Raseprofil: Kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund er en hunderase som er flere tusen år gammel. Den ble tidligere brukt av inuittene i Arktis til både jakt og transport. Med sin intelligens, styrke og utholdenhet, var kanadiske eskimohunder essensielle for overlevelse i det harde klimaet.

Kanadisk eskimohund fakta

HunderaseKanadisk eskimohund
OpprinnelseCanada
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid9-11 år
Høyde50-70 cm
Vekt18-40 kg
PelsMellomlang

Størrelse og utseende

Kanadisk eskimohund, også kjent som qimmiq, er en arbeidshund som historisk ble brukt som en i Canada.

Høyde og vekt

Som med de fleste hunder varierer størrelsen på kanadisk eskimohund mellom kjønnene. Hanner måler mellom 58 og 70 cm i høyden ved skuldrene, mens tispene er litt mindre, med en høyde mellom 50 og 60 cm. Hannene veier normalt mellom 30 og 40 kg, mens tispene vanligvis veier mellom 18 og 30 kg. 

Utseende

Kanadisk eskimohund er en middels stor hunderase med et kraftig og robust utseende. Den har en tykk hals og en bred brystkasse. Beina er middels lange som gir den både god fart og utholdenhet.

Pels

Pelsen på den kanadiske eskimohunden er tykk og tett, med hardt dekkhår og en ullaktig, isolerende underpels. Pelsen er designet for å beskytte hunden mot ekstreme klimaforhold. Hos hanner kan det forekomme en manke over halsen og skuldrene, mens hunnene generelt har en kortere pels.

Hode

Hodet til den kanadiske eskimohunden er kraftig og bredt, noe som gir et inntrykk av styrke og robusthet.

Ansikt

Ansiktet til den kanadiske eskimohunden er karakteristisk med et ulvelignende utseende. Det er klare forskjeller mellom kjønnene.

Kropp

Kroppen til den kanadiske eskimohunden er kraftig og kompakt, utviklet for å håndtere de utfordringene som følger med livet i det nordlige kanadiske landskapet.

Hale

Halen på den kanadiske eskimohunden er tykk og busket, båret over ryggen Dette bidrar ikke bare til hundens karakteristiske utseende, men fungerer også som ekstra isolasjon i det kalde klimaet.

Atferd og lynne hos kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund er hunder som har utviklet seg igjennom årene ut ifra sin historie som arbeidshund i det nordlige Canada. 

Arbeidsvilje: Kanadisk eskimohund har et sterkt arbeidsinstinkt. De har utviklet seg til å kunne trekke tunge lass over lange avstander i vanskelige forhold. Viljen til å jobbe hardt er fremdeles tydelig i rasen, og de trives best når de har en oppgave å utføre.

Selvstendighet: Den kanadiske eskimohunden er en selvstendig rase. De er i stand til å ta avgjørelser og løse problemer på egen hånd. Dette er naturlig nok viktig fra da de skulle navigere i det utfordrende arktiske landskapet.

Styrke: Som en historisk arbeidshund i det arktiske miljøet har kanadisk eskimohund utviklet en betydelig fysisk og mental styrke. De er i stand til å tåle tøffe forhold og hardt arbeid. Dette er en hund som ikke gir opp med det første.

Flokkinstinkt: Som mange arbeidshunder har den kanadiske eskimohunden et sterkt flokkinstinkt. De fungerer best i en gruppe, enten det er med andre hunder eller mennesker. Det betyr at den ikke kan være lenge alene og samtidig krever en tydelig og konsekvent leder.

Reservert: Kanadisk eskimohund kan være reservert og forsiktig rundt fremmede. Det er viktig å gi dem tid til å bli kjent med nye mennesker og situasjoner.

Territoriell: Denne rasen har en tendens til å være territoriell, spesielt når det kommer til mat og leker.

Trening og lydighet

Kanadisk eskimohund er en rase som krever sitt. Deres uavhengige natur og sterke arbeidsevne gjør at rasen har behov for konsekvent trening fra tidlig alder.

Tidlig sosialisering: Sosialisering er en avgjørende del av treningen for kanadisk eskimohund. Det er viktig å introdusere valpen for en rekke ulike mennesker, situasjoner og miljøer fra en ung alder. Tidlig sosialisering vil bidra til å utvikle en trygg hund.

Konsekvent: Kanadisk eskimohund har en sterk personlighet og trenger en leder som er klar og konsekvent i sin trening. Du må være i stand til å sette og opprettholde grenser for at hunden din skal forstå hva som forventes.

Positive forsterkning: Bruk av positive forsterkningsteknikker er svært effektivt med denne rasen. Bruk ros og godbiter under treningen.

Tålmodighet: Trening av en kanadisk eskimohund krever tålmodighet. Det kan ta tid for dem å lære nye kommandoer og tilpasse seg nye situasjoner, men med tålmodighet og konsekvent trening vil de lære etter hvert.

Husk at hver kanadisk eskimohund er unik. Noen individer kan være mer sta eller uavhengige enn andre, og det er viktig å tilpasse treningen til hver enkelt hunds personlighet og behov. Med riktig trening, kan en kanadisk eskimohund bli en lojal og dyktig arbeidshund, samt en god familiehund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Kanadisk eskimohund er kjent for sitt høye energinivå og sterke arbeidsinstinkt. Kanskje ikke så rart da de gjennom historien har blitt brukt som arbeidshund i det nordlige Canada. Her ble de brukt til å trekke tunge laster over store avstander i det arktiske landskapet. Selv om livsstilen deres har endret seg mye i løpet av de siste årtusenene, er behovet for fysisk aktivitet og stimulering fortsatt dypt forankret i rasens DNA.

Hver eneste dag trenger en kanadisk eskimohund en god dose mosjon. En enkel tur rundt kvartalet er langt ifra bra nok for denne energiske hunden.

De trenger massevis av utendørs mosjon med rom for løping og lek. Løpeturer, sykling, agility, langrenn eller sledetrening er ideelle aktiviteter for å holde en kanadisk eskimohund fysisk og mentalt stimulert.

Det er verdt å merke seg at kanadiske eskimohunder har en tendens til å søke etter muligheter for å løpe fritt. Det gjør dem også til potensielle rømmere.

Stell av kanadisk eskimohund

Pelsstell og røyting

Den kanadiske eskimohunden har en tykk dobbel pels som krever regelmessig børsting. Minimum en gang i uken er nødvendig, mens du må belage deg på hyppigere børsting under røyteperiodene. Dette er en hund som røyter ganske mye.

Ører og øyne

Ører og øyne må sjekkes jevnlig. Ørene skal være rene og frie for parasitter, infeksjoner og fremmedlegemer. Øynene skal være klare og uten utflod. Eventuell rødhet, hevelse eller endring i adferd kan indikere et problem. Ta kontakt med en veterinær om du er i tvil.

Tannpleie

God munnhygiene er essensielt for enhver kanadisk eskimohund. Tannbørsting to til tre ganger i uken vil bidra til å forebygge tannstein og tannkjøttsykdom. Unngå hundemat med fyll og menneskemat annet enn rent kjøtt og eventuell noe frukt. Gi den gjerne storfebein den kan tygge på en eller flere ganger i uken.

Kloklipp

Klørne bør normalt klippes en gang i måneden. Lange klør kan være smertefulle for hunden og kan forårsake problemer med gange og løping. Svært aktive kanadiske eskimohunder vil slite ned klørne naturlig. Se derfor an om du trenger å klippe klørne i det hele tatt, og sørg for at du ikke klipper helt inn til blodårene da dette er svært smertefullt for hunden.

Bad

Når det kommer til bading er generelt jo færre jo bedre. For hyppige bad vil tørke ut huden og skade pelsen. Med mindre hunden er veldig skitten er det som regel nok med et bad hver tredje til fjerde måned.

Annet

Sjekk hundens generelle helse regelmessig. Dette inkluderer å sjekke for uvanlig kløe, endringer i atferd, appetitt eller vekt, og eventuelle andre symptomer som kan indikere et helseproblem. Sørg også for regelmessige helsekontroller hos veterinær.

Bruksområder for kanadisk eskimohund

Den kanadiske eskimohunden har bevist sin verdi som arbeidshund i de arktiske områdene i århundrer. Dette er derfor selvfølgelig en utmerket trekkhund, men denne hunderasen kan også benyttes til andre formål.

Trekkhund

Den kanadiske eskimohunden er først og fremst kjent som en sterk trekkhund. Opp gjennom historien har rasen trukket sleder over store distanser for å transportere forsyninger og utstyr. Hunderasen har også gode ferdigheter tilpasset hundekjøring.

Kløvhund

Kanadisk eskimohund kan også brukes som kløvhund. Denne hunden er sterk nok til å bære mange kilo over lengre avstander. Det kan gjøre den til en utmerket følgesvenn for deg som er glad i gå på lengre toppturer og teltturer. Den kan bære alt fra teltutstyr og klær til mat og drikke.

Familiehund

Selv om kanadisk eskimohund primært har vært en arbeidshund, har den også funnet sin plass i mange hjem som en kjærlig familiehund. Dette er en intelligent hund som kan lære raskt med en tydelig og bestemt leder. 

Noe av det viktigste du må tenke på dersom du vurderer kanadisk eskimohund som familiehund er om du kan gi den nok mosjon. Denne rasen trenger tross alt massevis av aktivitet ute. 

Fôr og kosthold

Kvalitetsfôr

Kvalitet er essensielt for å få en sunn kanadisk eskimohund. Unngå fôr med unødvendige fyllstoffer som mais, soya og korn, samt kunstige tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. VOM har mange gode og rene produkter du kan velge blant. Når det er sagt kan du alltid gi ren kjøttdeig til hunden din, sammen med noe innmat.

Mengde mat

Hvor mye mat en kanadisk eskimohund trenger kommer i hovedsak an på to ting; vekt og aktivitet. Generelle hunder skal normalt ha vekt ganger 30 + 70 i kalorier hver dag. En kanadisk eskimohund på 30 kg trenger derfor minst 970 kalorier daglig. Fordi dette er en veldig aktiv hunderase kan de hende at du må øke inntaket med alt fra hundre til flere hundre kalorier.

Vanlige helseproblemer

Kanadisk eskimohund er kjent som en hardfør rase, men den kan likevel ha utfordringer med helsen. Sannsynligheten for disse helseproblemene kan reduseres drastisk ved å holde hunden din på et sunt kosthold, gi den mye aktivitet og ta den med på regelmessige veterinærkontroller.

  • Hoftedysplasi
  • Progressiv retinal atrofi (PRA)
  • Hypotyreose
  • Fedme
  • Øyeinfeksjoner

Alternativer til kanadisk eskimohund

Selv om den kanadiske eskimohunden kan være et godt valg for mange, er det også andre hunderaser som har lignende kvaliteter.

Jakutisk laika

Jakutisk laika fra det kalde Sibir er en annen hunderase som deler mange kvaliteter med den kanadiske eskimohunden. Den er robust, utholdende og utrolig tilpasningsdyktig i kalde miljøer. Som en jakt- og sledehund kan den jakutiske laikaen være perfekt for det norske klimaet

Sibirsk husky

Sibirsk husky er en annen sledehund med massevis av styrke og utholdenhet. Den har et minst like høyt energinivå enn den kanadiske eskimohunden, så husky-eiere må være klare til å gi den massevis av mosjon. Hvis du er en aktiv person som liker å bruke mye tid i naturen, kan en sibirsk husky være et godt valg for deg.

Alaskan malamute

Alaskan malamute er en kraftig hund med en lang historie knyttet til livet i Arktis. Denne rasen har en kraftig bygning og en god utholdenhet. Det gjør den perfekt for tungt arbeid om vinteren og på fjellet. Alaskan malamute er også kjent for sin kjærlige og lojale lynne. Ønsker du en større hund kan alaskan malamute med sine opptil 56 kg være en potensiell løsning for deg.

Greyster

Greyster er en hunderase som er avlet for fart og utholdenhet, perfekt for de som er interessert i hundekjøring. Rasen er en blanding av greyhound og vorstehhund, noe som resulterer i en hund som er både rask og har en svært god utholdenhet.

Selv om greystere er fantastiske hunder innenfor hundekjøring er det viktig å være oppmerksom på at de ikke har den beskyttende pelsen som kanadisk eskimohund, alaskan malamute og sibirsk husky har. Det betyr at den ikke tåler å være ute hele året. På den annen side gjør dette også at det er lettere å ta med greyster på harde treningsøkter også på sommerstid.

Norsk elghund grå

Norsk elghund grå er Norges nasjonalhund og har i en årrekke jobbet sammen med nordmenn innenfor jakt og beskyttelse. Den er normalt litt mindre enn den kanadiske eskimohunden, men deler den samme styrken og utholdenheten. Den grå norske elghunden er både lojal og intelligent, samtidig som den er en fantastisk jakthund. 

Er kanadisk eskimohund riktig hund for deg?

Å kjøpe hvilken som helst hund er en stor avgjørelse som ikke bør tas lett på. Nedenfor er noen av spørsmålene du er nødt til å stille deg før du bestemmer deg for å kjøpe en kanadisk eskimohund.

Mye fysisk aktivitet

Den kanadiske eskimohunden er en energisk rase som krever mye fysisk aktivitet. Hvis du er en aktiv person, som elsker friluftsliv og har nok tid til å engasjere deg i lange turer, løping, trekking eller hundesport, kan denne rasen være et godt valg for deg.

Tid og engasjement

Den kanadiske eskimohunden krever mye tid og engasjement. Mye trening, sosialisering og mental stimulering er nødvendig for denne rasen. Dette er hunder som trives med oppmerksomhet og vil ikke trives hvis de er overlatt til seg selv i lange perioder.

Erfaring med hunder

På grunn av deres sterke vilje og selvstendighet kan den kanadiske eskimohunden være en utfordring for deg som aldri har hatt hund tidligere. Vær klar over at dette ikke er den enkleste hunden blant de mange hunderasene i verden.

Å være eier av en kanadisk eskimohund er en belønning i seg selv, men det krever innsats, tid og dedikasjon. Hvis du føler at du kan oppfylle disse kravene, kan en kanadisk eskimohund være den perfekte følgesvennen for deg.

Sørg for at du skaffer deg så mye informasjon om rasen før du bestemmer deg. Sjekk også gjerne med andre eiere og internasjonale raseklubber.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan steller jeg pelsen til en kanadisk eskimohund?

Pelsen til en kanadisk eskimohund krever grundig børsting minst én gang i uka.

Røyter kanadiske eskimohunder mye?

Kanadiske eskimohunder røyter ganske mye, og ekstra mye i røyteperiodene. Disse skjer normalt to ganger i året på våren og høsten. Tilbringer hunden din mye tid inne gjør du lurt i å børste daglig i disse periodene.

Bjeffer kanadiske eskimohunder mye?

Kanadiske eskimohunder er ikke kjent for å bjeffe mye. De kan imidlertid bjeffe for å varsle eieren om noe uvanlig, eller hvis de blir understimulert eller kjeder seg.

Går kanadiske eskimohunder godt overens med andre kjæledyr?

Så lenge de blir sosialisert som valp, kan de gå godt med andre kjæledyr. Kanadiske eskimohunder har et sterkere jaktinstinkt enn mange andre hunderaser, så du bør alltid overvåke samspill med mindre dyr.

Kan en kanadisk eskimohund være alene hjemme?

Som en sosial rase liker ikke kanadiske eskimohunder å være alene i lange perioder. De kan utvikle separasjonsangst, noe som kan føre til uønsket atferd som destruktivitet og overdreven bjeffing.

Er kanadiske eskimohunder allergivennlige?

Nei, kanadiske eskimohunder er ikke allergivennlige. De har en tykk, dobbeltlaget pels som røyter en god del.

Hvor mye trening trenger en kanadisk eskimohund?

Kanadiske eskimohunder er en svært aktiv rase og krever betydelig fysisk aktivitet. Minimumsanbefalingen er minst en time aktivitet om dagen, men mer er bedre. Dette kan inkludere turer, løping, lek, trekking og hundesport.

Er kanadiske eskimohunder gode familiehunder?

Ja, kanadiske eskimohunder kan være gode familiehunder. De er kjent for å være lojale, kjærlige og gode med barn. Samtidig er de også aktive hunder som trenger mye utetid og mosjon.

Hvordan er kanadiske eskimohunder med fremmede?

Kanadiske eskimohunder kan være reserverte rundt fremmede. Med riktig sosialisering fra ung alder, kan de imidlertid lære å være vennlige og akseptere nye mennesker fortere.

Er kanadiske eskimohunder lette å trene?

Kanadiske eskimohunder er intelligente og lærevillige, men de kan også være sta. De svarer best på positiv forsterkning og konsistent trening. Dette er en hunderase som passer best for mer erfarne hundeeiere.

Hvordan er kanadiske eskimohunder i kaldt vær?

Kanadiske eskimohunder er bygget for kalde klima som vi har i Norge. Deres tykke, doble pels beskytter dem mot ekstreme temperaturer, og de trives i kjøligere vær. De kan også tilbringe det meste av året ute i en hundegård. I hvert fall så sant du har flere hunder da dette er en sosial rase.

Hvor lenge lever en kanadisk eskimohund?

Gjennomsnittlig levealder for en kanadisk eskimohund er mellom 9 og 11 år. Som med alle raser er hundens helse og levealder avhengig av faktorer som genetikk, kosthold, omsorg og miljø.

Dyreplaneten
Logo