Raseprofil: Østsibirsk laika

Østsibirsk laika representerer Russlands stolte jakttradisjon og har hjulpet mennesker i den sibirske villmarken som jakthunder, trekkhunder og vakthunder. I landet ble rasen offisiell på 1900-tallet, mens i 2012 ble den godkjent her i Norge. Østsibirsk laika har bevart sine instinkter og brukes fortsatt blant jegere i dag.

Østsibirsk laika fakta

HunderaseØstsibirsk laika
OpprinnelseRussland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde50-62 cm
Vekt16-23 kg
PelsLanghåret

Størrelse og utseende

En voksen østsibirsk laika står stolt med en skulderhøyde på 52 til 62 cm for hanner og 50 til 60 cm for tisper. Vekten varierer mellom 18 og 23 kg for hanner og mellom 16 og 21 kg for tisper.

Pels

Laikaens pels er en av dens mest karakteristiske trekk. Den har en tykk, rett og ganske grov ytterpels, med en myk og tett underull. Fargene kan variere mellom blant annet svart, grå og noen ganger hvit.

Hale

Halen er høyt ansatt, tett rullet over ryggen eller ligger på siden.

Lynne, trening og lydighet

Østsibirsk laika er en rase med en sterk personlighet, kombinert med en massevis av energi og nysgjerrighet.

Østsibirsk laika er en modig hund som trives best utendørs, og har et stort behov for fysisk aktivitet. Mye lek, turer og trening er nødvendig for denne rasen, som ikke vil trives dersom den får for lite mosjon.

Østsibirsk laika er også kjent for sin intelligens og lærevillighet. Selv om den også kan være litt sta, gjør det den relativt enkel å trene. Den responderer best på positiv forsterkning, og det er viktig å starte treningen tidlig for å sikre best mulig lydighet. Laikaer er kjent for å være svært lojale mot sine eiere, noe som også hjelper i treningen.

Som med enhver hund er det viktig å etablere seg som lederen tidlig, slik at hunden forstår sin plass i flokken. Selv om den er relativt enkel å trene under de rette forholdene, blir det utfordrende dersom du ikke er konsekvent og tydelig i treningen.

Tidligere erfaring med andre hunderaser er ikke nødvendig for å velge en østsibirsk laika, men du er nødt til å ta treningen seriøst.

Østsibirsk laika er en relativt stille hund, men det betyr ikke at den er stum. Den har et stort utvalg av lyder som den bruker for å kommunisere, fra bjeffing til hyl, og vil gjerne bruke dem for å varsle om noe uvanlig skjer.

Som med alle hunder er det viktig med tidlig sosialisering med andre mennesker og dyr for å få en veloppdragen hund som klarer seg fint i ulike situasjoner.

Aktivitetsnivå og mosjon

Østsibirsk laika er en hunderase som har enormt med energi. Disse hundene er ikke laget for å sitte stille og trives best når de får utfolde seg fritt og oppleve verden. Hver dag bør inneholde minst én lang tur, helst i et naturlig miljø, der den får sjansen til å bruke alle sine sanser. Derfor bør du også bo ved skog, fjell eller mark dersom du vurderer østsibirsk laika som din neste hund.

Leker som involverer løping, henting og utforsking er også ypperlige aktiviteter for å møte deres fysiske behov. Hvis du har mulighet til å tilby jakt, vil dette også tilfredsstille en dyp del av laikaens instinkter.

Å holde tritt med en østsibirsk laika kan være en utfordring. Du er nødt til å ta energinivået seriøst, da dette kun er en hund for aktive personer eller familier. Ta den med ut på alt fra lange fotturer, til sykling, løping, jakt og langrenn.

Stell av østsibirsk laika

Pelsstell og røyting

Laikaens pels er tykk og dobbeltlaget, noe som krever regelmessig børsting for å holde den ren, glansfull og uten floker. Husk også at disse hundene røyter ganske mye, særlig i løpet av våren og høsten. En god børsting minst en gang i uken (og daglig under røyteperiodene) vil holde hundens pels og hjemmet ditt så fritt for løse hår som mulig.

Ører og øyne

Rengjøring av ører og øyne bør være en del av den ukentlige rutinen. Sjekk jevnlig for tegn på infeksjon, rødhet, lukt eller unormal utflod. Husk, hundens ører og øyne er følsomme områder, så vær skånsom.

Tannpleie

Tannhygiene er en annen viktig del av laikaens stell. Regelmessig børsting av tennene (minst to til tre ganger i uken) vil bidra til å forebygge tannstein, tannkjøttsykdommer og dårlig ånde. Sunt kosthold og bein å tygge på er også viktig for å forebygge mot problemer i munnen.

Kloklipp

Laikaens klør vokser raskt og bør klippes regelmessig. Hvor ofte kommer imidlertid an på hvor mye hunden er i aktivitet. De fleste vil nok være nødt til å klippe før eller siden. En for lang klo kan forårsake smerte og problemer med å gå, så det er viktig å holde øye med dette.

Bad

Tross sin trang til å utforske, holder laikaen seg relativt ren. Den trenger sjelden mer enn et par bad i året, med mindre den blir veldig skitten og lukter vondt. Bruk en hundesjampo som er mild mot huden og ikke stripper pelsen for de naturlige oljene til hunden.

Annet

Husk at regelmessige veterinærkontroller er en sentral del av stellet. Veterinæren din kan oppdage tidlige tegn på sykdom eller helseproblemer og sikre at din laika får de nødvendige vaksinene og forebyggende behandlingene den trenger.

Bruksområder for østsibirsk laika

Østsibirsk laika har en rekke egenskaper som gjør den egnet til mange ulike bruksområder. Den er kjent for sin utholdenhet, pålitelighet og intelligens, og har i århundrer vært en uunnværlig følgesvenn i mange deler av livet i Sibir.

Jakthund

Østsibirsk laika er først og fremst kjent som en dyktig jakthund, spesielt på storvilt som elg og bjørn. Den er kjent for sin evne til å spore og holde byttet i sjakk, og dens høye energinivå og utholdenhet gjør den ideell for lange dager på jakt i skogen uansett vær.

Kløvhund

Østsibirsk laika har tradisjonelt også blitt brukt som kløvhund. Rasens styrke og robuste helse gjør den godt egnet til å bære tunge laster over lange avstander. Dette har vært særlig nyttig i isolerte områder av Sibir, hvor laikaen ofte har blitt brukt til å transportere forsyninger.

Trekkhund

I likhet med andre nordlige raser har østsibirsk laika også blitt brukt som trekkhund. Den har både styrken og utholdenheten som trengs for å trekke sleder over lange distanser i tøft vinterklima. Selv om den ikke er like rask som noen andre trekkhundraser, er dens pålitelighet og hardførhet verdsatt.

Vakthund

Med god hørsel og naturlig mistenksomhet mot fremmede, er østsibirsk laika en effektiv vakt- og vokterhund. Den vil raskt gi alarm hvis den oppdager noe uvanlig i omgivelsene, noe som gjør den til en god beskytter av hjem og eiendom. Med sine rundt 20 kg er det imidlertid en liten hund i forhold til tradisjonelle vakthunder.

Familiehund

Til tross for sin arbeidshistorie, kan østsibirsk laika også være en kjærlig familiehund, så sant den får nok mosjon og god trening. Den er kjent for å være lojal og beskyttende mot sin familie, og kan være god med barn hvis den er godt sosialisert fra den er valp.

Fôr og kosthold

Som en svært aktiv hund trenger østsibirsk laika et næringsrikt kosthold. Dette betyr kvalitetsfôr uten fyllstoffer, mais, soya og andre billige ingredienser som ikke gir optimal ernæring. Ekte kjøtt bør være den første ingrediensen i hundens fôr.

VOM har tradisjonelt vært veldig flinke til å levere sunne produkter, men du kan også gi rent kjøtt, som for eksempel kjøttdeig.

Mengde mat

Hvor mye en østsibirsk laika bør spise avhenger av hundens  størrelse og aktivitetsnivå. Generelt kan du beregne hundens daglige kaloribehov ved å gange vekten dens i kilo med 30 og legge til 70. For eksempel vil en hund som veier 20 kg trenge omtrent (20 * 30 + 70) = 670 kalorier om dagen.

Fordi østsibirsk laika er en såpass aktiv hund vil du nok fort være nødt til å gi en hund på 20 kg nærmere 800 kalorier. Se an og juster inntaket om du ser at du mater for mye eller for lite.

Antall måltider

To måltider om dagen er vanligvis passende for voksne hunder av denne rasen. Dette hjelper til med å opprettholde en jevn blodsukkernivå gjennom dagen, og kan også bidra til å forhindre oppblåsthet. Valper vil trenge flere mindre måltider om dagen for å støtte sin raske vekst og utvikling.

Vær oppmerksom på at du ikke mater med et stort måltid rett før intensiv aktivitet eller trening.

Vanlige helseproblemer

Selv om østsibirsk laika generelt er en hardfør og sunn rase, er det noen tilstander som kan være mer vanlige enn andre:

  • Hofteleddsdysplasi: En tilstand som oppstår når hofteleddet ikke utvikler seg riktig. Dette kan føre til smerte, betennelse og problemer med bevegelse.
  • Øyesykdommer: Østsibirsk laika kan være utsatt for visse øyesykdommer, inkludert progressiv retinal atrofi (PRA), som kan føre til blindhet.
  • Patellaluksasjon: Skjer når kneleddet (patella) av hunden forskyves fra sin normale posisjon. Det kan føre til halthet eller en unormal «hoppete» gange.

Det første du må sørge for når det kommer til helse er at du kjøper valpen din fra en anerkjent oppdretter som har testet foreldredyrene for sykdommer. Deretter vil regelmessige veterinærkontroller, aktivitet og et rent kosthold være viktige aspekter for å holde hunden din så sunn som mulig.

Historie

Østsibirsk laika er en stolt representant for Russlands rike jakttradisjon. Historien til denne hardføre rasen strekker seg tilbake til det sibirske villmarken, der de primitive spisshundene ble verdsatt av de lokale stammene for deres jaktferdigheter. I det østlige Russland tjente disse allsidige hundene menneskene som jegere, trekkhunder og vakthunder.

Rasen ble offisielt anerkjent på midten av 1900-tallet, men arven og instinktene dens er formet av århundrer med overlevelse i noen av de tøffeste klimaene på jorden. Dens robusthet, intelligens og ekstraordinære jaktferdigheter har sikret rasens popularitet blant jegere og hundeentusiaster i hjemlandet.

Alternativer til østsibirsk laika

Det er ingen vil om at østsibirsk laika er en fin hund på mange områder, men det er også andre raser som har mange av de samme trekkene som du også bør ta en nærmere titt på.

Vestsibirsk laika

Vestsibirsk laika er en annen hund fra laika-familien, kjent for sin atletiske bygning og utmerkede jaktferdigheter. Rasen er intelligent, sterk og utholden. Den er like godt tilpasset det harde sibirske klimaet, og er en fantastisk jakthund for ulike typer vilt – fra små skogsdyr til større dyr som elg.

Jakutisk laika

Jakutisk laika er en annen hardfør rase fra Sibir. Den er en fantastisk trekkhund, kjent for å være både utholden og sterk. Jakutisk laika har et vennlig og lojalt temperament, noe som gjør den til et godt valg for familier. Som andre laika-raser trenger den imidlertid mye mosjon og mental stimulering for å trives. Den er også litt større enn østsibirsk laika med sine 23 til 30 kg.

Russisk-europeisk laika

Russisk-europeisk laika er en energisk og livlig hund med sterke jaktinstinkter. Rasen er intelligent og lærevillig, men kan også være litt sta. Den trenger en erfaren eier som kan gi den riktig trening og sosialisering. Denne rasen er kjent for sine ferdigheter som vokterhund og er også en utmerket jakthund.

Grønlandshund

Grønlandshunden er en kraftig og robust rase, kjent for sin utrolige styrke og utholdenhet i ekstreme klimaer. Selv om den ikke er en laika-rase, deler den mange likheter med laika-hundene. Det inkluderer både arbeidsevnen og behovet for aktivitet.

Grønlandshunden er en utmerket trekkhund til sleder og pulk, og kan også brukes til jakt. Den trenger en erfaren eier som kan håndtere dens sterke vilje og høye energinivå. Også grønlandshund er noe større enn østsibirsk laika med sine 25 til 35 kg.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan steller man pelsen til en østsibirsk laika?

Pelsen til en østsibirsk laika krever moderat vedlikehold. Den har en dobbelt pels som bør børstes minst en gang i uken for å holde den fri for floker.

Hvor mye røyter østsibirsk laika?

Østsibirsk laika røyter moderat mesteparten av året, men under røyteperiodene under våren og høsten, kan røytingen bli ganske intens. Regelmessig børsting vil hjelpe til med å redusere mengden løs pels i hjemmet ditt.

Er østsibirsk laika kjent for å bjeffe mye?

Østsibirsk laika er kjent for å være en høylytt rase. De har sterke vokale uttrykk og vil ofte bjeffe, hyle eller «snakke» for å uttrykke sine behov, følelser eller varsle om noe. Tidlig trening og sosialisering kan hjelpe til med å moderere bjeffingen.

Hvordan går østsibirsk laika overens med andre kjæledyr?

Østsibirsk laika kan gå bra overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de er sosialisert fra en ung alder. Vær oppmerksom på at de har et sterkt jaktinstinkt, så de kan se på små kjæledyr som byttedyr. Det anbefales derfor alltid å ha tilsyn når de er rundt små kjæledyr.

Kan en østsibirsk laika være alene hjemme?

Østsibirsk laika er en veldig sosial rase som liker å være rundt mennesker. De kan håndtere å være alene for kortere perioder. Hvis de imidlertid blir overlatt til seg selv i lange perioder, vil de bli engstelige eller destruktive.

Er østsibirsk laika allergivennlig?

Nei, østsibirsk laika er ikke en allergivennlig rase. De røyter mye, spesielt under røyteperiodene, og kan derfor forårsake allergiske reaksjoner hos mennesker som er allergiske mot hundepels.

Hvor mye aktivitet trenger en østsibirsk laika?

Østsibirsk laika er en hund med massevis av energi som trenger mye fysisk aktivitet og mental stimulering. De bør ha minst en time med intens aktivitet hver dag eller lenger med lavere aktivitet.

Er østsibirsk laika en god jakthund?

Ja, østsibirsk laika er en utmerket jakthund. De har sterke instinkter og er svært dyktige til å spore og hente byttedyr. De har en evne til å jakte på en rekke forskjellige dyr med riktig trening.

Kan en østsibirsk laika brukes som kløvhund?

Ja, østsibirsk laika kan fungere godt som kløvhund. De har styrke og utholdenhet til å bære kløv over lange avstander. Dette kan også være en fin form for å få utløp for energien.

Kan en østsibirsk laika fungere som trekkhund?

Ja, østsibirsk laika har styrke og utholdenhet til å fungere som en trekkhund, selv om de ikke blir brukt like ofte som kjente trekkhunder som alaska husky, grønlandshund, osv.

Dyreplaneten
Logo