Raseprofil: Meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund, xoloitzcuintle eller xolo, stammer fra Mexico og er delt inn i tre størrelser – miniatyr, mellomstor og stor. Navnet er noe misvisende, da rasen finnes i to varianter som hårløs og pelskledd. Meksikansk nakenhund antas å ha eksistert i over 5000 år og ble brukt i religiøse ritualer av aztekerne.

Meksikansk nakenhund fakta

HunderaseMeksikansk nakenhund
OpprinnelseMexico
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14
Høyde25-60 cm
Vekt2,5-14 kg
PelsHårløs, korthåret

Størrelse og utseende

Meksikansk nakenhund kommer i tre forskjellige størrelser: stor, mellomstor og miniatyr.

Stor

En stor meksikansk nakenhund kan veie mellom 9-14 kg og ha en høyde på 46-60 cm.

Mellomstor

En mellomstor meksikansk nakenhund kan veie mellom 5-9 kg og ha en høyde på 36-45 cm.

Miniatyr

En miniatyr meksikansk nakenhund kan veie mellom 2.5-5 kg og ha en høyde på 25-35 cm.

Utseende

Meksikansk nakenhund utmerker seg med sin glatte, skinnende og nesten blank hud. De har en kropp som er litt lengre enn den er høy, med en sterk rygglinje og en veldefinert midje.

Pels

En av de mest bemerkelsesverdige trekkene ved meksikanske nakenhunder er fraværet av pels. Deres hud er glatt og varm, og krever regelmessig pleie for å holde den sunn.

Hale

Halen er lang og tynn, ofte båret lavt. Når hunden er i bevegelse eller opphisset, kan halen bøyes over ryggen i en løs bue.

Atferd, lyne, trening og lydighet

Meksikansk nakenhund er kjent for sin energiske og livlige karakter. Som mange andre hunderaser, krever denne hunden et hjem der den kan få utløp for sin energi og nysgjerrighet.

Det første som slår en med meksikansk nakenhund er dens livlige og glade væremåte. Denne hunden er alltid klar for lek og aktivitet. Samtidig kan den også vise en noe sky og reservert side når den møter fremmede. Med riktig sosialisering vil den raskt komme over sin forsiktighet og bli en trygg og avslappet hund.

Meksikansk nakenhund er også en svært intelligent hund som setter pris på mentale utfordringer. Dette gjør at den er svært mottakelig for trening. Enten det er lydighetstrening, agility, eller bare generelle triks og kommandoer, er denne hunden rask til å lære.

Når det er sagt, kan den også være litt sta. Positiv forsterkning og variert trening er derfor enda viktigere.

Aktivitetsnivå og mosjon

Når det kommer til aktivitetsnivået til meksikansk nakenhund, er det ingen tvil om at dette er en hund som trives med en god dose fysisk aktivitet hver dag. Hvis du er på utkikk etter en hund som helst slapper av på sofaen, er nok ikke denne hunderasen det rette valget for deg.

Denne rasen elsker å leke, løpe og utforske omgivelsene sine. Derfor vil den også sette stor pris på lange turer. Gjerne i variert terreng hvor den kan få utfordret sin nysgjerrighet og fysiske styrke. Lek med ball eller frisbee er også aktiviteter som denne rasen vil elske.

Selv om en meksikansk nakenhund er energisk og aktiv, har den også evnen til å roe seg ned inne. Den er mer enn glad for å kose seg på sofaen etter en god tur eller lekestund.

For at den skal kunne klare det, er det imidlertid viktig med daglig mosjon.

Stell av meksikansk nakenhund

Pelsstell og røyting

Meksikansk nakenhund kommer i to varianter: en hårløs og en med pels. Den hårløse varianten krever minimalt med pelsstell, da den ikke røyter. Huden trenger imidlertid regelmessig pleie for å unngå tørrhet og solbrenthet. Den pelskledde varianten har kort pels som røyter lite, og trenger derfor bare enkel børsting av og til for å holde pelsen sunn.

Det er verdt å merke seg at selv om en meksikansk nakenhund er en hårløs hund, så betyr ikke det at den automatisk er en helt allergivennlig hunderase. Det er fordi allergenene ikke bare kommer fra pelsen, men også via spytt og tiss. Når det er sagt reagerer de fleste allergikere mye mindre på meksikansk nakenhund enn mange andre hunderaser.

Ører og øyne

Ører og øyne på meksikansk nakenhund bør sjekkes regelmessig. Ører bør renses forsiktig for å hindre oppbygging av voks og forebygge øreinfeksjoner. Øynene skal være klare og fri for rusk eller utflod. Eventuell utflod bør tørkes bort forsiktig med en myk, fuktig klut.

Tannpleie

Tannpleie er spesielt viktig for meksikansk nakenhund, da de ofte mangler noen tenner. Regelmessig tannbørsting med hundetannkrem vil bidra til å forebygge tannstein og dårlig ånde. Når det er sagt er det også viktig med et sunt kosthold og bein å tygge på.

Kloklipp

Som med alle hunder, trenger meksikansk nakenhund regelmessig kloklipp. Klørne bør ikke være så lange at de forårsaker ubehag for hunden når den går eller løper. Aktive hunder trenger å klippe klørne sjeldnere fordi de sliter ned klørne naturlig.

Bad

Meksikansk nakenhund kan og bør bades fra tid til annen, men ikke for ofte. Under bading er det viktig å bruke en svært mild sjampo beregnet for hunder. Denne bør ikke inneholde parfyme eller andre sterke kjemikalier, da det vil irritere huden.

Annet

Meksikanske nakenhunder er følsomme for sol og kan bli solbrente. Lyse hunder bør derfor beskyttes med solkrem, passende bekledning eller holdes i moderate mengder i sola. Mørke hunder tåler mer sol, men det er fortsatt viktig å være oppmerksom på huden og unngå for mye direkte sollys.

Bruksområder for meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund er en svært allsidig rase som kan tilpasse seg mange forskjellige roller, avhengig av dens størrelse og individuelle temperament. Enten det er som vakthund eller familiehund, kan denne gamle hunderasen bringe mye glede og nytte til sitt menneskelige følge.

Potensiell vakthund

Større varianter av meksikansk nakenhund kan gjøre en god jobb som vakthund. Disse kan ofte bli opp til 60 cm i skulderhøyde, noe som gir dem en solid fysikk. Deres vokale natur og lojalitet til deres menneskelige familie kan gjøre dem til gode beskyttere av hjemmet.

Likevel er det viktig å presisere at de mindre variantene av denne rasen kanskje ikke er like effektive som andre vakthunder. Selv om de definitivt kan lage mye lyd når de føler at noe er galt, mangler de den fysiske størrelsen til deres større slektninger.

Familiehund

Til tross for sin potensielle rolle som vakthund, er meksikansk nakenhund først og fremst en familiehund. Med et kjærlig og lojalt temperament, intelligens og et ønske om å være i nærheten av sin menneskelige familie, passer den perfekt som et familiemedlem.

Meksikansk nakenhund er kjent for å være god med barn, og vil ofte binde sterke bånd til menneskene den bor med. Energinivået og behovet for mental stimulering gjør den også til en god lekekamerat.

Fôr og kosthold

Meksikanske nakenhunder fortjener å spise godt, og det starter med å velge et kvalitetsfôr. Unngå fôr med billige fyllstoffer som mais og soya, da disse ikke gir den næringen hunden din fortjener. Velg i stedet et fôr som består primært av kjøtt, for eksempel produktene fra VOM. Alternativt kan du også gi, eller i hvert fall supplere med kjøttdeig.

Mengde mat

Både under- og overfôring kan føre til helseproblemer hos en meksikansk nakenhund. En god metode for å finne ut hvor mange kalorier hunden din trenger hver dag, er å gange hundens vekt i kg med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, hvis hunden din veier 10 kg, vil den kreve rundt (10 * 30) + 70 = 370 kalorier om dagen.

Husk at dette er en generell formel, og den individuelle hundens behov kan variere basert på faktorer aktivitetsnivå. Følg med på energi og vekt for å finne ut om du bør justere inntaket opp eller ned.

Vanlige helseproblemer

Som alle hunderaser, er også meksikanske nakenhunder utsatt for visse helseproblemer. Rase-spesifikke helseproblemer kan inkludere hudproblemer, tannproblemer, og hofteleddsdysplasi.

Hudproblemer: På grunn av deres mangel på pels, er meksikanske nakenhunder mer utsatt for hudproblemer. De kan lide av akne, hudinfeksjoner, og solbrenthet. Riktig hudpleie, inkludert regelmessig bruk av solkrem eller begrenset eksponering for solen, kan bidra til å forebygge disse problemene. Husk å være forsiktig med hvilken solkrem du velger, da det finnes mange med potensielt skadelige kjemikalier.

Tannproblemer: Meksikanske nakenhunder mangler ofte flere tenner, spesielt premolarer og jeksler. Dette kan gjøre dem mer utsatt for tannproblemer.

Hofteleddsdysplasi: En arvelig tilstand som påvirker hofteleddene og kan føre til smerte og begrenset mobilitet.

Selv om disse helseproblemer er mer vanlig i denne rasen, betyr det ikke nødvendigvis at hver enkelt hund vil utvikle dem. Regelmessige veterinærkontroller, et sunt kosthold, og god omsorg kan hjelpe til med å holde hunden din sunn og lykkelig.

Husk også å kjøpe valpen din fra en anerkjent oppdretter som har testet foreldredyrene mot disse sykdommene.

Historie

Meksikansk nakenhund, kjent som xoloitzcuintli eller xolo i hjemlandet, bærer på en bemerkelsesverdig historie som går tusenvis av år tilbake i tid. Denne eldgamle rasen var dypt verdsatt av aztekerne, toltekerne og mayaene, ikke bare for deres jaktferdigheter, men også for deres åndelige betydning.

Det er mange historier og myter om xolo. For eksempel ble det sagt, at en xolo kunne jage bort onde ånder i drømmer. Xolo var også en del av dagliglivet, brukt som selskap, varmekilde på kjølige netter, og som en kilde til mat i vanskelige tider.

Alternativer til meksikansk nakenhund

Selv om meksikansk nakenhund er en flott nakenhund, kan det være lurt å ta en titt på noen alternativer. Det finnes andre nakenhundraser som kan være like engasjerende og unike som den meksikanske nakenhunden. Nedenfor ser du to av våre forslag.

Peruviansk nakenhund

Hvis du liker den meksikanske nakenhunden, vil du sannsynligvis også finne den peruvianske nakenhunden interessant. Denne unike hunden har et sjarmerende utseende og en energisk personlighet. De er kjent for sin kjærlighet til lek og mosjon, og trenger et hjem som kan tilfredsstille deres behov både fysisk og mentalt.

Kinesisk nakenhund

Kinesisk nakenhund, kjent som chinese crested, er en rase full av personlighet og sjarm. Den har en slående utseende med sin hårløse kropp og luftige «man». Dette er en rase som trives i menneskelig selskap, og vil elske å tilbringe tid sammen med deg, enten det er på sofaen eller på en lang tur.

Hvis du er på utkikk etter en nakenhund med et unikt utseende og en vennlig natur, kan den kinesiske nakenhunden være det perfekte valget for deg. Dette er også en hund som ikke trenger like mye aktivitet som flere andre nakenhunder.

Ofte stilte spørsmål

Trenger en meksikansk nakenhund mye pelsstell?

Siden en meksikansk nakenhund er hårløs, trenger den ikke tradisjonell pelspleie. Huden deres trenger imidlertid spesiell oppmerksomhet. Den skal holdes ren for å unngå hudproblemer, og de kan trenge solkrem for å forhindre solbrenthet.

Røyter meksikansk nakenhund?

Nei, meksikanske nakenhunder røyter ikke ettersom de er hårløse. De kan imidlertid miste litt hud, som alle dyr, men dette er minimalt sammenlignet med en hund med pels.

Bjeffer meksikansk nakenhund mye?

Meksikanske nakenhunder kan være ganske vokale, men dette varierer fra individ til individ. Noen er mer stille, mens andre liker å gi lyd fra seg. God trening kan hjelpe med å håndtere unødvendig bjeffing.

Går meksikansk nakenhund godt overens med andre kjæledyr?

Meksikanske nakenhunder kan gå godt overens med andre kjæledyr, spesielt hvis de blir introdusert for dem fra ung alder. De har en vennlig og sosial natur, og ikke et sterkt jaktinstinkt som vil hjelpe

Er meksikansk nakenhund en sunn rase?

Meksikanske nakenhunder er generelt sunne, men som alle raser har de noen helseproblemer de kan være mer utsatt for. Disse inkluderer hudproblemer og tannproblemer.

Kan en meksikansk nakenhund være alene hjemme?

Meksikanske nakenhunder liker selskap og trives best når de tilbringer tid sammen med sin familie. De kan håndtere å være alene i korte perioder, men de bør ikke forlates alene for lenge, da de kan utvikle separasjonsangst.

Er meksikansk nakenhund egnet for allergikere?

Mange mennesker som er allergiske mot hunder tåler meksikanske nakenhunder bedre ettersom de ikke har pels. Men det er verdt å merke seg at ingen hunder er helt allergivennlige – allergier kan også skyldes proteiner i hundens spytt og urin.

Hvor mye trening trenger en meksikansk nakenhund?

Meksikanske nakenhunder er aktive og trenger daglig mosjon for å holde seg sunne og glade. De trives med turer, lek i hagen, og mentale utfordringer som puslespill og treningsøvelser.

Hvor mye koster en meksikansk nakenhund?

Prisen på en meksikansk nakenhund varierer, men du kan forvente å betale mellom 18 000 og 24 000 norske kroner for en valp fra en seriøs oppdretter. Husk at det også kommer kostnader for mat, stell, veterinærbesøk og forsikring.

Trenger en meksikansk nakenhund solkrem?

Ja, den meksikanske nakenhundens hårløse hud er følsom for solen, og kan bli solbrent hvis den er ute i sterk sol uten beskyttelse. Solkrem for hunder vil være nødvendig om den er lenge ute i solen.

Hva er det beste fôret for en meksikansk nakenhund?

Meksikanske nakenhunder gjør det best på et kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som mais og soya. Velg for eksempel produkter fra VOM eller kjøttdeig.

Dyreplaneten
Logo