Raseprofil: Amerikansk eskimohund

Amerikansk eskimohund, eller american eskimo dog, er en lojal og omsorgsfull hund fra USA som veier mellom 2,7 og 16 kg. Den er vokal, trives best i selskap, og kommer godt overens med barn og andre hunder. Tidlig sosialisering er likevel viktig. Amerikansk eskimohund trenger daglig mosjon og variert trening. Uten dette kan den fort bli sta.

Amerikansk eskimohund kort informasjon

HunderaseAmerikansk eskimohund
OpprinnelseUSA
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent (ikke av NKK)
Levetid12-15
Høyde23-48 cm
Vekt2,7-16 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Amerikansk eskimohund er kjent for sitt lojale, omsorgsfulle og imøtekommende vesen. De er imidlertid også ganske vokale – og gir klart beskjed hvis fremmede nærmer seg døren.

Valpefasen varer lenger hos amerikansk eskimohund enn hos de fleste andre raser. Man kan forvente en nysgjerrig og leken personlighet i noen år etter at hunden er kommet til sitt nye hjem. Men – når de er mellom to og tre år, blir de ofte roligere og mer avslappede, selv i sosiale situasjoner.

Et kjennetegn ved rasen er at de ikke trives alene over lengre tid. Har man en hektisk hverdag, bør noen være hjemme med den lille firbente.

Amerikansk eskimohund elsker oppmerksomhet, men de deler den gjerne med barn. De er gode følgesvenner for alle aldersgrupper.

amerikansk eskimohund koser seg av å bli klødd av en person

Selv om de ikke er aggressive, kreves det opplæring for at de skal forstå hvordan de bør oppføre seg med både mennesker og dyr. Med riktig sosialisering og trening, trenger man aldri frykte aggressive tendenser.

Rasen er ikke naturlig aggressiv mot andre hunder, men jevnlig sosialisering er nøkkelen. Sosialisering med venners hunder er fordelaktig.

Når det er sagt, kan de se på smådyr som hamstere eller kaniner som bytte. Derfor bør de introduseres for slike dyr fra ung alder hvis de forventes å omgås dem.

Som alle hunder trenger amerikansk eskimohund grunnleggende lydighetstrening. Uten denne opplæringen kan man ikke forvente at de følger kommandoer som «kom», «sitt» eller «bli».

Tross deres mange positive egenskaper, er amerikansk eskimohund også kjent for sitt sta vesen. Uten trening kan man ende opp med en skikkelig trassig hund. Opplæringen bør være morsom og lystbetont, for perfeksjon er ikke alltid å forvente. Hvis en treningsøkt blir frustrerende, kan det være lurt å gjøre det enklere eller avslutte for dagen. Korte og varierte treningsøkter er anbefalt.

Aktivitetsnivå og mosjon

Amerikansk eskimohund er alltid klar for litt mosjon, spesielt som det første den gjør hver morgen. Denne rasen trives med daglige turer, lek og litt tøffere fysisk aktivitet for å beholde et lykkelig og sunt sinn, særlig om den tilbringer mye tid innendørs.

Men en kort tur i nabolaget eller litt lek er ikke nok for disse hundene. De krever også mentale utfordringer i tillegg til fysisk anstrengelse. Uten riktig mosjon og stimulering kan en amerikansk eskimohund raskt bli destruktiv og veldig vokal.

amerikansk eskimohund graver ivrig i hagen

Selv om noen eiere kan bli fristet til å bruke hjelpemidler som bjeffehalsbånd, kan dette føre til at frustrasjonen blir rettet mot andre aktiviteter – som graving eller tygging. Det beste er å engasjere hunden i aktiviteter som hyppige fjellturer eller skogsturer, aktive gå- eller joggeturer og hundesport – dette holder ikke bare hunden fysisk aktiv, men også mentalt tilfreds.

Bruksområder for amerikansk eskimohund

Med sine varierte bruksområder – fra sledehunder til vakthunder – er amerikansk eskimohund både praktisk og selskapelig.

Selskaps-og familiehund

Fra sine dager i Tyskland som en kjærlig del av familien har amerikansk eskimohund alltid vært kjent for sin lojale og omsorgsfulle natur. Selv om mange av de større individene tradisjonelt ble brukt til mer praktiske oppgaver som sledehunder, ble de mindre spisshundene verdsatt for deres rolle i familien som kjæledyr. Deres naturlige vennlighet og affinitet for mennesker gjør dem til ideelle selskapsdyr i hjemmet.

Sledehund

For de større individene av amerikansk eskimohund ble sledekjøring et viktig bruksområde. Med deres robuste kroppsbygning og utholdenhet var de godt tilpasset å trekke sleder over snødekte landskap. Selv om denne bruken kanskje er mindre vanlig i dag, viser det rasens allsidighet og arbeidsevne.

Vakthund

Amerikansk eskimohund, spesielt de av mindre størrelse, har også en lang historie som vakthunder. Deres naturlige mistenksomhet overfor fremmede, kombinert med deres lojalitet mot familien, gjør dem til effektive voktere av hjemmet. Selv om de kan være vennlige, vil de ikke nøle med å varsle huseiere om uventede besøkende eller mistenkelige aktiviteter.

Hundesport

hvit amerikansk eskimohund over et agility-hinder

Hundesport som agility kan være en flott aktivitet for amerikansk eskimohund. Agility stimulerer både kropp og sinn, og danner samtidig et sterkere bånd mellom hund og eier.

Stell av amerikansk eskimohund

Stell av amerikansk eskimohund krever regelmessig oppmerksomhet og omsorg.

  • Pelsstell og røyting: Amerikansk eskimohund har en stor, fluffy pels som røyter jevnlig – derfor bør de børstes daglig for å unngå at huset fylles med løs pels. Selv om noen eiere velger å klippe pelsen (ikke barbere) et par ganger i året for å lette stellet, er ikke dette et krav. En stor, fintannet børste og daglig pelspleie skal holde røytingen i sjakk. Det er viktig å være ekstra nøye med å børste ut floker rundt sele, halsbånd, ører og rumpeområdet.
  • Ører og øyne: Ører og øyne bør sjekkes regelmessig for tegn på smuss eller infeksjon, og rengjøres forsiktig ved behov.
  • Tannpleie: Regelmessig tannpleie er viktig for å forebygge tannstein og dårlig ånde. Det anbefales å børste tennene jevnlig for å opprettholde god munnhygiene.
  • Kloklipp: Avhengig av hvor mye utendørsaktivitet hunden får, kan det være nødvendig å klippe klørne omtrent hver måned for å forhindre at de blir for lange.
  • Bad: Selv om amerikansk eskimohund kan ha nytte av sporadiske bad, er det viktig å være forsiktig med overbading. Dette kan nemlig føre til hudirritasjoner. Husk også å bruke en mild hundesjampo og å skylle såpen godt ut når du bader hunden din.

Fôr og kosthold

Det første trinnet mot god helse for din amerikanske eskimohund er å velge et kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Fyllstoffer tilfører ofte ikke nødvendig næring og kan noen ganger føre til allergiske reaksjoner eller fordøyelsesproblemer. Hundemat fra merker som VOM eller alternativer som rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, er ideelle valg for å sørge for at hunden din får alle de essensielle næringsstoffene den trenger.

Mengde mat

For å fastslå riktig mengde kalorier for din amerikanske eskimohund, er en generell tommelfingerregel å gange hundens vekt med 30, og deretter legge til 70. For eksempel, for en hund som veier 10 kg, vil det være: (10 x 30) + 70 = 370 kalorier per dag.

Antall måltider

For å unngå overfôring og sørge for jevn energi gjennom dagen, er det best å dele matinntaket i 2-3 måltider.

Vanlige helseproblemer

amerikansk eskimohund med rødt forkle og sele på tur om vinteren

Amerikansk eskimohund er generelt sett en sunn hunderase, mye takket være sin nylige historie som arbeidshund. Imidlertid er ingen hunderaser helt immune mot helseproblemer, og den amerikanske eskimohunden er intet unntak. Selv om disse hundene er robuste, er det noen spesifikke tilstander de er mer utsatt for:

  • Hofteleddsdysplasi: En tilstand der hundens hofteledd utvikler seg unormalt.
  • Patellaluksasjon: Dette er når hundens kneskål forskyves fra sin normale posisjon.
  • Diabetes: En stoffskiftelidelse der forbindelsen mellom glukose og insulin ikke fungerer som det skal. Selv om det er en betydelig genetisk komponent ved diabetes, er det også viktig å gi hunden kvalitetsfôr. Fri tilgang på mat hele dagen og dietter med høy andel menneskemat og godbiter kan føre til diabetes, selv om hunden ikke nødvendigvis er overvektig.

For å minimere risikoen for disse problemene, er det viktig å velge en god oppdretter som gjennomfører nødvendige helseundersøkelser av avlsdyrene. Med riktig omsorg, nok mosjon og kvalitetsfôr kan du hjelpe din amerikanske eskimohund til et langt og sunt liv.

Størrelse og utseende

Når det kommer til størrelse, varierer den amerikanske eskimohunden betydelig avhengig av hvilken av de tre anerkjente variantene det er snakk om. Både American Kennel Club og Canadian Kennel Club anerkjenner tre separate størrelser: toy som måler mellom 23-30cm i høyde, miniatyr som ligger i høydespennet 30-38cm, og standard som måler fra 38-48cm. Vekten for både hannhunder og tisper spenner seg fra 3 til 16 kg, uavhengig av variant.

fornøyd amerikansk eskimohund på en gressflekk ved siden av en parkeringsplass

Videre har den amerikanske eskimohunden en halvlang pels som er luftig og flott å se på. Pelsfargen er ren hvit, noe som gir dem et rent og kaldt uttrykk – noe som er typisk for spisshunder.

Historien om amerikansk eskimohund

Amerikansk eskimohund har faktisk ingen sammenheng med inuittene. Selv om den bærer navnet «eskimo», kommer denne lille til mellomstore spisshunden fra delstaten New York. En fascinerende vri fra hundeverdenen – ikke sant?

Tidlig på 1900-tallet ble denne hunderasen framavlet i USA av europeiske immigranter som hadde med seg sine spisshunder. Rasen er et produkt av bevisst kryssavl, der man blandet tysk spitz (som keeshond og pomeranian) med volpino italiano. Det er også mulig at japansk spisshund ble blandet inn etter andre verdenskrig.

Men det som virkelig satte denne hunden på kartet var dens opptredener i amerikanske sirkus. På 1930-tallet forbløffet en hund ved navn Stouts Pal Pierre publikum ved å balansere på en stram line sammen med Barnum & Bailey Circus. Takket være slike spektakulære prestasjoner i rampelyset, kan mange av dagens amerikanske eskimohunder faktisk spore sine aner tilbake til disse sirkusartistene.

Dyreplaneten
Logo