10 populære trekkhund raser (med bilder)

En trekkhund er en hund som er trent og brukt til å trekke en slede, pulk, vogn eller andre former for last. Det er en bred betegnelse som inkluderer flere forskjellige bruksområder og former for hundekjøring.

I dag brukes trekkhunder hovedsakelig for sport og rekreasjon, men historisk sett var ikke det tilfellet. Faktisk brukes trekkhunder fortsatt i noen regioner som en praktisk metode for transport.

 • Sledehund: Sledehunder er hunder som er egnet til å trekke sleder over snødekte områder. Disse hundene har sterke trekkinstinkter og er kjent for deres utholdenhet og tilpasning til et kaldt klima. Sledehunder er ofte de typiske hunderasene for snø, men inkluderer også blandingshunder der en eller flere av disse rasene inngår som et vesentlig genetisk innslag. De kan takle mange kuldegrader og dårlige værforhold, og er mer utholdende enn raske. De mest kjente sledehundkonkurransene er Iditarodløpet i Alaska, og Femundløpet og Finnmarksløpet i Norge.

 • Vognhund: Vognhunder, også kjent som kjerrehunder, er hunder som er egnet til å trekke vogner. Disse hundene ble ofte brukt til transport av varer før bilen ble utbredt. Vognhunder kunne også fungere som vakthunder og gårdshunder. Selv om det ikke er like vanlig den dag i dag brukes fortsatt voghunder enkelte steder i verden.

 • Nordisk stil: Nordisk stil refererer til en form for hundekjøring der hunden trekker både føreren og en pulk, eller bare føreren med en strikk (kjent som snørekjøring). Disse hundene er ofte raskere og mindre utholdende enn sledehunder, og inkluderer raser som vorstehhund. Denne stilen av hundekjøring har blitt mer populær i de senere årene, spesielt i konkurranseform.

Trekkhunder spiller en viktig rolle i mange kulturer, og er fortsatt en viktig del av livet i mange deler av verden, spesielt i Arktis og i Nord-Norge. Disse hundene har en lang og rik historie, og deres bruk reflekterer både kulturens tilpasning til klimaet, og menneskets evne til å utnytte hundens naturlige egenskaper.

De mest populære trekkhundene

Trekkhunder er et fellesbegrep for hunderaser som er avlet for å trekke noe eller noen. De mest populære trekkhundene er sibirsk husky, alaska husky, alaskan malamute, grønlandshund og samojed. Disse blir ofte brukt som sledehunder i konkurranser som Iditarodløpet, Femundløpet og Finnmarksløpet.

1. Sibirsk husky

Sibirsk husky ble avlet av tsjuktsjene i Sibir for bruk som trekkhund. Hunderasen ble importert til Alaska i 1908 og ble svært populær etter Serumløpet til Nome. Disse mellomstore hundene har en høyde på 53-60 cm for hannhunder og 50-56 cm for hunner, med en vekt som varierer mellom 20-27 kg for hanner og 16-23 kg for hunner.

Deres velproporsjonerte og kompakte kropp kombinert med kraft og smidighet, gjør dem til utmerkede trekkhunder. I dag brukes sibirsk husky i hundekjøring, som redningshunder i snødekte eller fjellrike områder og som aktive familiehunder.

2. Alaska husky

Alaska husky er en populær blandingshund med røtter fra 1800-tallet i Alaska og Canada. Den er kjent for sin sterke arbeidsetikk og prestasjoner som trekkhund. Opprinnelig ble blandingsrasen avlet frem under gullrushet, og er en sammensmeltning av inuithunder, sibirsk husky, fuglehunder og mynder. Selv om den ikke er en offisielt anerkjent rase, dominerer den i hundeløp, takket være enestående utholdenhet og hastighet.

En alaska husky veier mellom 18 og 28 kg, hvor hanner ofte er 3-4 kg tyngre enn tisper. Utover å være en ypperlig sledehund, er alaska husky en allsidig hunderase – til og med som en aktiv familiehund.

3. Alaskan malamute

Alaskan malamute er en sterk og hardfør sledehundrase med opprinnelse fra mahlemiut-stammen i det nordlige Alaska. Den er kjent for sin brede brystkasse, tykke pels og robuste poter, karakteristikker som gjør den godt egnet for transport av tunge laster under kalde forhold.

Med vekt mellom 36 og 54 kg, prioriterer malamuten trekkraft over hastighet. Denne store og kraftige hunden ble brukt til transport og som budbringer under andre verdenskrig.

I dag benyttes alaskan malamutes både på ekspedisjoner, for frakt av tunge laster og som familiehunder.

4. Grønlandshund

Grønlandshunden er en kraftfull trekkhund-rase med en arv som strekker seg tusenvis av år tilbake i tid. Med en minimum skulderhøyde på 60 cm for hannhunder og en vekt på mellom 30 og 35 kg, er denne hardføre sledehunden som skapt for det arktiske klimaet.

Rasen har utmerket seg som trekkhund, takket være dens styrke, utholdenhet og evne til å dra tunge laster over lange distanser i ekstreme værforhold. Til tross for dens styrke og robusthet, har grønlandshunden også vist seg å være en dyktig jakthund, kløvhund og til og med en familiehund for eventyrlystne og aktive familier.

5. Samojedhund

Samojedhunden er kjent for sin robusthet og tilpasningsevne i kalde omgivelser. Opprinnelig ble de brukt som sledehunder, jakt- og gjeterhunder, noe som reflekterer deres utholdenhet og styrke.

Med en vekt på mellom 16 og 30 kg, har disse hundene en solid og muskuløs kropp, ideell for deres tidligere arbeidsoppgaver.

I dag fungerer samojedhundene også som familiehunder, kløvhunder og i hundesport, noe som illustrerer deres allsidighet.

Samojedhunden er nok mest kjent for sin fantastiske hvite pels og smittsomme smil – selv om det også er en solid trekkhund. Deres vennlige og sosiale natur gjør dem til gode følgesvenner.

6. Kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund stammer fra de opprinnelige sledehundene brukt av thule-folket i det arktiske Canada. Som en av de beste trekkhundrasene, kan den trekke mellom tunge laster over store avstander.

Dette er en relativt stor trekkhund, hvor hanner normalt veier mellom 30 og 40 kg. Med en tykk, isolerende pels og kraftig kropp, er denne hunden godt tilpasset det ekstreme arktiske klimaet. Utover å være en dyktig trekkhund, har den historisk vært brukt i jakt på seler, moskusokser og isbjørner.

7. Greyster

Greyster er en norsk hunderase utviklet på 1980-tallet, og er et resultat av krysning mellom vorstehhund og greyhound. Den ble opprinnelig avlet frem av trekkhundmiljøet, med et sterkt bidrag fra Lena Boysen Hillestad. Målet var å oppnå en lynrask og utholdende hund tilpasset trekkhund-konkurranser som hundekjøring.

Den kraftige og muskuløse greysteren, med sine lange lemmer og robuste lår, veier mellom 25 og 35 kg. I tillegg til å dominere i hundekjøring, fungerer greysteren også utmerket som en aktiv familiehund, til turer til fots, på sykkel eller langrenn. Deres kjærlige og sosiale vesen gjør dem til fantastiske familiemedlemmer for deg som er aktiv.

8. Mackenzie river husky

Mackenzie river husky oppsto på midten av 1800-tallet i Nord-Canada og Alaska. Det er en kraftig blandingsrase av nordamerikanske og europeiske slede- og trekkhunder. Rasen ble avlet frem for å møte etterspørselen etter større og sterkere hunder som kunne trekke tunge lass lange distanser under arktiske forhold.

Denne giganten av en arbeidshund kan veie opp til 47 kg og bli hele 74 cm høy. På tross av en markert nedgang i populasjonen fra 1950- og 1960-tallet, lever noen få av disse hundene fremdeles.

Mackenzie river husky er kjent for sitt høye aktivitetsnivå. De elsker lange turer, jogging, sykling, langrenn, samt å jobbe som trekkhunder.

9. Jakutisk laika

Jakutisk laika er en urgammel arbeidshund som stammer fra den østlige kystlinjen i Sibir. Disse mellomstore, sterke hundene har kraftige muskler og en tykk dobbel pels, nødvendig for å motstå de ekstreme temperaturene i nord.

Jakutisk laika er kjent for sin allsidighet. Dette gjorde dem til favoritten til den russiske polarforskeren Georgy Ushakov, som verdsatte deres evne til å jakte sel og isbjørn, i tillegg til å trekke sleder over hundrevis av kilometer.

10. Vorstehhund

Vorstehhund har sin opprinnelse fra jakthunder som pointer og ungarsk vizsla. Likevel er den velegnet som trekkhund på grunn av sin robuste bygning, sterke arbeidsmoral og ikke minst hurtighet.

Vorstehhunden er en mellomstor hund som ofte benyttes i hundekjøring i nordisk stil, en populær konkurranseform i Norge. Dette er et resultat av hundens utmerkede trekkevne og hurtighet. I tillegg til dette, er vorstehhunden kjent for å være en dyktig fuglehund, og den fungerer også som en utmerket familiehund.

Raser som kan brukes som trekkhund

Selv om rasene nedenfor ikke er de mest brukte trekkhundene, har de gode egenskaper for dette. Ikke alle er nødvendigvis raske og brukes i hundekjøring, men kan likevel brukes på ulike måter. Uansett om det er snørekjøring, trekking av vogner, pulk eller annet.

 • Akita inu
 • Russisk-europeisk laika
 • Vestsibirsk laika
 • Østsibirsk laika
 • Puddel
 • Chinook
 • Chukotka
 • Newfoundlandshund
 • Sankt bernhardshund

Berømte trekkhunder

De mest berømte trekkhundene vi kjenner til er Balto og Togo. Disse hundene ble spesielt kjent etter serumløpet til Nome i 1925, som senere ble popularisert i tegnefilmen Balto. Dette var en stafett hvor sledehunder av blant annet sibirsk husky reiste over en distanse på 965 km i ekstreme værforhold. Målet var å levere et livsviktig serum for å bekjempe en difteriepidemi.

Oppsummering av trekkhunder

De mest populære trekkhundrasene er sibirsk husky, alaska husky, alaskan malamute, grønlandshund, greyster og samojed.

Trekkhunder kan kategoriseres i forskjellige typer basert på deres primære bruksområder, for eksempel sledehunder, vognhunder, og hunder brukt i hundekjøring som nordisk stil. Trekkhunder har en lang historie i mange kulturer, spesielt i Arktis og Norge, og blir fortsatt brukt for både praktiske og hobby-formål.

Ofte stilte spørsmål om trekkhunder

Hva er en trekkhund?

En trekkhund er en hund som er trent til å trekke slede, vogn, sykkel eller løper over distanser, enten i et team eller alene. De brukes ofte i sledehundløp, turkjøring og for arbeid i arktiske regioner. De kan også brukes til trekkhundsporter som snørekjøring, canicross, snøresykling og mer.

Hva er de mest populære rasene av trekkhunder?

Noen av de mest populære trekkhunderasene inkluderer sibirsk husky, alaskan malamute, samojed og grønlandshund. I tillegg er alaskan husky og greyster populære selv om de ikke er anerkjent raser.

Hvilke egenskaper har en god trekkhund?

En god trekkhund har fysisk utholdenhet, styrke, fart og en vilje til å jobbe over tid. De trenger også å ha god helse og fysikk, spesielt når det kommer til beina og potene. På den mentale siden er det viktig at de er lærevillige, samarbeidsvillige og kan arbeide i team. I tillegg er trekkhunder også nødt til å kunne ta egne avgjørelser når de må.

Hvordan trener jeg en hund til å bli en trekkhund?

Trening av en trekkhund begynner med grunnleggende lydighetsøvelser for å skape et sterkt bånd og tillit mellom hund og fører. Når grunnlaget er på plass, kan hunden begynne å lære kommandoer som er spesifikke for trekkhundarbeid, som «høyre», «venstre», «stopp», og «kjør». Treningen fortsetter med gradvis eksponering for trekkarbeid, først med lett belastning, og deretter med økende vekt og distanse etter hvert som hunden blir sterkere og mer erfaren.

Hvordan tar jeg vare på en trekkhund?

Det er viktig med riktig ernæring, regelmessige helsekontroller og nok restitusjon.

Hva er de vanligste skadene hos trekkhunder?

Vanlige skader hos trekkhunder inkluderer blant annet poteskader, muskel- og leddskader, og belastningsskader. Hunder kan også få frostskader i ekstrem kulde, eller overopphetes i for varmt vær.

Hvordan kommuniserer jeg effektivt med en trekkhund under arbeid?

Effektiv kommunikasjon med en trekkhund under arbeid involverer klare og konsekvente kommandoer, og en forståelse av hundens kroppsspråk. Å belønne hunden for riktig oppførsel er også viktig for å styrke den ønskede responsen.

Hva er forskjellene mellom de forskjellige trekkhunderasene?

De forskjellige trekkhunderasene har ulike fysiske og temperamentmessige egenskaper. For eksempel er alaskan malamute kjent for sin styrke og utholdenhet, mens sibirsk husky er kjent for å være en raskere trekkhund. På samme måte kan enkelte raser være mer uavhengige og sta, mens andre kan være mer samarbeidsvillige og ivrige etter å behage.

Hvordan holder jeg en trekkhund i god fysisk form?

Å holde en trekkhund i god fysisk form krever regelmessig og variert trening, inkludert både styrke- og utholdenhetsøvelser. Et næringsrikt kosthold er viktig for å opprettholde hundens energinivå og muskelmasse.

Hva slags diett bør en trekkhund ha?

En trekkhund bør ha en diett bestående av høykvalitetsfôr (som VOM) eller rent kjøtt for å dekke deres høye energibehov. er spesielt viktig hvis den driver aktivt med hundekjøring.

Dyreplaneten
Logo