Raseprofil: Peruviansk nakenhund

Peruviansk nakenhund, eller hårløs nakenhund og inka nakenhund er en hunderase som stammer fra Peru. I landet kaller de den Perro sin Pelo del Perú og regjeringen har erklært at den er en stor del av deres kulturarv. Alle arkeologiske museer langs den peruanske kysten skal ha et eksemplar av hunderasen.

Peruviansk nakenhund fakta

HunderasePeruviansk nakenhund
OpprinnelsePeru
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid11-12 år
Høyde25-65 cm
Vekt4-23 kg
PelsHårløs

Størrelse og utseende

Peruviansk nakenhund er en interessant rase kjent for sitt unike utseende.

Høyde og vekt

Peruviansk nakenhund kommer i tre forskjellige størrelser. Vekten varierer i forhold til størrelsen på rasen.

Stor

Den største varianten av rasen med en høyde på 50 til 65 cm, og en vekt på mellom 12 og 23 kg.

Mellomstor

Den mellomstore varianten har en høyde på 40 til 50 cm, og en vekt på mellom 8 og 12 kg.

Liten

Den minste varianten har en høyde på 25-40 cm, og en vekt på mellom 4 og 8 kg.

Pels

Peruviansk nakenhund er mest kjent for å være hårløs, selv om enkelte individer har hår på hodet, nederst på bena, på halespissen og på ryggen. Huden er glatt og kan variere i farge fra svart, grå, bronse, kobber og mørk brun til lys blond.

Hode

Hundens hode er relativt langstrakt med en ganske bred skalle. Snutepartiet er like langt som skallen, noe som gir hunden et balansert utseende.

Ansikt

Ansiktet er uttrykksfullt med middels store, mandelformede øyne. Øynene kan variere i farge fra svart til ulike nyanser av brun til gult, avhengig av hudfargen.

Kropp

Kroppen er mesomorf, noe som betyr at den er velproporsjonert og muskuløs. Topplinjen er rett, men enkelte individer kan ha en lett konveks rygg som forsvinner ved krysset.

Hale

Halen er tykk ved roten og smalner mot tuppen. Når hunden er spent bærer den gjerne halen løftet i en løs bue over ryggen. Den er imidlertid aldri så buet at den blir rullet opp. Når hunden er rolig henger halen med en lett oppadgående kurve ved tuppen.

Atferd, lyne, trening og lydighet

Peruviansk nakenhund er en rase med unikt temperament og sterk personlighet. Det gjør de til en hund best for deg som allerede har erfaring med å trene hunder.

Disse hundene er kjent for sin kjærlighet mot sine menneskelige følgesvenner. De er lojale og har et naturlig beskyttelsesinstinkt ovenfor familien sin. Kombinasjonen av disse trekkene gjør den peruvianske nakenhunden til en potensiell kandidat som vakt- eller vokterhund. 

Atferden til den peruvianske nakenhunden kan variere fra individ til individ, men generelt er de intelligente, livlige og glade hunder. De har en sterk vilje, men med riktig veiledning kan de vise seg å være svært tilpasningsdyktige.

Når det kommer til trening, reagerer den peruvianske nakenhunden best på positiv forsterkning. Bruk belønninger, ros og lek for å motivere hunden under trening. Denne rasen kan være noe selvstendig og sta, så tålmodighet og konsekvens i treningen er viktig for at du skal komme gjennom til den.

Som nevnt kan den peruvianske nakenhunden være en utfordring for deg som aldri har hatt en hund tidligere. Hvis du vurderer denne rasen som din aller første hund må du være ekstra nøye med trening og være oppmerksom på at det kan bli en utfordring. Merk også at de kan være reserverte og mistenksomme mot fremmede, så tidlig sosialisering vil være essensielt.

Aktivitetsnivå og mosjon

Peruviansk nakenhund har et moderat til høyt aktivitetsnivå og elsker å være involvert i aktiviteter. Ta den med på lange turer og lek i hagen (peruviansk nakenhund er en veldig leken hunderase). Du kan også bruke de i hundesporter som agility eller lydighetstrening.

En ting det er viktig å tenke på med nakenhunder er temperatursvingninger. I Norge gjelder det spesielt når det kommer til kulde, men de kan også bli for varme under intensive økter på sommeren.

Selv om dette er en hunderase med et høyt energinivå, setter de også pris på rolige stunder og vil gjerne krølle seg opp ved siden av deg for en ettermiddagslur.

Stell av peruviansk nakenhund

Selv om peruviansk nakenhund ikke har en pels å stelle, krever de fortsatt omsorg og oppmerksomhet på andre områder, og det er viktig å være oppmerksom på at det fortsatt vil kreve litt av deg som eier.

Pelsstell og røyting

Peruvianske nakenhunder verken røyter eller har en pels du trenger å stelle, så denne delen av hundestellet er lett å håndtere. Huden kan imidlertid trenge litt ekstra omsorg. Det kan for eksempel inkludere påføring av fuktighetskrem hvis huden er tørr, og beskyttelse mot solbrenthet med en hundevennlig solkrem.

Ører og øyne

Øynene og ørene til en peruviansk nakenhund trenger regelmessig kontroll. Rengjør øynene forsiktig med en myk, fuktig klut for å fjerne eventuell utflod. Ørene bør også sjekkes og rengjøres regelmessig for å forebygge infeksjoner.

Tannpleie

Som med alle hunderaser, er god munnhygiene viktig for en peruviansk nakenhund. Regelmessig børsting av tennene kan bidra til å forebygge tannkjøttsykdom og dårlig ånde. Gi hunden gjerne bein å tygge på. Videre vil et sunt og godt kosthold hjelpe til mot å forebygge mot tannproblemer.

Kloklipp

Klørne til peruvianske nakenhunder kan bli lange hvis de ikke slipes naturlig gjennom massevis av aktivitet. Hvis du hører klørne klikke mot gulvet når hunden din går, er det på tide å klippe dem. Bruk en egnet kloklipper og vær forsiktig så du ikke klipper for langt inn og skader blodåren som går inn i kloen.

Bad

Peruvianske nakenhunder kan trenge å bade litt oftere enn hunder med pels, ettersom huden kan samle opp mer smuss og olje. Bruk en mild, hundevennlig sjampo og tørk huden godt etterpå for å unngå irritasjon.

Bruksområder for peruviansk nakenhund

Peruviansk nakenhund har et bredt bruksområde. De er lojale, intelligente, og elsker å være rundt mennesker.

Familiehund

Mer enn noe annet er den peruvianske nakenhunden en fantastisk familiehund. De er kjærlige, tålmodige og elsker å være rundt mennesker. De trives i hjem der de kan tilbringe mye tid med familien sin og er kjent for å være gode med barn.

Utstillingshund

På grunn av deres unike utseende og elegante holdning kan peruvianske nakenhunder også brukes som utstillingshund. De er kjent for deres elegante ganglag og skulpturelle utseende. Da er det heller ikke rart at dommere ofte blir imponert. Riktig trening og sosialisering fra ung alder er viktig hvis du vil vise frem din peruvianske nakenhund.

Potensiell vokterhund

Selv om peruviansk nakenhund er kjent for å være en vennlig hund, kan den også være en potensiell vokterhund. De er årvåkne og knytter sterke bånd til familien sin. Selv om de mest sannsynlig bare vil varsle seg om potensielle inntrengere, kan det i mange tilfeller være nok. Med sine maksimalt 23 kg er ikke peruviansk nakenhund en tradisjonell vakthund.

Fôr og kosthold

Som med alle hunder er kvalitetsfôr viktig for at hunden din skal opprettholde god helse. Ren hundemat uten fyllfôr som soya, mais og korn er viktig. Forsøk også å holde deg unna annet for med tilsetningsstoffer. Hunder er primært kjøttetere, selv om de også kan spise noe frukt.

VOM er kjent for å produsere mange rene produkter for hunder og kan være et godt alternativ, men du kan også gi hunden din ren kjøttdeig.

Mengde mat

Hvor mye mat en hund trenger kommer i hovedsak an på hvor stor den er og hvor aktiv den er. En tommelfingerregel er å ta vekt ganger 30 + 70 for å finne ut hvor mange kalorier en hund trenger hver dag. Det betyr at en peruviansk nakenhund på 15 kg vil trenge omtrent 520 kalorier hver dag. 

Alternativer til peruviansk nakenhund

Selv om peruviansk nakenhund kan være et godt alternativ, er det veldig mange hunderaser å velge mellom. Nedenfor kan du se noen alternativer med flere av de samme egenskapene.

Meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund, også kjent som xoloitzcuintli, er et annet potensielt valg for deg som ønsker seg en nakenhund-rase. Også disse hundene er kjent for sin vennlige og lojale natur. De kommer også i tre forskjellige størrelser – liten, middels og stor – noe som gjør det lettere for deg som ønsker en spesifikk størrelse på hunden din.

Amerikansk nakenterrier

Amerikansk nakenterrier er en liten hunderase på mellom 2,5 og 12 kg. Det gjør dem til et utmerket valg for deg som bor i leiligheter eller mindre boliger (eller bare ønsker deg en mindre hund). Disse hundene er kjent for sin energi og lekelyst, så de vil kreve regelmessig trening og lek for å holde seg fornøyde.

Kinesisk nakenhund (chinese crested)

Kinesisk nakenhund er et annet alternativ du kan vurdere. De er kjent for sitt unike utseende, som er ganske forskjellig fra peruviansk nakenhund. Disse hundene er kjærlige og lojale, og elsker å være midtpunktet i familien. De er også mindre med sine 2,3 til 5,4 kg, og trenger ikke like mye aktivitet som flere av de andre nakenhund-rasene.

Ofte stilte spørsmål

Trenger en peruviansk nakenhund mye pelsstell?

Siden peruvianske nakenhunder ikke har pels, trenger de ikke tradisjonell pelsstell. Huden trenger imidlertid ekstra omsorg. Potensielle problemer kan inkludere solbrenthet og tørr hud. Solkrem (uten massevis av kjemikalier) kan være nødvendig, selv om det vil være enda bedre å holde den i sola i moderate perioder.

Røyter en peruviansk nakenhund?

Nei, siden peruvianske nakenhunder røyter ikke har pels røyter de heller ikke. Dette kan være et stort pluss for folk som er bekymret for allergier eller bare ikke vil håndtere røyting.

Bjeffer peruviansk nakenhunder mye?

Generelt er ikke peruvianske nakenhunder kjent for å bjeffe unødvendig. Enhver hund vil imidlertid kunne bjeffe når de er stresset, redd eller kjeder seg. God trening og sosialisering fra ung alder vil hjelpe til med å forhindre overdreven bjeffing.

Går en peruviansk nakenhund godt overens med andre kjæledyr?

Ja, de fleste peruvianske nakenhunder kan komme godt overens med andre kjæledyr. Hvis kjæledyr vokser opp sammen er sannsynligheten for suksess enda større. Gradvis introduksjon er viktig i mange tilfeller.

Er peruviansk nakenhund en sunn rase?

Generelt er peruvianske nakenhunder kjent for å være en sunn rase med få genetiske helseproblemer. Det er imidlertid viktig å kjøpe valp fra en ansvarlig oppdretter som tester foreldrene for kjente helseproblemer.

Kan en peruviansk nakenhund være alene hjemme?

Som de fleste hunder vil peruvianske nakenhunder oppleve separasjonsangst hvis de blir forlatt alene for lenge. Det er viktig å gradvis trene dem til å være alene for å forhindre angst og destruktiv atferd.

Er peruviansk nakenhund bra for allergikere?

Ja, mange mennesker med hundeallergi tåler peruvianske nakenhunder mye bedre siden de ikke har pels.

Hvor mye trening trenger en peruviansk nakenhund?

Peruvianske nakenhunder er relativt aktive og vil kreve daglig mosjon for å holde seg sunne og glade. Dette kan for eksempel inkludere turer, lek i hagen, eller hundesport som agility..

Trenger en peruviansk nakenhund solkrem?

Hvis du skal være med hunden din lenge i sola, må du bruke solkrem. Holder du den i sola i korte til moderate perioder trenger du ikke å bruke solkrem.

Er peruvianske nakenhunder gode familiehunder?

Ja, peruvianske nakenhunder er kjærlige familiehunder. De er gode med barn, og kan også komme godt overens med andre kjæledyr hvis de blir riktig sosialisert.

Hvordan er peruvianske nakenhunder med fremmede?

Peruvianske nakenhunder kan være reserverte mot fremmede, men de er ikke aggressive. Med riktig sosialisering fra en ung alder, kan de lære å være vennlige og åpne mot nye mennesker.

Hva heter peruviansk nakenhund på engelsk?

På engelsk heter hunderasen Peruvian Hairless Dog.

Dyreplaneten
Logo