Raseprofil: Briard

Briard er en stolt representant av Frankrikes hunderaser. Den har røtter som går helt tilbake til 700-tallet hvor den har blitt brukt som en gjeter- og vokterhund. Briard ble brukt i begge verdenskrigene til å frakte ammunisjon og spore opp sårede soldater Hunderasen har også vært til stor hjelp for Røde Kors.

Briard info

HunderaseBriard
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid9-11 år
Høyde56-68 cm
Vekt30-40 kg
PelsLanghåret

Litt om briard

  • Briard er en krysning av barbet og beauceron
  • Hunderasen har røtter helt tilbake til 700-tallet
  • Briard er en ypperlig vokter- og gjeterhund
  • Det mest karakteristiske trekket er den lange pelsen
  • Briard ble brukt under begge verdenskrigene

Størrelse og utseende

Briard er en stor hund med robust bygning og imponerende størrelse. Hannhundene i denne rasen når en mankehøyde på 62-68 cm, mens tispene vanligvis er litt mindre og varierer i høyde fra 56-64 cm. Når det kommer til vekt vil en briard normalt veie mellom 30 og 40 kg. Denne kraftige og rektangulært bygde hunden er svært muskuløs under all pelsen.

Pels

Den raggete pelsen er et av briardens mest karakteristiske trekk. Pelsen er lang, vanligvis rundt 15-20 cm, og har en svak bølget struktur. Den tørre og lette underullen gir hunden et særegent og slående utseende.

Fargen på briardens pels kan variere, men alle farger unntatt hvitt, kastanjebrun og mahognybrun er tillatt. Mørke farger foretrekkes. Hodet prydes av skjegg, barter og buskete øyebryn, som tilfører briardens ansikt et unikt uttrykk.

Hale

Briardens hale er lang, sabelformet og rikelig dekket med pels, som kalles fane. Denne halen bæres lavt og har en karakteristisk krok på spissen. Det er et slående trekk som gir briard et særegent utseende.

Ører

I fortiden ble briardens ører tradisjonelt kupert, noe som nå er forbudt. I dag er ørene hengende og høyt ansatte. Lengden på ørene er omtrent halvparten av hodelengden. Dette gir briarden et unikt og oppmerksomt utseende.

Lynne, trening og lydighet

Briard er en hunderase kjent for sitt temperamentsfulle, sta og vaktsomme lynne, noe som gjør dem både spennende og krevende å trene. Til tross for sin tøffe ytre, har briarden et hjerte av gull og knytter sterke bånd til sine eiere. Dette er med på å skape et varig og dypt forhold.

Som en intelligent og allsidig brukshund, er briard kjent for sin lettlærte natur. Men dette betyr ikke at treningen er enkel. Tvert imot krever briard en konsekvent og fintfølende oppdragelse, ettersom den kan være sta og nøye med hvem den følger ordre fra.

Når briarden er godt trent er den imidlertid en utrolig lydig hund som kan utføre en rekke oppgaver.

Videre kan briard være noe reservert overfor fremmede, men viser ofte stor tålmodighet og kjærlighet overfor barn. Dette er en hund med stor kapasitet for arbeid og læring, men også en hund som krever mye av sin eier. Derfor er heller ikke briarden ofte anbefalt som en førstegangshund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Briard er en hunderase med et høyt aktivitetsnivå, og krever en betydelig mengde mosjon og mental stimulering for å trives. Med røtter som arbeidshund, har briard en naturlig energi og utholdenhet. Rasen vil glede seg over lange turer, jogging, lek og andre høyintensive aktiviteter. Den vil bli mye mer fornøyd og bedre tilpasset når den får brukt opp sin energi på en produktiv måte.

Briarden er også en meget intelligent hund og aktiviteter som involverer mental stimulering vil være viktig. Dette kan inkludere alt fra agilitytrening til lydighetstrening og lek. Dette bidrar ikke bare til å holde hunden fysisk i form, men også til å engasjere sine mentale evner.

Eiere som ikke gir briard nok mosjon vil fort kunne oppleve atferdsproblemer og helseproblemer. Det er derfor viktig å sette av nok tid til daglig mosjon og aktivitet for å sikre at hjemmet forblir harmonisk. Briard er med andre ord en hund for aktive mennesker som liker å tilbringe tid utendørs med sin firbente venn.

Stell av briard

Å ta vare på en briard innebærer en regelmessig rutine for å sikre at hundens helse og velvære blir opprettholdt. Dette omfatter et bredt spekter av oppgaver, fra pelsstell til tannpleie.

Pelsstell og røyting: Briarden har en lang og lett bølget pels som krever regelmessig stell for å forhindre floker og matter. Minst to ukentlige børstinger per uke er generelt anbefalt. Vær oppmerksom på at dette kan ta tid. Det er ikke uvanlig at briard-eiere bruker to timer på pelsstell i uka. Selv om briard har en lang pels vil den nesten ikke røyte i hjemmet så sant den blir børstet ofte nok.

Ører og øyne: Sørg for å sjekke briardens ører regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter, og hold dem rene. Øynene må også sjekkes og renses om nødvendig, men unngå å komme i kontakt med selve øyet.

Tannpleie: Tannpleie er en viktig del av en briards helse. Regelmessig børsting av tennene vil bidra til å forhindre tannsykdom. Et sunt kosthold spiller også en stor rolle her. 

Kloklipp: Klørne på en briard må holdes trimmet for å forhindre at de blir for lange, noe som kan føre til ubehag eller skade. Sørg for at du sjekker klørne på regelmessig basis og klipper eller filmer dem om de er for lange.

Bad: Briard bør kun bades når den lukter vondt eller er spesielt skitten. Å vaske hunden din med sjampo og såpe for ofte vil strippe pelsen for de naturlige oljene og føre til irritasjon. Når den først trenger en vask bør du sørge for å bruke en mild hundesjampo.

Bruksområder for briard

Briarden er en allsidig hunderase, kjent for sin dyktighet i en rekke arbeidsroller.

Gjeter- og vokterhund

Briardens opprinnelige funksjon var som en gjeterhund, og denne rollen sitter dypt i rasens instinkter fortsatt. I hjemlandet Frankrike, har briarden i mange århundrer voktet og gjetet saueflokker. Der har den demonstrert sin intelligens, vaktsomhet og utmerkede evne til å løse problemer.

Vakthund

I tillegg til å være en dyktig gjeterhund, er briarden også en potensiell vakthund. Med sin naturlige vaktsomhet og sterke beskyttelsesinstinkter, er briarden alltid på vakt, klar til å forsvare sin familie og sitt territorium hvis nødvendig. Med en høyde på 56-68 cm og vekt på 30-40 kg, så har den også de fysiske egenskapene til å være en solid vakthund.

Vognhund

Briardens styrke og utholdenhet gjør den til en potensiell vognhund, i stand til å trekke relativt tung last over lengre avstander. Dette har gjort den til en verdifull ressurs historisk sett, da den tidligere ble brukt til å frakte varer og ammunisjon.

Familiehund

Til tross for sin historie som arbeidshund, er briard også kjent for å være en kjærlig og hengiven familiehund. Den binder seg tett til sin familie og er kjent for å være god med barn. Med riktig sosialisering og trening, kan denne hunden være et fantastisk familiemedlem, klar til å gi kjærlighet og beskyttelse i like store porsjoner.

Fôr og kosthold

Å velge kvalitetsfôr er avgjørende for en briards helse. Fôret bør være rikt på høykvalitets proteiner, uten fyllstoffer som mais, soya, og korn. I stedet bør fôret være basert på kjøtt og naturlige ingredienser. 

Merker som VOM tilbyr hundemat av høy kvalitet. I tillegg vil rent kjøtt som kjøttdeig og innmat være gunstig for å gi hunden et variert og næringsrikt kosthold.

Mengde mat

Mengden mat briarden din trenger vil variere basert på hundens vekt og aktivitetsnivå. En god tommelfingerregel for å beregne kaloriinntaket er å gange hundens vekt i kilo med 30 og så legge til 70. 

For en briard som veier 30 kilo, vil dette gi omtrent (30 x 30) + 70 = 970 kalorier om dagen. Husk at dette bare er en generell retningslinje og individuelle behov kan variere. Hvis briarden din er spesielt aktiv, kan du være nødt til å øke kaloriinntaket noe.

Antall måltider

To måltider per dag er vanligvis passende for en voksen briard. Dette kan hjelpe med å opprettholde et jevnt blodsukkernivå gjennom dagen og unngå problemer med oppblåsthet, som er vanlig i store raser.

Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intens trening for å redusere risikoen for fordøyelsesproblemer. 

Vanlige helseproblemer

Som med alle hunderaser kan briard være utsatt for visse helseproblemer. Det vil være viktig med regelmessige veterinærkontroller, korrekt stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold for å opprettholde hundens helse og bidra til å forebygge disse problemene.

Når du kjøper en valp er det også viktig å velge en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer.

Nattblindhet: En genetisk lidelse som kan påvirke briardens syn, spesielt under dårlige lysforhold. Tidlig diagnose og riktig håndtering kan hjelpe hunden til å tilpasse seg og leve et fullt og aktivt liv, selv med redusert syn.

Hofteleddsdysplasi: En felles lidelse som er vanlig hos store raser og kan påvirke briardens mobilitet og livskvalitet. Regelmessig mosjon og et sunt kosthold vil bidra til å opprettholde en sunn vekt og minimere stress på briardens ledd.

Magedreining: En alvorlig og potensielt livstruende tilstand der hundens mage vrir seg. Å unngå tung trening rett etter måltidene, og gi hunden riktig ernæring, vil bidra til å redusere risikoen for denne tilstanden.

Allergier: Briarder kan være utsatt for ulike typer allergier, inkludert matallergier og miljøallergier. Hvis briarden din viser tegn på allergi, som kløe, rødhet eller fordøyelsesproblemer, lønner det seg å sette i gang tiltak.

Alternativer til briard

Briarden er en flott hunderase, men det kan være at det er andre raser som passer bedre for deg. Dette kan avhenge av faktorer som livsstil, bosituasjon og personlige preferanser. La oss se på noen alternativer til briard.

Bearded collie

Bearded collie er en mellomstor hunderase med lang pels, som er en god del mindre enn briard. Normalt vil denne hunderasen veie et sted mellom 18 og 27 kg, med en høyde på 51 til 56 cm. Bearded collie er en aktiv rase som trenger mye mosjon.

Rasen kommer opprinnelig fra Storbritannia og har en forventet levetid på 12-13 år. Bearded collie er kjent for sin energi, lekenhet, og lydighet, noe som kan gjøre dem til et godt alternativ til briard.

Barbet

Barbet er en annen fransk hunderase. Den er mindre enn briard med en høyde på 53-65 cm og vekt mellom 20-25 kg. Pelsen er halvlang og krøllet, noe som gir den et distinkt utseende.

Barbet har også et høyt aktivitetsnivå, trenger regelmessig mosjon og har en forventet levealder på mellom 8 og 15 år. Barbet er kjent for sin lojale og kjærlige natur, og deres evne til å fungere godt i mange forskjellige roller – inkludert som familiehund.

Beauceron

Beauceron er en større fransk rase med en høyde på 64-71 cm og vekt mellom 30-45 kg. Den har mye kortere pels enn briard, men deler den høye energien og behovet for aktivitet. 

Beaucerons er kjent for sin styrke, smidighet og intelligens, noe som gjør dem til en god arbeidshund. Hundens forventede levetid er mellom 10-12 år.

Om du ønsker en hund som ligner briard i aktivitetsnivå, men med kortere pels, kan beauceron være et godt alternativ.

Historien om briard

Briard er kjent under det opprinnelige navnet «chien berger de brie», og er en stolt representant for Frankrikes hunderaser. Røttene strekker seg tilbake til 700-tallet som en historisk gjeter- og vokterhund.

På begynnelsen av 1800-tallet ble de første gjeterhundene fra lavlandet beskrevet under navnet «chien de la brie». På den tiden refererte dette navnet til to varianter: en korthåret som senere ble kjent som beauceron, og en langhåret som senere skulle bli kjent som briard.

I 1885 ble den første briard offisielt registrert i LOF (Livre des Origines Francaises), og tre år senere, i 1888, begynte man å gjøre en distinkt forskjell mellom de korthårete og langhårete gjeterhundene fra Brie-distriktet.

Den første offisielle rasestandarden for briard ble etablert i 1897 av Club Francais du Chien de Berger.

Briardens rolle strakk seg langt utover opprinnelige arbeidsoppgavene under begge verdenskrigene. Under krigene tjenestegjorde de i den franske hæren som ammunisjonsbærere og var også stor hjelp for Røde Kors. Med deres utmerkede luktesans og hørsel, var briarden i stand til å spore opp sårede soldater og guide sanitetspersonell til dem. Soldater som ble funnet av en briard fikk hjelp.

Briard ble sterkt beundret av de allierte soldatene, noe som førte til at mange ble med dem hjem etter krigen, spesielt til USA, hvor de raskt ble en populær og høyt verdsatt rase.

Briardens historie i Norge begynte i 1975 da de første hundene ble importert fra England. Interessen for rasen vokste raskt, og i 1980 ble Norsk Briard Klubb etablert. Klubben har vært sentral i å aktivisere briard-eiere gjennom treninger og kurs, noe som har bidratt til å fremme rasens popularitet og velvære i Norge.

Norsk Briard og Picard Klubb

Norsk Briard og Picard Klubb (NBPK) ble etablert i 1980. De har ansvaret for hunderasene briard og picard. Her kan hundeeiere og -entusiaster komme sammen for å dele kunnskap, erfaringer og lidenskap for bestemte hunderaser. 

I disse klubbene kan medlemmer dykke dypere inn i rasens verden, lære mer om deres kjæledyrs arv, og samhandle med andre eiere og oppdrettere.

Dette er noe av det du finner på nettstedet til Norsk Briard og Picard Klubb:

  • Raseinformasjon: Med et medlemskap i NBPK får man tilgang til en rik kilde av raseinformasjon. Medlemmer kan lære om briardens rasestandard, historie, adferd, helse og andre viktige aspekter av denne hunden.
  • Aktiviteter: Klubben arrangerer en rekke aktiviteter for både hundene og eierne. Dette inkluderer offisielle stevner og utstillinger, sosialisering med andre eiere og deres hunder, samt trenings- og helseworkshops.
  • Avl og oppdrett: NBPK tar avl på alvor og samarbeider med Norsk Kennel Klub. De har sterke krav til helse, mentalitet og rasetypisk utseende. Klubben tilbyr råd og retningslinjer for oppdrett og avlskrav, samt lister over fødte valper og planlagte kull.
  • Medlem: Som medlem får man tilgang til klubbens medlemsblad BRIARD to ganger i året, reduserte avgifter for offisielle stevner eller utstillinger, og adgang til klubbens spesialutstillinger. Medlemskapet gir også muligheten til å bidra i klubbens arbeid og i utviklingen av briard og picard i Norge.

Hundeklubber som NBPK gir en unik mulighet til å dyrke kjærligheten for briarden, og til å fremme rasens helse, trivsel og popularitet både lokalt og nasjonalt. 

Klubben har fått ny nettside, og all informasjon vil derfor ikke være tilgjengelig enda.

Ofte stilte spørsmål om briard

Hva er opprinnelsen til briard?

Briard er en svært gammel fransk rase som kan spores tilbake til 700-tallet. Opprinnelig kjent som «chien berger de brie», ble den først dokumentert i 1809 som en av to gjeterhundvarianter fra Brie-distriktet i Frankrike. Den korthårede varianten ble senere kjent som beauceron, mens den langhårede varianten fikk navnet briard.

Hvordan fungerer briard som gjeterhund?

Briard har en lang historie som gjeterhund. Den er kjent for sin intelligens, smidighet og tålmodighet, noe som gjør den ekstremt dyktig til å kontrollere og flytte flokker av dyr. Briardene er kjent for å være hengivne til sine flokker og deres instinktive evne til å beskytte dem er sterk.

Er briard en god familiehund?

Absolutt! Briarder er kjærlige og lojale mot deres familier. De er kjent for å være gode med barn og er generelt tolerante og tålmodige med dem. Briarder er også veldig sosiale hunder og elsker å være en del av familiens aktiviteter. De krever imidlertid mye fysisk og mental stimulering og trenger en familie som kan dekke disse behovene.

Hva er briard en krysning av?

Briard er antatt å være en krysning mellom barbet, en gammel vannhund, og beauceron, en annen fransk gjeterhund. Kryssingen av disse to rasene resulterte i en hund med enestående gjeterferdigheter i en robust fysisk form.

Hva er levetiden til en briard?

En sunn briard kan forventes å leve mellom 9-11 år, selv om noen kan leve lenger med riktig helsestyring og pleie. Som alle store hunderaser kan briard være utsatt for visse helseproblemer, så det er viktig med regelmessige veterinærkontroller og en sunn livsstil.

Fungerer briard som en god vakthund?

Ja, briarder har et naturlig instinkt som gjør dem til gode vakthunder. De er svært beskyttende for sin familie og vil varsle ved tegn på inntrengere eller fare. Briarder er imidlertid ikke aggressive hunder og vil ikke angripe uten provokasjon.

Er briard anerkjent som en offisiell rase?

Ja, briard er anerkjent av flere hundeorganisasjoner, inkludert Fédération Cynologique Internationale (FCI) og American Kennel Club (AKC). I Norge er rasen anerkjent og registrert av Norsk Kennel Klub.

Hvordan fungerer briard som vokterhund?

Briard er en utmerket vokterhund takket være dens sterke instinkt for å beskytte. Den vil oppføre seg beskyttende mot sin flokk, enten det er dyr eller mennesker og har evnen til å ta avgjørelser uavhengig hvis det er nødvendig. Briard er imidlertid også en intelligent hund og er kjent for å være selektiv om når og hvordan den bruker sin vokteratferd.

Er briard en hund med mye energi?

Ja, briard er en rase med mye energi. Briard rikelig med daglig mental og fysisk stimulering for å holde seg sunn og lykkelig. Dette kan inkludere lange turer, løping, lek og hjerne-stimulerende aktiviteter som lydighetstrening eller agility.

Dyreplaneten
Logo