Raseprofil: Puli

Puli er en hunderase som kommer fra Ungarn. Den har en lang historie da den er over 2000 år gammel. Puli sitt opprinnelige bruksområde har vært som gjeterhund og den har vært en uvurderlig ressurs på gårder i landet. Selv om det ikke er like vanlig å se den som gjeterhund i dag, kan den fortsatt bli brukt til det.

Puli info

HunderasePuli
OpprinnelseUngarn
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde37-44 cm
Vekt10-15 kg
PelsLanghåret

Litt om puli

  • Puli er en ekstremt lærevillig hunderase
  • Dens rolle som gjeterhund er redusert, men rasen har fortsatt gjeterinstinkt
  • Puli kan prøve samle flokken (familien) på turer
  • Rasen er over tusen år gammel

Størrelse og utseende

Pulien er en mellomstor hunderase med en kvadratisk og kompakt bygning. Hannhunder måler ideelt sett mellom 40-44 cm i skulderhøyde og veier mellom 13-15 kg. Tispene er noe mindre og skal måle mellom 37-41 cm i skulderhøyde, med en vekt på 10-13 kg. Med sin kraftige benbygning er pulien en robust og tøff hund i en relativt liten pakke.

Pels

Pulien er kanskje mest kjent for sin svært karakteristiske pels som er krøllete og filtret. Pelsen minner litt om en mopp, og er ganske unik blant hunderaser. Når valpen er rundt 8-12 måneder gammel, begynner pelsen å danne det som kalles «lisser» eller «snorer». Dette er store løse krøller som henger ned fra kroppen. Pulien røyter ikke, og pelsen skal ikke børstes, men bare greies ut med fingrene.

Hale

Puliens hale er middels lang og bæres over ryggen når hunden er i aktivitet. Når hunden er i ro, kan halen være rett ut bak eller henge ned. Halen er godt dekket med lang, snorlignende pels som matcher resten av kroppen.

Ører

Puliens ører er mellomstore og henger ned langs hodet. De er v-formede og dekket med lang pels.

Lynne, trening og lydighet

Pulien er kjent for sitt livlige og energiske lynne, men også for sin lojale og kjærlige natur. Denne rasen har en sterk trang til å være nær familien sin, og trives best når den kan være delaktig i hverdagslivet. Pulien er både utholdende og nysgjerrig, noe som gjør den til en perfekt følgesvenn for aktive eiere som elsker å være ute i naturen.

Når det kommer til trening, er pulien en intelligent og lærenem hund som trives med mental stimulans. Rasen er generelt veldig lydig og har en trang til å jobbe for eieren sin. De er raske til å forstå og følge kommandoer. Med riktig belønning kan de mestre mange forskjellige kommandoer og triks.

Når det er sagt, er det også viktig å merke seg at pulien kan være litt sta til tider, så en tålmodig og konsekvent trener er nødvendig.

Som alle hunder har også pulien behov for sosialisering og trening fra ung alder. Dette bidrar til å forme hundens personlighet og oppførsel, og sikrer at hunden blir en lykkelig og balansert del av familien.

Aktivitetsnivå og mosjon

Med sitt energiske og lekne lynne, trenger pulien mye mosjon og mental stimulering. Dette er en rase som trives med aktiviteter utendørs. Langturer, jogging, hundesport som agility eller lydighetstrening, er alle aktiviteter som denne rasen vil nyte godt av. Har du gjeteroppgaver eller -trening til din puli vil den også nyte godt av det.

Det er viktig å nevne at pulien også er en intelligent rase, og som sådan vil de også ha behov for mental stimulering. Med andre ord vil ikke kun turer i nabolaget være nok.

På grunn av sitt høye aktivitetsnivå bør en voksen puli få minst én til to timer med fysisk aktivitet hver dag. Igjen er det viktig å merke seg at dette ikke bare skal være rolig gange, men også mer intensiv mosjon og aktiviteter som stimulerer både kropp og sinn. Dette vil ikke bare holde hunden i god fysisk form, men også bidra til å forebygge atferdsproblemer som kan oppstå som følge av kjedsomhet og understimulering.

Stell av puli

Stell av en puli er en viktig del av å ha denne rasen som kjæledyr. Rasen krever regelmessig stell for å holde seg sunn og komfortabel.

Pelsstell og røyting: Puli har en unik pels som krever litt ekstra pleie. Denne rasen røyter ikke, men pelsen kan lett danne filt og tover. Pelsen bør filtres med fingrene minst et par ganger i uken. Videre vil du være nødt til å klippe hunden regelmessig ettersom den ikke røyter.

Ører og øyne: Øynene og ørene til pulien skal sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Rengjøring kan være nødvendig for å forhindre opphopning av voks og smuss i ørene.

Tannpleie: Regelmessig tannpleie er viktig for pulien. Børsting av tennene flere ganger i uken vil bidra til å forhindre tannstein og tannkjøttproblemer. Naturlige bein (ikke små og porøse) hjelper også med å rense tennene, samtidig som et sunt kosthold er viktig for å forebygge.

Kloklipp: Klørne til pulien skal holdes korte, og må klippes regelmessig om de ikke slites naturlig under mosjon. De fleste eiere er nødt til å klippe eller file klørne flere ganger i året.

Bad: Når det kommer til bading er det viktig at du bruker en hundesjampo som er mild mot huden. Selv med milde hundesjampoer vil for hyppig vask føre til hudirritasjon og strippe de naturlige oljene fra pelsen. Bad derfor kun hunden når den er veldig skitten eller lukter vondt. Husk å tørke hunden grundig etter badet.

Bruksområder for puli

Puli er en allsidig rase som kan tilpasse seg til en rekke bruksområder. Med sin skarpe intelligens, aktive natur og sterke instinkter kan pulien delta i en rekke aktiviteter og roller.

Gjeterhund

Opprinnelig ble pulien brukt som gjeterhund i Ungarn. Med sin utrolige evne til å lære og tilpasse seg viste pulien seg å være en uvurderlig ressurs på gårdene. Rasen har fortsatt gjeterinstinkter i dag, og trives godt med oppgaver som involverer å arbeide og tenke selvstendig. Med andre ord vil puli være et godt tillegg på småbruk eller gårdsbruk.

Varslende vakthund

Med sitt våkne og oppmerksomme vesen er pulien en utmerket varslende vakthund. Den er kjent for å være reservert mot fremmede, noe som gjør den til en pålitelig varsler. Selv om den er liten, er den modig og vil raskt gi beskjed om noe uvanlig skjer i omgivelsene.

Hundesport

Pulien er en svært konkurransedyktig rase i mange former for hundesport. Den er rask, smidig, og svært lærevillig, noe som gjør den egnet for blant annet agility og lydighet. Den karakteristiske pelsen og det livlige vesenet gjør den også til en kandidat for utstillingsringen.

Familiehund

Til tross for sin bakgrunn som arbeidshund er pulien også en utmerket familiehund. Den er kjærlig og lojal mot sin familie, og kan også være veldig leken. Bare husk at denne rasen krever mye aktivitet og mental stimulering, så det er viktig å sørge for at den får nok mosjon.

Fôr og kosthold

Kvalitetsfôr er et must for en puli. Det er lurt å velge et fôr uten fyllstoffer som mais, soya og korn, da disse kan være vanskelige for hunden å fordøye og ikke gir den næringen hunden trenger. Fôr fra produsenter som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, er gode valg.

Mengde mat

Når det kommer til hvor mye en puli bør spise, er det viktig å sørge for at hunden får riktig antall kalorier basert på sin størrelse og aktivitetsnivå. Som vanlig er en god tommelfingerregel å gange hundens vekt i kilo med 30 og legge til 70 for å finne ut hvor mye kalorier hunden trenger hver dag. 

Hvis en puli veier 15 kg kilo, trenger den omkring (15 * 30 + 70) = 520 kalorier per dag. Hvis hunden er veldig aktiv, må du kanskje øke kaloriinntaket noe. 

For å holde kontroll på vekten bør man veie hunden regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Puli er en generelt sunn rase, men som med alle hunderaser kan de være utsatt for enkelte helseproblemer. Regelmessige veterinærkontroller, godt stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold er viktig for å forebygge disse problemene.

  • Hofteleddsdysplasi: Hofteleddsdysplasi er en tilstand der hoften ikke utvikler seg ordentlig, noe som kan føre til smerte og begrenset mobilitet. Hofteleddsdysplasi kan tidligst diagnostiseres sikkert ved 12 måneders alder. Selv om det er få hunder som røntges, kan det også bety at det er et lite problem innen rasen.
  • Øyesykdommer: Basert på informasjon fra utlandet finnes det arvelige øyesykdommer innen rasen. Når det er sagt, er det ikke funnet dette på hunder i Norge foreløpig. Uansett anbefales det fra klubben at alle avlsdyr blir øye-undersøkt.
  • Andre sykdommer: Som med alle hunder kan blant annet allergi, infeksjoner, betennelse, magedreining, oppkast og mer forekomme.

Husk også at det er viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. Ved å gjøre dette kan man bidra til å fremme helsen og velværet til hele rasen.

Alternativer til puli

Hvis du liker puli, men er usikker på om det er riktig hunderase for deg, kan det være verdt å vurdere noen alternativer. Nedenfor er noen hunderaser som deler visse likheter med puli, men som også har sine unike forskjeller.

Komondor

Komondor er også opprinnelig fra Ungarn. Det er en stor og kraftig hunderase som kan være et bra alternativ til puli. Med en høyde på 64-76 cm og en vekt på 40-60 kg, er komondor mye større enn puli. Den har også en langhåret pels, men den er ofte hvit, i motsetning til puli sin vanligvis mørke pels. Komondor deler bruksområdene til puli, inkludert som gjeterhund og vakthund, og dens større størrelse kan gjøre den mer attraktiv i disse rollene.

Bearded collie

Bearded collie kommer fra Storbritannia og er en annen hunderase som kan sammenlignes med puli. Med en høyde på 51-56 cm og en vekt på 18-27 kg, er bearded collie litt større enn puli. Den har en langhåret pels som kan kreve en del pelsstell. Videre er bearded collie kjent for sin energiske og lekne natur, og kan brukes i en rekke bruksområder, inkludert hundesport og som familiehund.

Briard

Briard er en hunderase fra Frankrike. Rasen har en høyde på 56-68 cm og en vekt på 30-40 kg, noe som gjør den en god del større enn puli. Briard har en langhåret pels og er kjent for sin intelligens og mot. Akkurat som puli kan briard fungere godt i en rekke bruksområder, inkludert som gjeterhund, vakthund og i hundesport.

Historien om puli

Puli er en eldgammel hunderase som har en historie som strekker seg over tusen år tilbake. Opprinnelig stammer puli fra Ungarn der den ble brukt av nomadiske hyrder som voktet på store flokker av sauer og kveg. Rasens naturlige instinkter og evne til å tenke selvstendig gjorde den til en uunnværlig hjelper for disse hyrdene.

Puli ble anerkjent som en egen rase tidlig på 1900-tallet, og selv om dens opprinnelige rolle som gjeterhund har blitt noe redusert, er pulien fortsatt kjent for sin arbeidsvilje og intelligens. 

I dag er pulien elsket av mange for sin særegne pels og lojale natur, og den brukes både som familiehund og innen forskjellige hundesporter. Rasen har en sterk arv som fortsetter å være en viktig del av dens identitet.

Ofte stilte spørsmål om puli

Er en puli en lærevillig hunderase?

Ja, puli er kjent for å være en svært intelligent og lærevillig hunderase. Denne rasen har en naturlig evne til å løse problemer og liker utfordringer, noe som gjør at de trives med varierte og mentalt stimulerende oppgaver. Så lenge treningen er konsistent og positiv går læringsprosessen ofte lett med denne rasen.

Hva er opprinnelsen til puli?

Pulien har en lang historie som strekker seg over tusen år tilbake. Rasen stammer fra Ungarn der den ble brukt av nomadiske hyrder for å vokte sauer og kveg.

Kan en puli fungere som en god vakthund?

Ja, pulien er kjent for å være en varsom og oppmerksom vakthund. De har en naturlig beskyttelsesinstinkt og vil varsle eieren hvis de oppdager noe uvanlig i deres miljø. De er imidlertid ikke store nok til å forsvare familien eller eiendommen om det skulle komme til det.

Er pulien en naturlig gjeterhund?

Absolutt! Puli er faktisk kjent som en av de mest dyktige gjeterhundene. De er kjent for sin evne til å arbeide selvstendig, holde flokker sammen og har en naturlig forståelse for dyreatferd.

Dyreplaneten
Logo