Raseprofil: Podenco ibicenco

Podenco ibicenco er en mellomstor spansk hunderase på 20 til 30 kg. Rasen er intelligent, aktiv og lojal mot familien, men kan være selvstendig og sta. Podenco ibicenco har et sterkt jaktinstinkt som krever god trening. Daglig mosjon og enkelt pelsstell er nødvendig.

Podenco ibicenco kort informasjon

HunderasePodenco ibicenco
OpprinnelseSpania
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde60-72 cm
Vekt20-30 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Podenco ibicenco er en hunderase som virkelig vet å sjarmere med sitt klovnete og vennlige vesen. Intelligent, aktiv og engasjerende – disse hundene har en egen evne til å vinne hjerter. 

Men – som med mange hunderaser – kommer denne sjarmen med en dose selvstendighet. 

Selv om de binder seg sterkt til familien sin, og kan være gode følgesvenner for både barn og andre hunder, viser deres intelligens seg også i deres tilbøyelighet til å være sta og selvstendige. De kan tenke selv og er eksperter på problemløsing. Dette betyr at de kan finne på å lære seg hvordan dører – og til og med låser – fungerer når de har satt sinnet til det.

hvit og brun podenco ibicenco sitter på en grusvei

Til tross for deres kjærlighet og lojalitet ovenfor familien, kan podenco ibicenco vise en naturlig reservasjon mot fremmede. Dette underbygger viktigheten av god sosialisering i valpeårene. Hvis man vurderer å ha en podenco ibicenco som familiemedlem, bør man huske på deres sterke jaktinstinkt. Deres imponerende fysiske egenskaper – som de store ørene og utmerket syn – gjør dem til dyktige jegere. Derfor er det kanskje ikke alltid trygt å slippe dem løs, selv med solid innkallingstrening.

De er utvilsomt lettlærte, men det betyr ikke at de alltid er villige. Deres selvstendige natur, som de har blitt avlet for, gjør at de noen ganger velger å følge sine egne impulser. Men for den som er villig til å sette seg godt inn i rasens behov, funksjon og væremåte, kan podenco ibicenco være en givende følgesvenn – kanskje til og med som en førstegangshund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Podenco ibicenco, kjent for sin arbeidshistorie der de jaktet bytte over steinete terreng i timevis, besitter et bemerkelsesverdig energinivå. Med sin jakt-bakgrunn er de fulle av energi og har en imponerende utholdenhet. Denne rasen krever minst én time med intensiv mosjon hver dag – men den setter alltid pris på mer.

Et inngjerdet område, som en hage eller gårdsplass, er gunstig for podenco ibicenco. Dette gir dem en trygg plass hvor de kan strekke på bena og utforske omgivelsene. Men – og dette er viktig å huske på – på grunn av deres skarpe jaktinstinkt vil de kunne gi etter for fristelsen av å grave og jakte på alt som beveger seg. Dette betyr at hvis du har planter, blomster eller grønnsaker, bør du beskytte dem for å forhindre at din firbeinte venn lager kaos.

hvit og brun podenco ibicenco løper

Når det kommer til selve gjerdets høyde, er det lurt å sikte høyt. Med sine kraftfulle ben kan podenco ibicenco hoppe over overraskende høye hindringer. Det kan godt være at du trenger et gjerde på 1,8 meter – eller høyere – for å forhindre at denne eventyrlystne sjelen tar seg en uventet utflukt ut i den store verden.

Bruksområder for podenco ibicenco

Podenco ibicenco er en hund med et spekter av kvaliteter som gjør den til en verdifull følgesvenn i mange sammenhenger – fra familieliv til konkurranser. I Norge har rasen funnet sin plass først og fremst som familie- og utstillingshund, men dens iboende jaktinstinkt og arbeidsglede gir den også potensial på andre fronter.

Selskaps-og familiehund

Podenco ibicenco er ikke bare kjent for sine imponerende fysiske egenskaper, men også for sin lojalitet mot familien. Dette, kombinert med dens energiske natur, gjør den til et elsket valg for mange norske familier.

Jakt

podenco ibicenco løper med øynene igjen

Med sin evne til å jakte ved hjelp av syn, hørsel og lukt, skiller podenco ibicenco seg ut. Selv om hetsjakt er deres tradisjonelle jaktmetode, er de også tilpasset andre jaktformer. De er kjent for å være dyktige sporhunder og løpshunder. Lure coursing, en hundesport som simulerer harejakt, har blitt en av de mest populære hundesportene i Norge for denne rasen. Her kan podenco ibicenco virkelig vise sin spenst, smidighet og imponerende fart.

Hundesport og arbeidshund

Podenco ibicenco er ikke bare egnet for jakt. Deres lidenskap for arbeid gjør at de også trives i hundesport som agility, spor, søk, apportering og lydighet. Med sin utholdenhet kan de også benyttes i oppgaver som kløv og trekking.

Stell av podenco ibicenco

Å ta vare på en podenco ibicenco er relativt enkelt, takket være rasens lave vedlikeholdsbehov. Selv om de kan variere i pelslengde, krever ingen av variantene mye stell.

  • Pelsstell og røyting: Podenco ibicenco krever minimalt med pelsstell, uavhengig av om pelsen er glatt eller stri. De røyter lite, men vil ha godt av en sporadisk børsting eller trim – spesielt hvis de har lengre hår.
  • Ører og øyne: Rens ørene og øynene til hunden minst én gang i uken. Dette bidrar til å fjerne skitt og forebygger ulike infeksjoner.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting er nøkkelen til god munnhelse. Rens tennene til din podenco ibicenco ukentlig for å holde tannstein og dårlig ånde i sjakk. Et sunt kosthold er også alfa og omega.
  • Kloklipp: Selv om en aktiv podenco ibicenco kan slite ned klørne selv, bør du sjekke dem minst én gang i måneden. Et tydelig tegn på at det er tid for klipping, er den karakteristiske «klikk-klakk»-lyden når hunden tripper over fliser eller andre harde overflater.
  • Bad: Selv om podenco ibicenco ikke trenger hyppige bad, er det lurt å gi dem et bad når de virkelig trenger det – for eksempel etter en skikkelig runde i skogen en høstdag eller etter å ha rullet seg i noe som lukter. Pass på at du bruker en mild hundesjampo og skyller ut alle såperester.

Fôr og kosthold

Sørg for at du velger et kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn, mais og andre unødvendige ingredienser. Disse fyllstoffene gir ikke den næringen en aktiv hund som podenco ibicenco trenger. Derfor anbefales det å velge merker som VOM eller gi hunden rent kjøtt.

Mengde mat

For å beregne riktig mengde kalorier for en podenco ibicenco, kan man ta utgangspunkt i vekten. For en hund på 25 kg vil regnestykket være slik: 25 x 30 + 70 = 820 kalorier daglig. Er hunden spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke inntaket noe. For å sikre riktig fôrmengde er det lurt å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Det er anbefalt å dele maten opp i 2-3 måltider i løpet av dagen. Dette forhindrer overfôring og sikrer at hunden har jevn energitilførsel gjennom hele dagen.

Vanlige helseproblemer

podenco ibicenco står på en snødekt topp med skog i bakgrunnen

Podenco ibicenco er kjent for å være en relativt frisk hunderase, og mange av dem lever et langt og sunt liv. Selv om de generelt sett er robuste, kan det som med alle raser oppstå helseutfordringer. Det er derfor viktig for eiere å være oppmerksomme på eventuelle tegn og symptomer for å gi hunden den beste mulige omsorgen.

  • Allergier: Noen podenco ibicenco kan lide av allergier. Tegn på dette kan være kløe, rødhet eller irritasjon på huden.
  • Epilepsi: Selv om det ikke er vanlig, kan enkelte hunder av denne rasen utvikle epilepsi. Dette krever ofte medisinsk behandling og regelmessig oppfølging.
  • Katarakt: I sjeldne tilfeller kan katarakt utvikle seg, noe som påvirker hundens syn.
  • RD (retinal dysplasi): Dette er en annen øyesykdom som kan påvirke synet. Det er av denne grunn raseklubben i Norge anbefaler regelmessig øyelysing for hunder som skal brukes i avl.

Til tross for disse potensielle helseproblemene, lever mange podenco ibicenco til de blir 13-14 år.

Størrelse og utseende

Podenco ibicenco er kjent for sitt særegne og elegante utseende. Med sine store, stående ører og ravgule øyne, tiltrekker den seg umiddelbart oppmerksomhet. Hver bevegelse den gjør er grasiøs, noe som gir et inntrykk av letthet og smidighet. Denne hunden gir inntrykk av å være svært slank, men en nærmere titt vil avsløre en kropp som er muskuløs.

podenco ibicenco står på en grønn gressplen

Når det kommer til størrelsen, varierer mankehøyden basert på kjønn. Tisper har en høyde på mellom 60-67 cm, mens hanner strekker seg fra 66-72 cm. Vekten for begge kjønn ligger mellom 20-30 kg, avhengig av deres individuelle bygning og helse.

Det finnes to ulike pelstyper hos podenco ibicenco – glatthåret og strihåret. Begge gir rasen et distinkt utseende. Pelsfargen har en rekke variasjoner, fra helhvitt til rødbrun med hvite tegninger. Kombinasjonene mellom rødbrun og hvit gir denne rasen et mangfoldig og tiltrekkende ytre.

Historien om podenco ibicenco

Podenco ibicencos historie er fylt med mysterier og teorier. Selv om det ofte hevdes at rasen stammer fra den spanske øya Ibiza, mangler konkret dokumentasjon på dette. I lang tid har kynologer trodd at denne elegante hunden og andre podencoer nedstammer fra den karakteristiske faraohunden, kanskje med røtter som går tusenvis av år tilbake i tid. Men, som forskningen til den svenske vitenskapsmannen Peter Savolainen har vist, kan ikke faraohunden være så gammel som tidligere antatt.

Savolainens arbeid, som kartla hundens mtDNA, fikk støtte i en studie publisert i Science i 2004. Denne studien indikerte at podenco ibicenco ble formet rundt samme tid som faraohunden, og begge rasene har overraskende genetiske likheter med molossere og gjeterhunder.

På 1800-tallet var podencoer spesielt populære i den katalansktalende delen av Spania og visse regioner i Frankrike. Imidlertid førte et forbud mot harejakt med hetsende hunder i Frankrike rundt 1880 til at rasens popularitet sank i området.

I Norge ble podenco ibicenco først introdusert i 1984 av Eli Marie Klepp, som importerte en tispe fra Sverige. Podencoklubben, stiftet i 1990, representerer i dag flere podenco-raser i Norge og er tilknyttet Norsk Kennel Klub.

Dyreplaneten
Logo