Raseprofil: Faraohund

Faraohund er en mellomstor til stor hunderase på 18 til 27 kg fra Malta. Den er lojal og hengiven, men kan også være sta. Derfor krever den konsekvent trening. Aktivitetsbehovet er høyt med minst to timer daglig mosjon. Faraohund er for øvrig ikke veldig glad i hverken regn eller kalde temperaturer.

Faraohund kort informasjon

HunderaseFaraohund
OpprinnelseMalta
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid11-14 år
Høyde53-63 cm
Vekt18-27 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Faraohund har vist seg å være en lojal og hengiven følgesvenn. Med et hjerte som banker for familien, finner den trøst i nærhet, gjerne på en myk sofa eller til og med i sengen. Dens kjærlighet vet ingen grenser – i et hjem hvor faraohunden er elsket, vil man uten tvil se et bredt smil på denne hunden.

Selv om rasen byr på en overflod av hengivenhet, er den ikke uten sine baksider. Den unge faraohunden, med sin sprudlende kreativitet, kan kreve en dose tålmodighet og humor fra sine menneskelige følgesvenner. Denne rasen vil også gjerne være i sentrum av oppmerksomheten, og anser det som sin rett å bli fullt inkludert i familielivet.

Intelligensen til faraohund er bemerkelsesverdig. Den er rask til å lære – en egenskap som kan forsterkes med godbiter som belønning, ettersom de er spesielt matglade.

fornøyd faraohund sitter og smiler mot kameraet i hagen

Men som med alle raser, er det forskjell på individer. Noen faraohunder kan være sjarmerende pratsomme, enten gjennom bjeffing, piping eller enkle småprat. Andre er mer reserverte, og velger en mer stille tilværelse. Dog – dersom man går inn for det tidlig, kan man temme deres vokale entusiasme.

Faraohundens natur kan også til tider være sta, og rasen trives best under veiledning av konsekvente eiere. De som er alenehunder kan ofte finne en lettere vei gjennom lydighetstrening og kontaktøvelser.

Men uansett – for de som har kjærlighet, tålmodighet og en smule humoristisk sans å gi, vil faraohunden uten tvil gi tilbake med all den hengivenhet og glede den har å by på.

Aktivitetsnivå og mosjon

Faraohund har to markante moduser: full gass og hvile, med lite mellomrom mellom de to. Når de befinner seg i aktivitetsmodus – enten det er lek eller trening – er det nærmest umulig å roe dem ned uten å hjelpe dem med å forbrenne denne energien. Men når hvilemoduset slår inn, skal det også litt til for å få dem i gang igjen.

faraohund løper langs en traktorvei

For å trives optimalt, trenger en faraohund god plass i hagen for å løpe fritt. Dette er ikke nødvendigvis et krav, men en faraohund bør i hvert fall ha 2 timer med moderat til intensiv mosjon hver dag. Om den ikke får den nødvendige aktiviteten den trenger, kan man raskt observere uønsket adferd som graving og tygging. Mangel på aktivitet kan også føre til at faraohunden bjeffer på så å si alt – noe naboene utvilsomt vil sette «pris» på.

Kombiner gjerne lek og andre aktiviteter som gåturer, joggeturer og sykling for å nå de to timene med mosjon daglig.

Bruksområder for faraohund

Faraohunden har i Norge først og fremst markert seg som en elsket familiehund. Men denne allsidige rasen har mye mer å by på enn det.

Selskaps-og familiehund

Faraohunden har etablert seg som en kjær familiehund i Norge. Med sin lojale og kjærlige natur er den et yndet medlem i mange hjem. Som en tillitsfull og hengiven følgesvenn, trives den best blant sine menneskelige venner, hvor den også gjør seg bemerket i utstillinger.

Jakthund

På Malta og andre steder fortsetter tradisjonen med å bruke faraohunden som jakthund på småvilt. Med en utrolig hurtighet og skarpe sanser jakter den med finesse. Som en dyktig harejeger, finner den også glede i lure coursing, en simulert form for harejakt, takket være sitt sterke jaktinstinkt.

Sporhund og ledhund

Med sin presise luktesans regnes faraohunden som en ypperlig sporhund. Rasens evne til å være selektiv med bjeffing, spesielt utenfor hjemmet, indikerer at den også kan være en utmerket ledhund.

Hundesport

Faraohunden er ikke bare begrenset til de tradisjonelle bruksområdene. Den er flink i mange former for hundesport. Enten det er rallylydighet, agility eller lure coursing, kan man ofte finne faraohunder som konkurrerer og markerer seg på toppen i disse disiplinene.

Stell av faraohund

stolt faraohund står på en plen

Faraohunden har enkelte aspekter ved stell som krever oppmerksomhet for å sikre hundens helse og utseende.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen på en faraohund er fin, kort og glatt. Dens rødbrune farge kan suppleres av hvite tegninger, spesielt en «stjerne» på brystet og en haletipp. Regelmessig børsting anbefales for å fjerne løse hår og holde pelsen skinnende.
  • Ører og øyne: Ørene på faraohunden er høyreiste og svært bevegelige. Det er viktig å sjekke dem jevnlig for skitt og eventuelle tegn på infeksjon. Øynene må også kontrolleres regelmessig for tegn på irritasjon eller betennelse.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, er regelmessig tannpleie viktig. Børsting av tenner flere ganger i uken vil hjelpe med å forebygge tannstein og tannkjøttsykdom.
  • Kloklipp: Klørne på faraohunden bør klippes regelmessig for å forhindre overvekst, som kan være smertefullt og føre til problemer med hundens gange.
  • Bad: Takket være sin korte pels, trenger faraohunden ikke hyppige bad, men ved behov – for eksempel hvis den blir spesielt skitten eller lukter – kan den selvfølgelig få en dusj med hundesjampo.

Fôr og kosthold

For at en faraohund skal trives, er det avgjørende med et høykvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Slike ingredienser kan ofte føre til allergiske reaksjoner eller fordøyelsesproblemer hos mange hunder. Det anbefales å velge hundemat fra kjente merker som VOM eller å tilby ren mat som kjøttdeig og innmat. Dette sikrer at hunden får alle de nødvendige næringsstoffene den trenger for å holde seg sunn.

Mengde mat

Mengden mat en faraohund trenger avhenger av dens aktivitetsnivå og vekt. En god regel for å bestemme riktig mengde kalorier er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, for en hund som veier 20 kg: (20 x 30) + 70 = 670 kalorier per dag. For svært aktive hunder som faraohund kan kaloriinntaket økes noe.

Antall måltider

For å unngå overfôring er det best å fordele maten på 2-3 måltider i løpet av dagen. Dette hjelper også med fordøyelsen og opprettholder en stabil energi gjennom dagen.

Vanlige helseproblemer

Faraohunden er kjent for å være en sunn og robust rase. I løpet av mange år har rasen vist seg å ha få kjente genetiske helseproblemer. Faraohunden har en god gjennomsnittlig levealder. Det er ikke uvanlig å se individer som lever til de blir 12-14 år gamle.

  • Patellaluksasjon: Selv om mange faraohunder har blitt sjekket for denne tilstanden, er det sjeldent man finner noen form for patellaluksasjon i rasen.
  • Klimafølsomhet: Rasen trives best i et mildere klima. De kan være ubekvemme i svært kalde forhold eller under kraftig regn, så det er viktig å ta hensyn til deres komfort under slike værforhold. Det vil være nødvendig å ta spesielt hensyn i løpet av norske vintre.

Historien om faraohund

faraohund står på fliser med en mur i bakgrunnen

Faraohundens røtter er innhyllet i mystikk og historiske spekulasjoner. En teori hevder at denne ærverdige rasen var faraoenes jaktkamerat i oldtidens Egypt. Kunstverk fra disse gamle tidene viser hunder med en umiskjennelig likhet: røde, myndeaktige kropper med store, stående ører. 

Men hvordan endte de opp i Middelhavet?

Fortellingen sier at fønikerne spilte en rolle, da de kan ha brakt disse hundene til øyene, spesielt Malta, hvor de blomstret og fikk navnet vi bruker i dag – faraohund.

En alternativ teori foreslår at faraohundens opprinnelse er forankret direkte på Malta, kjent der som «Kelb tal-Fenek», eller enkelt oversatt, «kaninhund». Takket være rasens evne til å jage kaniner – en pest på Malta – ble faraohunden verdsatt.

På tross av dens antikke klang, har nyere forskning foreslått at dagens faraohund kanskje bare kan spore sine røtter tilbake 150–200 år. Hvordan og hva som formet denne rasen, er fortsatt delvis en gåte.

Dyreplaneten
Logo