Raseprofil: Beauceron

Beauceron er en rase fra Frankrike. Den slekter på franske fårehunder fra 700-tallet og er opprinnelig en gjeterhund. I dag blir beauceron ofte brukt som tjenestehund i av politiet og militæret, men også som redningshund. Det er usikkert når rasen kom til Norge, men i 2005 var det 100 enkeltindivider her.

Beauceron info

HunderaseBeauceron
OpprinnelseFrankrike
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde64-71 cm
Vekt30-45 kg
PelsKorthåret

Litt om beauceron

  • Beauceron blir ofte brukt som tjenestehund 
  • I 2005 var det registrert 100 enkeltindivider i Norge
  • Beauceron har røtter tilbake til franske fårehunder på 700-tallet

Størrelse og utseende

Beauceron er en stor hunderase. Med en vekt mellom 30 og 45 kilogram, er de virkelig imponerende. Hannhundene står vanligvis mellom 66 og 71 centimeter høye ved skulderen, mens tispene er litt mindre, vanligvis mellom 64 og 66 centimeter.

Pels

Pelsen til en beauceron er glatt og stort sett kort, men halsen og bakbeina har områder med frynser og tykkhet som kan være over 2,5 cm lange. Beaucerons fargebalanse er attraktiv, og de er vanligvis kledd i svart og «ekornrødt». Men de kan også finnes i nyanser av grått-svart med tan og til og med harlekin (flekker av svart og blågrått).

Hale

Halen til beauceron er lang og tykk, og buer inn i en svak j-form. Når hunden er i bevegelse eller opphisset, kan halen løftes. Halen spiller en viktig rolle i hundens balanse og kroppsbevegelse, spesielt når de arbeider.

Ører

Beaucerons store, lange hoder har ører som kan være naturlig satt, henge løst eller være beskåret. Det er verdt å merke seg at praksisen med beskjæring av ører er kontroversiell og regnet som dyreplageri mange steder. I Norge er det ulovlig å utføre kosmetiske inngrep som ørekupering på hunder.

Lynne, trening og lydighet

Beauceron er kjent for sin intelligens, lojalitet og mot. Dette er hunder som er vaktsomme og forsiktige, men samtidig meget vennlige og kjærlige overfor sine nærmeste. Deres lojalitet og beskyttende instinkt gjør dem til ypperlige vakt- og familiehunder.

Å trene en Beauceron er en gledelig oppgave. De er ivrige etter å tilfredsstille eieren og svarer godt på konsekvent trening og positiv forsterkning.

Selv om de er lydige og lette å trene, krever beauceron en erfaren eier som kan håndtere deres sterke personlighet. Dette er hunder som liker å være «sjefen» og vil prøve å dominere hvis de føler at eieren ikke er sterk nok. Med riktig opplæring og god ledelse, vil en beauceron være en hengiven og lydig følgesvenn.

Aktivitetsnivå og mosjon

Beauceron er en aktiv og energisk rase som krever mye mosjon og stimulering for å holde seg lykkelig og frisk. Denne hunden trenger minst to timer med aktivitet hver dag. Det kan være en blanding av lange turer, lek i hagen, hundesport eller andre mentalt stimulerende aktiviteter.

Som en hund med en sterk arbeidsetikk, vil beauceron trives best med oppgaver som gir dem mulighet til å jobbe og tenke.

Hundesport som agility, lydighet og sporarbeid er ypperlige aktiviteter for beauceron. De er smarte og raske til å lære. De elsker utfordringer og har utmerket fysisk utholdenhet. Beauceron vil også sette pris på turer i naturen der de kan løpe og utforske.

Å sørge for tilstrekkelig mosjon er viktig ikke bare for å holde beauceron i god fysisk form, men også for å forhindre atferdsproblemer. Uten tilstrekkelig mosjon og mental stimulering kan beauceron bli rastløs og utvikle destruktive vaner. Derfor er det essensielt for eiere å sørge for at denne rasen får rikelig med aktivitet hver dag.

Stell av beauceron

Stell av en beauceron er generelt ikke for arbeidskrevende, men det er noen områder som krever regelmessig vedlikehold for å holde hunden sunn og lykkelig. Her er noen nøkkelområder for stell av en beauceron:

Pelsstell og røyting: Beauceronens korte og tette pels krever ukentlig børsting for å fjerne løse hår og holde pelsen ren og skinnende. De røyter moderat, men røytingen kan øke sesongmessig, så mer hyppig børsting kan være nødvendig i disse periodene.

Ører og øyne: Ørene bør sjekkes ukentlig for tegn på infeksjon, som rødhet, kløe eller dårlig lukt. Øynene bør også sjekkes regelmessig og holdes fri for rusk og smuss.

Tannpleie: Som med alle hunderaser er det viktig med regelmessig tannpleie for beauceron. Tannbørsting flere ganger i uken vil bidra til å forebygge tannkjøttsykdom og dårlig ånde. Storfebein kan også hjelpe til med å rense tennene naturlig.

Kloklipp: Beauceronens klør bør holdes korte. Hvis hunden går mye på harde underlag kan klørne naturlig slites ned. Ellers bør klørne klippes regelmessig.

Bad: Beauceron trenger kun et bad om de blir veldig skitne. En sjelden dusj med en mild hundesjampo vil vanligvis være nok. For mye bading og vask med såpe og sjampo vil fjerne de naturlige oljene fra pelsen og føre til hudirritasjon.

Bruksområder for beauceron

Beauceron er en svært allsidig hunderase, kjent for sin intelligens, fysikk og utrettelige arbeidsevne. Fra sine dager som en tradisjonell gjeterhund, har denne rasen vist seg å være utmerket i en rekke roller.

Gjeterhund

Som sin historie antyder, er beauceron utmerket i rollen som gjeterhund. Rasen er kjent for sin evne til å samle og kontrollere store flokker av sau, noe som krever både fysisk styrke og intellektuell dyktighet. Deres utholdenhet og naturlige beskyttende instinkter gjør dem ideelle for å både vokte og gjete buskap.

Tjenestehund

Beauceron fungerer også godt som tjenestehund. Takket være sin intelligens og arbeidsvilje er de noen steder brukt i politiet, militæret og i redningsarbeid. De har evne til å spore, patruljere og utføre komplekse oppgaver, noe som gjør dem til en verdifull ressurs på flere områder.

Hundesport

I hundesport er beauceron en stjerne. De gjør det bra i aktiviteter som lydighet, agility og sporingskonkurranser. Dette skyldes deres utholdenhet, smidighet og evne til å lære og utføre kompliserte oppgaver.

Familiehund

Beauceron kan også være en fantastisk familiehund så sant den får riktig trening og sosialisering. De er kjærlige og lojale mot sine familier, og kan være gode med barn. De krever imidlertid mye mosjon og mental stimulering, og passer derfor best til aktive familier som kan møte disse behovene. Dette er heller ingen hund for nybegynnere.

Fôr og kosthold

En beauceron trenger høykvalitets hundefôr for å holde seg sunn og sterk. Fôr av høy kvalitet inneholder ofte proteiner fra ekte kjøtt, og er fri for fyllstoffer som mais, soya og korn, som kan være vanskelig for hunden å fordøye og gir lite ernæringsmessig verdi.Noen eiere velger å gi hundene sine naturlig mat som rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Andre gode alternativer er produkter fra VOM. Disse er gode kilder til protein og gir hunden en rekke næringsstoffer.

Mengde mat

For å beregne den korrekte mengden fôr for din beauceron, kan en tommelfingerregel være å gange hundens vekt i kg med 30 og deretter legge til 70. Dette vil gi deg et estimat av det daglige kaloriinntaket hunden trenger. En beauceron som veier 40 kg trenger da om lag (40 * 30) + 70 = 1270 kalorier per dag.

Beauceron er en svært over gjennomsnittlige aktiv hund og kan derfor kreve enda flere kalorier. Det kan godt være at du behøver å gi den 1400 eller 1500 kalorier hver dag i stedet. For å sikre at hunden din ikke blir over- eller undervektig, er det viktig å veie hunden regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Beauceron er en generelt robust hunderase, men som med alle raser kan de være utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig med regelmessige veterinærkontroller, godt stell, passende aktivitet og et sunt kosthold for å forebygge disse problemene. 

  • Hofteleddsdysplasi: Dette er en arvelig tilstand hvor hofteleddet ikke utvikles riktig, noe som kan føre til smerte og nedsatt bevegelighet.
  • Magedreining: Disse potensielt livstruende tilstandene kan oppstå når hundens mage fylles med gass og / eller roterer. Store måltider, spising rett før eller etter aktivitet med høy intensitet og matvarer hunden ikke bør ha kan øke risikoen for dette.
  • Allergier: Beaucerons kan være utsatt for ulike typer allergier, inkludert matallergier, kontaktallergier og inhalasjonsallergier. Riktig kosthold, stell og oppfølging kan bidra til å håndtere denne tilstanden.
  • Infeksjoner: Beaucerons kan være like utsatt for vanlige infeksjoner som andre hunder. Dette kan omfatte alt fra øre- og øyeinfeksjoner til hudinfeksjoner. Regelmessig stell og oppfølging er viktig for å oppdage og behandle disse i tide.

Det er anbefalt at du kjøper en beauceron fra en anerkjent oppdretter. Slike oppdrettere vil sørge for å kun avle på foreldredyr som er fri fra genetiske helseproblemer.

Alternativer til beauceron

Hvis du er interessert i beauceron, men ønsker å vurdere noen alternativer, er det flere raser som deler likheter med beauceron. Spesielt belgiske fårehunder, som malinois, tervueren og groenendael, kan være gode alternativer. Disse rasene er like beauceron i størrelse, aktivitetsnivå og bruksområder, men det er også noen forskjeller som kan være verdt å merke seg.

Malinois

Malinois er en belgisk fårehund som ligner beauceron i mange aspekter. Med en høyde på 56-66 cm og en vekt mellom 22 og 35 kg, er malinois litt mindre enn beauceron. Begge rasene er kjent for å ha høyt energinivå og krever mye fysisk aktivitet.

Som beauceron er malinois også en historisk gjeterhund og vanlig å se i tjeneste. Malinois brukes ofte av tollvesen, grensevakter, politiet og militæret.

Tervueren

Tervueren er en annen belgisk fårehund som kan være et alternativ til beauceron. I likhet med malinois, har tervueren en høyde på 56-66 cm og veier mellom 28 og 35 kg. Den har imidlertid en langhåret pels som krever jevnlig stell.

Tervueren er også en energisk rase som liker fysisk og mental aktivitet, og trives veldig godt om den får brukt sitt gjeterinstinkt. Mens tervueren kan brukes som tjenestehund, er den vanligvis en selskapshund, noe som kan gjøre den til et mer familievennlig alternativ.

Groenendael

Groenendael, den tredje av de belgiske fårehundene, er også et potensielt alternativ til beauceron. Med en høyde på 56-66 cm og en vekt på 20-35 kg, deler groenendael litt mindre enn beaucerons.

Groenendael har en flott langhåret pels og er ofte brukt som en familiehund. Den kan også trenes til å bli en førerhund, redningshund eller narkotikahund, noe som gjør den til et allsidig alternativ.

Historien om beauceron

Beauceron er en stolt og ærverdig rase med røtter tilbake til de franske fårehundene fra 700-tallet. Navnet «beauceron» kommer fra det opprinnelige navnet «berger de Beauce». Mot slutten av 1800-tallet ble de franske slettehundene delt i to; beauceron, som er en korthårsvariant, og briard, som har lengre pels.

Rasen ble først introdusert av en franskmann ved navn E. Boulet, som også er kjent for sine griffonhunder. I 1896 var han med på å stifte den første raseklubben for beauceron, Club des français du Chien de berger. Det er uklart når rasen først kom til Norge, men i 2005 var det litt over 100 registrerte hunder i landet.

Opprinnelig ble beauceron brukt som en gjeterhund i Frankrike, verdsatt for sine dyktige gjeter- og vakthundegenskaper. En særegenhet ved rasen er at den har doble sporer på bakbena, noe som tradisjonelt var ønsket av gjetere.

Ofte stilte spørsmål om beauceron

Hvor kommer beauceron fra?

Beauceron stammer opprinnelig fra Frankrike. Rasen har dype røtter tilbake til franske fårehunder fra 700-tallet. Navnet beauceron kommer fra det opprinnelige navnet «berger de Beauce», som viser til dens historie som hyrdehund i Beauce-regionen i Frankrike.

Er beauceron en hund for nybegynnere?

Nei, beauceron passer best for erfarne hundeeiere. Rasen er kjent for sin sterke vilje og høye energinivå, og trenger en eier som kan håndtere og veilede dem riktig. Det er viktig med konsekvent og positiv trening fra en ung alder.

Hvordan er beaucerons pels?

Beauceron har en dobbel pels som er kort og tett. Overpelsen er hard og beskyttende, mens underpelsen er myk og tettere. Pelsen er vanligvis svart og ildrød. Den krever moderat stell, inkludert regelmessig børsting for å fjerne løse hår.

Hvordan er lynnet til en beauceron?

Beauceron er kjent for å være intelligent, selvsikker og lojal. De er svært hengivne mot sin familie, men kan være reservert mot fremmede. Med riktig trening og sosialisering kan de være gode familiehunder. De er også kjent for å være tålmodige og omsorgsfulle med barn.

Er beauceron en god gjeterhund?

Ja, beauceron har en lang historie som en dyktig gjeterhund. De er kjent for sine sterke gjeterinstinkter og sin evne til å håndtere store flokker. De har en naturlig autoritet og klarer å holde kontroll over flokken med minimal veiledning.

Hvor mange beauceron er det i Norge?

Det er vanskelig å gi et nøyaktig antall på hvor mange beauceron det er i Norge i dag. I 2005 var det registrert litt over 100 enkeltindivider. Ettersom det er en sjelden rase, antas det at antallet fortsatt er relativt lavt.

Dyreplaneten
Logo