Dansk-svensk gårdshund, også kalt skånsk terrier i Sverige, er en hunderase som deles mellom Danmark og Sverige etter å ha blitt godkjent i 1987. Dansk-svensk gårdshund er en terrierlignende hund. Dette er en typisk gårdshund med et innebygd jaktinstinkt på skadedyr som mus og rotter.
Dansk-svensk gårdshund fakta
Hunderase | Dansk-svensk gårdshund |
Opprinnelse | Danmark, Sverige |
Lovlig i Norge | Ja |
Rasestatus | Godkjent |
Levetid | 10-14 år |
Høyde | 32-39 cm |
Vekt | 6-9 kg |
Pels | Korthåret |
Størrelse og utseende
Dansk-svensk gårdshund er en liten til mellomstor hunderase. Den har en perfekt størrelse for de som ønsker en hund som er stor nok til å tåle en støyt, samtidig som den er liten nok til at den er lett å håndtere.
Hannene har en mankehøyde på mellom 35 og 39 cm, mens tispene er litt mindre og måler mellom 32 og 36 cm. Vekten ligger på mellom 6-7 kg for tisper, og 8-9 kg for hanner.
Pels
Pelsen til en dansk-svensk gårdshund er noe av det som gjør rasen lett å kjenne igjen. Den er kort og tett, med en tekstur som gir hunden et velpleid utseende. Fargen varierer, men den mest vanlige er sort, brun eller hvit med markerte flekker.
Hale
Halen på en dansk-svensk gårdshund er høyreist og ofte krøllet over ryggen. Den er en del av hundens karakteristiske utseende og bidrar til den energiske og livlige holdningen som rasen er kjent for. Hvis hunden er spesielt glad, kan halen vifte raskt og entusiastisk.
Lynne, trening og lydighet
Dansk-svensk gårdshund er kjent for sin livlige og vennlige personlighet, og har et lynne som gjør den til en utmerket familiehund. De er kjærlige og sosiale, og går som oftest svært godt overens med både voksne og barn. Med sitt høye energinivå og lekne natur er de alltid klare for en lek eller en lang tur.
Når det kommer til trening, er dansk-svensk gårdshund både smart og lærevillig. De responderer godt på positiv forsterkning og elsker å tilfredsstille eieren sin. En dansk-svensk gårdshund kan lære et bredt spekter av kommandoer og triks, og har potensialet til å utmerke seg i hundesport som agility og lydighet.
Selv om de er relativt enkle å trene, er det viktig å huske at denne rasen krever mental stimulering, og vil trives best med variert og engasjerende trening. Det vil også gjøre det lettere å håndtere litt sta individer.
Aktivitetsnivå og mosjon
Dansk-svensk gårdshund er en aktiv og energisk rase, kjent for sin utrettelige lekenhet og nysgjerrighet. Med såpass mye energi betyr det at de krever betydelig mosjon hver dag for å holde seg lykkelige. En voksen dansk-svensk gårdshund trenger minst en time aktivitet hver dag – noe som kan inkludere lek, løping eller lange turer.
Dansk-svensk gårdshund elsker å være i bevegelse og vil også sette pris på kortere turer bare for å snuse rundt og utforske omgivelsene.
Det er viktig å merke seg at de også trenger mental stimulering i tillegg til fysisk trening. Varierte aktiviteter og miljøer er nøkkelen til å holde en dansk-svensk gårdshund engasjert og tilfreds.
Stell av dansk-svensk gårdshund
Pelsstell og røyting
En spesiell egenskap ved dansk-svensk gårdshund er at pelsen er selvrensende. Det betyr at hunden holder seg relativt ren og luktfri uten for mye hjelp fra eieren.
De røyter litt, men ikke mer enn det man kan forvente fra de fleste hunderaser. Den har to årlige røyteperioder hvor den bytter til sommer- eller vinterpels, og da blir det en del røyting. Under disse periodene kan det være lurt å børste den litt oftere for å fjerne løs pels og minimere mengden pels i hjemmet.
Når det kommer til allergi, så er ikke dansk-svensk gårdshund kjent for å være en av de mest allergivennlige hunderasene.
Ører og øyne
Ører og øyne skal også sjekkes regelmessig for eventuelle tegn på irritasjon, infeksjon eller fremmedlegemer. Eventuelle problemer bør behandles av en veterinær.
Tannpleie
For en dansk-svensk gårdshund er et sunt kosthold viktig for tannhelsen. For eksempel kan et ekte storfebein bidra til å rense tennene naturlig, samt gi rikelig med mineraler og andre næringsstoffer. Fuglebein bør unngås da de kan skade munnen og i verste fall innvoller ved svelging.
Hvis hunden din blir matet med menneskemat, mye godbiter og billig hundefôr med fyllstoffer, vil det være nødvendig med regelmessig tannpuss.
Kloklipp
Når det kommer til klipping av klør, er det viktig å være forsiktig så du ikke klipper for langt inn. Klørne inneholder nemlig både nerver og blodårer. Når det er sagt, vil klipping være nødvendig for de fleste hunder, da for lange klør vil være ukomfortabelt.
Unntaket er om din dansk-svensk gårdshund er veldig aktiv, da klørne vil slipes ned naturlig ved mye bevegelse.
Bad
Selv om dansk-svensk gårdshund har selvrensende pels, vil de fortsatt trenge et bad fra tid til annen. Dette kan være når de har rullet seg i noe de ikke burde ha gjort, eller bare når du føler de trenger en liten oppfriskning.
Husk å bruke en hundevennlig sjampo for å unngå hudirritasjon. Det er viktig å merke seg at mange dansk-svenske gårdshunder elsker å bade, så et bad kan være en morsom aktivitet for dem.
Bruksområder for dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund er en svært allsidig rase, og deres aktive natur, kombinert med deres utrolige intelligens, gjør dem egnet for en rekke forskjellige bruksområder. Med en fortid som gårds- og rottehunder gir det en pekepinn på hva de er gode på, men deres allsidighet gjør at de klarer seg godt i mange forskjellige roller.
Gårdshund
I sin tradisjonelle rolle som gårdsarbeider er dansk-svensk gårdshund enestående. De er hardtarbeidende og dedikerte, alltid klare til å ta på seg oppgaver. De hjelper til med å holde gården ren ved å holde skadedyr i sjakk, men de kan også hjelpe til med å hente inn dyrene. På tross av sin lille størrelse, er de fullt ut i stand til å hjelpe til med større arbeidsoppgaver på gården.
Rottefanger
Dansk-svensk gårdshund har en lang historie som dyktige rottefanger. Deres lille størrelse, smidighet og hurtighet gjør dem utrolig effektive til å jage og fange rotter og mus. De har fortsatt dette jaktinstinktet i seg, så hvis du har problemer med gnagere, kan en dansk-svensk gårdshund potensielt være en løsning.
Hundesport
Med sin aktive natur og smidighet, er dansk-svensk gårdshund en naturlig deltaker i hundesport. De gjør det bra i sport som agility, lydighet og rallylydighet. Deres iver etter å lære kombinert med en sterk arbeidsmoral gjør dem til en glede å trene, mens deres energiske natur betyr at de vil ha stor glede av å delta i slike aktiviteter.
Kjærlig familiehund
Til tross for sin historie som arbeidshund kan dansk-svensk gårdshund enkelt tilpasse seg livet i en familie. De er lojale, kjærlige og vennlige, noe som gjør dem til en fantastisk familiehund. De kommer godt overens med barn og kan også komme overens med andre kjæledyr hvis de blir sosialisert fra ung alder.
Fôr og kosthold
For å gi din dansk-svenske gårdshund den næringen den trenger, er det viktig å velge et høykvalitetsfôr. Unngå fôr med fyllstoffer som mais, soya og korn, da disse ofte inneholder lite næringsstoffer. Hundemat fra produsenter som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, kan være gode alternativer. Slik mat gir hunden rikelig mengde av proteiner, fett, vitaminer og mineraler.
Mengde mat
Hvor mye du skal gi hunden din avhenger av dens vekt og aktivitetsnivå. En god regel for å beregne hundens daglige kaloribehov er å gange dens vekt med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, en dansk-svensk gårdshund som veier 8 kg vil trenge omtrent (8 kg * 30) + 70 = 310 kalorier om dagen. Hvis hunden er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke inntaket noe.
Antall måltider
To måltider per dag er vanligvis passende for en dansk-svensk gårdshund. Å dele opp matinntaket i to måltider kan hjelpe til med å opprettholde en jevn energiforsyning gjennom dagen, samt redusere risikoen for oppblåsthet. Husk også å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensiv trening.
Vanlige helseproblemer
Dansk-svensk gårdshund er en rase kjent for sin robusthet og helse, men som alle hunderaser, kan de være utsatt for enkelte helseproblemer.
- Leddsykdommer: Dette er en kategori av helseproblemer som inkluderer tilstander som hofteleddsdysplasi og patellaluksasjon. Disse kan påvirke hundens bevegelse og livskvalitet.
- Øyesykdommer: Enkelte øyeproblemer kan også forekomme hos dansk-svensk gårdshund, inkludert progressive retinal atrofi (PRA), som kan føre til blindhet.
- Hudproblemer: Dette kan inkludere alt fra allergiske reaksjoner til hudinfeksjoner, og kan forårsake ubehag og kløe for hunden.
- Allergi: Dansk-svenske gårdshunder kan være utsatt for allergi, enten matallergi eller miljøallergi. Dette kan føre til ulike symptomer, inkludert hudirritasjon, diaré og oppkast.
For å holde din dansk-svensk gårdshund så sunn som mulig, er det avgjørende med regelmessige veterinærkontroller, god tstell, rikelig med aktivitet og et sunt kosthold. Det er også viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer. Ved å være proaktiv og oppmerksom på din dansk-svenske gårdshunds helse, kan du bidra til å sikre et langt og lykkelig liv for din firbente venn.
Alternativer til dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund er en fantastisk rase som passer for mange, men det er alltid lurt å vurdere flere alternativer før man bestemmer seg for en hund. Dette for å sikre at man finner den beste matchen for sin livsstil og situasjon.
Drever
Drever er kjent for sin energi og utholdenhet akkurat dansk-svensk gårdshund. Denne hunden er litt større enn dansk-svensk gårdshund, og har et sterkt jaktinstinkt, noe som kan være en utfordring for uerfarne hundeeiere. Om du er en aktiv person som elsker å være utendørs, og er interessert i jakt på småvilt, kan dreveren være et utmerket valg. Som dansk-svensk gårdshund, trives dreveren i familien, men den kan være litt mer reservert overfor fremmede.
Norsk lundehund
Norsk lundehund er litt mindre enn dansk-svensk gårdshund med sine 6-7 kg, men har lignende bygning. Lundehunden er en intelligent og uavhengig rase som historisk ble brukt til jakt på lundefugl. Den har enkelt kunne klatre på berg langs kysten i Norge med sine seks tær og muligheten til å brette sammen ørene sine i trange bergganger.
Dette er en aktiv rase som trenger mye stimulering, både fysisk og mentalt. Leter du etter en rase som er mer unik og sjelden enn dansk-svensk gårdshund, kan norsk lundehund være et godt alternativ.
Gammel dansk hønsehund
Gammel dansk hønsehund er en god del større hund enn dansk-svensk gårdshund med sine 25 til 28 kg. Likevel deler de mange av de samme kvalitetene, inkludert både kjærlighet til familien og arbeidsvilje.
Denne rasen er kjent for sin ro og balanse, noe som gjør den til et utmerket valg for familier med barn. Samtidig er det også en utmerket fuglehund på jakt.
Gammel dansk hønsehund kan være litt mer utfordrende å trene på grunn av sin sterke vilje hvis vi sammenligner med dansk-svensk gårdshund.
Historien om dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund har vandret på gårder i århundrer og har røtter dypt plantet i skandinavisk jord. Som navnet antyder er denne lille, men hardføre rasen et produkt av kryssavl mellom danske og svenske gårdshunder.
Disse hundene ble avlet for å være allsidige arbeidshunder, klare for å håndtere et bredt spekter av oppgaver rundt gården. I dagene før moderne skadedyrbekjempelse, ble de særlig verdsatt for deres evne til å fange rotter og holde eiendommene frie for skadedyr.
På tross av deres utrolige nytte og utmerkede arbeidsegenskaper, falt rasen nesten i glemmeboken i det 20. århundre. Takket være entusiastiske oppdrettere og raseentusiaster, ble imidlertid dansk-svensk gårdshund reddet fra kanten av utryddelse. Den ble offisielt anerkjent som en egen rase i 1987, og deles mellom Sverige og Danmark.
Nå er dansk-svensk gårdshund igjen blitt en populær hund, elsket for sin store personlighet, arbeidsmoral og sitt flotte utseende. Den er en stjerne i hundesport, en pålitelig arbeidshund og en elsket familiehund.
Ofte stilte spørsmål
Er dansk-svensk gårdshund lydig?
Ja, dansk-svensk gårdshund er kjent for å være en intelligent rase som er ivrig etter å behage, noe som generelt gjør dem relativt enkle å trene. Som med alle raser, kreves det konsekvent trening, tålmodighet og positive forsterkningsteknikker for å få et så godt resultat som mulig.
Hvor mye koster en dansk-svensk gårdshund?
Prisen på en dansk-svensk gårdshund vil variere noe, men normalt må du regne med å betale mellom 20 000 og 25 000 for en valp.
Hvor lenge kan en dansk-svensk gårdshund være alene hjemme?
Det anbefales generelt at en voksen dansk-svensk gårdshund ikke er alene hjemme i mer enn 4 til 6 timer om dagen. Det er imidlertid først etter at de gradvis har blitt trent til å være alene. Valper trenger mer hyppig tilsyn og bør ikke være alene i lange perioder.
Hvordan er dansk-svensk gårdshund med andre kjæledyr?
Som en tidligere gårdshund, kan dansk-svensk gårdshund generelt omgås andre dyr godt, forutsatt at de er godt sosialisert fra en ung alder. Som med alle raser er hver hund forskjellig, så det er viktig å alltid overvåke interaksjoner mellom dansk-svensk gårdshund og andre dyr. Har du gnagere som kjæledyr er nok ikke det ideelt, ettersom denne hunderasen historisk sett har vært en rottefanger.
Hvor mye bjeffer en dansk-svensk gårdshund?
Dansk-svensk gårdshund kan ha en tendens til å bjeffe hvis de kjeder seg eller blir stresset. Det er imidlertid viktig å huske at bjeffing kan minimeres gjennom riktig trening og ved å sørge for at hunden har nok mental og fysisk stimulering.
Hvor lenge lever en dansk-svensk gårdshund?
Dansk-svensk gårdshund har en forventet levealder på mellom 10 og 14 år.
Hva slags stell trenger en dansk-svensk gårdshunds pels?
Dansk-svensk gårdshund har kort og glatt pels som er relativt enkel å stelle. De trenger regelmessig børsting for å fjerne løs pels og minimere røyting. De trenger bare bading når de blir skitne.
Røyter dansk-svensk gårdshund mye?
Dansk-svensk gårdshund har en kort, glatt pels som røyter moderat. Røyting kan reduseres gjennom regelmessig børsting.