Raseprofil: Gotlandsstøver

Gotlandsstøver eller gotlandshund er trolig en av de eldste støverne i Norden. Den kommer fra Gotland i Østersjøen hvor den har fungert som en ypperlig gårdshund og jakthund. Man vet ikke helt sikkert når rasen oppsto eller hvordan den har blitt avlet frem, men den var i alle fall å se på Gotland på 1700-tallet.

Gotlandsstøver fakta

HunderaseGotlandsstøver
OpprinnelseSverige
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde40-50 cm
Vekt15-20 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

En typisk gotlandsstøver er en mellomstor hund med en solid og velproporsjonert kroppsbygning. Vekten ligger vanligvis mellom 15 og 20 kg. Høydemessig kan hannene forventes å måle mellom 45 og 50 cm i skulderhøyde, mens tispene generelt er litt mindre og ligger på 40-45 cm.

Pels

Gotlandsstøverens pels består av korte og harde, men likevel glatte hår som gir optimal beskyttelse mot vær og vind. Fargemønsteret varierer fra sort og hvitt til forskjellige nyanser av brun. Der hvor den skiller seg ut, er den karakteristisk tanfargen rundt øynene og på nedre del av bena.

Hale

Når det kommer til halen, er den like uttrykksfull som resten av gotlandsstøveren. Den er høy og kraftig ved roten, og avsmalner mot spissen. I aktivitet eller opphisselse bæres den gjerne høyt og buet over ryggen, men aldri krøllet. Den tykke pelsen gir den et fyldig og busket utseende.

Lynne, trening og lydighet

Gotlandsstøver er kjent for sitt aktive, utholdende og målrettede lynne, noe som gjør dem til utmerkede jakthunder. De er modige, bestemte, og når det kommer til jakt, viser de stor lidenskap og entusiasme.

Bak den tøffe fasaden, skjuler det seg også en vennlig, lojal og kjærlig følgesvenn. Gotlandsstøveren er kjent for å være gode familiehunder, de trives i selskap med mennesker og er vennlige mot både voksne og barn.

Når det kommer til trening, er det viktig å være konsekvent og bestemt, men også tålmodig og forståelsesfull. Gotlandsstøveren er intelligent og lærer raskt, men det betyr også at de lett kan kjede seg hvis treningen blir for monoton.

Selv om gotlandsstøveren har et uavhengig sinn, vil de være villige til å adlyde kommandoer med riktig opplæring. Tidlig sosialisering og lydighetstrening er nødvendig for å sikre at de vokser opp til å bli veloppdragne voksne hunder.

Aktivitetsnivå og mosjon

Gotlandsstøveren er en hund med høyt aktivitetsnivå som trives best med mye mosjon og mentale utfordringer. Med sin bakgrunn som jakthund, har denne rasen en naturlig lyst til å løpe, utforske og følge spor.

Derfor er det også viktig å gi en gotlandsstøver nok mosjon. Her snakker vi om minst en til to timer om dagen med moderat til høy intensitet. Dette kan inkludere lange turer, løping, sykkelturer, apportering, sporingsaktiviteter og mer.

Merk at mental stimulering er like viktig som fysisk mosjon. Gotlandsstøveren er en intelligent rase, og de elsker å løse problemer og lære nye ting.

Stell av gotlandsstøver

Pelsstell og røyting

Gotlandsstøveren har en kort, tett pels som krever minimalt vedlikehold. Selv om den har kort pels røyter den fortsatt, så en ukentlig børsting anbefales for å fjerne løse hår og fordele hudens naturlige oljer.

Børsting gir deg også en fin mulighet for å sjekke huden for eventuelle problemer som utslett, parasitter eller sår.

Til tross for at den røyter, er gotlandsstøveren ikke kjent for å være den verste rasen for allergikere. Som med alle hunderaser er det imidlertid lurt å tilbringe tid med en gotlandsstøver før du tar den med hjem.

Bruksområder for gotlandsstøver

Gotlandsstøver er en allsidig hunderase som passer til en rekke ulike roller, takket være dens robuste natur, skarpe sanser og vennlige temperament. Fra dens opprinnelige rolle som jakthund, til vakthund eller kjærlig familiemedlem.

Jakthund

Rasen ble opprinnelig utviklet for jakt og har fortsatt sterke instinkter som gjør den velegnet til dette formålet. Gotlandsstøverens spesielle kombinasjon av utholdenhet, pålitelighet og evne til å følge et spor gjør den til en utmerket jakthund, spesielt for jakt på hare og rødrev.

Varslende vakthund

Selv om gotlandsstøveren ikke er kjent for å være en typisk vakthund, er den veldig oppmerksom og kan fungere godt som en varslende vakthund. Den er kjent for sin vokale natur, og vil gjerne gi beskjed når det er fremmede i nærheten. Når det er sagt, er den generelt snill mot mennesker, og vil sjeldent være aggressiv mot fremmede.

Familiehund

Til tross for sin bakgrunn som arbeidshund, har gotlandsstøveren også egenskapene som trengs for å være en utmerket familiehund. Dens vennlige og lojale natur, kombinert med en tålmodig holdning og kjærlighet til lek, gjør den til en fantastisk følgesvenn for både voksne og barn. Den er kjærlig og omgjengelig, noe som gjør den godt egnet til familieliv, forutsatt at den får den nødvendige fysiske og mentale stimuleringen den trenger.

Fôr og kosthold

En gotlandsstøver fortjener det beste når det kommer til ernæring. Kvalitetsfôr er helt essensielt for hunden, og hundematen bør ikke inneholde fyllstoffer som mais, soya eller korn. Disse ingrediensene tilfører lite ernæringsmessig verdi og kan potensielt være allergifremkallende.

I stedet bør man velge hundemat fra anerkjente merker som VOM, som bruker førsteklasses ingredienser, eller gi hunden rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat.

Vanlige helseproblemer

Som alle hunderaser kan gotlandsstøver være utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig å være oppmerksom på disse slik at du kan handle raskt hvis du ser tegn på noen av dem hos din firbeinte venn:

  • Hoftedysplasi: Dette er en arvelig tilstand som fører til unormal utvikling av hofteleddene. Det kan føre til smerte, halting eller begrenset bevegelsesevne.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der kneskålen blir forskjøvet fra sin normale posisjon. Det kan føre til smerte og redusert mobilitet.
  • Øyesykdommer: Gotlandsstøvere kan være utsatt for forskjellige øyesykdommer, inkludert katarakt og progressiv retinal atrofi.
  • Hudproblemer: Allergier, eksem og andre hudsykdommer kan påvirke gotlandsstøvere. Disse kan føre til kløe, rødhet, hårtap og ubehag.

Det er avgjørende med regelmessige veterinærkontroller, godt stell, rikelig med aktivitet og et sunt kosthold for å forebygge disse problemene og holde hunden din på topp.

Husk også at det er viktig å kjøpe valpen din fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer. Dette vil gi deg den beste sjansen til å ha en sunn og lykkelig gotlandsstøver som en del av familien din i mange år fremover.

Alternativer til gotlandsstøver

Hvis du vurderer gotlandsstøver som din neste hund, men av en eller annen grunn føler at denne rasen kanskje ikke er den rette for deg, finnes det andre raser som kan tilby lignende kvaliteter. Her er tre alternativer som er verdt å vurdere.

Hamiltonstøver

Hamiltonstøver er en annen svensk rase som har mye til felles med gotlandsstøveren. Begge rasene er kjent for sine sterke jaktinstinkter og deres dedikasjon til arbeidet. Hamiltonstøveren er likevel generelt litt større enn gotlandsstøveren med sine 23 til 27 kg, noe som gjør den til et godt alternativ for de som foretrekker en litt større hund.

Hamiltonstøveren er også en veldig aktiv rase, og vil trenge nok mosjon og mental stimulering for å trives. De deler gotlandsstøverens vennlige og kjærlige natur, og er kjent for å være gode familiehunder.

Hygenhund

Hygenhund er en norsk rase kjent for sine jaktegenskaper. Den er dog litt større enn gotlandsstøveren med sine 18 til 25 kg, og er kjent for sin utholdenhet og kraft. Hygenhunden har en utmerket luktesans og er svært modig, noe som gjør den til en dyktig jakthund. På hjemmebane er den kjent for å være rolig og kjærlig. Dette er en rase som setter pris på en god balanse mellom aktivitet og avslapning.

Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund er en litt annerledes rase i forhold til gotlandsstøveren og de tidligere nevnte alternativene. Mens gotlandsstøveren er en mellomstor hund, er en dansk-svensk gårdshund en liten hund med et stort hjerte. Faktisk blir ikke denne rasen mer enn 6 til 9 kg tung. Når det er sagt, er denne rasen livlig, leken og veldig kjærlig mot sin familie.

Historien om gotlandsstøver

Gotlandsstøveren er en hund med en rik og stolt historie. Denne svenske rasehunden stammer fra Gotland, en idyllisk øy i Østersjøen. Den har blitt avlet gjennom århundrer for sin utmerkede evne til å jakte hare, rev og rådyr, men dens opprinnelse går enda lenger tilbake.

Rasen ble først anerkjent i 1943 og at den siden da har vært høyt verdsatt for sin utholdenhet, mot og overlegne luktesans. Fra tøffe vinterforhold til varme sommere, har gotlandsstøveren vist sin evne til å tilpasse seg og utmerke seg i alle slags miljøer.

Gotlandsstøverens karakteristiske utseende og utholdende natur har gjort den til et populært valg som både jakt- og familiehund.

Ofte stilte spørsmål

Hva er bruksområdene for en gotlandsstøver?

Gotlandsstøveren er en allsidig hund med flere potensielle bruksområder. Den er først og fremst kjent som en dyktig jakthund, særlig for hare- og revejakt. For ikke å snakke om rådyr, men i Norge kan det ikke benyttes løs på drevet halsende hund over 41 cm i mankehøyde. Gotlandsstøveren kan også være en utmerket gårdshund, takket være dens naturlige vaktinstinkter. Videre er de kjent for å være gode familiehunder, på grunn av sitt kjærlige og lojale vesen.

Er gotlandsstøveren allergivennlig?

Selv om ingen hund er helt allergivennlig, kan gotlandsstøveren være et godt valg for noen personer med lite til moderat allergi. De røyter middels, men med regelmessig pelsstell kan allergener holdes under kontroll. På den annen side er det viktig å tilbringe tid med hunden før du tar den med hjem, for å sikre at allergi ikke blir et problem.

Hvordan er gotlandsstøverens lydighet?

Gotlandsstøvere er kjent for å være relativt lydige og ønsker å behage eieren sin. De svarer godt på positiv forsterkning og konsistent trening, men kan være litt sta av og til. Derfor er tidlig og tålmodig trening essensielt.

Hvor lenge lever en gotlandsstøver?

Levetiden til gotlandsstøver er i gjennomsnitt mellom 10 og 14 år. Helse, genetikk, kosthold og livsstil kan påvirke levetiden.

Kan gotlandsstøvere være alene hjemme?

Gotlandsstøvere er sosiale hunder som trives best når de er rundt mennesker. De kan være alene hjemme i korte perioder, men lange perioder med ensomhet kan føre til atferdsproblemer som separasjonsangst.

Hvor mye bjeffer en gotlandsstøver?

Som mange hunderaser som er avlet for jakt, kan gotlandsstøveren ha en tendens til å bjeffe. De bruker bjeffing som en måte å kommunisere på, enten for å varsle om noe uvanlig, uttrykke glede, eller til og med bare for å få oppmerksomhet. Tidlig trening og sosialisering kan hjelpe med å kontrollere overdreven bjeffing.

Hvordan går gotlandsstøveren overens med andre kjæledyr?

Gotlandsstøveren har et vennlig og omgjengelig temperament, og kan generelt gå godt overens med andre kjæledyr hvis de er ordentlig sosialisert fra en ung alder. Imidlertid har de et sterkt jaktinstinkt, så det kan være utfordringer med små dyr som gnagere eller fugler.

Dyreplaneten
Logo