Raseprofil: Curly coated retriever

Curly coated retriever er den eldste av retrieverrasene. Den ble først vist på utstilling i 1860 og kom til Norge i 1973. Curly coated retriever ble trolig til etter en krysning mellom irsk vannspaniel, puddel og labrador retriever. Rasen er en dyktig apporterende fuglehund og brukes ofte til jakt.

Curly coated retriever fakta

HunderaseCurly coated retriever
OpprinnelseStorbritannia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde64-69 cm
Vekt23-41 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Curly coated retriever er en stor hund med en robust og muskuløs kroppsbygning. Den er noe større enn sine andre engelske retriever-venner. Ideell mankehøyde for en hannhund av rasen er 69 cm, mens den er 64 cm for tispene. Selv om noen få centimeter avvik er akseptert, gir disse målene et godt bilde av hundens imponerende størrelse.

Når det kommer til vekt, varierer tispene normalt mellom 23 og 32 kg, mens hannhundene kan veie mellom 32 og 41 kg.

Pels

En av de mest karakteristiske trekkene ved en curly coated retriever er dens unike pels. Den er kort, men tett med tette krøller, som gir den et sofistikert utseende. Denne krøllete pelsen skiller seg ut blant de fleste andre retrieverraser.

Rasen mangler underull, noe som bidrar til å gi den et mer elegant og velpleiet utseende. Denne rasen kommer kun i to godkjente farger, sort og leverbrun. Begge disse fargene fremhever det kraftige, men elegante utseendet til rasen.

Hale

Curly coated retrieverens hale er et annet særegent trekk. Den er kraftig ved roten og blir gradvis tynnere mot spissen. Når hunden er i bevegelse eller fokusert, bæres halen rett ut eller litt oppover. Krøllene på halen er ofte litt løsere enn på resten av kroppen, noe som gir en fin kontrast til de tettere krøllene på hundens kropp.

Lynne, trening og lydighet

Curly coated retriever er kjent for å være familiekjære og sosiale, men samtidig ha en uavhengig natur. De trives i naturen, er rolig hjemme, og viser kjærlighet mot sin familie. Selv om de er glade i nye bekjentskaper, kan de være litt reserverte overfor fremmede sammenlignet med andre retrieverraser.

Når det kommer til trening, er curly coated retriever en intelligent og lærevillig rase. Likevel krever de en konsekvent, rettferdig og positiv leder med tålmodighet – gjerne en med tidligere hundeerfaring. De utfordrer gjerne autoriteten i ungdomstiden, men når de blir voksne og får riktig oppdragelse, blir de svært lærevillige og lette å trene.

De har raskt for å kjede seg hvis treningsøktene blir for lange eller for repeterende. Derfor er det viktig med korte og varierte oppgaver, noe som gir best resultat for hverdagslydighet. Dette er en rase som må brukes mye for å trives, så det er essensielt å tilby mange mentale utfordringer daglig for å holde hunden stimulert og lykkelig.

Aktivitetsnivå og mosjon

En curly coated retriever har et høyt aktivitetsnivå og trenger mye mosjon for å trives. Hunden bør helst få et par timer med fysisk aktivitet hver dag. Den vil alltid foretrekke turer i naturen fremfor en tur i byen. En daglig langtur på minst en time, supplert med et par kortere turer om morgenen og kvelden, vil være ideelt.

Annen aktivitet som svømming, løping og sykling eller apportering er også gode måter å bruke energien til en curly coated retriever på.

I tillegg til fysisk aktivitet er det som nevnt like viktig med mental stimulering. Denne aktive og intelligente rasen har behov for mentale utfordringer hver dag, slik at de holder seg engasjert og unngår å kjede seg. En lite aktiv curly coated retriever kan fort bli rastløs og utfordrende.

Stell av curly coated retriever

Stell av en curly coated retriever krever både tålmodighet og oppmerksomhet, men en velstelt retriever er en lykkelig retriever. Her er det noen viktige ting å ta hensyn til for å sikre at din firbente venn er sunn og velpleid.

Pelsstell og røyting

En curly coated retrievers pels er unik og fin å se på, men krever regelmessig vedlikehold. Børsting et par ganger i uken hjelper til med å fjerne løs pels og forhindrer at krøllene floker seg. Til tross for sine tette krøller røyter curly coated retriever moderat.

Ører og øyne

Ører og øyne på en curly coated retriever krever jevnlig tilsyn. Ører skal rengjøres ukentlig for å forhindre infeksjoner, mens øynene bør sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller unormal utflod.

Bad

En curly coated retriever trenger ikke å bades ofte. I hvert fall så lenge den ikke lukter veldig vondt. For mye bading – selv ved bruk av en mild hundesjampo vil kunne tørke ut pelsen og huden. Vask den kun når det er nødvendig og pass på at du bruker en mild hundesjampo.

Tannpleie

God munnhygiene er viktig for en curly coated retriever. Et sunt kosthold bidrar sterkt til god tannhelse, og et større storfebein kan være et utmerket verktøy for å rense tennene naturlig. Dette vil i tillegg gi hunden viktige næringsstoffer som kalsium. Unngå å gi den porøse fuglebein til dette formålet da det kan skade hundens munn.

Hvis hunden din spiser billig hundefôr med fyllstoffer og får godbiter, bør du pusse tennene regelmessig med hundetannkrem.

Kloklipp

Når det kommer til kloklipp, bør dette gjøres med forsiktighet. Det er viktig å unngå å klippe klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer i dem. Om hunden din er spesielt aktiv kan det hende at klørne slipes ned naturlig i nok grad til at klipp ikke er nødvendig.

Bruksområder for curly coated retriever

Curly coated retriever er en allsidig hund med mange bruksområder. Med sitt opprinnelige formål som jaktapportør, har rasen utviklet seg til å bli en favoritt for mange ulike oppgaver. Fra jakt og konkurranse til å være en kjærlig familiehund.

Apportør på fuglejakt

Med sin historie som apporterende hund, er en curly coated retriever eksepsjonell på fuglejakt. Denne rasen er kjent for sin utholdenhet og intelligens, og er flink til å markere og hente fugler både på land og i vann. Med sin vannavstøtende pels og atletiske bygning, takler den både kaldt vann og tøffe terreng enkelt.

Brukshund

Som brukshund utmerker curly coated retrieveren seg med sin allsidighet og arbeidsvilje. Rasen har vist gode resultater i flere hundesporter som lydighet, agility og rallylydighet. Den er også kjent for sitt arbeid innenfor redning, narkotikasøk og som terapihund, takket være sin utrolige tilpasningsevne, intelligens og behagelige temperament.

Aktiv familiehund

En curly coated retriever er ikke bare en hardtarbeidende rase, men også en utmerket familiehund. Med sitt kjærlige, lojale og lekne vesen, passer den godt for aktive familier som elsker friluftsliv.

Den er kjent for å være tålmodig med barn, og med riktig trening og sosialisering, kan den også komme godt overens med andre husdyr. Husk at en glad curly er en som får delta i familiens aktiviteter, samtidig som den får mye mental og fysisk stimulering.

Fôr og kosthold

Først og fremst er kvaliteten på fôret sentralt. Unngå fôr med fyllstoffer, mais, soya, korn, og andre ingredienser som ikke gir optimal næring. Fokuser på høykvalitetsmerker som VOM, eller gi hunden ren mat som kjøttdeig og innmat. Kvalitetsfôr vil bidra til en sunn pels, sterke tenner og knokler, samtidig som det støtter den generelle helsen.

Mengde mat

Hvor mye en curly coated retriever bør spise hver dag kommer an på hvor mye hunden din veier, samt hvor aktiv den er. En god tommelfingerregel er å gange vekten med 30 og legge til 70 for å finne riktig kalorimengde. La oss si at hunden veier 30 kg. Da blir matmengden 30 x 30 + 70, altså 970 kalorier per dag. 

Er du ute på tur i to timer hver dag kan det være nødvendig å øke denne mengden noe. Hold øye med hundens vekt ved å studere den nøye eller veie den regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Som alle raser, kan curly coated retriever være utsatt for visse helseproblemer. Det betyr ikke at alle vil lide av disse, men det er viktig å være klar over de vanligste helseutfordringene som denne rasen kan møte.

  • Hoftedysplasi: En arvelig tilstand der hoften utvikler seg unormalt, noe som kan føre til artrose og smerter i det lange løp.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): En gruppe genetiske sykdommer som gradvis fører til blindhet hos hunder.
  • Øreinfeksjoner: På grunn av de lange ørene er curly coated retriever spesielt utsatt for øreinfeksjoner.

Forebygging er den beste medisinen. Regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, rikelig med fysisk aktivitet og et sunt kosthold vil bidra til å holde hunden frisk.

Det er også avgjørende å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og flere helseproblemer.

Alternativer til curly coated retriever

Valget av en hunderase er et viktig skritt, og det er alltid lurt å vurdere alternativer før du tar en endelig beslutning. Hvis du setter pris på den kjærlige og energiske naturen til en curly coated retriever, men du er usikker på om denne rasen er det rette valget for deg, er det heldigvis flere hunder med lignende egenskaper.

Chesapeake bay retriever

Chesapeake bay retriever er et flott alternativ til en curly coated retriever. De deler mange av de samme kvalitetene, inkludert intelligens, utholdenhet og en sterk vilje til å behage.

Chesapeake bay retriever er imidlertid kjent for å være litt mer reserverte og selvstendige enn curly coated retrievers, noe som kan være et positivt trekk for de som foretrekker en mer uavhengig hund.

Når det kommer til størrelse er hundene ikke så langt fra like store. Chesapeake bay retriever vil normalt veie mellom 25 og 35 kg, og ha en mankehøyde på 56 til 66 cm.

Flat coated retriever

Flat coated retriever er en annen rase du kan vurdere. De er like energiske og kjærlige som curly coated retrievers, men har en glatt, flat pels i stedet for krøllete. Dette kan være en fordel for de som foretrekker en hund med litt lettere pelsstell.

Flat coated retrievers er også litt mindre enn curly coated retrievers, men forskjellen er ikke stor da dette er en rase på mellom 25 og 36 kg.

De er også kjent for å være gode familiehunder og er generelt flinke med barn og andre kjæledyr.

Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever, ofte kalt «toller», er det minste alternativet av de tre med sine 17 til 23 kg. Tollere er energiske, lekne og veldig intelligente, akkurat som curly coated retrievers. De er utmerkede hunder for aktive familier og trives med regelmessig mosjon og mental stimulering.

Tollere har en tykk dobbel pels som krever minst like mye vedlikehold sammenlignet med den krøllete pelsen til en curly coated retriever. Når det er sagt, er de kjent for å være utrolig vakre hunder med deres karakteristiske rødaktige farge.

Historien om curly coated retriever

Curly coated retriever bærer stolt tittelen som den eldste av alle retrieverrasene, med røtter som strekker seg tilbake til 1800-tallets England. Deres forfedre er antatt å være en blanding av st. john’s vannhund  og diverse eldre engelske og irske vannhunder.

Opprinnelig ble de fremavlet for å fungere som allsidige jakthunder, særlig dyktige på vannapportering. Med sin robuste fysikk, utmerkede svømmeferdigheter og vannavvisende krøllpels, var curly coated retriever fantastisk hjelp på fuglejakt, både på land og i vann.

Til tross for at rasen i lang tid har stått litt i skyggen av sine mer kjente retriever-søsken, har curly coated retriever opprettholdt en dedikert tilhengerskare takket være deres allsidighet, intelligens og enestående lojalitet.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan er stellet av en curly coated retriever?

En curly coated retriever krever relativt lite pelsstell sammenlignet med andre raser med lang pels. De bør børstes minst en gang i uken for å fjerne løs pels og skitt, og pelsen deres har en tendens til å felle mer intensivt to ganger i året. Ellers holder pelsen seg naturlig ren og frisk.

Kommer en curly coated retriever overens med andre kjæledyr?

Ja, en curly coated retriever kommer vanligvis godt overens med andre kjæledyr. De har en vennlig og sosial natur, men det er alltid best å introdusere nye dyr gradvis og under oppsyn.

Røyter en curly coated retriever mye?

Ja, de røyter, men ikke like mye som mange andre raser. De har en tendens til å felle intensivt to ganger i året, men ellers er røytingen moderat.

Kan en curly coated retriever være hjemme alene?

Curly coated retrievers trives best når de er rundt sin menneskelige familie og kan utvikle separasjonsangst hvis de blir forlatt alene for lenge. Det er anbefalt å ikke la dem være alene i mer enn 4-6 timer om gangen.

Er en curly coated retriever allergivennlig?

Ingen hund er helt allergivennlig, men curly coated retriever er kjent for å være en av de mer allergivennlige rasene. Selv personer med allergier reagerer forskjellig, så sørg for at du bruker tid med rasen før du bestemmer deg for å ta med en valp hjem.

Hvordan er curly coated retrievers lydighetsnivå?

Curly coated retrievers er generelt sett svært lydige og er kjent for deres evne til å lære kommandoer raskt. De er intelligente, men kan være litt sta, så konsekvent trening og positiv forsterkning er viktig.

Bjeffer en curly coated retriever mye?

Som mange andre hunderaser vil en curly coated retriever gi beskjed når noe er galt eller hvis de kjeder seg. Når det er sagt, er de ikke kjent for å være overdrevent bjeffende. Bjeffing kan uansett trenes bort og minskes med aktivitet og mental stimulering.

Hva koster en curly coated retriever?

Normalt ligger prisen vanligvis rundt 20 000 kroner, men det kan variere fra oppdretter til oppdretter.

Hva er forventet levealder for en curly coated retriever?

Den forventede levealderen for en curly coated retriever er mellom 10 og 12 år. Som med alle raser, kan et sunt kosthold, regelmessig trening og regelmessige helsekontroller bidra til å forlenge hundens liv.

Hva er de mest vanlige bruksområdene for en curly coated retriever?

Curly coated retrievers er allsidige hunder som passer godt for en rekke aktiviteter. De er fantastiske apportører, og ble opprinnelig brukt som apporterende fuglehunder. I dag fungerer de også godt som familiehunder, redningshunder, terapihunder og i hundesporter som agility og lydighet.

Dyreplaneten
Logo