Raseprofil: Dvergpuddel

Dvergpuddel er en kjærlig og intelligent hunderase fra Frankrike. Dette er  med en levetid på 12-15 år. Dvergpuddelen er den nest minste puddel-varianten med sine 3 til 7 kg og 28 til 35 cm høyde. Den er leken, lærer raskt og trenger regelmessig aktivitet og sosialisering. Dvergpuddelen røyter ikke, men må derfor klippes flere ganger i året.

Dvergpuddel kort informasjon

HunderaseDvergpuddel
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde28-35 cm
Vekt3-7 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Dvergpuddelen er en søt og kjærlig hund som elsker å kose seg med familien sin. Selv om den har en stor tilstedeværelse, nøler den ikke med å hoppe opp på sofaen for kos. Dvergpuddelen sitter gjerne tett inntil sine mennesker, snarere enn å ligge ved føttene deres.

Når det kommer til fremmede, er dvergpuddelen litt mer reservert. Den er ikke overbeskyttende, men forsiktig med ukjente og vil være ved siden av eieren for å sikre at alt er trygt. Heldigvis tar det ikke lang tid før den varmer opp til nye mennesker.

Noen hevder at dvergpuddelen er mer avslappet enn de andre puddelstørrelsene. Dvergpuddel blir ofte beskrevet som en stolt hund, men dette er også en skøyer som elsker å leke og ha det gøy med familien.

Når det kommer til intelligens har dvergpuddel mye å ta av. Faktisk er rasen rangert som den nest mest intelligente hunderasen, kun slått av border collie.

For de som leter etter en lydig hund, er dvergpuddelen et godt alternativ. Mens dens mindre søsken kan være litt mindre lydige, er dvergpuddelen fortsatt avlet for arbeid.

Dette er en smarting som raskt plukker opp trening og kommandoer. Men, som med alle hunder, er det viktig med tidlig sosialisering og lydighetstrening for å forme dvergpuddelen din til å bli en veloppdragen firbeint venn. En konsekvent tilnærming fra hele familien, kombinert med positiv forsterkning, vil gi det beste resultatet.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om dvergpuddelen er liten, krever den fortsatt turer for å oppleve verden rundt seg og lære grunnleggende oppførsel som å gå pent i bånd og respondere på innkalling. Dette lille kjæledyret bør møte forskjellige mennesker – både barn og voksne – og spesielt andre hunder for å bli sosialisert skikkelig.

Dvergpuddelen vil sette pris på alt fra gåturer i skog og mark, til en god tur i nærområdet og korte joggeturer. Lek og agility-trening er også flotte aktiviteter for å holde en dvergpuddel i form.

Sørg for å få inn minst 45 minutter fysisk aktivitet hver dag, og legg gjerne til lydighetstrening, lek eller andre mentale utfordringer i tillegg.

Bruksområder for dvergpuddel

Puddelen, med sin historie som vannhund, har opp gjennom tidene blitt satt til en rekke forskjellige oppgaver basert på dens størrelse og egenskaper. Dvergpuddelen, til tross for sin lille størrelse, er intet unntak og har en rekke bruksområder.

Selskaps-og familiehund

Dvergpuddelen er uten tvil en populær selskaps- og familiehund. Dens kjærlige og hengivne natur gjør den til et ypperlig følge for både enkeltpersoner og familier. Den elsker menneskelig selskap, og det sterke båndet den ofte danner med eierne sine vitner om dens trofaste karakter. 

Rasens trang til å være sammen med familien sin gjør den til en integrert del av mange hjem. 

Selv om noen dvergpuddeler kan ha en tendens til å bjeffe, er de fleste kjent for å være rolige, balanserte og vennlige – kvaliteter som mange setter pris på i en selskapshund.

Hundesport

Puddelens atletiske og agile natur, kombinert med dens lærenemme sinn, har gjort den til en favoritt i mange former for hundesport. Dvergpuddelen gjør det spesielt godt i agility og lydighet, og dens kjærlighet til både fysisk og mental stimulering blir virkelig satt på prøve i disse sportene.

Stell av dvergpuddel

Dvergpuddelen er en unik hund når det kommer til pelspleie, ettersom den ikke røyter. Dette kan være en fordel for allergikere, men det betyr også at eiere må være ekstra oppmerksomme på å gi pelsen riktig stell for å holde hunden sunn og komfortabel.

  • Pelsstell og røyting: Som nevnt røyter ikke dvergpuddelen, men dette betyr også at pelsen krever jevnlig stell ettersom den vokser kontinuerlig. Det anbefales en ukentlig runde med kam og børste. Videre bør man klippe hunden 3-6 ganger hvert år, avhengig av hvor fort pelsen vokser.
  • Ører og øyne: Ørene bør nappes fri for hår. Dette kan enten gjøres hjemme eller av en hundefrisør. Det er viktig å sørge for at ørene holdes rene og fri for infeksjoner.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, er regelmessig tannpleie viktig for å forebygge tannproblemer og dårlig ånde. Et sunt kosthold er også viktig når det kommer til gode tenner.
  • Kloklipp: Det er viktig å klippe klørne regelmessig. Dette kan man lære å gjøre selv, men hvis man er usikker, kan en hundefrisør hjelpe til. Om du klipper selv må du være oppmerksom på å ikke klippe så langt inn at du treffer nervene.
  • Bad: Dvergpuddelen bør bades regelmessig for å holde pelsen ren og sunn. Pass på at du bruker en mild hundesjampo for å unngå å irritere huden.

Fôr og kosthold

Å velge kvalitetsfôr for din dvergpuddel er avgjørende for hundens generelle helse. Det anbefales sterkt å unngå fôr som inneholder fyllstoffer som soya, korn, mais og andre ingredienser som kan være unødvendige eller potensielt skadelige.

Mange eiere har funnet stor nytte i å velge hundemat fra merker som VOM eller i å gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Dette sikrer at hunden får et næringsrikt kosthold som oppfyller alle hundens næringsbehov.

Mengde mat

For å finne den riktige mengden kalorier for din dvergpuddel, kan du følge denne enkle regelen: multipliser hundens vekt med 30, og legg deretter til 70. For eksempel, hvis hunden veier 4 kg:

4 kg x 30 + 70 = 190 kalorier per dag.

Hvis dvergpuddelen er særlig aktiv, kan du trenge å øke kaloriinntaket litt. Det er derfor viktig å veie hunden regelmessig for å sikre at den ikke blir over- eller undervektig.

Antall måltider

Å dele opp hundens daglige kaloriinntak i 2-3 måltider kan hjelpe med fordøyelsen og forhindre overfôring. Det er også viktig å huske på å ikke mate hunden rett før en lang tur eller en treningsøkt med høy intensitet – dette kan forhindre potensielle fordøyelsesproblemer og sørge for at hunden har den energien den trenger.

Vanlige helseproblemer

Selv om dvergpuddelen er en livlig og energisk rase, er det noen helseproblemer som er mer vanlig for denne rasen. Disse problemene kan variere fra øyesykdommer til tannproblemer. Å være klar over dem gir eieren muligheten til å gi sin hund den beste mulige omsorgen.

  • Progressiv retinal atrofi: En øyesykdom som angriper synscellene i netthinnene. Uten tidlig diagnose og behandling kan denne sykdommen føre til blindhet.
  • Patellaluksasjon: Denne tilstanden er en feil i hundens kneledd, hvor kneet kan gli ut av ledd. Den kan forårsake smerte og redusert mobilitet, og i alvorlige tilfeller kan kirurgisk inngrep være nødvendig.
  • Epilepsi: Noen dvergpuddeler kan også utvikle epilepsi. Selv om tilstanden kan være skremmende for eiere, kan mange hunder med epilepsi leve normale liv med riktig medisinsk behandling.
  • Tannproblemer: Dvergpuddelens tenner krever regelmessig omsorg. Uten riktig tannpuss kan de lett utvikle tannstein og andre tannproblemer. Dette understreker viktigheten av regelmessig munnhygiene for hunden, samt et sunt kosthold.

Alternativer til dvergpuddel

Mange ser på dvergpuddel som en fantastisk hunderase, men det er også flere andre raser som kan være verdt å vurdere om man ønsker en liten, selskapelig og intelligent hund.

Bichon frisé

Bichon frisé er en sjarmerende liten hund som er kjent for sitt kosebamse-lignende utseende og sitt livlige lynne. Den trives godt både som selskapshund og i hundesport som agility. En typisk bichon frisé lever i gjennomsnitt 12-15 år.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo er en eldre rase fra Romagna-regionen i Italia. Den er spesielt kjent for sin evne til å søke etter trøfler, takket være sin enestående luktesans.

Maltipoo

Maltipoo er en blandingsrase fra USA, avlet frem ved å krysse malteser med puddel. Målet var å skape en liten hund med allergivennlig pels og en sjarmerende personlighet. Pelsen er typisk kort, men kan ha varierende kvalitet avhengig av hvilke gener hunden arver fra foreldrene.

Størrelse og utseende

Dvergpuddel er kjent for sitt elegante og harmoniske utseende. Med en kvadratisk kroppsbygning, sunne bevegelser og en stolt holdning, gir denne hunden inntrykk av både intelligens og aktivitet.

Når man ser en dvergpuddel, ser man en hund som er våken, har et intelligent uttrykk og gir en følelse av at den er i bevegelse selv når den står stille. For mange er også denne rasen en velsignelse takket være dens pels – mange med allergier tåler nemlig å ha en dvergpuddel i hus.

Høyde og vekt

Når det kommer til høyde, ligger dvergpuddelen typisk mellom 28 og 35 cm i mankehøyde. Den skal gi inntrykk av å være en forminsket utgave av mellompuddelen. Selv om den er mindre i størrelse, bør den beholde de samme proporsjonene som sin mellomstore slektning og ikke vise noen tegn til dvergpreg. Når det kommer til vekt, kan dvergpuddelen variere mellom 3 og 7 kg.

Historien om dvergpuddel

Dvergpuddelens historiske røtter strekker seg langt tilbake i tid – helt til tidlig middelalder. Selv om opprinnelsen til rasen er en smule mystisk, antyder noen kilder at den kan ha utviklet seg fra en blanding av gamle jakthunder og karakteristiske puli – en energisk hyrdehund kjent for sin krøllete pels og hengende ører.

Selv om Frankrike nå er anerkjent som puddelens fødested, er det kjent at miniatyrversjonen av denne stolte rasen allerede trådte sine små poter på italiensk jord på 1500-tallet.

På 1800-tallet begynte en målrettet avl av mindre pudler ved å velge ut de små eksemplarene av de store. Interessant nok ble både de små og store opprinnelig kalt «puddel», før de etter hvert ble differensiert som stor og liten puddel.

I 1989 introduserte Norge fire størrelsesvarianter: stor, mellom, dverg og toy. Dette skiller seg fra England og USA, hvor de kun har tre varianter – uten dvergpuddel som en offisiell rase.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer dvergpuddel fra?

Dvergpuddel har sin opprinnelse i Frankrike.

Er dvergpuddel en godkjent rase i Norge?

Ja, dvergpuddel er godkjent og lovlig i Norge.

Hvor lenge lever en dvergpuddel?

Dvergpuddel har en forventet levetid på 12-15 år.

Hvordan er dvergpuddelens lynne?

Dvergpuddelen er en søt og kjærlig hund som er energisk, men også reservert rundt fremmede. Den er intelligent og blir ofte beskrevet som en skøyer.

Hva slags pels har dvergpuddel?

Dvergpuddel har en langhåret pels som ikke røyter.

Hvor mye trening trenger en dvergpuddel?

Selv om dvergpuddelen er liten, trenger den aktivisering, stimulering og turer. Den bør også sosialiseres med forskjellige mennesker og hunder.

Hvilke helseproblemer kan dvergpuddel ha?

Vanlige helseproblemer for dvergpuddel inkluderer progressiv retinal atrofi, patellaluksasjon, epilepsi og tannproblemer.

Dyreplaneten
Logo