Raseprofil: Tamaskan

Tamaskan eller tamaskanhund er en rase som kommer fra Finland. I landet ble den utformet for å ligne mest mulig på en ulv, men den har ikke ulveblod i seg. Tamaskan ble krysset frem med ulike hunderaser som blant annet sibirsk husky, alaskan malamute og finsk lapphund. Den har også et innslag av schæfer.

Tamaskan fakta

HunderaseTamaskan
OpprinnelseFinland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-12 år
Høyde61-71 cm
Vekt23-45 kg
PelsMellomlang

Størrelse og utseende

Tamaskan er en stor hunderase. Den når full modenhet ved 3 til 4 års alderen. For hanner ligger den ideelle høyden mellom 64 og 74 cm, mens tisper har en ideell høyde på mellom 61 og 71 cm. Vekten vil variere, men er oftest et sted mellom 23 og 45 kg.

Pels

Tamaskan har en tykk og værbestandig pels, ideell for klimaer med harde vintre. Ytterpelsen er middels grov og rett, mens underpelsen varierer avhengig av klima og sesong. Pelsen er kort og glatt på hodet, ørene, foran på forbeina og under hasene. I tillegg har tamaskan en moderat halskrage, som er mer uttalt hos hanner enn tisper. Aksepterte pelsfarger er rødgrå, ulvegrå og svartgrå.

Hale

Tamaskan har en rett, full hale som kan være båret opp når hunden er i bevegelse eller opphisset. I hvile skal halen holdes rett og ned. Halen bør være sort på tuppen og godt pelskledd, men ikke med fjæraktig pels. Den bør strekke seg til hasen, men ikke lenger. Basen av halen er kraftig.

Lynne, trening og lydighet

Tamaskan er kjent for sitt intelligente og våkne lynne. Det er en aktiv rase, vennlig innstilt og sjelden kranglete. Til å begynne med kan tamaskan være litt reservert, men de er lett å vinne over. Noen individer kan vise en viss uavhengighet.

Denne rasen viser ikke de besittende kvalitetene som en typisk vakthund, og er heller ikke særlig aggressiv mot andre hunder. En moden tamaskan kan imidlertid være litt reservert. 

Rasen er kjent for å være lydig, og med en evne til å lære raskt gjør det den til en relativt enkel hund å ha med å gjøre. Når det er sagt, er det også en viljesterk hund, så den kan tidvis trenge både tålmodighet og konsekvent trening for å oppnå gode resultater.

Aktivitetsnivå og mosjon

Tamaskahund er en aktiv og energisk rase som krever betydelig mosjon. Dette er en hund som elsker å være i bevegelse, enten det er i form av lange turer, lek, løping, eller trening som trekking eller sporing. Generelt bør en tamaskan minst ha én time aktivitet hver dag, men helst mer. Uten tilstrekkelig mosjon kan en tamaskan bli rastløs og kan potensielt utvikle atferdsproblemer. 

Stell av tamaskan

Pelsstell og røyting

Tamaskan sin pels er tykk og robust, designet for å beskytte dem mot det kalde klimaet i nord. Tross alt er dette en moderne finsk hunderase. De røyter moderat gjennom året, med noe mer røyting i overgangsperiodene om våren og høsten.

For å forhindre floker og mye røyting i hjemmet bør du i det minste børste hunden en gang i uka. I røyteperiodene kan det være lurt å børste annenhver dag.

Selv om tamaskan røyter, så er de ikke kjent for å forårsake allergiske reaksjoner like ofte som mange andre hunderaser. Når det er sagt vil jeg si at det finnes flere mer allergivennlige hunderaser enn tamaskan. Ingen hunderaser er dessverre 100 prosent allergivennlig, så sørg for å teste om du reagerer på hunden før du bestemmer deg for å kjøpe en tamaskan valp.

Ører og øyne

Regelmessig sjekk av tamaskans ører og øyne er viktig for å oppdage eventuelle tegn på infeksjon tidlig. Ørene bør være rene og frie for unormal utflod, og øynene skal være klare og lyse.

Tannpleie

Et sunt kosthold spiller en stor rolle i å holde tennene sterke og sunne. I tillegg kan regelmessige ekte storfebein ikke bare hjelpe med å rense tennene naturlig, men også gi hunden rikelig med mineraler som kalsium.

Unngå små bein, og spesielt fuglebein, da disse kan skade munnen og til og med indre organer ved svelging.

Mater du hunden din regelmessig med godbiter, menneskemat eller billig hundemat med fyllstoffer bør du pusse tennene ukentlig.

Kloklipp

Kloklipp er en del av tamaskans stellrutine. Klørne skal holdes på et passende nivå for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag eller smerte for hunden. Pass på å være forsiktig når du klipper klørne for ikke å klippe for langt inn, da det er både nerver og blodårer der. Klørne kan også slites ned naturlig hvis hunden er veldig aktiv.

Bad

Tamaskan trenger ikke hyppige bad, da dette kan tørke ut deres naturlige hudoljer. De kan naturligvis bades ved behov, for eksempel hvis de blir skitne etter en tur utendørs eller lukter vondt. Bruk alltid en mild hundesjampo, da menneskesjampo kan være for hard mot hundens hud.

Bruksområder for tamaskan

Tamaskan er en allsidig rase som kan tilpasse seg en rekke forskjellige bruksområder. Denne hunderasen er intelligent, utholdende og lærevillig, noe som gjør dem egnet til mange forskjellige typer arbeid.

Trekkhund

Tamaskan har sterke instinkter for å trekke og det gjør rasen til en naturlig trekkhund. Selv om den ikke nødvendigvis vil være i stand til å konkurrere med raser som sibirsk husky i utholdenhet, har tamaskan fortsatt en sterk trang til å jobbe og trekke. Det gjør den til en trekkhund, spesielt for hobby-formål som canicross og snørekjøring.

Kløvhund

Tamaskan kan også fungere utmerket som kløvhund. De er sterke og utholdende nok til å bære moderat tung last over lengre avstander. Det er imidlertid viktig å ikke overbelaste hunden og alltid ta hensyn til hundens fysiske tilstand. Akkurat som med mennesker trenger hunder tid til å tilvenne seg nye ting.

Familiehund

Selv om tamaskan er glad i å arbeide, fungerer de også utmerket som familiehunder. De er kjærlige og omgjengelige, og vil trives i et hjem hvor de får mye oppmerksomhet. De er generelt gode med barn og vil glede seg over å være en del av familiens daglige aktiviteter.

Det er viktig å merke seg at tamaskan er en relativt ny rase, og det er fortsatt mye vi ikke vet om dem sammenlignet med mer etablerte raser. Men av det vi vet så langt, viser tamaskan et stort potensiale i en rekke forskjellige bruksområder. Uansett om du ser etter en trekkhund, en kløvhund eller bare en ny familievenn, er det godt mulig at en tamaskan kan være hunden for deg.

Fôr og kosthold

Når du velger fôr til en tamaskan, er det viktig å prioritere kvalitetsfôr. Unngå fôr som inneholder fyllstoffer, mais, soya, korn og andre usunne ingredienser for hunder. I stedet bør du velge fôr som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette gir hunden de nødvendige proteinene og næringsstoffene den trenger, samtidig som det bidrar til god fordøyelse og generell helse.

Mengde mat

Det er også viktig å gi tamaskan riktig mengde mat. For lite eller for mye mat kan føre til underernæring eller overvekt. En god regel er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier. For eksempel, hvis en tamaskan veier 30 kg, trenger den rundt (30 kg x 30) + 70 = 970 kalorier per dag. Hvis din tamaskan er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å holde kontroll på hundens vekt, er det lurt å veie den regelmessig.

Når du vurderer hundens vekt, er det viktig å sjekke både fett- og muskelmasse. En hund i idealvekt skal ha ribbene lett synlige, og det skal ikke ligge mye fett over dem. Midjen skal synes ovenfra og ha et «oppsving» sett fra siden. En overvektig hund vil ha store fettdepoter over ribben, rygg og halefeste.

Antall måltider

To måltider om dagen er passende for en tamaskan. Dette bidrar til å opprettholde en stabil blodsukkernivå gjennom dagen, og hjelper også til med fordøyelsen. Det er også viktig å ikke mate hunden rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, da dette kan føre til fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Tamaskan er generelt en sunn rase, men som alle hunder kan de være utsatt for enkelte helseproblemer. Dette betyr imidlertid ikke at alle individer vil oppleve disse problemene, men det er viktig å være klar over dem som eier.

  • Hofteleddsdysplasi: En tilstand som påvirker hoftene og kan føre til mobilitetsproblemer.
  • Øyeproblemer: Inkludert progressiv retinal atrofi (PRA) som kan føre til blindhet.
  • Epilepsi: En nevrologisk lidelse som kan føre til anfall.

For å minimere sjansene for disse helseproblemene er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, godt stell, regelmessig fysisk aktivitet og et sunt kosthold. I tillegg er det essensielt å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer.

Helse er viktig og forebygging er alltid bedre enn medisiner.

Alternativer til tamaskan

Hvis du er betatt av tamaskans ulvelignende utseende og aktive natur, men ønsker å utforske alternative hunderaser, er det flere sterke kandidater å vurdere. Lapsk vallhund, jakutisk laika og grønlandshund deler alle flere likheter med tamaskan.

Lapsk vallhund

Lapsk vallhund er en energisk rase, akkurat som tamaskan. Denne hunderasen er kjent for sin utholdenhet, og trives godt i aktive familier som kan gi den nok mosjon. Lapsk vallhund er mindre i størrelse sammenlignet med tamaskan (normalt 15-24 kg), men det gjør den ikke mindre kapabel når det kommer til dens egenskaper. Denne rasen er også kjent for å være god med barn og andre kjæledyr, og vil være et godt alternativ for familier som er på utkikk etter en mindre versjon av tamaskan.

Jakutisk laika

Jakutisk laika er en robust hunderase fra Russland. De blir normalt mellom 23 og 30, og er derfor mindre enn en stor tamaskan. De deler imidlertid det samme ulvelignende utseendet. Jakutisk laika er en utmerket arbeidshund, som også kan brukes til trekk- og kløvhund.

I likhet med tamaskan krever denne rasen mye mosjon. Hvis du liker tamaskans arbeidsegenskaper og utseende, men ønsker en litt mindre hund, kan jakutisk laika være en passende kandidat.

Grønlandshund

Grønlandshund er en gammel polarhund kjent for sin utholdenhet, styrke og tilpasningsdyktighet i tøffe klimaforhold. Denne rasen er normalt på omtrent samme størrelse som tamaskan med sine 25 til 35 kg, selv om tamaskan potensielt kan bli større enn dette. Når det er sagt trenger grønlandshunden enda mer aktivitet.

Grønlandshundens robuste fysikk og høye energinivå gjør dem til eksepsjonelle trekkhunder. Sammenlignet med tamaskan er grønlandshunden litt mer selvstendig og sta, noe som kan kreve en erfaren hundeeier. Dette er også en svært sosial hund, som er noe du er nødt til å tenke på.

Hvis du er en aktiv person som liker utendørsaktiviteter og leter etter en hund som kan holde tritt med deg, kan imidlertid grønlandshunden være et godt alternativ.

Historien om tamaskan

Tamaskan er en ganske ung hunderase og har sin opprinnelse på begynnelsen av 2000-tallet. Rasen ble først avlet fram i England med det uttrykte målet om å skape en hunderase som lignet på en ulv i utseendet, men som også hadde et vennlig og håndterbart gemytt. 

De første hundene som ble brukt for å danne tamaskan var blant annet sibirsk husky, alaskan malamute og en type hund fra Finland kjent som finsk lapphund. Etter hvert ble også schæferhund blandet inn for å forbedre tamaskans arbeidsegenskaper og intelligens.

Tamaskan ble utformet i Finland og er derfor en finsk hunderase. Den er kjent for sin bemerkelsesverdige likhet med ulven, samtidig som den er kjærlig, intelligent og samarbeidsvillig. 

Tamaskan har raskt vokst i popularitet rundt om i verden, men rasen er fortsatt relativt sjelden sammenlignet med mange andre. Dette, kombinert med dens unike utseende og karakter, gjør tamaskan til en unik hunderase.

Ofte stilte spørsmål

Hva heter tamaskan på engelsk?

Rasen kalles ofte bare tamaskan eller tamaskan dog på engelsk.

Hvor mye røyter tamaskan?

Tamaskan røyter moderat. Røytingen kan øke i perioder, spesielt i løpet av våren og høsten når hunden bytter fra vinterpels til sommerpels og omvendt. Regelmessig børsting kan bidra til å håndtere røytingen.

Hvor lenge lever en tamaskan?

Tamaskans forventede levetid er vanligvis rundt 10-12 år. Som med alle hunder, kan kosthold, mosjon, helsevesen og genetikk påvirke levetiden.

Hvor lydige er tamaskan?

Tamaskan er kjent for å være intelligent og relativt lett å trene. De er lydige og ønsker å tilfredsstille sine eiere, noe som gjør dem til gode kandidater for lydighetstrening. Men som med alle hunder, er tidlig og konsekvent trening nøkkelen til god lydighet.

Bjeffer tamaskan mye?

Tamaskan er generelt ikke kjent for å bjeffe mye. De kan imidlertid bjeffe hvis de kjeder seg, er stresset, eller hvis det er noe ukjent i miljøet deres. Tidlig sosialisering og trening vil hjelpe med å minimere unødvendig bjeffing.

Dyreplaneten
Logo