Raseprofil: Amerikansk nakenterrier

Amerikansk nakenterrier, eller hårløs nakenterrier og hårløs rotteterrier, er en hunderase som kommer fra USA. Den finnes i to varianter hvor den ene er uten hår og den andre er pelskledd. Hunderasen oppstod i 1972 da en amerikansk rotteterrier fødte en hårløs tispevalp med navnet Josephine.

Amerikansk nakenterrier fakta

HunderaseAmerikansk nakenterrier
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde28-40 cm
Vekt4-7 kg
PelsHårløs

Størrelse og utseende

Amerikansk nakenterrier er en liten hund. Tisper måler vanligvis mellom 28-35 cm i skulderhøyde, mens hannhunder kan være litt større fra 30-40 cm. Vekten varierer mellom 4 og 7 kg, og det er ikke uvanlig å se en viss variasjon i størrelse innen rasen.

Pels

Det mest særegne trekket ved en amerikansk nakenterrier er selvfølgelig det faktum at den er hårløs. Huden er glatt og varm å ta på, og kommer i flere farger fra hvit, svart, grå, brun til brindle. Selv om de mangler pels, kan de fortsatt ha hår på hodet, føttene og halen, noe som gir dem et unikt og tiltrekkende utseende.

Når det kommer til om dette er en allergivennlig hunderase fungerer amerikansk nakenterrier for noen, men ikke alle. Den produserer noe mindre av de allergifremkallende stoffene, så den kan potensielt fungere godt. Hvis du er en allergiker bør du prøve å få passet en amerikansk nakenterrier en helg eller en uke for å være sikker.

Den pelskledde varianten av rasen er ikke allergivennlig.

Hale

Amerikansk nakenterrier har en middels lang og slank hale. Noen ganger er den løftet høyt og andre ganger er den bølget. Den beveger seg ofte i takt med hundens humør. Hvis det er hår på halen, vil den som regel være lengst ved roten og tynnest mot spissen.

Lynne, trening og lydighet

Amerikansk nakenterrier er kjent for deres utrolige nysgjerrighet og energi. De er kjærlige familiemedlemmer som er lojale mot sine eiere, og er like glade for å tilbringe tid på sofaen som de er ute på eventyr. Selv om de er små er de også modige.

Når det kommer til trening, er amerikanske nakenterriere lærevillige. De er intelligente, noe som gjør dem relativt enkle å trene. Amerikansk nakenterrier trives best med variert trening, og vil raskt kjede seg ved mange repetisjoner. Variasjon er nøkkelen, med en blanding av fysiske og mentale utfordringer. Husk å belønne dem for god oppførsel, da det er viktig med positiv forsterkning.

Når det kommer til lydighet, så er disse hundene vanligvis svært lydige og ønsker å tilfredsstille eieren sin. Husk også at de har en uavhengig side, og kan være sta til tider. Konsistent og tålmodig trening vil hjelpe dem med å forstå hvem som er sjefen i familien.

Aktivitetsnivå og mosjon

Amerikansk nakenterrier er en liten hund med mye energi. Dette er hunder som elsker bevegelse og trives med daglig mosjon. De er raske på foten, og liker både lange turer, løpeturer, hundesport og lek i hagen. Når det er sagt trenger de ikke flere mil løping hver dag. En gradvis økning til mellom 6 og 10 km om dagen vil være godt nok for de fleste.

En god blanding av fysiske aktiviteter og mentale utfordringer vil holde din amerikanske nakenterrier fornøyd. Deres høye energinivå gjør dem til en god følgesvenn for aktive eiere, men de setter også pris på en lur på sofaen etter en aktiv dag. 

Stell av amerikansk nakenterrier

Pelsstell og røyting

Amerikansk nakenterrier har lite til ingen pels å snakke om, noe som betyr null røyting. Det betyr imidlertid ikke at du kan slappe helt av når det kommer til regelmessig stell. Den delikate huden trenger mest sannsynlig pleie for å forhindre tørrhet og solbrenthet. Hvis huden er tørr kan du bruke en mild fuktighetskrem beregnet for hunder.

Ører og øyne

Ørene og øynene bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Ørene skal være rene og fri for lukt. Øynene skal være klare og lyse, uten rødhet eller utflod.

Tannpleie

Selv om amerikanske nakenterriere ikke har de vanlige pelsproblemene, er de utsatt for tannproblemer. Ukentlig børsting vil bidra til å holde tennene og tannkjøttet sunt. Sunt kvalitetsfôr og bein å tygge på hjelper også mye for å forebygge mot dårlig tannhelse.

Kloklipp

Kloklipp er også viktig for disse små hundene. Uklippede klør kan bli for lange, noe som kan forårsake ubehag eller smerte. En månedlig kloklipp bør være nok til å holde klørne på et sunt nivå.

Bad

Selv om de ikke har pels, trenger amerikanske nakenterriere kun å bade når de er skitne. Overdreven bading vil tørke ut huden deres. Bruk en mild sjampo for å holde huden ren uten å fjerne nødvendige oljer. Husk å alltid tørke dem godt etter badet.

Bruksområder for amerikansk nakenterrier

Amerikansk nakenterrier er en allsidig hund, til tross for sin lille størrelse og nakenhet. Dens skarpe intelligens, energi og kjærlighet til eieren gjør den egnet til flere bruksområder, selv om den kanskje ikke er den beste rasen til alle.

Hundesport

Når det kommer til hundesport, er amerikansk nakenterrier langt ifra toppen. For eksempel vil de ikke kunne slå en veltrent border collie i de fleste hundesporter. Når det er sagt kan både agility og lydighet være gode hundesporter for å styrke båndet mellom deg og hunden din.

Familiehund

Det beste bruksområdet for en amerikansk nakenterrier er som familiehund. Den er kjærlig og lojal, og tilpasser seg lett forskjellige miljøer. Rasen er også god med barn, og dens lille størrelse gjør den ideell for familier som kanskje ikke har plass til en større hund.

Fôr og kosthold

For det første er kvalitetsfôr helt avgjørende. Mange billige produkter innenfor hundemat er fylt med upassende fyllstoffer som mais, soya og korn. Disse tilbyr ikke næringsstoffene en amerikansk nakenterrier trenger for å holde seg frisk. Et høykvalitetsfôr, for eksempel VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er mye mer passende. Disse matvarene gir proteinene, vitaminene og mineralene hunden din trenger for å være på sitt aller beste. Du kan også gi noe frukt og bær.

Mengde mat

Mengden mat du gir hunden din er like viktig som kvaliteten. En god regel for å beregne mengden kalorier hunden trenger hver dag er å gange hundens vekt i kg med 30 og deretter legge til 70. 

For eksempel, hvis din amerikanske nakenterrier veier 5 kg, vil det være (5 * 30) + 70 = 220 kalorier per dag.

Husk at hvis hunden er veldig aktiv, kan det hende du må øke inntaket noe. En god måte å holde oversikt over dette på er å veie hunden din regelmessig. Hvis den går opp i vekt, må du vurdere om den blir tykkere eller om den bare har fått mer muskelmasse.

Antall måltider

Vanligvis er to måltider om dagen passende for en amerikansk nakenterrier. Det er også viktig å huske at du ikke bør mate hunden din rett før du skal på en lang tur eller trene med høy intensitet. Et stort måltid rett før lang eller intensiv trening kan føre til fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Selv om amerikanske nakenterriere generelt har god helse og robusthet, er det noen vanlige helseproblemer som eiere bør være oppmerksomme på.

  • Tannproblemer: På grunn av sin unike tannstruktur kan disse hundene være mer utsatt for tannproblemer, som tannråte eller tannkjøttbetennelse.
  • Hudproblemer: Uten pels for å beskytte seg er amerikansk nakenterrier være mer utsatt for hudproblemer som solbrenthet, hudirritasjon og allergi.
  • Øyeproblemer: Noen amerikanske nakenterriere kan være utsatt for øyesykdommer som progressive retinale atrofi (PRA) og katarakt (grå stær).

Det er viktig å huske at regelmessige veterinærkontroller, godt stell, riktig aktivitetsnivå og et sunt kosthold vil bidra til å forebygge eller minimere mange av disse problemene. Kjøp også valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. Å være proaktiv med hundens helse kan bidra til et lengre, lykkeligere liv for din firbente venn.

Alternativer til amerikansk nakenterrier

Hvis du liker amerikansk nakenterrier som din neste hund, men vurderer fortsatt andre alternativer, finnes det flere hunderaser som deler lignende egenskaper.

Meksikansk nakenhund

Den meksikanske nakenhunden, også kjent som xoloitzcuintli eller xolo, deler den amerikanske nakenterrierens hårløse trekk, men kommer i tre størrelser: liten, mellomstor og standard. Disse hundene er kjent for sin lojale natur og sterke bånd til sine eiere.

Xolos er mer avslappede enn amerikanske nakenterriere, men trenger fremdeles regelmessig trening. På grunn av deres historie som hellige hunder i Mexico, har xolo en tendens til å være forsiktige og reserverte rundt fremmede.

Kinesisk nakenhund

Den kinesiske nakenhunden kommer i to varianter – hårløs og powderpuff, hvor sistnevnte har et mykt pelslag. Begge variantene kan imidlertid bli født i samme kull. Disse hundene er mindre og mer raffinerte enn den amerikanske nakenterrieren. Kinesiske nakenhunder er lekne, kjærlige og kan være litt klovner til tider.

Peruviansk nakenhund

Peruviansk nakenhund, lik meksikansk nakenhund, kommer også i tre størrelser. Disse hundene er kjent for sin stolthet. De er generelt rolige og avslappede, men trenger regelmessig fysisk og mental stimulering. Peruvianske nakenhunder er svært knyttet til sine familier og kan være reserverte rundt fremmede. De er imidlertid fortsatt flotte selskapshunder.

Ofte stilte spørsmål

Røyter amerikanske nakenterriere?

Nei, amerikansk nakenterrier er en hårløs rase og røyter ikke. Huden krever imidlertid regelmessig stell, inkludert beskyttelse mot sol og kulde. Hvis du har den pelskledde varianten vil den røyte litt, men ikke mye.

Bjeffer amerikanske nakenterriere mye?

Amerikanske nakenterriere kan være vokale, men de er ikke kjent for overdreven bjeffing. Som med alle hunder, kan bjeffing være et tegn på kjedsomhet eller angst. Det kan også være tegn på at hunden er understimulert, eller prøver å kommunisere

Kan en amerikansk nakenterrier være alene hjemme?

En amerikansk nakenterrier knytter seg sterkt til sine eiere og foretrekker selskap. De kan være alene hjemme i korte perioder, men bør ikke forlates alene for lenge. I verste fall kan de utvikle separasjonsangst.

Er amerikanske nakenterriere allergivennlige?

Ja, amerikanske nakenterriere er kjent for å være en av de mer allergivennlige hunderasene på grunn av deres mangel på pels. Merk imidlertid at ingen hund er 100% allergivennlig. Personer med hundeallergi bør tilbringe tid med en amerikansk nakenterrier før de tar en med hjem. På den måten kan de forsikre seg om at de ikke reagerer.

Hva er forventet levetid for en amerikansk nakenterrier?

Den gjennomsnittlige levetiden for en amerikansk nakenterrier er mellom 12 og 15 år. Noen kan imidlertid leve lenger med riktig pleie, ernæring, og regelmessige veterinærkontroller.

Er amerikanske nakenterriere gode familiehunder?

Ja, amerikanske nakenterriere er kjent for å være kjærlige, lojale, og gode med barn. De går godt overens med mennesker og kan være gode familiehunder.

Dyreplaneten
Logo