Raseprofil: Labrador retriever

Labrador retriever er en hunderase som kommer fra Newfoundland i Canada. Den ble ferdig utformet på starten av 1900-tallet og fikk rasestandarden godkjent i 1903. Labrador retriever er en apporterende hund som lenge har blitt brukt til jakt på fugler, men har også andre bruksområder som narkotikahund, terapihund m.m.

Labrador retriever fakta

HunderaseLabrador retriever
OpprinnelseCanada (Newfoundland)
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde55-62 cm
Vekt25-36 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Labrador retriever er en middels til stor hunderase. Hannene står omtrent 57-62 cm høye ved skulderen, mens tispene er noe mindre, omtrent 55-60 cm høye. Vekten for hanner ligger typisk mellom 29-36 kg, og for tisper mellom 25-32 kg.

Pels

Labradoren har en tett, kort pels som er vannavstøtende. Denne pelsen, sammen med en underull som røyter sesongmessig, gir labradoren utmerket beskyttelse mot dårlig vær. Pelsen kommer i tre fargevarianter: svart, gul og sjokolade. Hver av disse fargene kan ha ulike nyanser, for eksempel kan en gul labrador variere fra lys krem til rødaktig.

Det er verdt å merke seg at labradorens pels har en tendens til å være ganske fet, noe som bidrar til dens vannavstøtende egenskaper. Man bør derfor være forsiktig med å bade hunden for ofte, da sjampo kan fjerne noen av de naturlige fettsyrene i pelsen.

Hale

Labradorens hale er tykk ved basen og smalner mot spissen. Den har fått kallenavnet «oterhale» på grunn av sin tykkelse og dens evne til å fungere som en ror når hunden svømmer. Den er dekket med den samme tette, korte pelsen som resten av kroppen, noe som bidrar til dens vannavstøtende egenskaper.

Halen bæres generelt rett ut, men ikke over ryggen. Den er sterk og kan gi et solid sveip om labradoren er særlig begeistret!

Lynne, trening og lydighet

Labrador retriever er kjent for sitt milde og vennlige lynne, noe som gjør den til en ideell familiehund. Disse hundene har et naturlig ønske om å behage sine eiere, noe som kombinert med deres intelligens gjør dem svært trenbare.

Labrador retriever er kjent for sin høye energi og entusiasme, noe som betyr at de trenger mye trening og mental stimulering.

Når det gjelder trening, er labrador retriever en rase som vil sette pris på en variert tilnærming. De er aktive og lekne, og lærer best når de kan få lov til å gjøre det gjennom lek. Disse hundene har en naturlig kjærlighet til vann og apportering, noe som kan utnyttes i treningen. Det er imidlertid viktig å huske at en labrador retriever trenger konsekvent og positiv forsterkning for å lære effektivt.

En labrador retriever har også et utmerket minne, så når de har lært en kommando, er de sannsynligvis ikke glemmer den. Dette, kombinert med deres naturlige lyst til å behage, gjør dem til svært lydige hunder. Deres lydighet og ønske om å behage gjør dem også til gode terapi- og assistansehunder.

På tross av deres generelle lydighet, kan en labrador retriever være sta av og til, så det er viktig å være konsekvent i treningen og etablere klare regler. På grunn av deres høye energinivå og jaktinstinkt, kan de være en utfordring å håndtere hvis de ikke får tilstrekkelig med mosjon og mental stimulering.

Aktivitetsnivå og mosjon

Labrador retriever er en høyenergisk hunderase som krever mye mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. Det ideelle aktivitetsnivået for en labrador retriever er minst en til to timer med aktivitet hver dag. Dette kan inkludere en blanding av lange gåturer, løpeturer, svømming, lek og sykling. 

Labrador retriever er også en naturlig apporterende rase, så aktiviteter som frisbee eller hente baller kan være svært givende for dem.

Uten tilstrekkelig mosjon, kan en labrador retriever bli rastløs og potensielt destruktiv.

Stell av labrador retriever

Pelsstell og røyting

Labrador retriever har en tett, kort pels som er vannavstøtende, noe som betyr at det trengs litt vedlikehold for å holde den i toppform. Røyting er en del av det og ha en labrador retriever. Faktisk røyter labradoren relativt mye, og veldig mye under sesongskiftene.

For å håndtere røytingen kan det være lurt å børste pelsen en til to ganger i uken til vanlig, mens du gjør lurt i å børste hyppigere under røyteperiodene.

Det er også verdt å merke seg at labrador retriever er en av de hunderasene som noen mennesker kan få en viss allergisk reaksjon mot. Derfor kan regelmessig pelsstell hjelpe med å redusere mengden allergener i hjemmet – i hvert fall noe.

Husk at du alltid bør tilbringe tid med en hunderase før du bestemmer deg for å kjøpe en valp for å se hvordan du eller noen i familien din reagerer.

Ører og øyne

Ører og øyne på en labrador retriever krever regelmessig sjekk. Ørene bør sjekkes ukentlig for tegn på infeksjon, som rødhet, hevelse, eller en sterk lukt. Øynene skal være klare og lyse, uten tegn på rødhet, irritasjon eller uvanlig utflod.

Tannpleie

Et sunt kosthold spiller en stor rolle i tannpleien til en labrador retriever. Et stort storfebein kan være en god måte å naturlig rense hundens tenner på. Men for all del unngå å gi hunden din små- eller fuglebein.

Hvordan du mater hunden din vil være avgjørende for hvor mye du er nødt til å passe på tennene. Ved fôring med billig hundemat, godbiter og menneskemat må du nok beregne å børste tennene til hunden din et par ganger i uka.

Kloklipp

En labrador retrievers klør bør kontrolleres regelmessig for å sikre at de ikke blir for lange. Det er viktig å ikke klippe klørne for langt inn, da det er både nerver og blodårer i dem. Hvis hunden er veldig aktiv kan klørne slites ned naturlig.

Det er alltid lurt å venne hunden din til stell som kloklipp fra den er liten. Selv om det potensielt bare er å file klørne så vidt. Det vil gjøre det mye lettere når hunden er voksen.

Bad

Når det kommer til bad, trenger labrador retriever kun et bad når det er nødvendig, som når den har rullet seg i gjørme. Hundesjampo bør maks brukes én gang i måneden for å unngå å vaske ut de naturlige fettsyrene i pelsen. Disse hjelper nemlig med å holde hunden varm når den svømmer eller er ute i regnet. For mye bading med sjampo vil også kunne irritere huden.

Bruksområder for labrador retriever

Labrador retriever har en lang og variert historie som brukshund. Rasen har bevist seg som en allsidig hund med mange bruksområder, fra jakt og redning til tjeneste og terapi. Labrador retriever er både kjærlige og arbeidsomme natur gjør dem til perfekte følgesvenner i mange forskjellige situasjoner.

Jakthund (labrador fra jaktlinjer)

Labrador retriever med jaktlinjer har vært en yndet jakthund i flere generasjoner. De er gjerne mindre og slankere enn de typiske familie-labradorene, men har et høyere aktivitetsnivå og sterkere jaktinstinkt. Disse egenskapene kombinert med deres førerorienterte natur gjør dem til ypperlige jakthunder. Likevel krever de mer mental stimulering og egner seg ikke nødvendigvis som rene familiehunder uten arbeid.

Førerhund

Takket være sin intelligens og treningsevne, har labrador retriever lenge vært en favoritt som førerhund for blinde og svaksynte. Disse hundene er svært godt egnet til denne typen arbeid på grunn av sin evne til å lære og tilpasse seg, samt deres generelle rolige og hengivne natur.

Servicehund

Labrador retriever fungerer også utmerket som servicehund, der de kan hjelpe personer med forskjellige funksjonsnedsettelser i hverdagen. De er kjent for sin arbeidsvilje og tålmodighet, noe som gjør dem godt egnet til disse oppgavene.

Terapihund

Labrador retrievers vennlige og stødige vesen gjør dem også til utmerkede terapihunder. De er ofte brukt i ulike settinger, som sykehus, skoler og omsorgshjem, hvor de bidrar til å skape ro, glede og trøst for dem de møter.

Tjenestehund

Labrador retrievers gode luktesans har ført til at de ofte blir brukt som tjenestehunder i politi og tollvesen. De har blitt brukt som alt fra våpen- og narkotikahund til å søke etter savnede personer. De har også vært suksessfulle som valutahunder i tolltjenesten. Ifølge tollvesenet er jaktlabrador en av deres foretrukne hunderaser.

Familiehund

Til tross for at labrador retriever har mange bruksegenskaper, er den minst like god som familiehund. Dens kjærlige, lojale og lekne natur gjør den til en favoritt blant barn og voksne. Den kan passe inn i de fleste hjem, men krever likevel en god del mosjon og mental stimulering for å trives.

Fôr og kosthold

Først og fremst bør du sørge for å gi din labrador retriever et kvalitetsfôr. Kvalitetsfôr betyr blant annet fôr uten unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn. Disse ingrediensene gir lite næring og kan potensielt føre til allergier og fordøyelsesproblemer. Se heller etter hundemat fra produsenter som VOM, eller gi hunden din rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse matvarene er rike på nødvendige næringsstoffer og vil bidra til en sunn og glad hund.

Mengde mat

Hvor mye mat labrador retrieveren din trenger, avhenger av flere faktorer som vekt, alder, aktivitetsnivå og generell helse. En god regel for å finne riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, for en hund som veier 30 kg, vil beregningen se slik ut: (30 x 30) + 70 = 970 kalorier om dagen.

Husk at en veldig aktiv labrador retriever kan trenge mer kalorier, så det kan være lurt å veie hunden regelmessig for å justere matinntaket.

Vanlige helseproblemer

Labrador retriever er generelt en robust og frisk rase, men som alle hunderaser kan de være utsatt for visse helseproblemer. Her er noen vanlige problemer du bør være oppmerksom på:

  • Hofteleddsdysplasi: En lidelse som ofte oppstår hos større hunderaser. Den skyldes en unormal utvikling av hofteleddet, noe som kan føre til leddgikt og smerte.
  • Albueleddsdysplasi: En annen lidelse som kan føre til smerter og redusert bevegelighet.
  • Progressiv Retinal Atrofi (PRA): En øyesykdom som gradvis forårsaker blindhet.
  • Fedme: Labrador er kjent for sin appetitt, og det er viktig å passe på at de ikke spiser for mye og blir overvektige.
  • Øreinfeksjoner: Labrador retriever har hengende ører som kan være utsatt for infeksjoner.

Sørg for at du setter av tid og ressurser til regelmessige veterinærkontroller, godt stell, aktivitet og et sunt kosthold for å holde hunden unna disse problemene. Dessuten er det viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer. Med de rette forholdsreglene og god omsorg, kan du sikre at din labrador retriever lever et sunt og lykkelig liv.

Alternativer til labrador retriever

Det er ingen tvil om at labrador retriever er en fantastisk hunderase, men det er alltid fint med noen alternativer. Nedenfor kan du lese om noen forslag til hunderaser du kan vurdere som har mange av de samme egenskapene til labradoren.

Golden retriever

Golden retriever er et utmerket alternativ til labrador retriever. Begge rasene er kjent for sitt vennlige og tolerante vesen, samt høye intelligens og arbeidsvilje. De er glimrende familiehunder og utmerker seg innenfor mange bruksområder.

Golden retriever er vanligvis litt mer avslappet enn en labrador retriever, men vil fortsatt trenge daglige turer og mental stimulering. I størrelse er de også ganske like labrador retriever, men golden retriever har lengre og mer pels, noe som kan innebære litt mer stell.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel er litt mindre enn en labrador retriever, men deler mange av dens kvaliteter. De er kjent for å være vennlige, lojale og entusiastiske, med et høyt energinivå og et sterkt ønske om å behage sin eier.

De er utmerkede arbeidshunder, spesielt innen jakt, og trenger betydelige mengder daglig fysisk og mental stimulering.

Weimaraner

Weimaraner er en litt større og mer atletisk hund enn labrador retriever med sine 25 til 37 kg. Også denne rasen er kjent for sin høye energi og intelligens, samtidig som de trives med mye aktivitet og mental stimulering.

Weimaranere er utmerkede jakt- og sporhunder, men de er også veldig hengivne familiehunder. Deres korte, strøkne pels krever lite vedlikehold, men de tåler ikke kaldt vær like godt som en labrador retriever.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye røyter en labrador retriever?

Labrador retriever er kjent for å røyte en del hele året, og mye under røyteperiodene om våren og høsten.

Hvordan er labrador retrievere med andre kjæledyr?

Labrador retriever er generelt veldig omgjengelige og kommer godt overens med andre kjæledyr. De er sosiale hunder som trives med selskap. Som med alle hunder, bør introduksjoner til nye kjæledyr håndteres med forsiktighet, men som regel vil dette være en utmerket hund for deg som har flere kjæledyr.

Kan en labrador retriever være hjemme alene?

Ja, en labrador retriever kan være alene hjemme i korte perioder. Det er imidlertid viktig at hunden har nok mental og fysisk stimulering når du er hjemme, slik at den kan hvile når du er borte. Langvarig ensomhet kan føre til separasjonsangst og ødeleggende atferd.

Er labrador retriever allergivennlig?

Nei, labrador retriever er ikke en allergivennlig rase. De røyter mye og produserer mer av det allergifremkallende proteinet som noen mennesker reagerer på.

Hvor lenge lever en labrador retriever?

Den gjennomsnittlige levetiden for en labrador retriever er mellom 10 til 14 år. Som med alle raser, avhenger dette av mange faktorer, inkludert genetikk, kosthold, miljø og aktivitet.

Hva koster en labrador retriever?

Prisen på en labrador retriever kan variere mye avhengig av faktorer som oppdretterens omdømme, valpens stamtavle osv. Generelt kan du forvente å betale mellom 10 000 og 15 000 kroner for en valp.

Er labrador retriever lett å trene?

Ja, labrador retriever er kjent for å være svært lydig og lett å trene. De er ivrige etter å behage eieren sin og responderer godt på positive treningsmetoder.

Bjeffer labrador retriever mye?

Nei, labrador retriever er ikke kjent for å være en overdreven bjeffer. Som med alle hunder, kan de bjeffe hvis de kjeder seg, er ensomme, eller hvis det er noe uvanlig i miljøet deres. God trening, samt fysisk og mental stimulering vil bidra til å minimere overdreven bjeffing.

Hva er de vanligste bruksområdene for en labrador retriever?

Labrador retriever er en utrolig allsidig hund og brukes i mange ulike roller. De er populære familiehunder på grunn av deres vennlige og tålmodige natur. I tillegg er de mye brukt som førerhunder, terapihunder og servicehunder. Labrador retriever av jaktlinjer er også utmerkede jakthunder og brukes ofte som redningshunder og tjenestehunder i politi- og tolltjenester.

Dyreplaneten
Logo