Raseprofil: Samojedhund

Samojedhund har opprinnelse på de kalde slettene i Sibir. Rasen har en tett historie med et nomadisk urfolk kalt Samojedene som bodde i Nord-Russland og Sibir. Samojedhund ble brukt som arbeidshunder hvor de trakk sleder, jaktet og holdt reinflokken samlet. Derfor er dette en robust og tilpasningsdyktig rase.

Samojedhund fakta

HunderaseSamojedhund
OpprinnelseSibir
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde48-60 cm
Vekt16-30 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

Samojeden er en imponerende hunderase kjent for sin hvite, tette pels og vennlige uttrykk. Denne polarhunden har en balansert kroppsbygning som er både funksjonell og ser fantastisk ut.

Høyde og vekt

Samojed er en middels stor hund. Hannene står mellom 54 og 60 cm i mankehøyde, mens tispene er noe mindre og er 50 og 56 cm i mankehøyde. Vekten varierer vanligvis mellom 16 og 30 kg, der tisper ofte veier rundt 20 kg, mens hannene normalt ligger rundt 25 kg.

Utseende

I de aller flestes øyne er samojed en særdeles vakker hund. Kroppen er solid og muskuløs, men uten å virke for klumpete. Rasen er kjent for sin sterke og kraftige bygning, med en godt utviklet brystkasse og sterke bakben.

Pels

Pelsen til samojedhund er tett og hvit. Dens doble pelslag består av et tykt underlag av ull og et lengre, rettere dekklag. Pelsen er selvrensende og beskytter hunden mot både varme og kulde. Samojeden røyter mye, spesielt under røyteperiodene på våren og høsten, noe som krever regelmessig pelsstell. Selv om den røyter en del, regnes samojedhund som en av de mer allergivennlige hundene.

Hode

Samojedens hode er kileformet og proporsjonalt med kroppen. Skallen er bred og flat, mens snuten er dypt innskåret og ender i en sort nese. Ørene er trekantede, middels store og alltid rette.

Ansikt

En av samojedens mest karakteristiske trekk er smilet, skapt av de oppadgående munnvikene. Øynene er mandelformede, mørke, og uttrykker ofte en intelligent og vennlig holdning.

Kropp

Kroppen til en samojed er kraftig og muskuløs. Den er noe lenger enn den er høy, med en dyp brystkasse som gir mye plass til lungene. Ryggen er sterk og rett, noe som gir hunden en god plattform for bevegelse og aktivitet.

Hale

Samojedens hale er et av dens mest slående kjennetegn. Den er lang og buskete, vanligvis båret i en bue over ryggen når hunden er i bevegelse eller oppmerksom. Når hunden slapper av, kan halen henge rett ned.

Atferd og lynne hos samojedhund

Samojeden er kjent for sitt vennlige, energiske og sosiale lynne. Gjennom mange år som arbeidshund i vanskelige forhold har den utviklet en robust og uavhengig karakter som kombinerer både viljestyrke og lojalitet. 

Du må imidlertid huske på at hver enkelt samojed er unik, og personlighet kan variere fra individ til individ.

Sosial: Samojeden er en sosial hunderase. Den trives i selskap med mennesker og andre hunder, og er generelt vennlig innstilt til nye mennesker og dyr. Dette er en hund som vil være der det skjer, og som gjerne involverer seg i familiens aktiviteter.

Barnevennlig: Samojeden er god med barn og viser ofte en tålmodig og mild side overfor de yngste medlemmene i familien. På tross av det er det viktig å gradvis introdusere hunden til små barn, og sørge for at både hunden og barnet respekterer hverandres grenser.

Intelligens: Samojeden er en smart og intelligent hunderase, noe som gjør den lærevillig, men også litt sta. Det er viktig med konsekvent og tålmodig trening for å optimalisere treningen.

Selvstendighet: Til tross for at samojedhunden er sosial har den også en selvstendig side. Den er opprinnelig en arbeidshund og er vant til å ta egne avgjørelser, noe som kan gjøre den litt egenrådig til tider.

Leken: Samojeden er kjent for sin lekne natur. Den trives godt med leker og spill, og setter pris på kreative måter å bruke energi på.

Trening og lydighet

Samojeden er en intelligent og uavhengig hunderase, noe som gir unike utfordringer og belønninger når det kommer til trening og lydighet. Disse egenskapene krever en konsekvent og tålmodig tilnærming til trening for å sikre at samojeden forstår og respekterer retningslinjene og kommandoene som blir gitt.

Stahet og uavhengighet: Samojedens uavhengighet kan til tider tolkes som stahet. Denne hunden er smart nok til å tenke selv og kan være reservert når det gjelder å utføre kommandoer, spesielt hvis den ikke ser en mening bak det.

Intelligens: Som nevnt er samojed en intelligent hund som betyr at den raskt kan lære nye kommandoer og triks. Det betyr imidlertid også at den lett kan begynne å kjede seg. Variasjon i treningen vil hjelpe til med å holde hunden din engasjert og motivert.

Tidlig sosialisering og trening: Det er viktig å begynne med sosialisering og grunntrening fra samojedvalpen er ung. Dette vil hjelpe den å utvikle gode manerer og oppførsel, samt hjelpe til med å etablere et positivt forhold til trening.

Positiv forsterkning: Samojedens natur betyr at den reagerer best på positive forsterkningsmetoder. Ros, lek og godbiter kan alle være effektive belønninger under trening.

Tålmodighet: Gitt samojedens uavhengige natur og stahet, vil flere treningsøkter mest sannsynlig være utfordrende. Tålmodighet og konsistens vil være viktig.

Aktivitetsnivå og mosjon

Opprinnelig ble samojedhunden brukt til å trekke sleder og hjelpe til med jakt i de tøffe, arktiske forholdene i Sibir. Det har naturlig nok gitt den et høyt aktivitetsnivå og et betydelig behov for fysisk stimulering.

Å ha en samojed betyr å legge til rette for mye trening. Det er ikke nok med en kort spasertur rundt kvartalet, og selv 30 minutter rask gange er for lite. 

En typisk dag bør inneholde minst to timers aktivitet, eller minimum én time med intensiv aktivitet. Dette kan være alt fra lange turer, jogging og sykkelturer, til hundesport som agility og trekk av slede. Samojed elsker også å leke, så aktiv lek med hunden kan være en god måte å møte noen av dens aktivitetsbehov på.

Tross sin kjærlighet til aktivitet, er samojeden en intelligent hund som også trenger mental stimulering. Trening, oppgaveløsing, og interaktive leker kan være gode måter å engasjere hundens hjerne på. Konsekvent og tålmodig trening er viktig for samojeden, som kan være noe sta og uavhengig til tider.

Samojedens høye aktivitetsnivå betyr at den ikke er et godt valg for alle familier. Dette er en hunderase for en aktiv person eller familie som elsker å være ute i fysisk aktivitet.

Den er kjent for å være svært sosial og har en tendens til å komme godt overens med andre hunder,. Dette vil gjøre det lettere å gå turer med andre hunder eller ta en tur i hundeparken.

Stell av samojedhund

Samojedhunden er kjent for sin vakre, hvite pels. Men å holde pelsen slik krever regelmessig pleie.

Pelsstell og røyting

Samojedens pels er tykk og krever regelmessig vedlikehold for å holde seg på sitt beste. Ukentlig børsting er nødvendig for å fjerne løs pels og forhindre floker. I røyteperiodene kan det være nødvendig med hyppigere børsting av pelsen for å håndtere den økte røytingen.

Ører og øyne

Ører og øyne på samojedhunden krever også regelmessig kontroll og rengjøring. Ørene bør sjekkes ukentlig for tegn på infeksjon eller skitt, og rengjøres forsiktig etter behov. Øynene må også kontrolleres regelmessig for å sikre at de er klare og uten utflod.

Tannpleie

Tannpleie er en viktig del av pleie for samojed. Regelmessig børsting av tennene vil bidra til å forhindre tannkjøttbetennelse og andre tannproblemer. Introduser børstingen allerede som valp slik at hunden blir vant til det tidlig.

Et sunt kosthold bestående av høykvalitetsfôr, fritt for fyll og menneskemat, samt storfebein å tygge på regelmessig vil også hjelpe mye på tann-fronten.

Kloklipp

Samojedens klør bør holdes på en passende lengde for å forhindre ubehag eller skade. Hvor ofte klørne skal klippes avhenger av hundens aktivitetsnivå. Aktive hunder kan naturlig slite ned klørne, men det er likevel viktig å sjekke klørne regelmessig og klippe dem ved behov.

Bad

Samojedhunden trenger ikke hyppige bad. Den har en pels som naturlig støter av smuss, og bør kun bades ved behov. Hyppig bading kan tørke ut huden og pelsen, så det er viktig å bruke en mild sjampo.

Ved å følge disse anbefalingene kan du sikre at din samojed ser og føler seg bra. En godt stelt samojed er en sunn, glad og vakker hund.

Bruksområder for samojedhund

Samojedhundens egenskaper kommer tilrette i en rekke forskjellige former. Historisk sett har samojedhunden vært en arbeidshund, ofte brukt til å trekke sleder i Sibir. Det er imidlertid ikke det eneste denne hunden kan brukes til.

Trekkhund

Samojedhundens opprinnelige oppgave var å trekke sleder for samojedfolket i Sibir. De er sterke, utholdende og tilpasningsdyktige, noe som gjør dem godt egnet til denne oppgaven selv i dag. Samojeder sees fortsatt som trekkhunder i hundekjøring, der de konkurrerer i forskjellige distanser og formater.

Kløvhund

Kløv er en annen tradisjonell rolle for samojed. Med en kløv kan en samojed hjelpe til med å bære utstyr på tur. Det gir hunden en jobb å gjøre og hjelper til med å tilfredsstille dens naturlige arbeidsvilje.

Hundesport

I tillegg til å være dyktige trekkhunder, er samojeder også dyktige i forskjellige hundesporter. De kan være flinke i for eksempel agility som både krever fysisk dyktighet og mental skarphet. Dette er utmerkede måter å tilfredsstille samojedens behov for både mental og fysisk stimulering.

Familiehund

Selv om samojed historisk sett har vært arbeidshunder, kan de også være gode familiehunder. De er kjærlige, sosiale og lojale, noe som gjør dem til gode følgesvenner for aktive familier. Nøkkelordet er “aktive” da denne hunden trenger mye aktivitet hver dag.

Fôr og kosthold

Samojedhundens kosthold er en vesentlig del av å holde den sunn, frisk og aktiv.

Kvalitetsfôr

Det er essensielt å gi samojedhunden kvalitetsfôr. Dette bør ikke være billig hundemat med fyll som mais, soya, hvete og lignende. Fôret bør være rikt på animalske proteiner og fett, som er hva rasen har spist historisk sett. VOM er et godt alternativ for deg som ønsker å kjøpe hundemat, men du kan også fôre med ren kjøttdeig av storfe og lam, samt noe innmat.

Mengde mat

Hvor mye mat en samojed trenger varierer avhengig av størrelse og aktivitetsnivå. En typisk voksen samojed på 25 kg trenger minimum 820 kalorier, men ofte mer på grunn av det høye aktivitetsnivået til rasen.

Se an vekten og energien til hunden din over tid for å bedømme om du må gi den mer eller mindre mat.

Antall måltider

For å forhindre potensielt magedreining bør hunden din få delt inn maten i to til tre måltider per dag. Pass også på at du ikke tar med samojeden din på en intensiv tur rett etter den har spist.

Vanlige helseproblemer

Samojedhunder er en sunn hunderase, men er likevel utsatt for enkelte helseproblemer. For å redusere sannsynligheten for at hunden din får en av disse helseproblemene bør du gjøre et par ting.

For det første må du sørge for å kjøpe valpen din av en anerkjent oppdretter som har stamtavler til begge foreldre. Foreldredyrene bør også være testet for disse problemene.

Videre er det viktig at du sørger for å holde samojeden din aktiv og mater den med et sunt og rent kosthold.

Nedenfor kan du se noen av de potensielle helseproblemene til rasen:

Hoftedysplasi: En genetisk tilstand der hofteleddet ikke utvikler seg riktig. Dette kan potensielt føre til smerte og lamhet i bakbeina.

Progressiv retinal atrofi (PRA): En gruppe genetiske sykdommer som påvirker cellene i netthinnen, og som gradvis kan føre til blindhet.

Hypothyroidisme: En tilstand hvor skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner. Dette vil føre til symptomer som vektøkning, hårtap, tørr hud og intoleranse mot kulde.

Diabetes mellitus: En metabolsk lidelse der hundens kropp ikke produserer nok insulin eller ikke klarer å bruke det effektivt. Å sørge for et sunt kosthold vil være viktig for å unngå denne sykdommen.

Historie

Opprinnelig ble samojedhundene brukt som arbeidshunder av samojedfolket i Nord-Russland og Sibir. De trakk sleder, jaktet og holdt reinflokkene samlet. Tilpasningsdyktigheten deres gjorde dem i stand til å overleve under ekstreme værforhold.

I tillegg var samojedhundene kjæledyr som hjalp samojedfolket å holde seg varmt om natten og når det var ekstra kaldt. Dette skapte et sterkt bånd mellom hundene og menneskene, og bidro trolig til å forme rasens vennlige og sosiale natur.

På slutten av 1800-tallet ble samojedhunden introdusert til Storbritannia. Der ble de populære blant adelen, inkludert dronning Alexandra, som bidro med å fremme rasen. Samojedhunder ble også brukt på flere kjente polarekspedisjoner, inkludert de ledet av Roald Amundsen og Fridtjof Nansen.

I dag er samojedhunder elsket for sin skjønnhet, intelligens og vennlige natur. Selv om de ikke lenger trenger å dra sleder eller gjete rein, har de beholdt sin arbeidslyst og sin kjærlighet til mennesker.

Alternativer til samojedhund

Hvis du vurderer en samojed, men ikke er helt sikker på om denne hunderasen er den rette for deg, kan det være lurt å se nærmere på noen alternativer. Det finnes nemlig flere hunderaser som har lignende trekk og egenskaper som en samojed.

Sibirsk husky

Sibirsk husky er en polarhund som ligner på samojed. Selv om de ikke har det karakteristiske utseende til samojed, er de fortsatt en fantastisk fin hund og de har også et lignende temperament.

Også dette er en energisk og hardfør rase på omtrent samme størrelse. De har en vennlig og sosial personlighet, og kan passe godt i aktive familier.

Grønlandshund

Grønlandshunden er en annen polarhund som er kjent for sin styrke og utholdenhet. Denne rasen er litt større enn samojed med sine 25-35 kg, og har en roligere personlighet. Når det er sagt trenger også denne hunden massevis av aktivitet. Grønlandshunden er også svært sosial og bør være en del av en flokk, med mindre den nærmest alltid er med noen i familien.

Islandsk fårehund

Islandsk fårehund er en mye mindre hund enn samojed med sine 10 til 15 kg. Denne rasen har en tykk pels som ligner på samojedens, og er kjent for sin intelligens. Islandsk fårehund kan være et godt valg for eiere som ønsker en mindre, men fortsatt aktiv og hardfør hund.

Norsk elghund grå

Norsk elghund grå er en robust og hardfør hund som er kjent for sin lojalitet og intelligens. Denne rasen er omtrent på samme størrelse som samojed, og har lignende pels (utenom fargen) og personlighet. Norsk elghund grå er svært aktiv og krever mye mosjon, og vil passe godt for eiere som ønsker en energisk og intelligent hund. Den norske elghunden tåler godt det kalde klimaet i Norge og er også en fantastisk partner for deg som skal på elgjakt.

Akita inu

Akita inu er en stor og kraftig hund på mellom 34 og 54 kg, opprinnelig fra Japan. Denne rasen er kjent for sin lojalitet og beskyttelsesinstinkt, og har en rolig og stolt personlighet. Akita inu krever mindre mosjon enn samojed, men er likevel en aktiv og leken hund som elsker snø.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye pelsstell krever en samojed?

Samojed krever relativt mye pelsstell. Den har en dobbel pels, og du må regne med å børste hunden ukentlig for å fjerne løs pels og forebygge floker.

Røyter samojed mye?

Ja, samojed røyter ganske mye. Den har to røyteperioder i året, vanligvis på vår og høst, da den bytter ut pelsen. I disse periodene vil røytingen være svært intens.

Bjeffer samojed mye?

Samojed kan bjeffe en god del, spesielt hvis den kjeder seg eller føler seg ensom. Det er derfor viktig med riktig mental og fysisk stimulering for å hindre uønsket bjeffing.

Går samojed godt overens med andre kjæledyr?

Samojed er generelt sosiale og går vanligvis godt overens med andre hunder. Imidlertid kan samojedens sterke jaktinstinkt noen ganger være en utfordring med små kjæledyr som katter eller kaniner. Tidlig sosialisering vil i så fall være nøkkelen.

Kan en samojed være alene hjemme?

Samojed er en hunderase som ikke liker å være alene i lange perioder. Hvis de må være hjemme alene i mange timer hver dag, vil de mest sannsynlig utvikle separasjonsangst. Dette vil potensielt resultere i destruktiv atferd og en ulykkelig hund.

Hvor vanskelig er det å trene en samojed?

Samojed er en intelligent rase, men er ofte også noe egenrådig og sta. De reagerer best på positiv forsterkning og trenger en konsekvent og tålmodig trener.

Hvor mye koster en samojed?

Prisen på en samojed kan variere avhengig av oppdretter og etterspørsel, men de ligger vanligvis mellom 16 000 og 22 000 kroner.

Er samojed en allergivennlig hunderase?

Samojed regnes av mange som en allergivennlig hunderase, men vær oppmerksom på at ingen hunderaser er helt allergifrie. Hvis du er allergiker bør du tilbringe tid med rasen før du tar en endelig avgjørelse for å se om du blir påvirket.

Kan en samojed brukes som sledehund?

Ja, samojed ble opprinnelig brukt som sledehund av samojedfolket i Sibir. De er både sterke og utholdende og kan fortsatt brukes til dette formålet i dag.

Hvor lenge kan en samojed leve?

En samojed kan forventes å leve mellom 12 og 15 år, forutsatt et godt kosthold og passende omsorg.

Dyreplaneten
Logo