Raseprofil: Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier er en leken og energisk hund fra Irland. En voksen hund veier 14 til 20 kg, og lever normalt i 12 til 15 år. Den har lang pels som krever regelmessig stell, men røyter ikke. Rasen er familievennlig, trenger konsekvent trening og mye aktivitet.

Wheaten terrier kort informasjon

HunderaseIrish softcoated wheaten terrier
OpprinnelseIrland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde43-48 cm
Vekt14-20 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Wheaten terrieren har en leken og energisk natur, og er et kjært familiemedlem for mange. Selv om den både er modig og selvstendig, bjeffer den ikke unødvendig. Noe som for øvrig er gode trekk for en selskapshund.

Wheaten terrieren er ikke bare en hengiven følgesvenn hjemme, men viser også tillit og kjærlighet til fremmede.

Selv om irish softcoated wheaten terrier kan være litt for ivrig til tider, og kanskje litt utfordrende med andre hunder, har den et hjerte av gull.

irish softcoated wheaten terrier på et jorde

For aktive familier, blir wheaten terrieren en drømmehund. Den trives med timelange turer, men er også innstilt på avslappende dager hjemme. Pelsen er allergivennlig og røyter ikke – noe som er nok et pluss i boka for de fleste.

Wheaten terrierens intelligens og humor skinner nærmest alltid gjennom. Selvsikkerheten gjør dem sjarmerende, men som enhver terrier trenger den veiledning. Oppdragelse og tidlig sosialisering er essensielt for å forme en vennlig og balansert hund. Wheaten terrier responderer best på en konsekvent, men kjærlig hånd under trening.

Aktivitetsnivå og mosjon

Irish softcoated wheaten terrier er en hunderase som både psykisk og fysisk drar stor nytte av rikelig med mosjon. Selv om de kan trives i mindre leiligheter, er det essensielt med hyppige turer for å opprettholde deres fysiske og mentale velvære.

irish softcoated wheaten terrier valp løper på snøen om våren

Rasen er kjent for sin lekne natur – så for familier med barn, kan dette være den ideelle lekekameraten. Deres iboende trang til å løpe og jage andre dyr gjør det fornuftig å ha dem i en inngjerdet hage, slik at de kan utfolde seg fritt uten risiko.

Daglige turer kombinert med lek er ikke bare viktig for å holde dem i god form, men det bidrar også til å forebygge atferdsproblemer. Her snakker vi helst minimum én time aktivitet hver dag, men også gjerne mer.

Bruksområder for irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier er en hund med mange bruksområder. Denne terrieren, full av selvsikkerhet, humor og intelligens, er en fantastisk kamerat som gir glede til mange familier.

Selskaps-og familiehund

Wheaten terrieren har en mild og kjærlig natur, noe som gjør den til en ypperlig familiehund. Rasens sjarmerende personlighet og vennlighet mot barn gjør den til et populært valg for mange familier. Til tross for terrierens livlighet, kan den også trives i roligere omgivelser, tilpasset familiens daglige rutiner. Det viktigste for denne rasen er å være en del av familien, samtidig som den får nok aktivitet.

Hundesport

irish softcoated wheaten terrier går gjennom en agility løype

Wheaten terrieren har en naturlig entusiasme for utfordringer, noe som gjør den egnet for aktiviteter som lydighet og agility. Med riktig trening og sosialisering kan denne rasen utmerke seg i ulike hundesporter, samtidig som det bygger et sterkt bånd mellom hund og eier.

Stell av irish softcoated wheaten terrier

Stell av en irish softcoated wheaten terrier er essensielt for å opprettholde hundens helse og velvære. Den unike pelsen krever spesiell oppmerksomhet, men med rutiner blir stellet en enkel og hyggelig oppgave for både eier og hund.

  • Pelsstell og røyting: Wheaten terrierens pels røyter ikke og mangler underull. Men den krever likevel regelmessig pelsstell – børsting flere ganger i uken for å forhindre floker og klipping flere ganger i året. Husk at pelsens tykkelse kan variere, så noen individer kan trenge mer stell enn andre.
  • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ører og øyne for tegn på irritasjon eller infeksjon, og rengjøre forsiktig ved behov.
  • Tannpleie: Det er alltid lurt å børste hundens tenner regelmessig for å forhindre tannstein og tannkjøttproblemer. Begynn tidlig slik at valpen blir vant med rutinen. Dette tipset gjelder for så vidt for alt stell.
  • Kloklipp: Regelmessig klipping av klør er viktig for å forhindre at de blir for lange og skaper ubehag eller skade.
  • Bad: Irish softcoated wheaten terrier bades ved behov, for eksempel hvis pelsen blir veldig skitten. Etter bad er det viktig å gre gjennom pelsen for å forhindre floker. Pass også på at du bruker en mild hundesjampo.

Fôr og kosthold

For en wheaten terrier er kvalitetsfôr helt essensielt. Et kvalitetsfôr er uten unødvendige fyllstoffer, slik som soya, korn, mais og lignende. Disse kan forstyrre hundens fordøyelse og kan også bidra til allergiske reaksjoner. Det anbefales å gi hunden hundemat fra anerkjente merker som for eksempel VOM. Dette gir hunden essensielle næringsstoffer som støtter god helse.

Mengde mat

irish softcoated wheaten terrier leker i snøen

Mengden mat en hund trenger varierer avhengig av dens vekt og aktivitetsnivå. For en wheaten terrier som veier mellom 14-18 kg, kan man ta utgangspunkt i formelen: vekt ganger 30 pluss 70 for å beregne daglig kaloriinntak. For en hund som veier 16 kg, blir dette:

16 kg x 30 + 70 = 550 kalorier per dag.

Hvis hunden er spesielt aktiv, kan det hende at kaloriinntaket bør økes noe. Å veie hunden regelmessig vil hjelpe til med å sikre at den ikke får for mye eller for lite mat.

Antall måltider

For å unngå overfôring og opprettholde en jevn energiforsyning gjennom dagen, bør en wheaten terrier mates 2-3 ganger om dagen. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening, da dette kan forstyrre fordøyelsen og øke risikoen for mageproblemer.

Å være oppmerksom på hundens kosthold og justere etter behov vil sikre at din irish softcoated wheaten terrier trives og lever et sunt og aktivt liv.

Vanlige helseproblemer

Irish softcoated wheaten terrier er stort sett ansett som en frisk og sunn rase. Som med alle hunderaser, er det imidlertid noen helseproblemer som kan dukke opp blant individene. Selv om slike tilfeller er sjeldne, er det viktig for potensielle eiere å være oppmerksomme på de vanligste helsebekymringene for rasen – både for å kunne ta vare på hunden på best mulig måte og for å ta informerte avgjørelser rundt avl.

  • HD (hofteleddsdysplasi): Noen individer kan utvikle denne skjelettforstyrrelsen, som påvirker hofteleddet.
  • Nyresykdom: For omkring 20 år siden var det flere tilfeller av nyresykdom blant wheaten terrier. Takket være fornuftig avl, har antallet tilfeller imidlertid minket drastisk de siste årene, og kun et fåtall hunder har blitt diagnostisert med denne sykdommen nylig.
  • Kløe og allergi: Som mange andre raser, kan wheaten terrieren være utsatt for ulike allergiske reaksjoner som kan resultere i kløe og hudirritasjon.

Det er avgjørende å ha regelmessige veterinærbesøk og opprettholde god kommunikasjon med oppdretteren for å sikre hundens beste helse.

Størrelse og utseende

Wheaten terrier er en middels stor, men høybent terrier. Hannhundene har en mankehøyde på cirka 46-48 cm og veier mellom 18 og 20,5 kg. Tispene er generelt litt mindre i både høyde og vekt, men følger den samme proporsjonale og kompakte bygningen som kjennetegner rasen.

irish softcoated wheaten terrier står på en grønn gressplen i en park

Det mest distinkte ved irish softcoated wheaten terrieren er utvilsomt den silkeaktige, bløte pelsen. Dette gir rasen et særpreget utseende og er også grunnen til rasens navn – fargen minner om moden hvete. Pelsen er ikke bare vakker å se på, men gir også rasen en myk og innbydende fremtoning.

Historien om irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier har dype røtter i Irlands historie, spesifikt fra den pittoreske provinsen Munster. Selv om den eksakte opprinnelsen er en smule tåkelagt, vet vi at denne hunden er blant de eldste irske terrierrasene – en stolt stamfar som har gitt opphav til mange andre terrierraser. Mysteriet rundt den myke pelsen kan kanskje spores tilbake til en krysning med kerry blue terrier for lenge siden.

Det var ikke før i 1937 at den irske kennelklubben ga denne sjarmerende rasen sin velfortjente anerkjennelse. Derimot tok det litt lenger tid over kanalen – The Kennel Club i Storbritannia anerkjente den først i 1943. Norge ble kjent med irish softcoated wheaten terriers unike personlighet og skjønnhet i 1964, og siden da har den funnet veien til mange norske hjem.

Dyreplaneten
Logo