størrelse og vekt i forhold til hoftestrukturen.
  • Albueleddsdysplasi (AD): Boykin spaniel kan også utvikle AD, selv om forekomsten er lavere enn HD.
  • Arvelige hjerteproblemer: Rasen har også en kjent følsomhet for arvelige hjerteproblemer.
  • Lavt stoffskifte: Kan blant annet føre til slapphet og overvekt.
  • Cushings syndrom: En sykdom som skyldes overproduksjon av kortisol som kan forekomme hos denne rasen.

Det er viktig å understreke at selv om disse helseproblemene kan være vanlige hos boykin spaniel, betyr det ikke at hver enkelt hund vil oppleve dem. Tar du godt vare på hunden din er sannsynligheten også mindre.

Alternativer til boykin spaniel

Hvis du vurderer en boykin spaniel, men ikke er helt sikker enda, finnes det flere alternativer som kan være verdt å vurdere. Her er noen av dem:

Wachtelhund (tysk spaniel)

Wachtelhund kan være et utmerket alternativ til boykin spaniel, spesielt når det kommer til utseendet. Begge raser er av middels størrelse, men wachtelhund er generelt litt større med en høyde på 45-52 cm og en vekt på 18-25 kg.

Akkurat som boykin spaniel, er wachtelhund kjent for sin utmerkede luktesans og apporterende egenskaper. Dessuten er begge raser kjent for sin lojalitet og kjærlighet mot familien sin. Wachtelhund har en forventet levetid på 12-14 år.

Flat coated retriever

Flat coated retriever er en annen alternativ rase for de som vurderer en boykin spaniel. Begge raser er kjent for å være utmerkede jakthunder med god luktesans og hurtighet. I størrelse er flat coated retriever en god del større og tyngre enn boykin spaniel. Rasen har en høyde på 56-62 cm og vekt på 25-36 kg.

Flat coated retriever er kjent for å være en veldig vennlig og leken rase, akkurat som boykin spaniel. Rasen har en levetid på 9-10 år.

Curly coated retriever

Curly coated retriever er den eldste av retrieverrasene og kan være et interessant alternativ for de som vurderer en boykin spaniel. Curly coated retriever er en god del større enn boykin spaniel, med en høyde på 64-69 cm og en vekt på 23-41 kg.

De er også utmerkede jakthunder med gode apporteringsferdigheter. Begge rasene er kjent for å være energiske og aktive, og elsker å tilbringe tid utendørs. Curly coated retriever har en forventet levetid på 10-12 år.

Historien om boykin spaniel

Historien om boykin Spaniel starter rundt år 1900 i Sør-Carolina, USA. En liten og forkommen spaniel hund møtte en bankmann på vei til kirken. Bankmannen, Alexander L. White, ble betatt av den lille hunden og tok den med hjem. Da han oppdaget at hunden hadde en naturlig evne for å apportere sendte han den til sin venn og jaktpartner Lemuel Whitaker Boykin. Boykin var kjent for sine eksperimenter med kryssavl, og det er ham vi har å takke for dagens boykin spaniel.

Den lille gatehunden utviklet seg under Boykins veiledning til å bli en fantastisk jakthund, og spesielt dyktig på vannfugler og kalkuner. Den var også liten nok til å kunne bli med på jaktturer i de små båtene som ble brukt i sumpene i South Carolina. Forskjellige raser som chesapeake bay retriever, springer spaniel, cocker spaniel, amerikansk vannspaniel og ulike stående fuglehunder ble brukt i utviklingen av rasen.

Gjennom tidene har boykin spaniel vokst i popularitet og spredt seg. Mye takket være at Camden-området i Sør-Carolina var et populært jakt- og feriested. I 1977 ble Boykin Spaniel Society dannet, og det ble ført en stambok for rasen.

I 1985 ble boykin spaniel anerkjent av United Kennel Club. På 90-tallet jobbet entusiaster hardt for at rasen skulle anerkjennes av American Kennel Club, noe de lyktes med i 2007.

Rasen er lite utbredt i Norge og er ikke godkjent av Norsk Kennel Klub.

Ofte stilte spørsmål om boykin spaniel

Er boykin spaniel godkjent av kennelklubber?

Ja, boykin spaniel er godkjent av noen kennelklubber som American Kennel Club og United Kennel Club i USA, men den er ikke godkjent av FCI eller NKK.

Er boykin spaniel en god familiehund?

Ja, boykin spaniel er kjent for å være en god familiehund. De er kjærlige, lojale og gode med barn. Men husk at som med alle raser, vil tidlig sosialisering og trening sikre at de blir velbalanserte voksne hunder.

Er boykin spaniel egnet for jakt?

Absolutt, boykin spaniel ble opprinnelig avlet for å være en dyktig jakthund, spesielt for vannfugl. De har et naturlig apporterende instinkt og er kjent for deres evner som fuglehunder.

Er boykin spaniel en sunn rase?

Generelt sett er boykin spaniel en sunn rase, de er utsatt for visse helseproblemer. Dette inkluderer hoftedysplasi, hjertesykdom og albueleddsdysplasi. Det er viktig å sjekke hundens helsehistorie når du kjøper en valp, og sørge for at oppdretteren har gjennomført relevante helsesjekker.

Er boykin spaniel en populær rase i Norge?

Foreløpig er ikke boykin spaniel særlig utbredt i Norge. Dette skyldes sannsynligvis at rasen ennå ikke er anerkjent av FCI eller NKK. Likevel er det ingen hindringer for å eie en boykin spaniel i Norge – så lenge importprosessen følger de riktige prosedyrene.

Dyreplaneten
Logo