Raseprofil: Russisk-europeisk laika

Russisk-europeisk laika kommer fra Russland. Den er utbredt i landet, men er ikke vanlig i den vestlige delen av verden. Russisk-europeisk laika har opprinnelig blitt brukt som en jakthund, men har også vært en ypperlig trekkhund, kløvhund og vakthund opp igjennom årene. Rasen ligner veldig på karelsk bjørnehund.

Russisk-europeisk laika fakta

HunderaseRussisk-europeisk laika
OpprinnelseRussland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde50-58 cm
Vekt18-30 kg
PelsMellomlang

Størrelse og utseende

Den russisk-europeiske laikaen er en middels stor hund. Voksne hanner måler vanligvis mellom 52 og 58 cm i skulderhøyde, mens hunnene ligger noe lavere med sine 50 til 56 cm. Når det kommer til vekt, varierer de normalt mellom 18 og 30 kg.

Pels

Pelsen til en russisk-europeisk laika er noe for seg selv. Den er dobbeltlaget, bestående av et tykt, mykt underlag og en grovere, vannavstøtende overpels. Fargen kan variere, men de vanligste er svart, hvit, grå, rød og forskjellige nyanser av brun. Laikaens pels er både vakker og funksjonell, og beskytter hunden mot det røffe nordlige klimaet.

Hale

Halen er et fremtredende trekk hos russisk-europeisk laika. Den er høyt ansatt og bæres vanligvis kupert over ryggen i en ring, noe som gir denne hunden et livlig og oppmerksomt utseende. Halen er også godt dekket med tykk pels, noe som gir den ekstra beskyttelse mot kulde. I hvile kan halen henge ned, men når laikaen er oppmerksom krysser den ryggen i en buet kurve.

Lynne, trening og lydighet

En russisk-europeisk laika er mer enn bare en hund; den er et familiemedlem med en stor personlighet. Fra dens stålsatte mot til dets hengivne natur, er laikaen en rase som lever opp til sitt rykte.

Lynne: Laikaen er først og fremst en modig jeger, men den er også en kjærlig følgesvenn, som viser mildhet mot de den anser som sin «familie». Likevel må vi ikke glemme at laikaen har et sterkt jaktinstinkt. Den kan være mistenksom overfor fremmede, så konsistent sosialisering og tydelig lederskap vil være viktig med denne rasen.

Trening: Når det kommer til trening, er russisk-europeisk laika både intelligent og selvstendig. Den gjør det best med positiv forsterkning og trenger mentale utfordringer for å forhindre kjedsomhet. Den sterke selvstendigheten kan utvilsomt gjøre laikaen til en utfordring å trene. Her er en tålmodig, men fast tilnærming nødvendig for å oppnå de beste resultatene.

Lydighet: Lydigheten til russisk-europeisk laika er situasjonsavhengig. På jakt er laikaen meget fokusert og lydig, men i dagliglivet kan selvstendigheten skape noen utfordringer. Det er derfor viktig å starte lydighetstrening fra tidlig alder. På den måten sikrer du at hunden fungerer godt i mange forskjellige situasjoner.

Aktivitetsnivå og mosjon

En hund med så mye energi og utholdenhet som den russisk-europeiske laikaen krever mye fysisk aktivitet. Som nevnt ovenfor, er laikaen både en dyktig jeger og en utfordring under trening. Dette oversettes til et høyt aktivitetsnivå og et sterkt behov for daglig mosjon. 

Et par lange turer om dagen, kombinert med tid for lek og mental stimulering, vil holde hunden din fornøyd. Den er også en utmerket partner for jogging, fotturer og andre aktiviteter i skog og mark. Ikke glem at en lykkelig laika er en aktiv laika, og en aktiv laika er en glad hundeeier.

Stell av Russisk-europeisk laika

Stell er en viktig del av det å eie en russisk-europeisk laika. Denne russiske hunden er hardfør, men som alle hunder trenger den regelmessig stell.

Pelsstell og røyting

Laikaens tette, doble pels krever regelmessig børsting. Det holder som regel å børste den en gang i uken til vanlig, mens du må beregne å børste oftere under røyteperiodene om våren og høsten. En kraftig børste vil være nyttig for å fjerne løs pels slik at det ikke ligger spredt rundt omkring i hjemmet.

Ører og øyne

Som med alle hunderaser, er det viktig å sjekke laikaens ører regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter. Hundens øyne skal også holdes rene, og ved eventuelle tegn på rødhet, hevelse eller utflod bør det vurderes kontakt med veterinær.

Tannpleie

Regelmessig tannbørsting er også nødvendig for å forhindre tannkjøttsykdom og dårlig ånde. Mye vil imidlertid være gjort dersom du unngår å gi hunden din menneskemat og fôr av dårlig kvalitet. Høykvalitetsfôr, eller rent kjøtt kombinert med bein å tygge på gjør mye for tannhelsen til hunden din.

Kloklipp

Laikaens klør må i de fleste tilfeller trimmes hver eller annenhver måned. En svært aktiv russisk-europeisk laika som oppholder seg mye ute vil slite ned klørne sine naturlig. En mindre aktiv hund vil trenge trimming oftere.

Bad

Selv om laikaen har en naturlig olje i pelsen som bidrar til å holde den ren, vil et bad i ny og ne mest sannsynlig være nødvendig. Bare pass på at du ikke bader den for ofte og pass på å bruke en mild hundesjampo for å ikke strippe de naturlige oljene av pelsen.

Bruksområder for Russisk-europeisk laika

Den russisk-europeiske laikaen er mer enn bare et kjæledyr; den er også en arbeidshund med mange talenter. Denne rasen har mange egenskaper som gjør den svært nyttig i en rekke forskjellige sammenhenger.

Jakthund

Historisk sett har laikaen blitt brukt som jakthund, hovedsakelig for å jakte på vilt som bjørn og villsvin. Rasen har et sterkt jaktinstinkt, og er kjent som en god hund å ha med seg på jakt.

Kløvhund

Laikaens robuste kropp og tilpasningsdyktige natur gjør den til en utmerket kløvhund. Den kan bære tung last over lengre avstander, noe som gjør den til en verdifull følgesvenn på både telt- og toppturer.

Trekkhund

Selv om russisk-europeisk ikke er av de mest kjente trekkhundene, har den likevel kapasiteten til å være det. Med sine store kapasitet kan den fint trekke sleder over snødekte landskap i det norske vinterhalvåret. 

Vakthund

Russisk-europeisk laika har et skarpt instinkt og beskyttende natur. Derfor kan den også fungere godt som vakthund. Den er svært oppmerksom og vil raskt varsle eieren hvis den oppdager noe uvanlig. Husk imidlertid på at dette er langt ifra de største hunderasene i verden.

Familiehund

Til tross for sin bakgrunn som arbeidshund kan laikaen også være en utmerket familiehund, forutsatt at den får nok mosjon. Den er kjent for å være lojal mot sin familie, og kan være en utmerket lekekamerat for både store og små.

Fôr og kosthold

Å velge kvalitetsfôr vil være avgjørende for helsen til hunden din. Unngå billig hundemat som inneholder fyllstoffer, mais, soya, korn og andre unødvendige ingredienser. Disse kan forårsake fordøyelsesproblemer og mangler ofte nødvendige næringsstoffer.

Merkevarer som VOM tilbyr høykvalitetsfôr som er rikt på proteiner, vitaminer og mineraler. Alternativt kan et kosthold av rent kjøtt som kjøttdeig og innmat være utmerket for å opprettholde laikaens helse.

Mengde mat

Det er viktig å finne riktig balanse mellom å over- og underfôre en russisk-europeisk laika. En god regel er å gange hundens vekt i kilo med 30, og legge til 70 for å få det daglige kaloriinntaket. For eksempel, hvis hunden veier 20 kilo, vil den trenge omtrent (20 x 30) + 70 = 670 kalorier per dag. Hvis hunden er veldig aktiv, kan du vurdere å øke kaloriinntaket noe.

Antall måltider

To måltider spredt utover dagen anbefales for de fleste hunder, og det gjelder også for den russisk-europeiske laikaen. Dette holder blodsukkeret stabilt og hindrer hunden i å føle seg sulten hele dagen. Har du valp er det imidlertid lurt å øke antall måltider til tre eller fire.

Vær forsiktig med å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening, da dette kan føre til mageproblemer eller en tilstand kjent som magedreining. La det være litt tid mellom måltidet og aktiviteten for å sikre god fordøyelse.

Vanlige helseproblemer

Russisk-europeisk laika er kjent for å være en sunn hunderase, men den kan fortsatt få helseproblemer.

  • Hoftedysplasi: En genetisk tilstand som kan påvirke leddene i hundens hofter og forårsake smerter eller vanskeligheter med å bevege seg.
  • Øyeproblemer: Enkelte laikaer kan være disponert for øyeproblemer, inkludert grå stær (katarakt) og progressiv retinal atrofi (PRA).
  • Allergier: Allergiske reaksjoner, enten på mat eller miljøfaktorer, kan forekomme og føre til hudirritasjoner eller fordøyelsesproblemer.

Det er viktig å understreke betydningen av regelmessige veterinærkontroller, riktig stell, fysisk aktivitet og et sunt kosthold for å minimere risikoen for disse helseproblemene. Å kjøpe en valp fra en ansvarlig og anerkjent oppdretter er også en viktig faktor. Oppdrettere bør teste foreldredyrene for disse og flere helseproblemer for å sikre at valpene har en best mulig start på livet.

Alternativer til russisk-europeisk laika

Russisk-europeisk laika har mange flotte egenskaper, men det har også mange andre hunderaser. Hvis du ikke er sikker på om russisk-europeisk laika er den rette hunden for deg kan du vurdere noen raser med lignende egenskaper.

Vestsibirsk laika

Vestsibirsk laika er en annen energisk og hardfør rase fra Sibir. Størrelsen og utseendet er ganske likt russisk-europeisk laika (med sine 18-25 kg), men det som skiller denne rasen er dens utmerkede sporingsferdigheter, noe som gjør den til en førsteklasses jakthund. Den har et høyt aktivitetsnivå og trives med utfordrende oppgaver. Som med russisk-europeisk laika, trenger den en konsistent og konsekvent trening.

Jakutisk laika

Jakutisk laika, som opprinnelig er fra det østlige Sibir, er en litt større hund enn russisk-europeisk laika med sine 23 til 30 kg. Historisk sett har den vært brukt som trekkhund og kløvhund, og er derfor både robust og utholdende. Det er også en god vakthund. Den har en uavhengig personlighet, og krever derfor en erfaren eier som kan håndtere rasens sterke vilje.

Karelsk-finsk laika (finsk spets)

Karelsk-finsk laika, også kjent som finsk spets, er litt mindre enn russisk-europeisk laika, men er likevel en hardfør og energisk hund. Denne rasen er særlig kjent for sin dyktighet som jakthund, spesielt for jakt på storvilt. Selv om den er energisk og elsker fysisk aktivitet, har den en noe roligere personlighet sammenlignet med russisk-europeisk laika. Dette kan være et godt alternativ for noen som fortsatt ønsker en aktiv, men likevel litt mindre intens hund.

Karelsk bjørnehund

Karelsk bjørnehund er en større og kraftigere rase sammenlignet med russisk-europeisk laika. Disse hundene har nok av modighet og viljestyrke, spesielt når det kommer til jakt. De kan være litt mer utfordrende å trene på grunn av deres jaktinstinkt og selvstendighet. Karelsk bjørnehund har en beskyttende natur og passer best for erfarne hundeeiere med en aktiv livsstil.

Ofte stilte spørsmål

Hvor ofte trenger en russisk-europeisk laika pelsstell?

Russisk-europeisk laika har en tykk dobbel pels som krever ukentlig børsting for å holde den ren og fri for floker. Under røyteperiodene på våren og høsten vil hunden miste mye pels, og det vil være nødvendig med børsting oftere.

Røyter russisk-europeisk laika mye?

Russisk-europeisk laika røyter moderat hele året, mens de røyter mye på våren og høsten.

Bjeffer russisk-europeisk laika mye?

Russisk-europeisk laika kan ha en tendens til å bjeffe, spesielt når de tror at noe er galt. De kan også bjeffe om de kjeder seg. Overdreven bjeffing kan håndteres med riktig trening og sosialisering fra tidlig alder.

Kommer russisk-europeisk laika overens med andre kjæledyr?

Russisk-europeisk laika kan komme overens med andre kjæledyr. Generelt er det lettere om de har vokst opp sammen. På grunn av det sterke jaktinstinktet til russisk-europeisk laika bør du imidlertid være forsiktig med mindre dyr.

Kan en russisk-europeisk laika være alene hjemme?

Som en hovedregel bør russisk-europeisk laika ikke forlates alene for lange perioder. De er svært aktive hunder og trenger mye stimulering. Mye alenetid kan føre til uønsket atferd som destruktivitet og overdreven bjeffing.

Er russisk-europeisk laika allergivennlig?

Nei, russisk-europeisk laika er ikke en allergivennlig rase.

Hvor mye trening trenger en russisk-europeisk laika?

Russisk-europeisk laika er en svært aktiv rase som krever mye fysisk aktivitet. Minimum 1-2 timer med aktiv trening daglig, inkludert turer, løping og lek er viktig.

Er russisk-europeisk laika god som jakthund?

Absolutt! Russisk-europeisk laika er en fremragende jakthund, kjent for sin smidighet, hurtighet og gode sporingsferdigheter. De er særlig gode på småvilt.

Dyreplaneten
Logo