Raseprofil: Finsk spets

Finsk spets (karelsk-finsk laika) kommer fra Karelia-regionen som er en del av Finland og Russland, men det er usikkert om den oppsto på den ene eller andre siden av grensa. Likevel er rasestandarden finsk og den er anerkjent som landets nasjonalhund. Finsk spets har hovedsakelig blitt brukt til jakt på pelsvilt.

Finsk spets fakta

HunderaseFinsk spets
OpprinnelseFinland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-12 år
Høyde39-50 cm
Vekt7-13 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Finsk spets er en liten til mellomstor hund, hvor størrelsen varierer mellom kjønnene. Hannene av rasen strekker seg vanligvis til en skulderhøyde på 44-50 cm og veier typisk mellom 12 og 13 kg. Tispene er noe mindre med en skulderhøyde på omtrent 39-45 cm, og veier normalt mellom 7 og 10 kg. Både hannene og tispene har en kvadratisk form, og de står stolt med muskuløse bein og små, runde labber.

Pels

Pelsen til finsk spets er kort og rett på hodet og forsiden av bena. Den er noe lenger langs sidene, på halen og på baksiden av bena. Over skuldrene, spesielt hos hanner, kan pelsen være enda lengre. Underullen er kort, tett, myk og vanligvis litt lysere enn grunnfargen på hunden.

Grunnfargen varierer fra rødbrun til gyllenrød, med lyse skiftninger nedover beina og i buken og mørkere nyanser over ryggen. Små hvite markeringer kan ses på labbene, og det kan være en hvit stripe i brystet. Noen finske spets har også innslag av sorte hår langs rygglinjen og rundt munnen.

Hale

Halen til finsk spets er gjenkjennelig. Den bæres ringlet over ryggen, med tuppen pekende mot låret. Den karakteristiske halen bidrar til hundens stolte og dynamiske uttrykk. Langt hår dekker halen, noe som gir den et fyldig og flott utseende.

Lynne, trening og lydighet

Finsk spets er kjent for sin livlige og entusiastiske karakter. De er ivrige, oppvakte og fulle av energi. Med et kjærlig lynne, er de ivrige etter å tilfredsstille eiere sine og bli med på familieaktiviteter.

Finsk spets er en intelligent hund som lærer raskt. Likevel har de også en selvstendig side som kan gjøre trening litt utfordrende. Konsekvent og positiv forsterkning er nøkkelen her.

Tålmodighet er en dyd med finsk spets. Korte og varierte treningsøkter vil hjelpe til med å holde hunden engasjert.

Finsk spets kan være litt støyende. De er kjent for sin unike bjeffing, som kan være musikk for ørene til en jeger, men kanskje ikke like mye for naboen. Det er derfor viktig å lære dem når det er passende å bjeffe, dette kan gjøres ved å belønne dem når de stopper på kommando.

Finsk spets er kjent for å være en lydig hund, men de har også en uavhengig side, noe som kan være en utfordring for førstegangseiere. Med konsekvent trening og positiv forsterkning vil de aller fleste lykkes med denne rasen.

Aktivitetsnivå og mosjon

Finsk spets er en rase som trenger mye mosjon og er absolutt ingen slappfisk. Lange turer, lek i hagen, sykkelturer eller løping er alle fine aktiviteter for en finsk spets. De elsker også leker som utfordrer dem mentalt. Å bo med en finsk spets kan føles som å ha en evig energikilde i huset.

Pass på at den får nok mosjon hver eneste dag slik at hunden din ikke blir rastløs og destruktiv. Selv om dette er en liten hunderase bør den ha minst én time middels til intensiv aktivitet hver dag, og gjerne mer.

Ikke glem at dette er en liten jakthund. Det betyr at de har et sterkt jaktinstinkt. Hvis de lukter noe interessant, kan de prøve å finne ut hva det er. På grunn av dette instinktet kan det være lurt å ha et gjerde rundt hagen, og å ha hunden i bånd når man er ute på tur.

Stell av finsk spets

Pelsstell og røyting

Finsk spets har en flott dobbel pels. Selv om de ikke røyter voldsomt året rundt, vil du normalt oppleve en mer intens røyteperiode to ganger i året. I disse periodene er det lurt å børste hunden daglig for å fjerne løs pels. Utenfor røyteperiodene holder det med en god børsting en gang i uken for å holde pelsen pen.

Ører og øyne

Øynene og ørene til en finsk spets trenger regelmessig stell. Øynene skal være klare og uten utflod. Eventuell skitt rundt øynene kan fjernes forsiktig med en myk bomullsklut. Ørene skal også holdes rene og fri for voks. En ukentlig sjekk av ører og øyne er som regel nok. Hvis du merker noe rødt, hovent eller noe som lukter vondt bør du vurdere å ta kontakt med veterinæren.

Tannpleie

En finsk spets trenger regelmessig tannpleie, akkurat som mennesker. Tannbørsting flere ganger i uken vil bidra til å forebygge tannstein, tannkjøttsykdom og dårlig ånde. Bein å tygge på i kombinasjon med et sunt og rent kosthold vil også hjelpe mye med å beholde god tannhelse.

Kloklipp

Hundens klør må også holdes i sjakk. En finsk spets som trener regelmessig på hardt underlag, vil naturligvis slite ned klørne. Selv om du er aktiv med hunden din, bør du huske å sjekke lengden regelmessig. Hvis klørne blir for lange, kan det være ubehagelig, eller til og med smertefullt for hunden.

Bad

Finsk spets trenger ikke å bades veldig ofte, og for mange kan det holde med noen bad i året. For hyppig bading vil tørke ut huden og pelsen deres. Bad hunden derfor kun når den er spesielt skitten eller lukter vondt. Bruk en mild hundesjampo for å bevare pelsens naturlige oljer og glans.

Bruksområder for finsk spets

Finsk spets er en svært allsidig hund. Enten det er på jakt eller som en del av familien, finner den finske spetsen raskt sin plass. La oss se nærmere på de ulike bruksområdene for denne utrolige hunderasen.

Jakthund

Finsk spets er først og fremst en treskjellende jakthund. Det naturlige instinktet og den iboende jaktferdigheten gjør den ideell for jakt på skogsfugl. Finsk spets har også vist seg å være utmerket til jakt på storvilt som elg, hjort og brunbjørn.

Hundesport

Den finske spetsens energi og smidighet gjør den også til en utmerket deltaker i mange hundesporter. Enten det er agility, lydighet, sporing eller rallylydighet elsker finsk spets både å utfordre seg selv og lære nye ting. Den er intelligent og lett å trene, noe som gjør den til en fryd å jobbe med i hundesporter. Når det er sagt vil få individer kunne konkurrere med dyktige shetland sheepdogs eller border collies.

Familiehund

Selv om finsk spets kan gjøre det bra både som jakthund og i hundesport, er den primært en familiehund. Den er kjærlig, lojal og beskyttende, noe som gjør den til en stor favoritt blant både voksne og barn. Den elsker å være en del av familien og vil glede seg over å tilbringe tid med sine menneskelige flokk.

Fôr og kosthold

Finsk spets er en robust og energisk rase som krever et høykvalitets kosthold for å kunne opprettholde sin gode helse. Ved å sikre at hunden din får et sunt kosthold, vil du bidra til å fremme hundens generelle helse, styrke dens immunforsvar og støtte dens aktive livsstil.

Først og fremst bør du sørge for at du gir hunden din et kvalitetsfôr. Billig fôr fylt med uønskede fyllstoffer som mais, soya eller korn kan forårsake allergier og fordøyelsesproblemer. Du bør i stedet velge et premiumfôr som VOM, eller supplere hundens kosthold med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

En god tommelfingerregel for å beregne daglig kaloriinntak er å gange hundens vekt i kilo med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 10 kg, trenger den omtrent (10 * 30) + 70 = 370 kalorier per dag. Hvis hunden din er spesielt aktiv, må du kanskje øke dette noe. Hold et øye med vekt og energinivå for å vurdere om du bør fôre med mer eller mindre mat.

Antall måltider

Når det kommer til hvor mange måltider hunden skal ha i løpet av dagen, vil to måltider daglig være passende for de fleste hunder. Dette bidrar til å opprettholde en jevn blodsukkernivå og holde hunden fornøyd hele dagen.

Det er viktig å merke seg at du ikke skal mate hunden rett før en lang tur eller kortere trening med høy intensitet. Dette kan blant annet føre til magesmerter og dårlig fordøyelse.

Vanlige helseproblemer

Finsk spets er generelt en sunn rase, men som med alle hunderaser, kan de være utsatt for enkelte helseproblemer. Det er viktig å understreke at ikke alle finske spets får disse sykdommene, men det er smart å være oppmerksomme på dem.

  • Hoftedysplasi: En arvelig tilstand der hoften utvikler seg unormalt, noe som kan føre til artrose og smerte.
  • Patellaluksasjon: Et relativt vanlig problem som oppstår når hundens kneskål (patella) er løs eller ikke ordentlig på plass. Dette kan føre til en rekke problemer, inkludert halthet eller en «hoppete» gange.
  • Øyeproblemer: Noen finske spets kan utvikle øyeproblemer, inkludert katarakt og progressiv retinal atrofi (PRA), en gruppe sykdommer som påvirker hundens netthinnen og kan føre til blindhet.
  • Allergier: Noen finske spets kan være utsatt for allergier, som kan være matrelatert, kontaktallergi eller inhalasjonsallergi.

For å holde hunden unna disse problemene, er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, stell, mye aktivitet og et sunt kosthold. Hvis du planlegger å kjøpe en finsk spets valp, er det viktig å velge en ansvarlig oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer.

En anerkjent oppdretter vil være opptatt av å avle sunne hunder og vil kunne gi deg råd om rasens generelle helse og potensielle genetiske problemer.

Alternativer til finsk spets

Finsk spets er en utmerket hund for deg som liker å være aktiv, mye ute og interessert i jakt på fugl. Det er imidlertid ikke det eneste alternativet du har, da det finnes mange fantastiske hunder der ute. Nedenfor kan du se noen alternativer til finsk spets, men vær oppmerksom på at disse rasene er noe større.

Russisk-europeisk laika

Russisk-europeisk laika er en energisk og livlig hund, akkurat som finsk spets. Denne hunden er kjent for sin utholdenhet og mot, og er en dyktig jakt- og treskjellende hund. Størrelsesmessig er den en god del større enn finsk spets da de kan bli 50-58 cm i skulderhøyde og veie alt fra 18 til 30 kg.

Laikaer har generelt et høyere energinivå og vil kreve noe mer fysisk aktivitet enn en finsk spets. De er også svært selvstendige, noe som kan gjøre trening litt mer utfordrende. Rasen er imidlertid kjent for å være svært lojal mot eieren sin.

Østsibirsk laika

Østsibirsk laika er en annen hund som er større enn finsk spets. De kan bli alt fra 50 til 62 cm i skulderhøyde og veie alt fra 16 til 23 kg. Også denne rasen er svært aktiv og trenger mye mosjon. Som jakthunder, er de usedvanlig dyktige og trenger et aktivt liv med mye mosjon og mental stimulering. De har en sterk jaktinstinkt og kan være en utfordring å ha løs i områder med mye vilt.

Vestsibirsk laika

Vestsibirsk laika er en annen jakthund, og lik finsk spets på mange områder. Også denne rasen er en god del større enn finsk spets, i og med at de kan bli 51 til 62 cm og veie alt fra 18 til 25 kg. Disse hundene er også svært aktive, og de trenger rikelig med mosjon for å være lykkelige. Vestsibirsk laika er kjent for å være svært sosiale, lojale og beskyttende overfor sin familie. De er ivrige til å lære og har en utpreget sans for å arbeide selvstendig, noe som gjør dem til dyktige jakthunder.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye røyter en finsk spets?

Finsk spets er kjent for sin fyldige pels og røyter en del hele året. De røyter spesielt mye i røyteperiodene på våren og høsten.

Er finsk spets en hunderase som bjeffer mye?

Finsk spets har en naturlig tendens til å bjeffe, spesielt når de er engasjert i jakt eller merker noe uvanlig rundt seg. Denne rasen ble tross alt utviklet for å lokke frem vilt med bjeffing. Med riktig trening og sosialisering kan heldigvis unødvendig bjeffing minimeres.

Kan finsk spets leve sammen med andre kjæledyr?

Ja, en finsk spets kan vanligvis leve sammen med andre kjæledyr, spesielt hvis den blir introdusert for dem fra ung alder. Husk imidlertid at denne rasen har et sterkt jaktinstinkt. Historisk sett har finsk spets nemlig blitt brukt på jakt fra alt fra ekorn til skogsfugl.

Hvordan takler en finsk spets å være alene hjemme?

Finsk spets kan ha vanskeligheter med å være alene hjemme over lengre perioder. Det er viktig å trene opp hunden til å være alene hjemme gradvis.

Er finsk spets allergivennlig?

Ingen hunderase er 100 % allergivennlig, noe som inkluderer finsk spets. Folk er generelt allergiske mot hundens hudceller (kjent som dander), spytt eller urin, ikke nødvendigvis pelsen. Selv om finsk spets røyter, vil regelmessig børsting og stell hjelpe til med å redusere mengden allergener. Når det er sagt, er ikke finsk spets sett på som en “allergivennlig rase.”

Hvordan kan jeg trene en finsk spets?

Finsk spets er en intelligent hunderase og er generelt lett å trene. Det er viktig å bruke positive forsterkningsmetoder og å sørge for at treningen er variert og engasjerende. Tidlig sosialisering er også viktig for å utvikle en veloppdragen hund.

Hva koster en finsk spets-valp?

Prisen på en finsk spets-valp varierer basert på flere faktorer, som oppdretters rykte, valpens stamtavle og eventuelle helsekontroller eller vaksinasjoner som allerede er gitt. Generelt kan du forvente å betale mellom 10 000 og 20 000 norske kroner for en valp av denne rasen.

Er finsk spets en god jakthund?

Ja, finsk spets er en utmerket jakthund. Rasen har en lang historie som fuglehund i Finland. Med sine skarpe sanser for å oppdage og lokke frem fugler, er finsk spets en dyktig og effektiv jaktpartner.

Hvor ofte trenger en finsk spets mosjon?

Finsk spets er en aktiv og energisk rase, og trenger minst en time med fysisk aktivitet hver dag. Dette kan inkludere lange turer, lek i hagen, jakt, sporingsøvelser eller hundesport som agility.

Dyreplaneten
Logo