Raseprofil: Pomsky (pomeranian husky)

Pomsky er en blanding av husky og pomeranian. Blandingsrasen er intelligent og energisk, og kan bli alt fra 4 til 13 kg tung. De trives i aktive hjem og er  vokale. Pomsky kan være utfordrende å trene og har et høyt byttedyrinstinkt. På grunn av sin husky-arv trenger de rikelig med mosjon til tross for størrelsen.

Pomsky kort informasjon

HunderasePomsky
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid13-15 år
Høyde33-46 cm
Vekt4-13 kg
PelsHalvlang

Lynne, trening og lydighet

Pomsky, en krysning mellom husky og pomeranian, bærer på en herlig kombinasjon av intelligens og energi. Denne rasen er kjent for sin skarpe hjerne, men lar seg ikke lett fascinere av oppgaver og gåter – i motsetning til hunder som border collie eller dvergpuddel.

Takket være deres intelligens, har pomsky en tendens til å kjede seg raskt og de søker aktivt selskap fra sine menneskelige følgesvenner. Disse hundene trives best i aktive husholdninger og bør ikke overlates alene i lange perioder. Kanskje ikke så rart etter som huskyer generelt er flokkdyr, og har levd i større flokker i hundrevis av år.

En pomsky som kjeder seg kan fort bli en ødeleggende kraft i hjemmet, uansett hvor liten og søt den måtte se ut.

Når det kommer til pomskys personlighet, bør det nevnes at dette er en vokal hunderase. Både sibirsk husky og pomeranian er kjent for å være vokale – så ikke bli overrasket om din nye pomsky ofte uttrykker seg med lyd. Selv om pomskys størrelse kan virke ideell for leiligheter, bør man tenke på naboene.

Dessverre går pomsky og små barn sjelden godt sammen. Rasen har en lav terskel for små barns uforutsigbare handlinger og kan reagere hvis den føler seg truet. Eldre barn som forstår hvordan de skal oppføre seg rundt små hunder, derimot, kan ha en herlig følgesvenn i pomsky.

Introduksjonen av en pomsky i et hjem med andre dyr kan være utfordrende. Disse hundene passer sjelden sammen med katter eller små kjæledyr på grunn av sitt høye byttedyrinstinkt.

Når det kommer til sosialisering med andre hunder, har pomsky en blandet respons – mens noen kan være litt aggressive, har andre et sterkt flokkinstinkt.

Selv om pomsky er svært intelligent, bør man ikke forveksle dette med at de er enkle å trene. Akkurat som huskyer, kan pomsky være sta og vil ofte gjøre ting på sin egen måte. Positiv forsterkning er nøkkelen til trening, og tidlig sosialisering er avgjørende. Med tanke på pomskyens høye byttedyrinstinkt, bør tid rundt små dyr alltid overvåkes nøye.

Aktivitetsnivå og mosjon

Pomsky, til tross for sitt mindre format, bærer på mye av huskyens energi og behov for fysisk aktivitet. Likevel, på grunn av sin mindre størrelse, krever den ikke like mye mosjon som sine større slektninger. Omtrent 60 minutter med moderat mosjon daglig vil holde din pomsky både glad og sunn.

Rasen har en tendens til å favorisere fri lek fremfor tradisjonelle turer, men det betyr ikke at man bør unngå gåturer eller joggeturer rundt nabolaget. I løpet av en uke bør din pomsky få minst 25 kilometer på tur, fordelt over flere turer, men den kan fint tåle mer om du øker gradvis.

Men – og dette er viktig – avhengig av hundens genetiske sammensetning, kan en pomsky plutselig finne på å stikke av, en vane de ofte har arvet fra huskyen. Derfor anbefales det alltid å bruke et sikkert bånd og sele når man går tur med hunden. Sikkerhet først, spesielt med en så nysgjerrig og livlig hund som pomsky!

Stell av pomsky

Pomskys pels er en unik blanding av de myke og silkeaktige kvalitetene fra en pomeranian kombinert med robustheten til en husky. Dette gjør stell av en pomsky til en viktig, men også givende oppgave.

 • Pelsstell og røyting: Pomsky røyter særlig om våren og høsten, en prosess som varer i omtrent 3-4 uker. Daglig børsting kan hjelpe med å kontrollere røytingen og forhindre floker og matter i denne perioden. Det er viktig å merke seg at man aldri skal barbere en pomsky, da de har en beskyttende underpels.
 • Ører og øyne: Regelmessig sjekk av ørene og øynene er viktig for å forhindre infeksjoner. Rengjør ørene forsiktig med en fuktig klut og hold øynene frie for rusk.
 • Tannpleie: Som med alle hunder, er regelmessig tannpleie viktig. Tannbørsting minst et par ganger i uken vil hjelpe til med å forhindre tannstein og dårlig ånde.
 • Kloklipp: Klør som blir for lange kan bli ubehagelige for hunden. Klipp klørne regelmessig for å sikre at pomskyen din er komfortabel og unngå skade.
 • Bad: Selv om pomskyen har en robust pels som tåler kulde og lek i snøen, trenger den også regelmessige bad for å holde seg ren. Imidlertid er det viktig å ikke bade hunden for ofte, da dette kan tørke ut huden og pelsen. En balansert baderutine – hver andre måned eller ved behov – er anbefalt.

Fôr og kosthold

For en pomsky er det viktig å velge kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Dette sikrer at hunden får næringsstoffene den trenger uten unødige kalorier eller potensielle allergener. Fôr fra kvalitetsmerker som VOM, eller alternativt rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er å anbefale. Dette gir hunden et kosthold rikt på proteiner og andre viktige næringsstoffer.

Mengde mat

Å gi riktig mengde mat er avgjørende for hundens helse. En enkel regel for å bestemme riktig kalorimengde for en pomsky er å gange vekten med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, for en pomsky som veier 10 kg: 10×30+70=370 kalorier per dag. Hvis hunden er veldig aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å sikre riktig fôrmengde, er det også lurt å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

Å dele opp hundens daglige fôrmengde i 2-3 måltider er anbefalt. Dette forhindrer overfôring og sørger for at hunden har en jevn tilførsel av energi gjennom dagen. Husk også å unngå å mate hunden rett før dere skal ut på en lang tur eller ha en treningsøkt med høy intensitet – det kan skape ubehag for hunden.

Vanlige helseproblemer

Som du nå vet, er pomsky en krysning mellom pomeranian og husky, og selv om det er en betydelig størrelsesforskjell mellom disse to rasene, bærer pomskyen færre helseproblemer sammenlignet med mange andre blandingsraser. Likevel, som en ny rase i utvikling, er det viktig å være oppmerksom på og forberedt på de vanlige helseproblemene som kan påvirke denne krysningen.

Noen av helseproblemene inkluderer:

 • Kroniske allergier
 • Hudproblemer
 • Epilepsi
 • Katarakt
 • Tannsykdommer
 • Hofteleddsdysplasi
 • Patellaluksasjon
 • Kollapset luftrør
 • Hjertesykdom
 • Calvé-Legg-Perthes sykdom

Selv om mange av disse forholdene er arvelige, er det viktig å huske at et godt kosthold, regelmessig trening og riktig stell kan hjelpe med å forebygge noen av disse problemene.

Alternativer til pomsky

En pomsky er en nydelig blandingsrase, kjent for sin lekenhet og flotte pels. Men det er mange andre raser som også kan fange hjertene til hundeelskere. Her er noen alternativer til pomsky:

Lapsk vallhund

Lapsk vallhund, også kalt lapsk gjeterhund og samisk gjeterhund, har sin opprinnelse i Finland. Den har lange tradisjoner hvor den har gjetet rein og voktet flokken mot rovdyr som ulv, jerv og bjørn. Lapsk vallhund er mellom 40 og 51 cm høy og veier fra 15 til 24 kg. Med en korthåret pels, er denne rasen litt enklere å stelle enn enkelte andre spitz-raser.

Keeshond

Keeshond, også kjent som wolfspitz, ulvespitz og hollandsk spitz, stammer fra Tyskland. Den er en lojal, familievennlig og intelligent hund som trives med regelmessig fysisk og mental aktivitet. En fullvoksen keeshond kan være mellom 40 og 48 cm høy, med en vekt som varierer mellom 15 og 29 kg. Den har en lang, frodig pels som krever regelmessig stell. 

Mittelspitz

Mittelspitz, også kjent som mellomspitz, er en annen tysk rase kjent for sitt livlige og uavhengige temperament. En typisk mittelspitz har en høyde som varierer mellom 30 og 38 cm og en vekt som ligger mellom 7 og 11 kg. Med en lang pels, krever også denne rasen regelmessig stell for å se sitt beste ut.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer pomsky fra?

Pomsky har sin opprinnelse fra USA.

Er pomsky lovlig i Norge?

Ja, pomsky er lovlig i Norge.

Hva er en pomsky?

En pomsky er en blandingsrase med foreldre fra sibirsk husky og pomeranian.

Hvor mye mosjon trenger en pomsky daglig?

En pomsky trenger omtrent minst 45 minutter med moderat mosjon daglig, men gjerne mer.

Hvordan er lynnet til en pomsky?

Pomsky er en intelligent og energisk hund, kjent for sine tilfeldige energiutbrudd, tidvis angst og kan være vokal.

Kan en pomsky bo sammen med andre små dyr?

En pomsky kan ha utfordringer med å bo sammen med katter eller små kjæledyr på grunn av sitt høye byttedyrinstinkt.

Hvilke helseproblemer er vanlige for en pomsky?

Pomsky kan potensielt utvikle helseproblemer som kroniske allergier, hudproblemer, epilepsi, katarakt, tannsykdommer, hofteleddsdysplasi og noen flere.

Dyreplaneten
Logo