Raseprofil: Korthåret collie

Korthåret collie kommer fra Skottland. Den har lenge vært brukt som gjeterhund og har fortsatt disse egenskapene. Dronning Victoria av Storbritannia likte først den langhårede varianten best, men favoriserte til slutt den korthårede varianten. I dag er korthåret collie mest populær som selskapshund.

Korthåret collie info

HunderaseKorthåret collie
OpprinnelseStorbritannia (Skottland)
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde51-61 cm
Vekt18-29 kg
PelsKorthåret

Litt om korthåret collie

 • Korthåret collie er en annen variant av langhåret collie
 • Hunderasen blir også kalt skotsk fårehund
 • Dronning Victoria av Storbritannia likte veldig godt korthåret collie

Størrelse og utseende

Korthåret collie er en middels til stor hunderase. Hannene veier mellom 20 og 29 kg, og måler fra 56 til 61 centimeter ved skulderen. Hunnene er generelt litt mindre, med en vekt på mellom 18 og 25 kg, og en høyde på 51 til 56 centimeter ved skulderen.

Pels

Som navnet antyder har korthåret collie en mye kortere pels enn den langhårede varianten. Selv om pelsen er kort, har denne varianten av collie en dobbelt pels med en grov ytre pels og en mykere indre pels. Denne pelsen beskytter dem mot både varme og kalde forhold. Det er også viktig å merke seg at korthåret collie røyter, akkurat som sin langhårede motpart.

Hale

Halen er en viktig del av utseende til korthåret collie. Den er ganske lang og blir vanligvis båret lavt når hunden er avslappet. Når hunden er oppmerksom eller spent kan halen løfte seg og bøye seg i en oppadgående kurve.

Ører

Korthåret collie er kjent for deres karakteristiske ører. De er middels store, stående med spissene som heller litt framover når hunden er på vakt. Ørene kan bøyes litt bakover når hunden er avslappet.

Lynne, trening og lydighet

Korthåret collie er kjent for sitt milde, lekne og lojale lynne. De er ekstremt menneskeorienterte, noe som betyr at de trives best i samspill med mennesker. Fokuset deres er på sine mennesker. Kombinert med en iver etter å behage, gjør dette dem til fantastiske familiehunder.

Korthåret collie er også kjent for å ha øyekontakt og ønsker å skape en sterk forbindelse med sin eier.

Videre er korthåret collie generelt lydige hunder. På grunn av deres arv som gjeterhunder, er de både intelligente og smidige, noe som kommer til nytte i treningssituasjoner. De er også veldig intuitive, og kan lese menneskers kroppsspråk. Dette bidrar til deres evne til å reagere raskt på kommandoer og tilpasse seg ulike situasjoner.

Men, det skal nevnes at collies kan være pratsomme. De vil gjerne formidle sine tanker til deg, noe som kan resultere i bjeffing. Bjeffingen kan heldigvis begrenses med trening og aktivitetsnivå. Hvis de er understimulert, kan en korthåret collie bli en plage med konstant bjeffing.

Aktivitetsnivå og mosjon

Korthåret collie er en aktiv rase, men den er ikke hyperaktiv på samme måte som border collie. De trenger regelmessig mosjon for å holde seg i form og for å opprettholde en sunn mental helse.

Et godt hjem for en collie vil ha en inngjerdet hage og enten en dyrekamerat eller en eier som er hjemme i lengre perioder. De liker å løpe og bør få rikelig med mosjon både om morgenen og på ettermiddagen.

De setter ikke kun pris på en rolig tur i nabolaget eller parken, men trives også med mer intense aktiviteter som løping, agilitytrening eller lek i en inngjerdet hage.

Hvis du liker friluftsliv, vil en korthåret collie være en god følgesvenn. De liker alt fra turer i fjellet til skogsturer, og tåler også kaldt vær godt. 

Stell av korthåret collie

Å ta vare på en korthåret collie krever litt mer enn bare å gi dem mat og kjærlighet. Her er noen aspekter du må ta hensyn til for å holde din collie sunn og glad:

 • Pelsstell og røyting: Korthåret collie har en mye kortere pels enn den langhårede varianten, noe som gjør stell enklere. De røyter fortsatt, men kortere hår betyr relativt mindre pels å støvsuge opp. Ukentlig børsting anbefales.
 • Ører og øyne: Øynene og ørene på collies skal rengjøres regelmessig for å hindre infeksjoner. Vær forsiktig med å ikke skade hundens øyne eller ører når du rengjør.
 • Tannpleie: Tannhygiene er også viktig for collies. Tannbørsting minst én gang i uken vil bidra til å forhindre tannkjøttsykdom og dårlig ånde. Naturlige storfebein er også en god løsning. Samtidig er det viktig å sørge for et sunt kosthold.
 • Kloklipp: Klørne bør holdes korte. Hvis de blir for lange vil de forårsake ubehag, smerte og problemer med bevegelse. Klipp eller fil ned klørne regelmessig for å unngå dette.
 • Bad: Korthårede collies trenger ikke bades ofte, men trenger naturligvis en vask når de blir skitne. Pass på å bruke en mild hundesjampo for å holde huden deres sunn og uten irritasjon.

Bruksområder for korthåret collie

Korthåret collie er en allsidig hunderase med mange potensielle bruksområder. Denne hunden har en blanding av fysiske ferdigheter og intellektuelle evner som gjør den egnet til en rekke roller.

Gjeterhund

Historisk sett er collie-rasen kjent for å være utmerkede gjeterhunder. Korthåret collie er ikke noe unntak. Med sin naturlige instinkt for å hente og drive, og evne til å lære og følge kommandoer, har disse hundene vist seg svært nyttige hunder på gården.

Utstillingshund

Korthåret collie er også kjent for å være en attraktiv utstillingshund. Med sin elegante bygning og flotte pels, er disse hundene populære i utstillingsringen. Deres intelligens og villighet til å behage gjør dem også enkle å trene for utstilling.

Hundesport

Collies er også flinke i mange former for hundesport, som agility, lydighet og rallylydighet. Kombinasjonen av deres fysiske egenskaper og deres evne til å lære og følge instruksjoner gjør dem svært konkurransedyktige i disse disiplinene.

Familiehund

Korthåret collie er også en utmerket familiehund. De er kjent for å være kjærlige, lojale og gode med barn. De har en rolig og balansert natur, men er også glade i lek og aktivitet. Med riktig opplæring og sosialisering blir de fantastiske følgesvenner for hele familien.

Fôr og kosthold

Å mate en korthåret collie med kvalitetsfôr er viktig for å sikre at hunden får den næringen den trenger. Fôret bør være uten fyllstoffer, mais, soya, korn og lignende, da disse ofte ikke gir optimal ernæring og kan være vanskelig å fordøye for noen hunder. Produkter fra VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat kan være gode alternativer. 

Mengde mat

Mengden mat en korthåret collie trenger vil variere basert på hundens størrelse og aktivitetsnivå. En generell regel er å gange hundens vekt med 30, og så legge til 70 for å finne den riktige mengden kalorier hunden trenger per dag. 

For en svært aktiv hund kan du potensielt måtte øke dette noe, men for å sikre at du ikke overfôrer bør du veie hunden regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Selv om korthåret collie generelt er en sunn hunderase, finnes det noen helseproblemer som kan påvirke denne rasen. Her er noen av disse:

 • Collie eye anomaly (CEA): Dette er en medfødt og arvelig øyesykdom som kan føre til blindhet. Det finnes ingen behandling for tilstanden, men tidlig deteksjon er fortsatt viktig.
 • Hørselstap: Merlefarget collie kan være utsatt for døvhet.
 • Følsomhet for medikamenter: Collie tåler ikke ivermectin, som ofte brukes mot ekto-endoparasitter.
 • Hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi: Disse er misdannelser i hofte- og albueledd som kan føre til smerte og halthet. Disse tilstandene kan påvises gjennom røntgenbilder etter at hunden har fylt tolv måneder.
 • Allergier: Korthåret collie kan være utsatt for allergier, inkludert matallergier, kontaktallergier og inhalasjonsallergier.
 • Psykiske utfordringer: Noen korthårede collies kan være utsatt for psykiske lidelser som nervøsitet og angst. Dette gjelder likevel bare et lite mindretall, og risikoen for slike problemer synes å være lavere hos korthåret collie sammenlignet med langhåret collie.

Regelmessige veterinærkontroller, godt stell, tilstrekkelig aktivitet og et sunt kosthold er viktige forebyggende tiltak. Det anbefales også å kjøpe en valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene for disse og andre helseproblemer.

Alternativer til korthåret collie

Hvis du er ute etter en hunderase som ligner på korthåret collie, men ønsker å utforske andre alternativer, er det flere raser som kan være aktuelle. Disse har lignende trekk og egenskaper som korthåret collie, men hver rase har sine unike aspekter.

Langhåret collie

Langhåret collie er nært beslektet med korthåret collie. Begge er hunderaser med røtter i Skottland og har lignende egenskaper. De er kjent for sin intelligens, godhet og lojalitet. Når det kommer til størrelse, har langhåret collie en høyde på 56-66 cm og en vekt på 23-34 kg, noe som er sammenlignbart med korthåret collie.

Bruksområdene er også lignende, og de er begge velegnet som gjeterhunder, familiehunder, utstillingshunder og til hundesport. Pelspleien vil naturlig nok være mer intensiv for langhåret collie da den er lang.

Islandsk fårehund

Islandsk fårehund er en mellomstor hund med en høyde på 38-48 cm og en vekt på 10-15 kg. Altså er den betydelig mindre enn korthåret collie. Dette er Islands nasjonalhund og rasen har vært brukt som gjeterhund for både sau og hest. Med sin gylne pels, lange snute og spisse ører, er den utvilsomt vakker å se på. Selv om dens opprinnelige bruksområde er som gjeterhund, passer den også godt som en familiehund.

Tervueren

Tervueren, eller belgisk fårehund tervueren, er en hund med omtrent størrelse som korthåret collie med en vekt på 28-35 kg. Den er også opprinnelig en gjeterhund, men er nå mer vanlig som en selskapshund. Tervueren er en allsidig hunderase og har forskjellige bruksområder, blant annet som gjeterhund, tjenestehund og familiehund. Den lange pelsen vil imidlertid kreve mer pelspleie enn korthåret collie.

Historien om korthåret collie

Korthåret collie er opprinnelig fra Skottland, England og Wales. Her ble rasen avlet frem for å være en arbeidsom gjeterhund, skreddersydd for de utfordrende forholdene i det skotske høylandet.

Stamfedrene til dagens korthårede collie antas å være lokale gårdscollier, og de har sannsynligvis en felles opprinnelse med border collie. Det er teorier om at britiske fårehunder kunne ha oppstått fra lokale hunder blandet med romerske hunder, men det er ikke dokumentert.

Den tidlige skotske collien var stor, sterk og modig, og det spekuleres i at den kan ha blitt krysset med borzoi for å oppnå et mer adelig hode. Denne hundens popularitet skjøt fart da dronning Victoria av Storbritannia falt for den langhårede varianten, som hun hadde sett ved Balmoral Castle. Senere favoriserte hun imidlertid den korthårede versjonen.

Rasen ble introdusert til Norge mot slutten av 1800-tallet, med den første registrerte fødselen den 14. april 1895. Fra da av ble collie populær som utstillingshund, men har i senere år mistet popularitet da den ikke lenger benyttes i stor grad som gjeterhund.

Ofte stilte spørsmål om korthåret collie

Hvor mye trenger en korthåret collie å trene hver dag?

En korthåret collie er en energisk rase og krever daglig mosjon for å opprettholde god fysisk og mental helse. Dette kan omfatte alt fra lange turer, løping, hageleker til mer utfordrende aktiviteter som hundesport eller agility. Minimum en time aktivitet per dag anbefales, men de vil gjerne ha mer om mulig.

Hvor lenge lever en korthåret collie i gjennomsnitt?

En korthåret collie har en forventet levealder på 12-15 år, men dette kan variere avhengig av helsen og genene til den individuelle hunden.

Hvordan er lynnet til en korthåret collie?

Korthåret collie er kjent for å være vennlig, intelligent og svært lojal. De er gode med barn og andre kjæledyr, og er kjent for sin evne til å tilpasse seg forskjellige livssituasjoner. Deres intelligens og utholdenhet gjør dem godt egnet til trening og hundesport.

Hvor stor blir en korthåret collie?

En voksen korthåret collie kan veie mellom 18-29 kg, avhengig av kjønn og individuelle forskjeller. Høyden ved skuldrene varierer mellom 51-61 cm.

Hvor kan jeg kjøpe en korthåret collie?

Det er viktig å finne en ansvarlig og anerkjent oppdretter når du leter etter en korthåret collie valp. Oppdretteren skal være i stand til å gi helseattester og bevis for at foreldredyrene har blitt testet for kjente helseproblemer i rasen. Besøk enten NKK eller hundeklubben for collies.

Hvordan er korthåret collie med barn?

Korthåret collie er generelt kjent for å være vennlig og tålmodig med barn. Den kan også komme godt overens med andre dyr. Likevel burde enhver interaksjon mellom hunder og små barn kreve tilsyn. Det er også viktig å lære barn hvordan de skal samhandle på en trygg og respektfull måte med hunden.

Dyreplaneten
Logo