Raseprofil: Mackenzie river husky

Mackenzie river husky ble til på midten av 1800-tallet og har opprinnelse i Nord-Canada og Alaska. Mackenzie river husky er en blandingsrase mellom sledehunder fra både Amerika og Europa. Antall enkeltindivider av rasen begynte å avta på 1950 til 1960-tallet og i dag er det svært få igjen.

Mackenzie river husky fakta

HunderaseMackenzie river husky
OpprinnelseCanada og USA
Blandet medTrekkhunder
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid12-15 år
Høyde66-74 cm
Vekt29-47 kg
PelsMellomlang

Kort om mackenzie river husky

Mackenzie river husky er en stor arbeidshund som kan bli hele 74 cm høye og veie opptil 47 kg. Tispene blir noe mindre enn hannene og mindre individer kan veie helt ned mot 29 kg.

Mackenzie river huskies er definitivt fine hunder å se på, til tross for at blandingsrasen ble avlet frem som en arbeidshund. Videre er de kjent for å være svært pålitelige og gode med barn, noe som gjør dem til potensielle familiehunder. 

De har imidlertid en sterk arbeidsmoral og har en relativt stor grad av selvstendighet. Derfor krever de også en sterk leder som er klar til å sette tydelige grenser.

Mackenzie river huskies er kjent for sitt høye aktivitetsnivå. De trives best når de får utløp for energien sin. Det kan komme i form av lange turer, jogging, sykling, langrenn eller arbeid som trekkhund.

En mackenzie river husky bør helst være aktiv i to timer eller mer hver dag, selv om den klarer seg med én time enkelte dager. Dersom tiden er knapp går det også an å øke intensiteten. For eksempel at du tar en time sykkeltur i stedet for gåtur slik at hunden får løpt fra seg.

Ettersom mackenzie river huskier er en blandingsrase er det større sprik blant individene enn det er hos de fleste andre hunderaser. Det er også verdt å være oppmerksom på at dette ikke er en godkjent hunderase i Norge, til tross for at den er det i andre land.

Alternativer til mackenzie river husky

Hvis du vurderer mackenzie river husky som din neste hund, og heller ønsker en kjent men lignende rase, er sibirsk husky, alaska husky og alaskan malamute gode alternativer.

Sibirsk husky

Sibirsk husky kan være et bra alternativ hvis du liker mackenzie river husky sitt utseende og temperament, men foretrekker en litt mindre hund. Akkurat som mackenzie river husky har sibirsk husky en fantastisk arbeidsevne og passer godt for aktive personer og familier.

Alaska husky

Alaska husky er en annen hunderase du kan vurdere. Akkurat som mackenzie river husky har alaska husky blitt avlet frem til å være arbeidshunder. Alaska husky er kjent for sin utholdenhet og hurtighet, og om du ønsker å kjøre fort med hundeslede vil dette være et godt valg. Også alaska husky er en blandingsrase som ble spesifikt avlet frem som en sledehund.

Alaskan malamute

Alaskan malamute er et solid alternativ hvis du ser etter en stor og aktiv hund. Denne rasen har kanskje et noe lavere energinivå, men vil fortsatt trenge mye aktivitet sammenlignet med “vanlige hunder.” Alaskan malamutes er sterke og utholdende hunder, kjent for sin evne til å trekke tunge laster over lange avstander. Rasen kan for øvrig veie opptil hele 56 kg, så dette er store hunder.

Ofte stilte spørsmål

Hvor ofte må en mackenzie river husky børstes?

Mackenzie river husky bør børstes ukentlig for å holde pelsen ren og fri for floker. Under røyteperiodene kan det være nødvendig å børste dem oftere.

Røyter mackenzie river huskies mye?

Ja, mackenzie river huskies røyter ganske mye, og spesielt i løpet av røyteperiodene på våren og høsten.

Bjeffer mackenzie river huskies mye?

Mackenzie river huskies er generelt kjent for å være relativt stille hunder. De kan bjeffe hvis de blir opphisset eller for å uttrykke behov, men de er ikke kjent for å være overdrevne bjeffere.

Hvordan går mackenzie river huskies overens med andre kjæledyr?

Mackenzie river huskies kan komme godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de blir sosialisert godt fra ung alder. Husk imidlertid at de har et sterkt jaktinstinkt, så du gjør lurt i å være forsiktig med å introdusere den til små kjæledyr.

Er mackenzie river huskies en sunn rase?

Dette er en blandingsrase som kan gjøre det noe vanskeligere å bedømme om den er sunn eller ikke. Det er derfor ekstra viktig at du kjøper valpen fra en anerkjent oppdretter som har testet foreldredyrene for sykdom.

Kan en mackenzie river husky være alene hjemme?

Mackenzie river huskies liker selskap og kan bli engstelige eller destruktive hvis de forlates alene for lenge. Med trening kan de klare å være alene hjemme i moderate perioder, men dette er ikke en hund som bør være helt alene i åtte timer mandag til fredag.

Dyreplaneten
Logo