Raseprofil: Schipperke

Schipperke oppstod på 1500-tallet i Belgia. Den har flere kallenavn som “lille gjeter” og “den tasmanske jævel”. Schipperke er en varslende vakthund og en skadedyrfanger, men kan også brukes innen hundesport. Dette er en krevende familiehund, men den kan bli en flott følgesvenn for konsekvente og erfarne eiere.

Schipperke fakta

HunderaseSchipperke
OpprinnelseBelgia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde25-33 cm
Vekt3-9 kg
PelsHalvlang

Litt om schipperke

 • Schipperke er en krevende hunderase for førstegangseiere
 • Hunderasen oppstod på 1500-tallet i Belgia
 • Schipperke er en meget dyktig skadedyrfanger
 • Schipperke var kalt “lille båtman” eller “lille kaptein” men betyr “liten gjeter”
 • Rasen har også kallenavnet “The little black devil” og “Den tasmanske jævel”

Størrelse og utseende

Schipperke er en kompakt og robust hund i liten forpakning. 

Med en vekt som varierer mellom 3 og 9 kg, med en idealvekt mellom 4 og 7 kg, er disse hundene små. Mankehøyden på 25 til 33 cm korresponderer med kroppslengden, noe som gir dem en kvadratisk bygning. 

Pels

En av de mest markante egenskapene til en schipperke er dens luksuriøse doble pelslag. Dekkhårene er rikelige, tykke og rette, med en grov struktur som gir en utmerket beskyttelse mot elementene. Underpelsen er myk og tykk, noe som gir en ekstra isolerende barriere. 

Pelsen er kort på bestemte deler av kroppen som ører, hode, fremre del av bena og mellom føttene, men er tykk og fyldig rundt halsen, noe som skaper en tydelig krage. Denne kragen er spesielt utpreget hos hanner. 

Bak på lårene har den lengre hår, noe som skaper en karakteristisk bukse-effekt. Hele den vakre pelsdrakten er sort, selv om det er toleranse for mørkegrå underull og litt grått på snutepartiet med alderen.

Hale

Hos schipperke kan halen variere avhengig av individet. Noen individer er født helt haleløse eller med en ufullstendig hale. Dette er en naturlig forekommende egenskap og anses ikke som en feil i rasestandarden.

Hvis hunden har en lang hale skal den i hvile rekke minst til haseleddet, men kan bæres høyere under bevegelse. Det er viktig at halen aldri skal bæres høyere enn rygglinjen.

Ører

Schipperkens ører er et annet særpreget trekk ved denne rasen. De er sterke og uvanlig små, med en spiss triangelformet form. Ørene er høyt ansatt på hodet, men de skal ikke være for tettstilte. Schipperken er kjent for sine aktive og bevegelige ører, som bidrar til hundens livlige og oppmerksomme uttrykk.

Lynne, trening og lydighet

Schipperke er en livlig og klok rase, full av energi og pågangsmot. Med sin opprinnelige jobb som båthund og vakthund på belgiske kanalbåter, har denne rasen et innebygget vokterinstinkt. Dette fører til at rasen er svært oppmerksomme med en evne til å reagere raskt. Naturlig nok kan ikke denne lille tassen beskytte mot andre uvedkommende enn smågnagere. 

I og med at schipperke er nysgjerrig, observant og ofte på vakt, kan rasen være en utfordring å takle for førstegangseiere. Som en intelligent hund ønsker schipperke å utforske og lære. Men det betyr også at den lett kan bli lei. Derfor er variert og engasjerende trening nøkkelen til å holde den interessert og motivert.

Lyddisiplin er et område der schipperke kan vise både sine sterke og svake sider. Med riktig trening og tilstrekkelig mental stimulering, kan de vise en imponerende evne til å følge kommandoer. Imidlertid kan deres selvstendighet og sterke vilje noen ganger føre til at de «velger» å ikke lytte. Tålmodighet, konsekvens og positiv forsterkning er alle viktige faktorer for å sikre lydighet hos schipperke.

Aktivitetsnivå og mosjon

Med sin livlige og energiske natur krever schipperke en god del mosjon for å være fornøyd og sunn. Daglig mosjon er viktig for å tilfredsstille hundens energinivå, og uten nok aktivitet kan schipperke bli rastløs og vise tegn på atferdsproblemer.

Omtrent en til to timers aktivitet hver dag er ideelt for å holde denne rasen i god form og bidra til å opprettholde god helse.

Aktivitetene kan variere, men bør inkludere både fysisk mosjon og mentale utfordringer. Lange turer, jogging, lek som apport og agilitytrening kan være gode måter å holde en schipperke fysisk aktiv.

Som tidligere båthunder har de en naturlig kjærlighet til vann, så svømming kan også være en fin aktivitet for denne rasen.

Schipperke har en robust bygning som lar dem håndtere et bredt spekter av aktiviteter, men det er viktig å huske at som med alle hunder, bør mosjon tilpasses individets alder, helse og kondisjon.

Stell av schipperke

Schipperke er en aktiv og robust hunderase som krever en del stell for å holde seg sunn og pen. Her er noen viktige aspekter ved stellet av en schipperke:

Pelsstell og røyting: Schipperkes tykke doble pels krever jevnlig børsting for å holde den frisk og for å minimere røyting. En gang i uken er ofte tilstrekkelig, men under røyteperiodene kan det være nødvendig med hyppigere børsting for å unngå mye løse hår.

Ører og øyne: Ørene til schipperke bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon, som rødhet, utslett eller dårlig lukt. Øynene bør også holdes rene og det kan være nødvendig å fjerne rusk eller sekret forsiktig med en fuktig klut.

Tannpleie: Regelmessig tannpleie er essensielt for schipperke. Tannpuss noen ganger i uken kan hjelpe til med å forebygge tannstein og tannkjøttbetennelse. Et sunt kosthold er også viktig for å forebygge.

Kloklipp: Schipperkes klør vokser fort og bør klippes regelmessig for å unngå ubehag og potensielle problemer. Hvis hunden er aktiv utendørs kan dette bidra til naturlig slitasje på klørne.

Bad: Schipperke trenger ikke å bade ofte, men å dusje eller bade kan bli nødvendig hvis hunden blir veldig skitten. Bruk mild hundesjampo for å unngå å tørke ut huden deres.

Bruksområder for schipperke

Schipperke er en mangfoldig hunderase, kjent for sin intelligens, oppfinnsomhet og energi. Disse egenskapene har gjort rasen til en utmerket kandidat for en rekke bruksområder gjennom historien og de utmerker seg fremdeles i forskjellige roller i dag.

Varslende vakthund

Schipperke oppsto som en gårdshund i Belgia, hvor dens primære oppgave var å varsle eieren om uvanlig aktivitet. Deres sanser og naturlige mistenksomhet mot fremmede gjør dem til gode varslende vakthunder. På grunn av sin lille størrelse er de imidlertid ikke i stand til å håndtere inntrengere eller større dyr.

Skadedyrfanger

Når det kommer til å fange skadedyr er schipperke en mester. Deres instinkter og smidighet gjør dem til effektive jegere av blant annet mus, rotter og muldvarp. Hvis du har et problem med med skadedyr i hjemmet eller på gården, er schipperke en potensiell mulighet.

Sportshund

I moderne tid har schipperke funnet en ny rolle som sportshund. Rasens smidighet, intelligens og ønske om å behage eieren gjør dem utmerkede i sporter som agility. Rasen gjør det også godt i utstillinger hvor de blir verdsatt for deres karakteristiske utseende og livlige personlighet. Andre typer hundesport er også en mulighet for denne rasen.

Familiehund

Som familiehund kan schipperke være litt av en håndfull. Hundens energiske natur og intelligens krever en erfaren eller konsekvent eier som kan gi dem rikelig med mental og fysisk stimulering. 

Uten riktig veiledning kan schipperke bli destruktiv eller utvikle atferdsproblemer. Men med rett omsorg og trening, kan de være en underholdende og kjærlig del av familien. Det er for så vidt ikke uten grunn at de har kallenavn som «The little black devil» og «Den tasmanske jævel».

Fôr og kosthold

Når det kommer til valg av mat er det viktig å velge et kvalitetsfôr for å sikre at hunden din får alle de nødvendige næringsstoffene. Det ideelle fôret for schipperke bør være rikt på proteiner og inneholde minimale mengder fyllstoffer som mais, soya og korn.

Mange hundeeiere foretrekker fôr som VOM eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Disse produktene og matvarene inneholder rikelig med essensielle proteiner og fett som støtter hundens generelle helse og energinivå.

Mengde mat

Mengden mat en schipperke trenger vil variere avhengig av hundens vekt og aktivitetsnivå. En god regel å følge er å gange vekten med 30 og deretter legge til 70. For eksempel, for en 10 kilo schipperke, vil det bety (10*30)+70 = 370 kalorier om dagen.

Hvis hunden er svært aktiv, kan du kanskje måtte øke dette noe. For å sikre at du ikke over- eller underfôrer hunden er det lurt å veie den regelmessig.

Vanlige helseproblemer

Schipperke er en robust rase med en relativt lang levetid. Medianalderen er 13 år ifølge UK Kennel Club, og mange lever til 15 år eller mer. Imidlertid er det enkelte helseproblemer som kan påvirke rasen, og det er viktig med regelmessige veterinærkontroller, et sunt kosthold, riktig stell og tilstrekkelig aktivitet for å unngå disse problemene.

 • Leddlidelser: Overfôring (eller feilfôring) og mangel på mosjon kan føre til ledd- og skjelettproblemer. De mest vanlige ortopediske problemene for schipperke er patellaluksasjon og CLP, en tilstand som påvirker hofteleddet.
 • Epilepsi: Noen schipperker har vist tendenser til epilepsi. Dette antas å være relatert til genetisk overføring.
 • MPS IIIB: Dette er en genetisk mutasjon som bare forekommer hos schipperke og kan påvirke opptil 15 % av den totale rasen. Sykdommen påvirker balansen og evnen til å navigere gjennom hindringer, som trapper. Det finnes ingen kjente kurer eller behandlinger for øyeblikket.
 • Innavl: DNA-forskning har vist at schipperke har en økende grad av innavl i populasjonen.

Husk at det er viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og flere helseproblemer. På den måten kan du sikre at hundene de produserer er så sunne som mulig.

Alternativer til schipperke

Hvis du er tiltrukket av schipperke, men lurer på om det kan være andre raser som kunne passe bedre for deg, kan det være greit å vurdere noen alternativer.

Finsk spets

Finsk spets er en middels stor hund med en vekt som kan komme opp mot 14 kg for hannhunder. Finsk spets er kjent for å være aktiv, leken og svært vennlig mot mennesker. Denne rasen har behov for mye mosjon og mental stimulering, så en aktiv eier er viktig.

Rasen er flink til å varsle, noe den har til felles med schipperke, men den har ikke samme tendens til å være en effektiv skadedyrfanger. I stedet blir finsk spets ofte brukt som treskjellende jakthund.

Amerikansk eskimohund

Amerikansk eskimohund er en mellomstor til stor rase, og kan minne om en større versjon av schipperke med sin tykke pels og livlige personlighet. Denne rasen kan være en god vakthund, men er også kjent for å være svært familieorientert og kjærlig. Amerikansk eskimohund krever mye mosjon og mental stimulering, akkurat som schipperke.

Keeshond

Keeshond er en tysk rase, kjent for sin langhårede pels. Rasen er mellom 40-48 cm høy og veier mellom 15-29 kg. Altså er den en god del større enn schipperke. Keeshond er kjent for å være svært vennlig og god med barn. I motsetning til schipperke, har ikke keeshond det samme jaktinstinktet og har derfor ikke de samme bruksområdene som skadedyrfanger.

I valget mellom disse rasene og schipperke, vil det være viktig å vurdere egne behov og forventninger til hundens egenskaper, samt den tiden og de ressursene du har til rådighet for trening, mosjon og sosialisering.

Historien om schipperke

Schipperke er en stolt representant for Belgias nasjonalraser, en hund med en historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Allerede på 1500-tallet ble schipperke omtalt av munken Wenceslas, og rasens navn, som betyr «liten gjeter» på flamsk viser til dens opprinnelige formål.

Historien om schipperke er en fortelling om en arbeidsvillig og allsidig hund. I det store markedet på slutten av 1600-tallet paraderete skomakere med sine sorte hunder, stolte av å vise fram sine håndlagde halsbånd. Halsbåndene var nøye tilpasset schipperkes krage, og enkelte av disse halsbåndene kan i dag beskues i museet i Brüssel.

Rasen ble tatt i bruk som skadedyrfanger på bryggeriene i Leuven, og også som gjeter for ender og annet fjærkre på gårdene. I 1882 startet offisiell registrering av rasen i Belgia, og samme år ble schipperke for første gang stilt ut på hundeutstilling. Seks år senere ble den første raseklubben for schipperke dannet. Som også ble  den første raseklubben godkjent av kennelklubben i Belgia.

Schipperkes historie i Norge kan spores tilbake til midten av 1960-tallet da rasen ble offisielt registrert i Norsk Kennel Klub. Vi vet imidlertid at Dronning Maud hadde med seg en schipperketispe til Norge på starten av 1900-tallet, sannsynligvis en engelsk schipperke. Bilder av dronningen sammen med hennes schipperke er bevart til den dag i dag.

Schipperke har tross sitt lille format spilt en viktig rolle i historien. Under andre verdenskrig ble hunder av denne rasen brukt av den belgiske motstandsbevegelsen for å overføre meldinger mellom forskjellige skjulesteder, helt ubemerket av de okkuperende nazistiske styrkene.

Gjennom århundrene har schipperke bevist sin verdi som en pålitelig arbeidshund, fra gjeterhunder til skadedyrfanger, vakthund og budbringer i krig. Rasen er et flott eksempel på en hunds evne til å tilpasse seg og utmerke seg i en rekke oppgaver, alt fra å vokte ender til å utgjøre en uvurderlig del av motstandsbevegelser.

Norsk Schipperke Klubb

Norsk Schipperke Klubb (NSK) er den offisielle hundeklubben for schipperke. De har en del kunnskap og forståelse av denne elskede hunderasen. Dette finner du på siden deres:

 • Raseinformasjon: Klubben tilbyr inngående raseinformasjon, inkludert helseopplysninger, egenskaper og rasehistorikk. Medlemskap i NSK gir også tilgang til rasebladet «Schipperken» to ganger i året, som gir oppdatert informasjon og innsikt i schipperke-verdenen.
 • Aktiviteter: NSK holder en rekke aktiviteter gjennom året, inkludert den årlige «Schipperkehelgen». Denne helgen er fylt med familievennlige aktiviteter og en offisiell utstilling av schipperke. Klubben arrangerer også andre aktiviteter som hundeutstillinger og møter, samt representerer medlemmene på Norsk Kennel Klubbs representantskapsmøte.
 • Avl og oppdrett: NSK tilbyr en verdifull tjeneste for de som er interessert i å oppdrette schipperke, med råd og tips om hundehold og avl. Klubben tilbyr også valpeformidling for de som er på utkikk etter en ny schipperke.
 • Medlem: Medlemskap i NSK gir tilgang til en rekke ressurser og fordeler, inkludert abonnement på «Hundesport» fra NKK og mulighet til å delta i klubbens aktiviteter. Du kan bli kjent og sosialisere deg med andre schipperke-eiere, se på et bredt utvalg av bilder, få nyeste oppdateringer og råd, samt ha kontakt med anerkjente oppdrettere. Medlemsavgiften for 2023 er kr 300, med en tilleggskostnad på kr 180 til NKK.

Ofte stilte spørsmål om schipperke

Hva er opprinnelsen til schipperke?

Schipperke er en hunderase som stammer fra Belgia og er faktisk en av Belgias nasjonalraser. Historiske referanser til schipperke går tilbake til det 16. århundre og rasen ble formelt anerkjent på 1880-tallet. «Schipperke» betyr «liten gjeter», selv om de opprinnelig ble brukt som vakthunder og skadedyrbekjempere mer enn som båthunder.

Hvilke helseproblemer er schipperke utsatt for?

Schipperke er blant annet utsatt for leddlidelser, epilepsi og mps iiib. Det er også en relativt stor grad av innavl i rasen som kan føre til andre helseutfordringer.

Er schipperke en god familiehund?

Ja, schipperke er kjent for å være en god familiehund. De er vennlige, lojale og har en høy toleranse for barn. De er også kjent for å være svært energiske og lekne, noe som kan være en flott match for en aktiv familie. På den annen side er det en kreven rase som trenger en konsekvent eier. De egner seg generelt ikke for førstegangseiere.

Hvordan er schipperke i hundesport?

Schipperke er aktive og energiske hunder, noe som gjør dem til gode kandidater for hundesport som agility og rallylydighet.

Hvordan håndterer schipperke skadedyr?

Historisk sett ble schipperke brukt som skadedyrbekjempere på bryggerier og gårder i Belgia. De har sterke jaktinstinkter og er svært flinke til å håndtere skadedyr som rotter og mus.

Hva er Norsk Schipperke Klubb?

Norsk Schipperke Klubb (NSK) er en klubb dedikert til å fremme schipperke-rasen. Klubben tilbyr raseinformasjon, arrangerer aktiviteter, gir råd og tips om hundehold og avl, og gir medlemmene en plattform for å sosialisere og dele sin kjærlighet for rasen.

Hvordan er schipperke med andre hunder og dyr?

Som en generell regel går schipperke bra overens med andre hunder, spesielt hvis de er sosialisert godt fra en ung alder. På grunn av deres jaktinstinkt, kan de imidlertid være utfordrende å ha i samme hjem som små dyr som kaniner og gnagere.

Dyreplaneten
Logo