10 nakenhunder: Hårløse hunderaser 

Nakenhundene er kjent for sin unike karakteristikk blant hunder, da det faktisk finnes flere raser som er fullstendig uten hår. Disse hårløse hunderasene har oppstått som et resultat av genetiske mutasjoner som fører til at de blir født uten pels, og gjennom avl har vi videreutviklet disse rasevariantene.

De fleste hårløse hunderaser har imidlertid ikke en fullstendig mangel på hår, da de vanligvis har en liten mengde pels på kroppen. Ofte begrenser denne pelsen seg til ansiktet, mens resten av kroppen er helt uten hår.

Ved fødselen har disse hundene ofte et tynt eller sparsomt hårlag, som vanligvis faller av i løpet av noen uker. 

Er nakenhunder allergivennlige?

Selv om nakenhunder er kjent for å være pelsløse, er de ikke nødvendigvis mer allergivennlige enn andre hunderaser. Årsaken til dette er at pelsdyrallergi ikke primært skyldes pelsen, men allergener (proteiner) som produseres i talgkjertlene hos alle pelsdyr. Disse proteinene finnes også i dyrs spytt og urin, som mange allergikere også reagerer på. 

Likevel kan nakenhunder være et bedre alternativ for personer med allergi, ettersom de lettere kan holdes rene for frie allergener, gitt at de mangler pels. Men dette forutsetter regelmessig vedlikehold av huden, for eksempel ved bruk av en fuktig klut eller gjennom jevnlige bad. 

Selv om de ikke er fullstendig allergivennlige, kan nakenhunder potensielt bidra til å redusere allergiske reaksjoner.

Populære nakenhunder

Nakenhunder er hunderaser som er mer eller mindre uten hår. I Norge er de vanligste rasene amerikanske nakenterrier, kinesisk nakenhund og meksikansk nakenhund. Det finnes det flere hårløse hunderaser, men mange har blitt utryddet opp igjennom årene.

1. Amerikansk nakenterrier

Amerikansk nakenterrier er en liten til mellomstor hund av terriertype som har sin opprinnelse i USA. Rasen er særegen med sin nesten totale mangel på pels, som gir den et unikt og særegent utseende.

Det unike med denne rasen er at den er den eneste nakenhundrasen med vikende arveegenskaper for hårløshet – som vil si at begge foreldrene må gi genet for hårløshet for at avkommet skal bli hårløst. Disse hundene veier mellom 7 og 12 kg, og har en skulderhøyde fra 25,5 til 40,5 cm.

Amerikansk nakenterrier er en hund med mange egenskaper. Det er en svært lojal og kjærlig familiehund, og med en store dose intelligens og nysgjerrighet er den lett å trene. På grunn av mangel på pels, må man imidlertid huske på å beskytte den mot både kulde og sterkt sollys.

2. Kinesisk nakenhund (chinese crested)

Kinesisk nakenhund, eller chinese crested, er en liten hund som finnes i to varianter: hårløs og powderpuff (med pels). Begge variantene deler rasestandard, men det er naturlig nok bare den hårløse som er en nakenhund, og selv den har mer pels enn de fleste nakenhunder. 

Hanner har en idealhøyde mellom 28 og 33 cm, mens tisper er mindre med en høyde mellom 23 og 30 cm. Vekten er på mellom 2,3 til 5,4 kg, men dette kan variere noe etter type og kjønn.

Kinesisk nakenhund er en utmerket familie- og selskapshund med en atletisk natur, snillhet og høy intelligens. Den har også blitt stadig mer populær som utstillingshund.

Rasen viser stor lojalitet mot sin familie, selv om den kan være noe reservert ovenfor fremmede. Det er viktig å huske på at hårløs-varianten kan kreve ekstra forsiktighet utendørs på grunn av mangelen på beskyttende pels.

3. Meksikansk nakenhund (xoloitzcuintle)

Meksikansk nakenhund, også kjent som xoloitzcuintle eller bare xolo, er en unik og historisk hunderase som har sitt opphav i Mexico. Rasen eksisterer i to varianter, en hårløs og en pelskledd, noe som gir et interessant utseende avhengig av variant. Både den hårløse og den pelsede xolo finnes i farger og nyanser av sort, grå, lever, bronse, blond og rød.

Hundens kropp er langstrakt og kraftig med en rett rygglinje. Ørene er store, tynne og stående, mens halen er relativt lang og lavt ansatt. Størrelsen på rasen varierer også, med tre klassifikasjoner: miniatyr (vekt 4 til 8 kg, skulderhøyde 25 til 35 cm), mellom (vekt 6 til 10 kg, skulderhøyde 36 til 45 cm), og standard (vekt 9 til 14 kg, skulderhøyde 46 til 60 cm).

Til tross for sitt spesielle utseende, er en meksikansk nakenhund en utmerket familie- og vokterhund. Rasen er kjent for sitt livlige, blide og vennlige temperament, selv om den kan være litt reservert overfor fremmede. 

Meksikansk nakenhund har også vist seg å være en dyktig utstillingshund. Selv om rasen har sin historiske bruk i rituelle formål av aztekerne, er den i dag mest populær som kjæledyr og en familiehund.

4. Peruviansk nakenhund

Peruviansk nakenhund, også kjent som hårløs inkahund, er en unik hund med en spennende historie og særegne fysiske trekk. Denne hunderasen er kjent for sin manglende pels, men viser likhetstrekk med raser som basenji, podengo portugues og thai ridgeback, særlig når det kommer til ansiktsuttrykk og hodet.

Kroppen er slank og langstrakt, og hunden beveger seg med korte, raske steg. Ørene er store, tynne og spisse, mens halen er relativt lang og bæres horisontalt.

Peruviansk nakenhund finnes i tre størrelsesvarianter: stor, middels og liten. Den store varianten måler ca. 50 til 65 cm i skulderhøyde og veier ca. 12 til 23 kg, middels er ca. 40 til 50 cm høy og veier mellom 8 til 12 kg, mens den minste har en skulderhøyde på ca. 25 til 40 cm og en vekt på ca. 4 til 8 kg.

Bruksområdet for denne hunden er hovedsakelig som familie- og utstillingshund, men den har også gode egenskaper som vakthund for å varsle om fremmede. I dag er den en del av Perus kulturarv, og minst ett eksemplar må alltid befinne seg ved alle landets arkeologiske museer langs den peruanske kysten.

5. Peruviansk inkahund

Peruviansk inkahund er en nakenhund kjent for sin karakteristiske hudfarge og unike blomsternavn som måneblomsthund, peruansk inkaorkidé og perro flora. Denne varianten av den peruvianske nakenhunden skiller seg ved å ha enten lys eller mørk grunnfarget hud med innslag av mørkere eller lysere flekker, noe som gir den en eksotisk fremtoning.

Hunden finnes i to størrelsesvarianter: middels og liten. Middels har en skulderhøyde på ca. 40 til 50 cm og veier mellom 8 og 12 kg, mens den lille har en skulderhøyde på ca. 25 til 40 cm og veier mellom 4 og 8 kg.

Bruksområdet for denne hunden er variert. De fungerer som gode familiehunder, samtidig som de har egenskaper som gjør dem effektive som vakthunder. Inkludert deres livlige og oppmerksomme natur.

6. Khala

Khala, hårløs khala eller boliviansk nakenhund er en av de mindre kjente nakenhundene. Denne rasen oppsto og er fortsatt mest utbredt i deler av Argentina, Peru, Chile og Bolivia, og er nært knyttet til ulike indianerstammer som quechuafolket. Navnet Khala kommer fra quechuaene i Bolivia og det betyr «uten klær» eller «den som ikke har klær».

Khala-hunden finnes i to størrelser: khala medio (kortbent) og khala grande (langbent). Khala grande, som er høyest av variantene, har en skulderhøyde på ca. 43 til 51 cm og en vekt på rundt 8 og 14 kg. Denne hunden har et uttrykk og et bevegelsesmønster likt mynder. 

På den annen side, gir khala medio, med en skulderhøyde på 36 til 41 cm og en vekt på rundt 6,5 og 14 kg, et mer kompakt uttrykk. Begge variantene har noe hår på hodet, kan ha både hengende og stående ører, og skal ha svært kraftige klør.

7. Argentine pila

Argentinsk pila er en sjelden, ikke-anerkjent rase kjent for å være hårløs, med unntak av en karakteristisk hanekam av hår på toppen av hodet. Dens utseende er svært likt den peruanske nakenhunden, som reflekterer deres nære slektskap.

Pila kommer i tre ulike størrelser, noe som gir potensielle eiere mulighet til å velge mellom en liten, mellomstor eller stor hund. Avhengig av størrelsen, kan høyden variere mellom 25 og 45 cm ved skulderen.

En av de mest bemerkelsesverdige egenskapene ved denne rasen er dens utrolig lange levetid, med forventninger om at hundene kan leve over 20 år. Det er betydelig lengre enn de fleste andre hunderaser. 

Dessverre er det svært sjelden å finne en argentinsk pila utenfor Argentina, og nesten alle disse nakenhundene antas å bo i hjemlandet.

8. Afrikansk nakenhund

Afrikansk nakenhund eller abyssinsk sandterrier, er en mellomstor terrierlignende hund med røtter i Afrika. Den kan minne om en blanding av små peruvianske nakenhunder og chinese crested, men det er kun basert på utseende. 

Hundens vekt varierer mellom 9,5 og 17,5 kg og høyden varierer fra 39 til 52 cm, noe som kategoriserer den som en middels stor hund. Rasen er kjent for å være ganske variert i farge, og kan være både hårete og hårløs, der sistnevnte trolig utgjør to tredjedeler av bestanden.

Afrikansk nakenhund ble tradisjonelt brukt som jakthund på rotter og andre små skadedyr. Det antas også at den kan være en dugelig vakthund og familiehund, selv om det ikke er mye dokumentert kunnskap om dens brukshundegenskaper. Rasen sies å være svært primitiv.

9. Ecuadoriansk nakenhund

Ecuadoriansk nakenhund, også kjent som «perro calvo dorado ecuatoriano», er en hårløs hunderase som antas å stamme fra en krysning mellom peruviansk nakenhund og meksikansk nakenhund.

Denne langbente hunden er spesielt kjent for sitt gyllenbrune hår på toppen av hodet og halen, men utenom det er den helt naken. En av de unike egenskapene ved rasen er fraværet av premolarer som er to tenner som står mellom seksårsjekselen og hjørnetannen.

Rasen kommer opprinnelig fra Santa Elena-halvøya i Ecuador og er blant de sjeldneste hårløse hundene i verden. Historisk sett ble disse hundene brukt til å ledsage jegere, noe som forklarer deres sterke jaktinstinkt.

Dessverre førte den spanske koloniperioden til at rasens antall nesten ble utryddet. I dag er rasen mest sannsynlig begrenset til Ecuador, selv om det ikke er helt klart om den har blitt transportert til andre steder i verden. Den ecuadorianske nakenhunden er kjent for å være kjærlig, leken og aktiv, og trenger daglig mosjon for å opprettholde sin helse og lykke.

10. Jonangi

Jonangi er ikke en direkte hårløs hund, selv om det kan se sånn ut. Den har svært kort, glatt pels, og kommer i flere fargevarianter som hvit, hvit med tilfeldige svarte flekker, svart, grå og brindle. Hannhundene veier mellom 25 og 39 kg og har en høyde på 46 til 56 cm. Tispene er litt lettere og veier mellom 20 og 29 kg, men høyden er den samme. Jonangi-hunder har en forventet levetid på 10 til 14 år.

Denne rasen har en variert bruk. Den brukes som jakthund for småvilt, vakthund, og til å gjete ender. Jonangi-hundene er kjent for å samarbeide godt med gårdsdyr som fjærfe, geiter, sauer og storfe.

Hvilke nakenhunder er tilgjengelige for nordmenn?

Hunderaser som kinesisk nakenhund, meksikansk nakenhund og peruviansk nakenhund er relativt lette å finne, ettersom de er mer kjente og etablerte nakenhundraser. 

Disse tre rasene er anerkjent av flere internasjonale kennelklubber, og det finnes flere oppdrettere i Europa. 

På den annen side kan det være mer utfordrende å finne de mindre kjente hårløse rasene. Ønsker du en av disse kan det være nødvendig å reise til opprinnelseslandet og importere hunden. Dette krever en betydelig investering i tid og ressurser, og det anbefales å gjøre grundig research og planlegging før man eventuelt velger å gjøre det.

Utdødde nakenhunder

Det har eksistert mange nakenhunder opp igjennom tidene, men flere av dem har dessverre blitt utryddet. Noen av de utdødde nakenhundene er:

  • Afrikansk elefanthund
  • Egyptisk nakenhund
  • Guatemalansk nakehund
  • Siamesisk nakehund
  • Sri lanka nakenhund
  • Tyrkisk nakenhund

Helseutfordringer hos nakenhunder

Nakenhunder er spesielt utsatt for en rekke hudproblemer, og hvis eieren ikke er flittig med å smøre huden kan det øke risikoen for helseutfordringer. Dette kan inkludere hudinfeksjoner og diverse hudlidelser på grunn av tørr hud.

Ved siden av å smøre nakenhunden med krem er det kanskje enda viktigere å fôre med et sunt kosthold bestående av animalske produkter. Nakenhunder bør i hovedsak få i seg proteiner og fett fra kjøtt. Vi anbefaler produkter fra VOM og eventuelt supplere med kjøttdeig fra lam eller storfe. 

Dyreplaneten
Logo