Raseprofil: Langhåret collie

Langhåret collie er en hunderase som kommer fra Skottland. Den har fått mye popularitet takket være dronning Victoria av Storbritannia og hunden Lassie fra romaner, filmer, TV-show og tegneserier. Langhåret collie har lenge vært brukt som gjeterhund, men er nå mer attraktiv som en selskapshund.

Langhåret collie info

HunderaseLanghåret collie
OpprinnelseStorbritannia (Skottland)
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde23-34 kg
Vekt56-66 cm
PelsLanghåret

Litt om langhåret collie

  • Den kjente hunden Lassie er en langhåret collie
  • Langhåret collie blir også kalt skotsk fårehund
  • Langhåret collie og korthåret collie er samme type hunder

Størrelse og utseende

Langhåret collie er en middels til stor rase kjent for sin elegante fremtoning. Hannene veier vanligvis mellom 27 og 34 kg og måler 61 til 66 cm i skulderhøyde, mens tispene veier mellom 23 og 29 kg og måler 56 til 61 cm i skulderhøyde.

Pels

Langhårede collies har en tykk og fyldig pels som gir dem et majestetisk utseende. Pelsen består av en grovere overpels og en myk underpels, noe som gir utmerket beskyttelse mot vær og vind.

Selv om de er kjent for den karakteristiske sable og hvite fargekombinasjonen, som sett på Lassie, kan pelsen deres også være tricolor (svart, tan og hvit), blå merle (en marmorert blanding av blå-grå og svart), eller i hovedsak hvit med noen sable, tricolor eller blå merle markeringer.

Hale

Langhåret collie har lange og buede haler som komplementerer deres elegante utseende. Når de er avslappet henger halen ned, men når de er opphisset eller i bevegelse, vil halen løfte seg oppover.

Ører

Ørene er en annen unik karakteristisk trekk ved rasen. De er middels store og sitter høyt på hodet. Ørene er mest mobil i basen. Når langhåret collie er avslappet, kan ørene deres vippe fremover eller tilbake. Når de er oppmerksomme, vipper ørene fremover og gir dem et årvåkent utseende.

Lynne, trening og lydighet

Langhåret collie er kjent for sitt milde, lekne og lojale lynne. De ble opprinnelig avlet for å være gjeterhunder, noe som har gitt dem en naturlig trang til å ta vare på sin familie. De er svært menneskeorienterte og er alltid ivrige etter å tilfredsstille sin eier, noe som gjør dem til gode familiehunder og utmerkede terapihunder.

Når det kommer til trening, er de enkle å ha med å gjøre. Dette skyldes i stor grad deres ønske om å behage kombinert med en evne til å etablere sterke bånd med menneskene rundt seg.

De er flinke til å lese kroppsspråk, noe som gjør at de kan oppfatte og reagere på signaler fra sin eier. I tillegg til å være lydige og lærevillige, er de også svært intuitive, noe som gjør dem til gode samarbeidspartnere under trening.

Til tross for deres milde natur, er langhåret collie også kjent for å være snakkesalige og kan bjeffe en del for å uttrykke seg selv. De vil også varsle eierne sine om noe de mener er utenom det vanlige.

Med riktig trening og et passende aktivitetsnivå, kan overdreven bjeffing håndteres effektivt. En langhåret collie som kjeder seg og er understimulert, er også ofte en hund som bjeffer mer enn nødvendig. Derfor vil mosjon og stimulering være viktig.

Aktivitetsnivå og mosjon

Langhåret collie er aktiv, men ikke en hyperaktiv hund. Deres opprinnelse som gjeterhunder betyr at de er vant til en god del fysisk aktivitet og har en naturlig trang til å bevege seg. Likevel har de ikke den konstante «go-go-go»-holdningen som for eksempel border collie kan ha. En god tommelfingerregel er at en langhåret collie vil sette pris på aktiviteter både om morgenen og om ettermiddagen.

Collies liker å løpe og vil nyte lengre turer. De er også gode følgesvenner for friluftsentusiaster. Uansett om du er en ivrig fjellvandrer eller en tur i skogen vil en langhåret collie være mer enn fornøyd med å bli med.

Selv om de trives med regelmessig aktivitet, er de også tilfreds med å ta det med ro. I hvert fall så sant de får nok mosjon i løpet av uka. De trenger altså ikke konstant stimulering. Et balansert liv med tid for både fysisk aktivitet og avslapping passer en langhåret collie perfekt.

Stell av langhåret collie

Å ta vare på en langhåret collie kan være en givende oppgave, men det krever også litt mer innsats enn hos noen andre raser.

Pelsstell og røyting: Langhårete collies har en tykk og tett pels som krever regelmessig børsting minst en gang i uken for å forhindre floker og knuter. De røyter moderat, men under pelsfelling (vanligvis to ganger i året) kan det være en god idé å børste dem daglig for å håndtere overflødig pels.

Ører og øyne: Rasens lange ører kan være utsatt for infeksjoner, så det er viktig å sjekke dem regelmessig og rengjøre dem forsiktig med en fuktig klut. Øynene deres skal være klare og lyse uten tegn til rødhet eller utflod. Eventuelle endringer i øynene deres bør sjekkes av en veterinær.

Tannpleie: Som med alle hunderaser er tannpleie viktig for collies. Daglig tannbørsting er ideelt for å forhindre tannkjøttbetennelse og tannstein. I tillegg kan du gi dem storfebein som vil rense tennene naturlig.

Kloklipp: Collies har sterke og robuste klør som krever regelmessig klipping. Normalt vil du være nødt til å klippe de hver andre til tredje uke for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag.

Bad: Vanligvis er det nok med et bad hver 2-3 måned eller når de blir skikkelig skitne. Bruk hundesjampo og pass på å skylle godt for å fjerne alle såperester. For mye såpe og for hyppig bading vil forårsake hudirritasjoner.

Bruksområder for langhåret collie

Langhåret collie er en allsidig hunderase som trives i mange forskjellige roller. Rasens intelligens, arbeidsmoral og sterke bånd til sine menneskelige familiemedlemmer gjør den til et ypperlig valg for mange typer arbeid og fritidsaktiviteter.

Gjeterhund

Langhåret collie er en tradisjonell gjeterhund og har vært brukt til å håndtere store flokker av sau i flere århundrer. De har en naturlig evne til å lede og kontrollere flokker, og de er kjent for sin tålmodighet og utholdenhet.

Selv om de kanskje ikke lenger er det mest populære valget for sauegjetere, vil mange collies fremdeles vise et sterk gjeterinstinkt.

Utstillingshund

Langhåret collie gjør det også godt som utstillingshunder og har en lang historie av suksess i hundeutstillinger. De er kjent for sin eleganse og skjønnhet, kombinert med sin intelligens og treningsevne. Deres luksuriøse pels og imponerende holdning har gjort dem til en sterk utfordrer.

Hundesport

Hundesport er et annet område hvor collies kan skinne. Rasen har vist seg å være godt egnet til en rekke sporter, inkludert agility, lydighet og rallylydighet. Deres smidighet, hurtighet og villighet til å jobbe sammen med deres menneskelige partnere gjør dem til sterke konkurrenter.

Familiehund

Men det er kanskje som familiehunder at langhåret collie virkelig kommer til sin rett. De er kjærlige, lojale og gode med barn, noe som gjør dem til ideelle familiemedlemmer. De kan tilpasse seg et bredt spekter av hjem og livsstil, så lenge de får nok mosjon og mental stimulering. Deres naturlige vennlighet og tålmodighet gjør dem til gode følgesvenner for folk i alle aldre.

Fôr og kosthold

En langhåret collie bør få kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende ingredienser. Fôret bør være rikt på høykvalitets protein og inneholde riktig balanse av vitaminer og mineraler. Merker som VOM kan være et godt valg, eller så du kan også vurdere å mate hunden med rent kjøtt som kjøttdeig og innmat.

Mengde mat

For å finne riktig mengde kalorier for din langhårete collie, kan du bruke en generell formel: Gange hundens vekt med 30, og legge til 70. Dette gir deg et omtrentlig antall kalorier hunden trenger hver dag for å opprettholde sin vekt.

Husk at en svært aktiv hund kan trenge mer kalorier, så regelmessige veiinger vil hjelpe deg med å justere matinntaket etter behov.

Vanlige helseproblemer

Her er noen av helseproblemene som ofte kan ramme langhåret collie:

  • Collie eye anomaly (CEA): En medfødt arvelig øyesykdom som kan føre til blindhet. Det finnes ingen behandling for tilstanden, så tidlig deteksjon er viktig.
  • Hørselstap: Merlefargede collies kan være utsatt for døvhet.
  • Følsomhet mot medisiner: Langhåret collie tåler ikke ivermectin, som ofte brukes mot ekto-endoparasitter.
  • Hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi: Disse er misdannelser i hofte- og albueledd som kan føre til smerte og halthet. Disse tilstandene kan påvises gjennom røntgenbilder etter at hunden har fylt tolv måneder.
  • Allergier: Langhåret collie kan være utsatt for allergier, inkludert matallergier, kontaktallergier og inhalasjonsallergier.
  • Psykiske utfordringer: Langhåret collie kan oppleve både nervøsitet og angst. Dette er forsåvidt ikke svært utbredt, men det forekommer hyppigere hos denne rasene enn korthåret collie.

Det er viktig å bemerke at regelmessige veterinærkontroller, godt stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold kan hjelpe til med å forhindre disse helseproblemene. 

Det er også viktig å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer.

Alternativer til langhåret collie

Hvis du vurderer å få en langhåret collie, men ikke er helt sikker, er det flere alternativer du kan se på. Det finnes andre raser som deler mange av rasens kjennetegn, men som også har sine egne unike egenskaper.

Korthåret collie

Korthåret collie har mange av de samme kvalitetene som langhåret collie, men med en kortere og mer håndterlig pels. Rasen har samme opprinnelse og en lignende levetid på 12-15 år. Med en høyde på 51-61 cm og en vekt på 18-29 kg, er korthåret collie sammenlignbar i størrelse med langhåret collie. Korthåret collie kan være et godt alternativ hvis du ønsker en hund med de samme atletiske evnene og vennlige natur, men uten det vedlikeholdet som følger med lang pels.

Shetland sheepdog‎

Shetland sheepdog er en annen rase som ligner collie. Den stammer fra Shetlandsøyene og er kjent for sin intelligens og sitt vennlige vesen. Shelties er mindre enn collies, med en høyde på 33-41 cm og en vekt på 6,4 til 12 kg. Likevel deler de mange av rasens bruksområder.

Med en pels som er lang, men ikke så tett som hos langhåret collie, krever de litt mindre stell. Shelties er et godt alternativ for de som ønsker en hund som er litt mindre, men som fortsatt har den samme aktiviteten og intelligensen som en collie langhåret.

Border collie

Border collie er kjent som en av de mest intelligente og energiske hundene i verden, og er ofte sett på som den aller beste gjeterhunden. Border collie er mindre enn en langhåret collie, med en høyde på 46-53 cm og en vekt på 14-20 kg. Rasen har middels til kort pels, noe som reduserer behovet for pelsstell. Hvis du ønsker en hund som er svært aktiv, intelligent og god til å lære, kan en border collie være et godt alternativ til langhåret collie. Denne rasen krever imidlertid enda mer mosjon og mental stimulering – noe det er verdt å være oppmerksom på.

Historien om langhåret collie

Langhåret collie ble opprinnelig avlet som en arbeidsom gjeterhund og har sine røtter i det skotske høylandet. Fra de røffe åsene i Skottland, England og Wales, vokste langhåret collie frem under de utfordrende forholdene. Kanskje har den en felles stamfar med border collie, og en gang i tiden kan de ha lignet mer på hverandre enn de gjør i dag.

Hundenes historie er usikker. Noen mener at langhåret collie nedstammer fra blandinger mellom lokale hunder og de romerske hundene, mens andre teorier peker på lokale skotske og walisiske fårehunder som stamfedre.

Uansett opprinnelse var tidlige collies kraftige, sterke og hengivne dyr, med et nobelt, myndelignende hode – kanskje et resultat av kryssavl med borzoi, selv om dette aldri har blitt bekreftet.

Rasens skjebne tok en drastisk vending da dronning Victoria av Storbritannia falt for en langhåret collie. Selv om hun senere favoriserte den korthårede varianten, ble den langhåret collie enormt populær, og utviklet seg til den vi kjenner i dag. 

Populariteten til langhåret collie økte ytterligere med innføringen av Lassie som hovedperson i en rekke romaner, filmer, TV-show og tegneserier. Lassie var kjent for sin intelligens og lojalitet, og bidro til å forme publikums oppfatning av rasen som familievennlig, hengiven og smart. Dette har utvilsomt bidratt til å øke etterspørselen av rasen.

Ofte stilte spørsmål om langhåret collie

Hvor mye mosjon trenger en langhåret collie?

Langhåret collie er en aktiv rase som trenger daglig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. De bør få minst én times mosjon hver dag. Dette kan inkludere både turgåing og mer intense aktiviteter som lek, jogging og hundesport.

Er langhåret collie en god familiehund?

Ja, langhåret collie er generelt kjent for å være gode familiehunder. De er kjærlige, tålmodige og gode med barn. Likevel er det viktig å alltid overvåke interaksjonen mellom hunder og små barn for å sikre at begge parter behandles med respekt.

Hva er noen vanlige helseproblemer for en langhåret collie?

Langhåret collie er utsatt for flere helseproblemer, inkludert collie eye anomaly, hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi og en følsomhet for medisiner.

Hvor lenge lever en langhåret collie vanligvis?

En langhåret collie har en gjennomsnittlig levetid på 10-12 år. Likevel kan noen leve lenger med riktig omsorg og under ideelle helseforhold.

Er langhåret collie vanskelig å trene?

Nei, langhåret collie er generelt ikke vanskelig å trene. De er kjent for sin intelligens og vilje til å behage, noe som ofte gjør trening relativt enkel. På den annen side bør positiv forsterkning og tålmodighet alltid legge grunnlaget for treningen.

Dyreplaneten
Logo