Raseprofil: Kerry blue terrier

Kerry blue terrier er en energisk, mellomstor hunderase fra Irland på 15 til 18 kg. Terrieren kommer med halvlang pels og lever normalt i 13 til 15 år. Rasen trives best med aktive eiere, krever konsekvent trening fra valpestadiet, og har et høyt aktivitetsnivå. Tidlig sosialisering er essensielt, spesielt med andre hunder. Godt pelsstell er også viktig.

Kerry blue terrier kort informasjon

HunderaseKerry blue terrier
OpprinnelseIrland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde44-51 cm
Vekt15-18 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Å ha en kerry blue terrier som en del av familien kan være både en glede og en utfordring. Dette er en hunderase med masse energi, en leken natur, og en evig nysgjerrighet. Den er som skapt for aktive mennesker som liker å være ute på tur – og dette lille kraftverket trives best i det store utendørs, full av undring, lek og eventyr.

Å ha kerry blue terrier betyr også at man bør være forberedt på en hund som av og til bestemmer seg for å utforske verden på egen hånd. Derfor er en solid innkallelsestrening essensiell fra den er en liten valp.

Når det kommer til barn, er dette en rase som viser en naturlig tålmodighet med eldre barn, selv om den kan være litt forsiktig rundt de yngste familiemedlemmene.

Men – og dette er et stort men – kerry blue terrier er ikke bare en enkel selskapshund. Den har sine krav. Dette er en terrier som kan bli en utfordring dersom den ikke får dekket sine fysiske og mentale behov. Denne hunden har en dyp lengsel etter mental stimulering og fysisk aktivitet, og uten dette kan den raskt vise tegn til frustrasjon og uønsket adferd.

Noe som også er viktig å merke seg er terrierens iboende temperament. Mens kerry blue terrier er kjærlig og lojal overfor sin familie, kan den være litt lunefull med andre hunder. Her er tidlig sosialisering nøkkelen. Men som med alle individer, kan også denne hunden variere i hvor godt den godtar sine firbeinte venner.

I trening viser kerry blue terrier en fascinerende miks av intelligens og sta vilje. De er ivrige etter å lære, men de vil også teste grensene dine. Den beste måten å nærme seg trening på er med tålmodighet, forståelse og selvfølgelig – en godbit eller to.

Ved å investere tid og energi i hundens tidlige år, legger man grunnlaget for en velfungerende, harmonisk og lojal venn gjennom hele dens liv.

Aktivitetsnivå og mosjon

Kerry blue terrier har et høyt aktivitetsnivå og dypt behov for regelmessig mosjon. Dette er en hund som ikke nøyer seg med en rask tur rundt kvartalet; den trives best med lange vandringer i skog og mark – kom regn eller solskinn.

Hver dag bør en eier av en kerry blue terrier forberede seg på å tilbringe et par timer ute, engasjert i fysisk aktivitet med hunden.

Men det handler ikke kun om fysisk aktivitet. Den mentale velværen til kerry blue terrier er like viktig. Uten mental stimuli vil den raskt kjede seg, noe som kan lede til uønsket atferd. Det kan være lurt å inkludere mentale aktiviteter som en del av de daglige rutinene, enten det er gjennom leker hjemme, eller ved å inkorporere utfordringer under turene.

Med en så utmerket luktesans, er det ideelt å engasjere dem i aktiviteter som stimulerer deres naturlige evne til å lukte – det gir dem en mulighet til å utforske verden på en helt ny måte.

Bruksområder for kerry blue terrier

Kerry blue terrier, med sin energi og allsidighet, er en hund som kan passe inn i mange forskjellige roller. Fra å være et kjærlig familiemedlem til en konkurranseklar utøver, gir denne rasen eierne en rekke muligheter for engasjement og aktivitet.

Selskaps- og familiehund

En av de mest kjente rollene for kerry blue terrier er som selskaps- og familiehund. Med sin vennlige natur og kjærlighet for mennesker, er denne terrieren et godt valg for mange familier. Deres nysgjerrighet og lekne innstilling gjør dem til en perfekt følgesvenn for både voksne og barn.

Agility og lydighet

Kerry blue terrierens smidighet og intelligens gjør dem til sterke konkurrenter innen hundesport som agility og lydighet. Rasen har vist at den kan mestre utfordringer og imponere dommere med sin presisjon og entusiasme. Enten det er å navigere gjennom en hinderløype eller følge kommandoer i lydighet, gir denne rasen sitt alt og viser sin naturlige atletiske evne.

Sporprøver

Noen eiere av kerry blue terrier har også utforsket rasens evne innen sporprøver. Med sin skarpe snute og intense fokus, har flere individer av denne rasen vist seg fremragende når det kommer til å følge spor, og dermed vist rasens potensiale også innen dette feltet.

Vakthund

Selv om en eier kanskje ikke aktivt trener sin kerry blue terrier for å være en vakthund, har rasen en innebygd tendens til å ta på seg denne rollen. Uten nøling vil de varsle eierne sine ved tegn til fremmed aktivitet, og de vil sjelden nøle med å la sin tilstedeværelse bli kjent når noen nærmer seg deres territorium.

Stell av kerry blue terrier

Stell av kerry blue terrier kan være en givende oppgave, som både styrker båndet mellom hund og eier og sørger for at hunden ser best mulig ut. Likevel krever denne rasen en del oppmerksomhet for å opprettholde sitt karakteristiske utseende.

  • Pelsstell og røyting: Kerry blue terrier krever jevnlig pelsstell. Du bør børste hele hunden minst et par ganger i uka for å hindre floker og holde pelsen sunn. Rasen bør klippes omtrent hver 2. eller 3. måned for å opprettholde den korte og krøllete pelsen.
  • Ører og øyne: Som med alle hunderaser, er det viktig å regelmessig sjekke ørene og øynene for tegn på infeksjon eller irritasjon – og rense dem ved behov.
  • Tannpleie: Regelmessig tannbørsting kan bidra til å forebygge tannstein og dårlig ånde. Start tidlig med vanen for at hunden skal bli komfortabel med prosessen.
  • Kloklipp: Klørne til en kerry blue terrier bør klippes regelmessig for å hindre overvekst og eventuelle problemer som kan følge med lange klør.
  • Bad: Selv om denne rasen ikke trenger hyppige bad, er det viktig å bade den ved behov – spesielt etter en skitten tur i skog og mark. Det kan også være nyttig å bade den før klipping for å rengjøre pelsen grundig.

Fôr og kosthold

Å investere i høykvalitets fôr for din kerry blue terrier er viktig. Mat uten fyllstoffer, soya, korn, mais og andre unødvendige tilsetningsstoffer kan bidra til bedre helse og lengre levetid for hunden. Det anbefales å gå for hundemat fra kjente merker som VOM eller tilby hunden ren mat som kjøttdeig og innmat. Rene ingredienser uten kunstige tilsetninger sikrer optimal ernæring for hunden.

Mengde mat

Mengden mat en kerry blue terrier krever, kan variere basert på dens aktivitetsnivå, men en god regel for å bestemme kaloriinntaket er å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. For en hund som veier 15 kg vil dette gi:

15 kg x 30 + 70 = 520 kalorier per dag

Hvis hunden er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. Det er derfor viktig å veie hunden regelmessig for å sørge for at den verken er under- eller overvektig.

Antall måltider

Å dele opp hundens daglige fôrinntak i 2-3 måltider kan være fordelaktig. Dette kan bidra til å unngå overfôring og sikre jevn energifordeling gjennom dagen. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før lange turer eller høyintensitetstrening – vent i stedet noen timer etter et måltid før fysisk aktivitet. Dette for å redusere risikoen for mageproblemer og for å sikre at hunden har optimal energi for aktiviteten.

Vanlige helseproblemer

Kerry blue terrier er generelt ansett som en sunn og frisk hunderase. Likevel, som med alle hunderaser, er det enkelte helseproblemer og arvelige sykdommer potensielle eiere bør være oppmerksomme på for å sikre hundens beste velferd.

  • Godartede svulster: Dette er det mest fremtredende helseproblemet for rasen. Selv om disse svulstene som oftest er ufarlige, er det viktig for eiere å regelmessig undersøke hunden og konsultere en veterinær om eventuelle mistenkelige svulster. En del kerry blue terrier kan oppleve plager på grunn av svulstens plassering, som gnisninger.
  • Hofteleddsdysplasi (HD): Selv om HD er et kjent problem for kerry blue terriere i utlandet, ser det ut til at den norske bestanden stort sett er fri for denne tilstanden.
  • Nevrologiske sykdommer: To arvelige nevrologiske sykdommer, cerebellær abiotrofi og progressiv nevrologisk abiotrofi (PNA), blir nevnt på engelskspråklige nettsider. Likevel har disse sykdommene ikke blitt identifisert i den norske populasjonen av kerry blue terrier, og dermed regnes de ikke som et problem i Norge.
  • Øye- og øreplager: Selv om disse plagene ikke betraktes som alvorlige, er de en vanlig årsak til at mange kerry blue terrier-eiere besøker veterinæren. Det kan dreie seg om mindre infeksjoner, irritasjoner eller andre forbigående problemer som krever medisinsk oppmerksomhet.

Alternativer til kerry blue terrier

Når man vurderer å skaffe seg en hund, kan det være nyttig å se på noen alternative terrierraser. Disse rasene deler noen likheter med kerry blue terrier, men har også sine unike egenskaper som kan passe forskjellige livsstiler og preferanser.

Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier er en livlig og leken hund som stammer fra Irland. Med sin lange pels og familievennlige natur er den en populær rase for de som ønsker en aktiv og engasjerende hund.

Denne rasen er kjent for sin energi og kjærlighet til familien. Den trives med aktivitet, enten det er lange turer i skogen eller agilitytrening. Pelsen er allergivennlig, men krever regelmessig stell som klipping og børsting.

Irsk terrier

Irsk terrier, en annen rase fra Irland, er kjent for sitt gode humør og livlige natur. Den har en uavhengig ånd, men bygger også sterke bånd med sin familie.

Selv om den er liten i størrelse, har irsk terrier en stor personlighet. Den er intelligent og uavhengig, men også kjærlig og hengiven. Med sin allsidighet, tilpasningsevne og kjærlighet for eventyr, blir den en trofast følgesvenn for hele familien.

Airedale terrier

Airedale terrier, den største av terrierrasene, er en robust og energisk hund som kommer fra Storbritannia. Den er kjent for sin kjærlighet til mennesker og sitt behov for en konsekvent trener.

Med sin sporty natur og kjærlighet for utendørsaktiviteter, er airedale terrier ideell for en aktiv familie. Selv om den kan være litt sta, vil tålmodig trening og positive forsterkningsmetoder gi en lojal og hengiven følgesvenn.

Størrelse og utseende

Kerry blue terrier er kjent for sin karakteristiske og tiltalende fremtoning. Med sin mellomstore terrierkropp fremstår den som sterk og grasiøs, noe som underbygges av sitt langstrakte, smale hode og kraftige snuteparti.

Høyde og vekt

Når det kommer til høyde, ligger mankehøyden for hannhunder mellom 45,5 og 49,5 cm, mens tispene holder seg i området 44,5 til 48 cm. Vektmessig bør hannhundene være innenfor 15 til 18 kg, mens tispene, i tråd med rasestandarden, generelt er «noe mindre» – med en typisk vekt som varierer mellom 12 og 15 kg.

Pels

Kerry blue terriers pels er en av dens mest særegne trekk. Den bløte og krøllete pelsen er ikke bare røytefri, men også bemerkelsesverdig myk. Hunden har kun ett pelslag, og i motsetning til mange lignende raser som krever trimming eller napping, skal denne pelsen klippes.

Fargemessig er det kun blått som er akseptert for rasen, men interessant nok blir valper født med sort pels. Denne sorte fargen skifter til den karakteristiske blåfargen når hunden når en alder av omtrent ett år.

Historien om kerry blue terrier

Kerry blue terrier har sine røtter dypt forankret i Irlands historie. Man tror at denne hunden er et resultat av krysninger mellom gamle irske terriervarianter og hundetyper av hound – med mulig innblanding av den majestetiske irske ulvehunden.

Allerede midt på 1800-tallet får vi små glimt av en hund lignende kerry blue terrier gjennom irsk litteratur. Hundens nasjonale betydning ble understreket tidlig på 1900-tallet, da den ble utnevnt til Irlands nasjonalrase. Dette ledet til opprettelsen av Irish Kerry Blue Terrier Club i 1920, og året etter ble rasestandarden satt. Interessant nok var det nettopp denne klubben som tok stegene for å grunnlegge den irske kennelklubben i 1922.

Når vi kaster blikket mot Norge, ser vi at kerry blue terrieren gjorde sitt inntog i 1933. Selv om den opprinnelige stammen døde ut på 1950-tallet, fikk rasen nytt liv i 1949. Med over 100 kerry blue terriere i Norge i 2015, er rasens arv tydelig bevart.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer kerry blue terrier fra?

Kerry blue terrier har sin opprinnelse fra Irland.

Er det lovlig å ha kerry blue terrier i Norge?

Ja, det er lovlig å ha kerry blue terrier i Norge.

Hva er typiske trekk ved kerry blue terriers lynne?

Kerry blue terrier er en hunderase med masse energi, en leken natur og stor nysgjerrighet. Den kan være både kjærlig og lojal, men kan også være litt lunefull med andre hunder.

Hvor mye trening trenger en kerry blue terrier?

Kerry blue terrier har et høyt aktivitetsnivå og trenger regelmessig mosjon. Eieren bør tilbringe et par timer ute hver dag i fysisk aktivitet med hunden.

Hvordan bør man ta vare på pelsen til en kerry blue terrier?

Kerry blue terrier krever jevnlig pelsstell. Hunden bør børstes et par ganger i uka, og klippes hver 2. eller 3. måned for å opprettholde den krøllete pelsen.

Er det vanlige helseproblemer hos kerry blue terrier?

Selv om kerry blue terrier generelt er en sunn rase, kan de ha noen helseproblemer som godartede svulster og hofteleddsdysplasi. I Norge er det også verdt å merke seg at bestanden stort sett er fri for hofteleddsdysplasi, og nevrologiske sykdommer har ikke blitt identifisert i den norske populasjonen.

Dyreplaneten
Logo