Raseprofil: Vestsibirsk laika

Vestsibirsk laika stammer fra de dype skogene vest i Sibir. På 1900-tallet var det en voksende interesse for å bevare laika-hunder i Russland som ble delt inn i fire – én av disse var den vestsibirske laikaen. I 1970 kom denne rasen til Norden da jegere ønsket en jakthund de kunne bruke mot bjørner.

Vestsibirsk laika fakta

HunderaseVestsibirsk laika
OpprinnelseRussland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde51-62 cm
Vekt18-25 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Vestsibirsk laika er en middels stor hund fra Sibir. Hannene står stolt på mellom 55 og 62 cm i mankehøyde, mens tispene er litt mer kompakte, og vanligvis på mellom 51 og 58 cm. Vekten vil på sin side variere mellom 18 og 25 kg, der hannene normalt er noe tyngre enn tispene.

Pels

Pelsen på en vestsibirsk laika består av bløt underull og tett, grov overpels. Dette gir den både et flott utseende samtidig som den gir hunden beskyttelse i et værhardt klima.

Fargene spenner fra svart, grå og gul til rødlig, noe som gir hver enkelt hund et unikt utseende.

Hale

Halen på vestsibirsk laika er formet som en ring. Dette gir hunden et unikt og gjenkjennelig utseende. Den bæres høyt og gir et tydelig signal om hundens energi og entusiasme.

Lynne, lydighet og trening

Vestsibirsk laika er kjent for sitt mot, utholdenhet og høye energinivå. De er livlige, vaktsomme og stabile hunder med et generelt godt gemytt.

Fordi de tradisjonelt har blitt avlet frem som både jakt- og vakthunder, er de også mistenksomme mot fremmede.

Trening og lydighet

Vestsibirsk laika er en intelligent rase, kjent for sin evne til å lære og tilpasse seg. De er imidlertid også kjent for deres sterke vilje og uavhengighet, noe som kan gjøre trening til en utfordring.

For å trene opp en vestsibirsk laika best mulig bør konsekvent trening begynne tidlig. Rasen reagerer også generelt bra på positive forsterkningsmetoder. 

Selv om de er flinke til å lære, er det viktig å huske på at deres uavhengige natur kan kreve mye tålmodighet og forståelse fra trenerens side.

Aktivitetsnivå og mosjon

Vestsibirsk laika er en rase med massevis av energi og høy utholdenhet. Deres fortid som jakt- og trekkhunder har vært med på å forme fysikken deres.

Aktiviteter som løping, trekking, hundesport og til og med jakt (hvis mulig), vil holde dem fornøyde. Den ideelle eieren for en vestsibirsk laika er en person som elsker friluftsliv og har tid til å gi hunden den fysiske og mentale aktiviteten den trenger.

Du bør forvente 1,5 til 2 timer aktivitet hver dag, selv om litt kortere aktivitet kan fungere enkelte dager så lenge den er intensiv. 

Uten nok mosjon, vil disse intelligente og energiske hundene bli rastløse og destruktive.

Stell av vestsibirsk laika

Pelsstell og røyting

Vestsibirsk laika har en tykk og tett pels som krever regelmessig børsting. Dette bidrar til å redusere røyting og holde pelsen sunn. Den røyter mest når den bytter ut deler av pelsen på våren og høsten. I disse periodene bør du børste hunden oftere for å slippe å få hår over alt.

Ører og øyne

Øre- og øyekontroll bør være en del av den ukentlige rutinen. Se etter tegn på infeksjon, som rødhet, hovenhet, dårlig lukt eller overdreven utflod. Bruke en mild rens for å fjerne smuss fra øyne og ører.

Tannpleie

Regelmessig tannpleie er viktig for å forhindre tannproblemer. Børsting av tenner minst et par ganger i uken vil bidra til å redusere plakk og forebygge tannkjøttbetennelse og tannstein.

Mindre tannpleie vil være nødvendig dersom du mater med et rent kosthold og gir hunden din regelmessige bein å tygge på.

Kloklipp

Klipp klørne regelmessig for å forhindre at de blir for lange, noe som kan føre til ubehag og smerte. Hvis du hører klørne klikke på gulvet er det et tegn på at de trenger klipping. Er hunden din aktiv flere timer hver dag trenger du ikke å klippe klørne like ofte.

Bad

Vestsibirsk laika trenger ikke hyppige bad med mindre den blir skitten fra utendørsaktiviteter. For hyppig bading vil tørke ut huden og fjerne naturlige oljer fra pelsen. Bruk en hundesjampo som er mild dersom du mener det er nødvendig.

Bruksområder for vestsibirsk laika

Vestsibirsk laika er en hund med mange bruksområder. Opprinnelig hadde den en rolle som en jakt- og arbeidshund i den sibirske villmarka. Dette gjør den naturlig nok bedre egnet til enkelte roller enn andre hunder.

Jakthund

Vestsibirsk laika først og fremst en dyktig jakthund. I Russland er den kjent for å jage mindre pelsdyr som ekorn, røyskatt, mår og mink. Den har også vist seg dyktig i løshundprøver på større dyr som elg, bjørn, reinsdyr og villsvin.

I Norden er den mest brukt som løshund på elgjakt, men den kan også stille bjørn og gaupe. Dens sterke jaktinnstinkt kan trigges av mindre dyr, så det er viktig å være klar over dette.

Kløvhund

Vestsibirsk laika har også vist seg å være en god kløvhund. Dens fysiske styrke og utholdenhet gjør den egnet til å bære last over lengre distanser, noe som er spesielt nyttig i villmarka. Ta den gjerne med på teltturer med kløv.

Trekkhund

Takket være sin fysikk er vestsibirsk laika også en god trekkhund. Rasen kan bidra til å trekke sleder om vinteren,  selv om de ikke blir brukt like ofte i konkurranser som andre populære trekkhunder.

Vakthund

Vestsibirsk laika er både årvåken og mistenksom, som er gode egenskaper for enhver vakthund. Den vil beskytte sitt territorium og sin familie mot potensielle trusler med sterk dedikasjon, selv om det ikke er en tradisjonell vakthund. Det er også verdt å være oppmerksom på at dette er en hund som ikke blir mer enn 25 kg tung.

Familiehund

Selv om vestsibirsk laika har mange gode egenskaper som arbeidshund, er den også kjent for å være en god familiehund. Det gjelder spesielt for de som er aktive friluftsfolk og jegere. Den trives best med en aktiv livsstil og vil elske å være en del av alle utendørsaktiviteter. Så sant en vestsibirsk laika får nok utetid og aktivitet vil den kunne være en kjærlig familiehund.

Fôr og kosthold

Vestsibirsk laika trenger et kvalitetsfôr for å opprettholde god helse. Fôret bør være basert på kjøttprodukter. Unngå fôr som inneholder unødvendige fyllstoff som mais, soya, korn og kunstige tilsetningsstoffer. Dette kan være skadelig for hundens helse over tid og gir ikke den ernæringen hunden trenger.

VOM har mange gode produkter du kan se nærmere på, eventuelt vil vestsibirsk laika også sette stor pris på for eksempel kjøttdeig av storfe eller lam med 14-20 % fett.

Mengde mat

Å bestemme riktig mengde mat for din vestsibirsk laika kan være litt av en utfordring fordi den er så aktiv. En generell regel er å gange vekten med 30 og deretter legge til 70 for å finne riktig mengde kalorier. For eksempel, hvis hunden veier 25 kilo, vil den trenge omtrent 820 kalorier per dag (25 kg x 30 + 70).

Fordi vestsibirsk laika er så aktiv må du potensielt øke inntaket med alt fra 100 til 300 kalorier. Se an vekt, energi og utseende til hunden din for å justere matinntaket over tid.

Å ta vare på ernæringen til en vestsibirsk laika er en viktig del av å være en ansvarlig hundeeier. Det vil hjelpe hunden til å leve et langt, sunt og aktivt liv.

Vanlige helseproblemer

Vestsibirsk laika er generelt en sunn hunderase, men de er utsatt for visse helseproblemer (som alle hunder). Ikke alle vestsibirske laikaer vil få en eller alle disse sykdommene, men det er godt å være oppmerksom på symptomene.

  • Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand der hofteleddet ikke utvikler seg riktig, noe som kan føre til smerte og lamhet. Det kan diagnostiseres med røntgen og hunder med denne tilstanden bør ikke brukes i avl.
  • Øyesykdommer: Vestsibirsk laika kan være utsatt for forskjellige øyesykdommer, inkludert progressiv retinal atrofi (PRA), som kan forårsake blindhet.
  • Hypotyreose: En tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer tilstrekkelig med hormoner. Dette kan føre til problemer som fedme, hårtap og epilepsi.

Som alltid er det viktig å kjøpe en hund fra en anerkjent oppdretter som tester for helseproblemer og genetiske sykdommer. Regelmessige veterinærkontroller, et sunt kosthold og stell vil bidra til å sikre at en vestsibirsk laika lever et langt og sunt liv.

Historie

Vestsibirsk laika stammer fra de dype skogene i Vestsibir, en region preget av tykk skog, elver og et rikt dyreliv. Denne hunderasen er en arv fra urfolket i disse områdene, som over tid har skapt en hund som utmerket seg som en dyktig jeger og trofast følgesvenn.

På begynnelsen av 1900-tallet var det en voksende interesse i Russland for å klassifisere og bevare de forskjellige laika-typene. Fyrst Shirinski-Shimatov bidro stort til dette arbeidet ved å samle inn jakt-laikaer fra hele Russland og Sibir, før de deretter ble gruppert basert på egenskaper.

Arbeidet fortsatte etter andre verdenskrig, og jegerorganisasjoner stod i forkant for utviklingen av rasene. Etter flere diskusjoner og konferanser, ble det i 1949 bestemt at laikaen skulle inndeles i fire raser, deriblant vestsibirsk laika.

I Norden kom de første hundene av denne rasen på 1970-tallet, da interessen for bjørnehunder var i vekst.

I dag er vestsibirsk laika kjent for sin allsidighet, utholdenhet og sterke bånd til sin eier, og har bevist sin verdi både som jakt-, kløv-, trekk-, vakt- og familiehund.

Alternativer til vestsibirsk laika

Vestsibirsk laika vil være et bra valg for aktive personer som er glade i friluftsliv. Om du vurderer andre raser kan dette være noen alternativer.

Alaskan malamute

Alaskan malamute er kjent for sin styrke, utholdenhet, vennlige natur og utrolige evner som trekkhund. Hvis du er en aktiv person med kjærlighet for utendørsaktiviteter, kan denne rasen være et godt valg. De er utmerkede arbeidshunder, men krever også mye mosjon og mental stimulering. Merk at dette er store hunder som kan bli opptil 56 kg tunge, og er betydelig større enn vestsibirsk laika.

Russisk-europeisk laika

Russisk-europeisk laika deler mange av de samme jaktferdighetene som vestsibirsk laika og er også en utmerket trekkhund. Denne rasen er kjent for sin allsidighet og lojalitet, men kan også være noe uavhengig. Hvis du er ute etter en hund som kan være både en jakt- og familiehund, kan russisk-europeisk laika være et godt alternativ.

Østsibirsk laika

Det er naturlig at østsibirsk laika er et godt alternativ til vestsibirsk laika. Rasen er kjent for sin styrke, mot og uavhengighet. Østsibirsk laika er også en utmerket vakthund. Hvis du er ute etter en stor, robust hund som kan håndtere tøffe klimaforhold og har gode jaktegenskaper, kan dette være et godt alternativ.

Sibirsk husky

Sibirsk husky er en kjærlig og energisk rase kjent for sine evner som trekkhunder. De er lojale, sosiale og elsker å jobbe. Hvis du er ute etter en hund med høy energi du kan ha med deg på ulike aktiviteter utendørs kan dette være et godt alternativ. Merk imidlertid at sibirsk husky ikke er en jakthund i like stor grad som vestsibirsk laika.

Ofte stilte spørsmål

Hvor ofte trenger en vestsibirsk laika pelsstell?

Vestsibirsk laika har en pels som krever moderat vedlikehold. Du gjør lurt i å børste den minst en gang i uken for å fjerne løs underull og hindre floker. Pelsen trenger imidlertid ikke å klippes.

Røyter vestsibirsk laika mye?

Ja, vestsibirsk laika er kjent for å røyte, spesielt under røyteperiodene om våren og høsten. Regelmessig børsting vil bidra til å minimere mengden pels som havner rundt i huset.

Bjeffer vestsibirsk laika mye?

Ja, vestsibirsk laika er kjent for å være en vokal rase. De kan bjeffe for å varsle om fremmede, uttrykke misnøye, eller bare for å kommunisere med eieren sin. Unødvendig og overdreven bjeffing kan trenes bort.

Går vestsibirsk laika godt overens med andre kjæledyr?

Vestsibirsk laika kan gå overens med andre kjæledyr hvis de er oppvokst sammen fra de er små. Dette er imidlertid en hund med et sterkt jaktinstinkt, så mindre kjæledyr kan trigge dette instinktet.

Kan en vestsibirsk laika være alene hjemme?

Vestsibirsk laika er en sosial rase som trives best når de er rundt sin familie. De kan være alene hjemme i korte perioder, men de bør ikke etterlates alene for lenge. Gjør du det vil det på sikt føre til separasjonsangst og destruktiv adferd.

Er vestsibirsk laika allergivennlig?

Nei, vestsibirsk laika regnes ikke som en allergivennlig rase.

Hvor mye trening trenger en vestsibirsk laika?

Vestsibirsk laika er en svært aktiv rase som krever mye trening. De bør få minst en time aktivitet om dagen, men helst mer. Dette kan inkludere turer, jogging, lek, jakt, sykling og langrenn.

Hvordan er jaktinstinktet til en vestsibirsk laika?

Vestsibirsk laika har et svært sterkt jaktinstinkt, og er en historisk jakthund. Hunden kan brukes til jakt på alt fra storvilt som elg og hjort, til rovdyr som gaupe og bjørn.

Hvor lenge lever en vestsibirsk laika?

Gjennomsnittlig levealder for en vestsibirsk laika er rundt 10-12 år. Med riktig stell, kosthold og aktivitet kan den potensielt leve lenger.

Dyreplaneten
Logo