Raseprofil: Podengo portugues

Podengo português er en livlig, lojal og fredelig hunderase fra Portugal. Rasen kommer i tre størrelser og kan veie alt fra 4 til 30 kg. Podengo português trenger daglig mosjon, er nysgjerrig og trives med mentale utfordringer. Alt i alt en hund som passer godt for aktive familier.

Podengo portugues kort informasjon

HunderasePodengo portugues
OpprinnelsePortugal
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-14 år
Høyde20-70 cm
Vekt4-30 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Podengo português er kjent som en ekstremt livlig skapning – alltid på tå hev, full av energi, men samtidig svært lojal mot de den kjenner og er glad i. Med denne rasen kan du forvente et tydelig kroppsspråk.

Kommer det noen fremmede, vil podengoen varsle, selv om dens tilbakeholdne natur skinner gjennom. Aggressivitet vil du derimot ikke se.

Erfarne hundeeiere vil finne en dedikert følgesvenn i en podengo português, spesielt de som elsker å tilbringe tid i skog og mark. Etter en dag fylt med aktivitet, skifter den tempoet og søker komforten av en myk sofa.

Denne hunden er også en kjærlig familiemedlem, med en sterk tilknytning til sine nærmeste. Den smelter hjertet med sin vennlige væremåte, selv om dens selvstendige side noen ganger kan utfordre grenser.

Selv om den kan være liten i størrelse, er podengo português ofte omtalt som «en stor hund i liten innpakning». Dens arbeidsomme, nysgjerrige og glade personlighet gjør den anvendelig i mange situasjoner.

Aktivitetsnivå og mosjon

Podengo português anses som en hund med middels energinivå – det betyr at daglig mosjon er essensielt for deres trivsel. Hvor mye kommer an på størrelsen, ettersom denne rasen kommer i vidt forskjellige størrelsen. Den minste varianten kan klare seg med en god tur i nabolaget kombinert med noen 10-15 minutters lek, som å kaste ball i hagen, da dette ofte er nok til å holde den rolig og fornøyd resten av dagen.

En større podengo portugues bør ha minimum én til halvannen time aktivitet hver dag. Gjerne der du kombinerer gåturer og joggeturer med lek.

Men – og dette er verdt å merke seg – det er en eventyrlysten rase. En podengo português vil gladelig følge med på en hel dags fottur i skogen eller svømmeturer ved stranden.

I tillegg til fysisk aktivitet, bør man ikke glemme den mentale biten. Disse hundene trives med mentale utfordringer, så å introdusere puslespill-leker hjemme kan være en glimrende måte å stimulere hunden på.

Bruksområder for podengo portugues

Med sine tre forskjellige størrelser – pequeno, medium og grande – og to unike pelsvarianter, glatthåret og strihåret, er podengoene mangfoldige både i utseende og funksjon.

Selskaps-og familiehund

Podengo português fungerer utmerket som en selskaps- og familiehund. Den lille varianten, er særlig kjent for å være god med andre dyr og barn. Denne lille skapningen kan trives i både urbane og landlige miljøer. Rasens levende, glade og nysgjerrige natur, kombinert med dens evne til å lære raskt, gjør den til en ideell følgesvenn for familier.

Småviltjakt

Podengoene er ikke fremmede for jakt. Ofte vil den minste varianten løpe ned i kaninhull for å jage kaninen ut, mens de større podengoene står klare utenfor for å fange byttet.

Hundesport

Med sin energi og nysgjerrighet kan podengo português delta i en rekke hundesporter, som agility, freestyle og lure coursing. Selv om den kan finne visse lydighetskonkurranser utfordrende, er den veldig dyktig på mange lydighetsmomenter. Den har også en imponerende evne innen spor og søk. For eksempel kan du trene den til å finne kantareller.

Utstilling

For de som er interessert i hundeutstillinger, er podengo português en drøm. Den krever minimalt med pelsstell, og dens naturlige sjarm og letthåndterlige natur gjør den til en favoritt blant dommerne.

Stell av podengo portugues

Å ta vare på en podengo português er relativt enkelt, spesielt med tanke på pelsstell. Her er noen aspekter ved vedlikehold og stell av rasen:

  • Pelsstell og røyting: Podengo português krever minimalt med pelsstell. Røyting kan variere, men generell pelspleie er uproblematisk.
  • Ører og øyne: Som med alle hunder, bør ører og øyne sjekkes regelmessig for tegn på infeksjoner eller fremmedlegemer.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting hjelper med å forhindre tannstein og dårlig ånde.
  • Kloklipp: Klørne bør klippes jevnlig for å forhindre at de blir for lange og skaper ubehag for hunden.
  • Bad: Selv om podengo português krever minimalt med pelsstell, kan et sporadisk bad være nyttig for å holde pelsen ren og fri for skitt.

Fôr og kosthold

Det er viktig å gi hunden kvalitetsfôr uten skadelige fyllstoffer som soya, korn, mais, og lignende. Disse ingrediensene kan føre til allergiske reaksjoner, intoleranser, og generelle helseproblemer. Mange hundeeiere sverger til merker som VOM, som er helt uten fyllstoffer.

Mengde mat

For å bestemme riktig mengde kalorier for en podengo português, kan en god regel være å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For en hund som veier 10 kg vil det være:

10×30+70=370

Dette betyr at en 10 kg tung podengo português trenger rundt 370 kalorier om dagen. Hvis hunden er aktiv, kan du vurdere å øke kaloriinntaket litt.

Antall måltider

For å unngå overfôring er det lurt å dele opp matinntaket i 2-3 måltider i løpet av dagen. Dette hjelper med fordøyelsen og holder hunden mett og fornøyd gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Podengo portugues er kjent for å være en generelt frisk og sunn rase sammenlignet med mange andre. Likevel kan det dukke opp helseutfordringer. Det har blitt spesielt tydelig etter helseundersøkelser blant podengo portugues i Sverige, der data ble samlet inn fra flere land.

  • Øyesykdommer: Mange små podengoer er bærere av en øyesykdom som kan føre til blindhet ved 6-8 års alder. Heldigvis kan dette testes med to typer DNA-tester. Ved riktig avl – å pare en bærer med et friskt individ – vil avkommet enten være friskt eller kun bærere.
  • Patellaluksasjon: Denne feilen fører til at kneskålen kan bevege seg eller er «løs». Den varierer i alvorlighetsgrad. Lett grad (1) har liten påvirkning på hunden, mens sterk grad (3) kan forårsake smerte, halting, og kreve operasjon.
  • Andre sykdommer: Fra den store helseundersøkelsen fra Sverige ble det også rapportert sjeldne tilfeller av CLP, epilepsi, allergier, mage-tarmproblematikk, og lysosomal sykdom – en sykdom med nevrologiske symptomer. Sistnevnte sykdom er ikke testbar.

Selv om disse utfordringene kan virke mange, er flertallet av podengo portugues friske og sunne individer. Likevel understreker dette viktigheten av ansvarlig avl og samarbeid mellom oppdrettere.

Størrelse og utseende

Denne hunderasen kommer i tre ulike størrelser. Den minste varianten måler mellom 20-30 cm og veier 4-6 kg. Mellomstor podengo portugues har en høyde på 40-45 cm med en vekt som ligger mellom 16-20 kg. Den største varianten av rasen måler fra 55-70 cm og har en vekt som varierer mellom 20-30 kg.

Når det kommer til pelsen, finnes podengo portugues i to hårlag – glatthår og strihår. Begge pelstyper har en middels tykkelse, men ingen av dem har underull. Hodet på podengo portugues er karakteristisk pyramideformet, komplett med stående ører og en sigdformet hale. Snutelengden på hunden er alltid kortere enn skallelengden.

Fargemessig varierer podengo portugues fra gul og gulrød i et spekter av nyanser, fra lys til mørk. Noen hunder kan ha tegninger, mens andre er ensfarget.

For den lille varianten er også sort eller brun akseptert – enten ensfarget eller kombinert med hvitt. Selv om disse fargene er aksepterte, er de ikke nødvendigvis foretrukket i forhold til de tradisjonelle gule og gulrøde nyansene.

Historien om podengo portugues

Podengo portugues er en hund med en bemerkelsesverdig historie, som strekker seg over et tidsrom på 5000 år tilbake – en historie som plasserer den blant de eldste og mest autentiske rasene i verden. Når man vandrer i de vakre gatene i Portugal, er det kanskje ikke overraskende å oppdage at denne hunden er landets nasjonalhund.

Deres røtter knytter dem til det antikke Egypt, og det er allment antatt at det var nordafrikanske arabere som først introduserte denne majestetiske rasen til Sør-Portugal.

Mens podengo portugues har mange trekk som minner om andre podencoer – som podenco ibicenco og podenco canario – er det en rase som virkelig står ut på grunn av dens likhet med podenco andaluz. Mange eksperter tror at disse rasene deler et felles opphav, selv om dette fortsatt er et emne for debatt.

Dyreplaneten
Logo