Raseprofil: Jakutisk laika (Yakutian laika)

Jakutisk laika strekker seg langt tilbake i tid til det snødekte landskapet i Sibir. Den ble opprinnelig brukt av Yakut-folket som hadde behov for en jakthund og sledehund. På 1800-tallet ble rasen oppdaget av resten av verden under den russiske ekspansjonen til Sibir og senere ble den brukt på ekspedisjoner i Arktis.

Jakutisk laika fakta

HunderaseJakutisk laika
OpprinnelseRussland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid11-14 år
Høyde51-58 cm
Vekt23-30 kg
PelsMellomlang

Størrelse og utseende

Jakutisk laika er en imponerende hunderase med en historie som strekker seg tusenvis av år tilbake. Denne hunden er kjent for sin utrettelige energi, sterke bygning og dens pels som beskytter mot ekstreme klimaforhold.

Høyde og vekt

Hanner er omtrent 53 til 58 cm høye ved skulderen, og veier normalt mellom 23 og 30 kg. Hunnene er litt mindre og når en høyde på 51 til 56 cm, men de kan også veie mellom 23 og 30 kg. Dette er imidlertid gjennomsnitt, og det finnes naturligvis individer som kan være litt større eller mindre.

Utseende

Jakutisk laika er en mellomstor hund med en rektangulær kroppsbygning. De har rette og muskuløse lemmer som gjør dem både raske og sterke. Fargen på pelsen varierer, men de vanligste fargene er sort og hvit, men den kan også være sort, hvit og brun.

Pels

Jakutisk laika har dobbel pels bestående av en myk, tett underpels og en litt grovere overpels. Dette beskytter dem mot det harde klimaet de opprinnelig kommer fra. De feller pelsen sesongmessig, noe som krever daglig børsting for å unngå å få hår overalt.

Hode

Jakutisk laika har et stort, bredt hode med en litt avrundet skalle. Ørene er trekantede, stående og spisse. De har sterke kjevemuskler som gir dem et sterkt bitt.

Ansikt

Ansiktet til jakutisk laika er uttrykksfullt med et intenst, men vennlig blikk. Øynene er mandelformede og kan være blå, brune eller en mellomting. Øyefargen er ofte i harmoni med pelsfargen. Snuten er sort og skarpt definert.

Kropp

Kroppen til jakutisk laika er sterk og muskuløs. De har en dyp brystkasse og en rett rygg, noe som gir dem en god utgangspunkt for trekk- og sledearbeid. Baken er noe hevet, noe som gir dem både god akselerasjon og hurtighet.

Hale

Halen til jakutisk laika er tykk og buskete. Den er høyt ansatt og bæres enten over ryggen i en ring, eller henger ned når hunden er i ro.

Atferd og lynne hos Jakutisk laika

Jakutisk laika er en hunderase som er kjent for sin allsidighet. Disse hundene har ikke bare overlevd, men også trivdes i det ekstreme klimaet i Nordøst-Russland. Det har bidratt til å forme deres unike atferd og lynne.

Til å begynne med er jakutisk laika en svært sosial hund som knytter sterke bånd til sin menneskelige familie. Rasen har en spesiell ting for barn og er kjent for å danne nære bånd med dem.

Jakutisk laika kommer generelt godt overens med andre hunder, spesielt hvis de er oppvokst sammen. Det er et visst jaktinstinkt til stede, så introduksjon til mindre kjæledyr må skje i kontrollerte omgivelser.

Jakutisk laika har også et vaktinstinkt og vil ofte varsle om fremmede eller uvanlige hendelser. Til tross for det er de vanligvis ikke aggressive og hilser oftere på fremmede med entusiasme enn med mistro.

Trening og lydighet

Jakutisk laika er en intelligent hunderase som lærer raskt, selv om de kan være litt sta. De responderer spesielt godt på positiv forsterkning, som ros, godbiter eller lek som belønning for riktig atferd.

Hvis de ikke får nok oppmerksomhet kan de bli sta, så pass på å ikke forlate hunden din i lange perioder. Det vil også være viktig å variere treningen.

Tålmodighet og varig trening er selvfølgelig viktig når man skal forme en hund. 

Det samme kan sies om sosialisering. Tidlig sosialisering er viktig for å sikre at jakutisk laika blir en veloppdragen hund som er vant til ulike situasjoner. De bør bli introdusert for en rekke forskjellige mennesker, dyr og miljøer for å hjelpe dem til å utvikle god atferd og sosiale ferdigheter.

Selv om jakutisk laika er en relativt enkel hund å trene, er det også enkelte utfordringer du kan støte på. For eksempel er det viktig med mye fysisk trening slik at de ikke blir rastløse eller destruktive. Den uavhengige naturen til jakutisk laika kan også noen ganger gjøre dem sta. Tydelige og konsistente instruksjoner er nødvendig for å overvinne dette.

Aktivitetsnivå og mosjon

Jakutisk laika er en energisk hunderase med et høyt aktivitetsnivå. Dette har den arvet fra deres forfedre som jobbet hardt i de kalde regionene rundt byen Jakutsk det nordøstlige Russland. Jakutisk laika er kjent for sin utholdenhet og har et naturlig behov for å være aktiv.

Denne hunderasen elsker lange turer og vil trives i et hjem der eierne er aktive og kan tilby rikelig med mosjon. Å sørge for at de får nok fysisk aktivitet er avgjørende for å holde en jakutisk laika glad og sunn.

En typisk jakutisk laika vil være glad for å ha minst en time tur hver dag, og gjerne med litt intensitet. Å kombinere roligere gåturer med joggeturer, sykling og langrenn vil være gunstig.

Aktiviteter som trekking av slede, agility eller aktiv lek er andre god måter å få stimulert denne rasen på.

Stell av jakutisk laika

Jakutisk laika er en robust hunderase med noen spesifikke behov for stell.

Pelsstell og røyting

Jakutisk laika har en dobbel pels, bestående av en myk og tett underpels og en litt grovere toppels. Denne type pels krever regelmessig børsting, spesielt under røyteperiodene. Under disse periodene om våren og høsten vil daglig børsting bidra til å forhindre en haug av pels spredt over hele hjemmet.

Ører og øyne

Som med alle hunderaser, bør du sjekke hundens ører regelmessig for rusk og rask, og rengjøre dem etter behov. Hold øynene rene og frie for rusk. Hvis hunden din viser tegn på ubehag, eventuelt om du ser rødhet, hevelse eller utflod, bør du kontakte veterinæren din.

Tannpleie

Munnhelse er også viktig. Regelmessig børsting anbefales for å holde tennene og tannkjøttet sunt. Stell av tenner kan være utfordrende med enkelte hunder. Derfor er det fint å vite at mye av jobben rundt tannpleie gjøres ved å sørge for et rent og sunt kosthold i kombinasjon med et bein å tygge på.

Kloklipp

For å forhindre at klørne blir for lange bør de klippes regelmessig. Normalt vil man være nødt til å klippe klørne hver 4. til 8. Uke. Dette vil imidlertid variere basert på hvor aktiv hunden din er. Dersom du løper eller sykler to mil med den i snitt hver dag vil de slites naturlig ned.

Bad

Jakutisk laika trenger ikke hyppige bad. Sørg for at du kun bader den når den er veldig skitten eller lukter vondt. Pass på at du bruker en mild sjampo når du bader den og unngå å få såpe i øynene og ørene. I kaldt vær er det viktig at du tørker dem ekstra godt slik at de ikke fryser.

Bruksområder for jakutisk laika

Jakutisk laika har tradisjonelt sett vært en allsidig arbeidshund. Fra de åpne slettene i Sibir, har denne hunderasen blitt formet for å mestre mange oppgaver. Fra sledetrekking til jakt og til og med som en elsket familiehund.

Trekk- og sledehund

I det kalde og tøffe klimaet i Sibir har jakutisk laika blitt brukt hyppig som trekk- og sledehund. Med sin massive kapasitet kan de trekke sleder over lange avstander, selv under utfordrende værforhold.

Hundene har vist seg å være uvurderlige følgesvenner for nomadiske stammer, og leverer varer og hjelper folk med å navigere i de isete landskapene. Med sin sterke vilje og besluttsomhet, er jakutisk laika et solid alternativ for deg som ønsker en hund som kan trekke pulk eller slede i den norske vinteren.

Jakthund

Jakutisk laika har også en lang historie som jakthund. De er kjent for å kunne jakte på et bredt spekter av dyr, fra smågnagere til store dyr som elg. Jakutisk laika er en modig og fryktløs rase, klar til å ta opp jakten både under tøffe værforhold og i utfordrende terreng. De er samtidig intelligente og kan fint lære seg kommandoer som er nyttig under jakt.

Familiehund

Selv om jakutisk laika tradisjonelt sett har blitt brukt primært som arbeidshund, kan dette også være en fantastisk familiehund for aktive familier. De er kjærlige, lojale og knytter et sterkt bånd til familien sin. 

Med riktig trening og sosialisering, kan jakutisk laika være en flott følgesvenn for en familie som både liker å være aktive ute i naturen og som elsker å slappe av med hunden sin.

Fôr og kosthold

Jakutisk laika er svært aktive hunder. For å holde disse hundene sunne og sterke er både kvalitetsfôr og riktig mengde mat viktig.

Kvalitetsfôr

For å sikre at jakutisk laika får i seg alle nødvendige næringsstoffer, er det viktig å velge et kvalitetsfôr. Sørg for at du kjøper hundemat basert på animalske produkter og som ikke kommer med fyll som mais, hvete og lignende. VOM har mange gode og rene produkter som vil gjøre hunden din både frisk og glad. Alternativt kan du også fôre jakutisk laika med rent kjøtt og innmat.

Mengde mat

Hvor mye mat en jakutisk laika trenger avhenger av størrelse og aktivitetsnivå. En voksen hund på 25 kg vil normalt trenge 820 kalorier hver dag. Aktive hunder som jakutisk laika trenger imidlertid mer kalorier enn den gjennomsnittlige rasen, så det er mulig du må øke inntaket litt. 

Vanlige helseproblemer

Jakutisk laika er generelt en sunn rase, men som alle hunder kan de være utsatt for visse helseproblemer.

Hoftedysplasi: En genetisk tilstand der hundens hofteledd ikke utvikler seg riktig. Dette kan føre til smerte og lamhet.

Øyeproblemer: Noen jakutiske laikaer kan utvikle øyeproblemer, inkludert grå stær og progressiv retinal atrofi (PRA). Regelmessige undersøkelser kan hjelpe til med å identifisere disse problemene tidlig.

Fedme: Overvekt kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert hjertesykdom, diabetes og leddproblemer. Et sunt kosthold og regelmessig mosjon vil bidra til å forebygge fedme.

Parasitter: Som alle aktive hunder som tilbringer mye tid ute er jakutisk laika utsatt for lopper, flått og hjerteorm.

Regelmessige veterinærbesøk, riktig kosthold og regelmessig mosjon vil redusere sannsynligheten for de aller fleste av disse problemene. Husk samtidig alltid å kjøpe valpen din fra en anerkjent oppdretter.

Historie

Jakutisk laika er en rase, en historie som strekker seg langt tilbake i tid. Fra det snødekte landskapet i Sibir, ble denne robuste hunden skapt ut av nødvendighet og overlevelse.

I begynnelsen ble jakutisk laika hovedsakelig brukt av Yakut-folket (eller Sakha, som de også er kjent som) i det nordøstlige Sibir. Disse nomadene var avhengige av jakutisk laika for jakt og som sledehunder. Hunden hadde essensielle egenskaper som var avgjørende for å overleve i det kalde klimaet.

Under den russiske ekspansjonen til Sibir på 1800-tallet, ble jakutisk laika oppdaget av resten av verden. Hundene imponerte med deres styrke og utholdenhet, og ble snart populære trekkhunder. Dette gjorde dem til uvurderlige følgesvenner på mange ekspedisjoner i Arktis.

På tross av deres imponerende egenskaper, har jakutisk laika også opplevd motgang gjennom historien. Rasen var nær utryddelse på midten av 1900-tallet på grunn av den industrielle utviklingen i Sibir og endringer i jaktpraksis. Takket være innsatsen til dedikerte entusiaster, ble jakutisk laika heldigvis reddet fra randen av utryddelse.

I dag er jakutisk laika anerkjent av flere internasjonale hundeorganisasjoner, inkludert FCI (Federation Cynologique Internationale). Selv om den ikke er en av de mest kjente rasene utenfor Russland, har den en økende popularitet i verden takket være dens mange imponerende egenskaper.

Alternativer til jakutisk laika

Jakutisk jaika er uten tvil en rase som vil passe godt for mange eventyrlystne nordmenn. Når det er sagt, er det også flere raser som deler lignende egenskaper og trekk. Nedenfor får du noen alternativer du kan vurdere.

Alaska husky

Alaska husky er en ypperlig sledehund kjent for sin utrolige utholdenhet og fart. Som jakutisk laika, er denne rasen også svært hardfør og tåler tøffe vinterforhold. Som med jakutisk laika er heller ikke alaska husky en offisielt anerkjent rase i Norge. Dette er en type hund som er avlet for ytelse snarere enn utseende. På grunn av dette vil utseende og størrelse kunne variere betydelig. En alaska husky blir imidlertid normalt mellom 18 og 28 kg tung.

Alaskan malamute

Alaskan malamute er en stor og robust hunderase som er kjent for sin styrke og evne til å trekke tunge sleder. Rasen er kjærlig, vennlig og lojal, men kan også være litt sta. Alaskan malamute har et flott, tykt pelslag lignende jakutisk laika, men er betydelig større. Faktisk kan en alaskan malamute veie opptil hele 56 kg.

Kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund er en gammel arktisk rase som er kjent for sin styrke, utholdenhet og evne til å tåle ekstreme klimaforhold. De er vennlige og lekne, men kan være litt reserverte. Som jakutisk laika, er også de dyktige trekkhunder, men de er ganske sjeldne og kan være vanskelige å få tak i for nordmenn.

Akita inu

Akita inu er en stolt hunderase fra Japan. De er lojale og kjærlige mot sine familier, men kan være reserverte rundt fremmede. Akita inu krever også betydelig trening og sosialisering fra tidlig alder, og kan være utfordrende å trene for nybegynnere. Selv om de ikke er sledehunder som jakutisk laika, er dette likevel en robust rase som tåler de kalde temperaturene vi har i Norge.

Østsibirsk laika

Østsibirsk laika er en annen russisk hunderase som er kjent for sin allsidighet som en jakt- og trekkhund. De er lojale, modige og har en høy arbeidskapasitet. Østsibirsk laika er også kjent for sitt vakre utseende, med et tykt, dobbelt pelslag og klare øyne. De er mer lik jakutisk laika i egenskaper og opprinnelse enn andre hunderaser på denne listen.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye stell krever en jakutisk laika sin pels?

Jakutisk laika krever forholdsvis lite pelsstell. Du må imidlertid regne med ukentlig børsting til vanlig, og oftere under røyteperiodene.

Røyter jakutisk laika mye?

Jakutisk røyter moderat, men kan røyte mye under sesongskiftene. Har du hunden din primært inne vil det være lurt med daglig børsting slik at du ikke får pels over hele huset.

Bjeffer jakutisk laika mye?

Jakutisk laika kan være vokale og bjeffer gjerne for å varsle om det skjer noe utenom det vanlige. Trening fra ung alder vil imidlertid bidra til å kontrollere overdreven bjeffing.

Er jakutisk laika gode med andre kjæledyr?

Jakutisk laika går vanligvis godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de er oppvokst sammen. Husk imidlertid at de har sterke jaktinstinkter, så når du introduserer de til mindre kjæledyr bør de overvåkes nøye.

Kan en jakutisk laika være alene hjemme?

Jakutisk laika knytter seg sterkt til sine mennesker og kan få separasjonsangst hvis de blir alene for lenge.

Er jakutisk laika hypoallergen?

Nei, jakutisk laika regnes ikke som en hypoallergen rase. De røyter moderat til mye, noe som kan utløse allergiske reaksjoner hos mennesker.

Hvor mye trening trenger en jakutisk laika?

Jakutisk laika er en aktiv rase og krever mye fysisk aktivitet. Dette kan være lange turer, løp, lek og trekking av slede. Manglende fysisk og mental aktivitet vil føre til atferdsproblemer.

Hvor kan jeg kjøpe en jakutisk laika-valp?

Det er få eller ingen som driver oppdrett av jakutisk laika i skrivende stund. Derfor vil du være nødt til å sjekke med utenlandske oppdrettere om du ønsker deg akkurat denne hunden.

Er jakutisk laika gode familiehunder?

Ja, jakutisk laika kan være gode familiehunder. De er kjærlige, lojale, og går vanligvis godt sammen med barn.

Er jakutisk laika egnet for førstegangseiere?

Mens jakutisk laika er kjærlige og lojale, kan deres høye energinivå og stahet være en utfordring for uerfarne eiere. Uerfarne eiere må sette seg ekstra godt inn i hva det betyr å eie en jakutisk laika.

Hvor lenge lever en jakutisk laika?

Gjennomsnittlig levetid for en jakutisk laika er mellom 11-14 år, men dette vil variere basert på faktorer som aktivitet, kosthold, veterinærkontroller og gener.

Dyreplaneten
Logo