Raseprofil: Bracco italiano

Bracco italiano er en stor hunderase fra Italia på 25 til 40 kg. Rasen er kjent for sin utmerkede evner på jakt og er sosial av natur. Den trenger regelmessig mosjon, samt tidlig og konsekvent trening. Bracco italiano er svært lojal mot familien, men en dårlig vakthund.

Bracco italiano kort informasjon

HunderaseBracco italiano
OpprinnelseItalia
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-13 år
Høyde55-67 cm
Vekt25-40 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

Bracco italiano er ikke bare kjent for sin tøffe og utholdende natur på jakt – den evner å kombinere dette med en utpreget elegant holdning. I trav, mens den jakter, er den alltid føyelig og holder hodet høyt, noe som gir den et nobelt uttrykk. Dette er en rase som oppfattes som både alvorlig og intelligent, men ikke la det lure deg; braccoen er nemlig både tam og hengiven.

Når den ikke jakter, forvandles bracco italiano til en stillferdig og rolig familiemedlem. Den er ekstremt vennlig mot alle – mennesker som dyr. Denne hunden elsker selskap og trives best når den kan sosialiseres.

Selv om dens primære instinkt er jakt, er den en utmerket følgesvenn i hverdagen. Dette betyr imidlertid ikke at den kan overse behovet for mosjon og mental stimuli. Som en arbeidshund krever bracco italiano mye av begge deler. Faktisk kan denne hunden være en utfordring for førstegangseiere eller de som bor i leiligheter, gitt dens behov for stor boltreplass.

Treningen av bracco italiano bør starte tidlig. En konsekvent og klar oppdragelse er essensielt for at den skal forstå hva som forventes. Men gi den den tiden og oppmerksomheten den fortjener, så får du en hund som er både lojal og intelligent. Forvent dog ikke at den skal beskytte hjemmet ditt – braccoens kjærlighet til mennesker gjør den til en dårlig vakthund, men en fremragende familiehund.

Aktivitetsnivå og mosjon

Bracco italiano er en hund full av energi. Selv om en daglig aktivitet på 40 minutter er det absolutte minimum, vil turer på 60 til 90 minutter være bedre. Uten tilstrekkelig mosjon og stimulering, kan braccoen utvise destruktiv atferd – særlig hvis den blir overlatt alene for lenge. I tillegg til fysiske turer, trenger denne rasen mye tid til lek og samvær med sin familie.

På grunn av dens jaktinstinkter, kan det være lurt å gi bracco italiano en oppgave eller et «jobb»-orientert formål. Denne hunden vil utmerke seg i aktiviteter som agility, spor og lydighetstrening.

Aktivitet og mosjon er ikke bare viktig for at hunden skal holde seg i form, men også for å opprettholde god helse og redusere potensielle atferdsproblemer.

Bruksområder for bracco italiano

Bracco italiano er en allsidig hund med flere bruksområder. Fra dens evne til å jakte til dens sosiale natur i hjemmet, kan denne rasen fylle mange forskjellige roller.

Selskaps- og familiehund

Hjemme viser bracco italiano seg fra sin roligste side. Den er stillferdig, vennlig mot alle, og trives i selskap med både mennesker og andre hunder. Dens lojale og intelligente natur gjør den til et utmerket kjæledyr. Imidlertid krever den tydelig og konsekvent oppdragelse fra tidlig alder. Med riktig trening og nok mental stimulering vil den være en harmonisk følgesvenn.

Jakt

Braccoens opprinnelige bruksområde er som en stående fuglehund, en rolle den fortsatt utmerker seg i. Med en energisk natur jager den i et drivende trav, alltid med hodet høyt hevet. Den er hardfør, utholdende og passer til mange typer jakt. Selv om den jobber selvstendig, beholder den god kontakt med jegeren. I Italia er den spesielt populær som jakthund, mens dens popularitet i Norden har vært stigende de siste årene.

Stell av bracco italiano

Bracco italiano er kjent for sin korte, glinsende pels som er lett å vedlikeholde. Likevel er det viktig med regelmessig stell for å sikre at hunden er sunn og trives.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen krever minimal innsats på grunn av dens korte lengde. En ukentlig børsting bør være tilstrekkelig, noe som bidrar til å bevare den glinsende finishen.
  • Bad: Det anbefales ikke å bade bracco italiano mer enn én gang i måneden, med mindre det er helt nødvendig. Husk alltid å bruke en god hundesjampo for å opprettholde pelsens kvalitet.
  • Ører og øyne: Med sine lange ører bør en bracco italiano få ørene renset minst én gang i måneden. Det er likevel viktig å holde et øye med dem og vurdere om de trenger hyppigere rensing basert på egen dømmekraft.
  • Tannpleie: For å forebygge tannproblemer og holde tennene sunne, bør man børste hundens tenner 2-3 ganger i uken. Dette kan kompenseres med ved å sørge for et sunt kosthold og gi regelmessig storfebein.
  • Kloklipp: Klørne til bracco italiano bør klippes hver 3. til 6. uke for å forhindre overvekst og komplikasjoner som kan oppstå fra for lange klør. Hvor ofte avhenger av aktivitetsnivået.

Fôr og kosthold

For en bracco italiano er det viktig å gi fôr av høy kvalitet uten fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse ingrediensene gir minimal ernæringsverdi og kan potensielt ganger være skadelige over lang tid.

Mange eiere sverger til kvalitetsmerker som VOM, som er kjent for sin høye standard på ingredienser. Rent kjøtt som kjøttdeig og innmat er også utmerkede valg. Disse matvarene gir hunden den nødvendige næringen den trenger for å holde seg aktiv og sunn.

Mengde mat

For å finne den riktige mengden kalorier en bracco italiano trenger daglig, kan man bruke en enkel utregning: vekten ganget med 30, pluss 70. For eksempel, for en hund som veier 30 kg: 30×30+70=970 kalorier om dagen. Dersom din bracco italiano er en ekstra aktiv hund, bør man potensielt øke kaloriinntaket noe.

Antall måltider

Det anbefales å dele hundens daglige matinntak i 2-3 måltider for å unngå overfôring. Dette fordeler energiinntaket utover dagen og sikrer at hunden holder seg mett og fornøyd. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensitetstrening.

Vanlige helseproblemer

Bracco italiano er kjent som en generelt sunn og frisk hunderase. Likevel, som med alle raser, kan det oppstå visse helseproblemer som potensielle eiere bør være oppmerksomme på. Selv om disse helseutfordringene ikke er utbredte, er det viktig å kjenne til dem for å kunne gi hunden den beste mulige omsorgen.

  • Hoftedysplasi: Dette er en arvelig tilstand hvor hofteleddet ikke utvikler seg riktig. Dette kan lede til leddgikt i hofteleddet. Tidlig diagnose og riktig behandling kan bidra til å forvalte tilstanden og gi hunden et komfortabelt liv.
  • Øyesykdommer: Bracco italiano kan være utsatt for visse øyesykdommer. Regelmessige øyeundersøkelser er derfor viktige for tidlig påvisning og behandling av eventuelle øyeproblemer.

Å være proaktiv og oppsøke regelmessige veterinærkontroller – selv når hunden virker frisk – kan bidra til tidlig påvisning og behandling av disse eller andre helseutfordringer.

Størrelse og utseende

Bracco italiano fremstår som en majestetisk hund med et unikt og karakteristisk utseende. Rasen er kjent for sitt korthårede, kraftige ytre, som gir en imponerende og stolt fremtoning.

Når det kommer til størrelse, skiller hannene og tispene seg litt. Mankehøyde for hanner ligger mellom 58-67 cm, mens tisper har en mankehøyde på 55-62 cm. Vektmessig befinner bracco italiano seg i et spekter mellom 25 og 40 kg.

Pelsen til bracco italiano er kort, tett og har en glinsende finish. Denne glansen gir hunden en ekstra dimensjon av eleganse. Fargen på pelsen er ofte hvit med varierende flekker som spenner fra brun til oransje.

Historien om bracco italiano

Bracco italiano, oversatt som «italiensk stående fuglehund» fra italiensk, forteller oss en historie om dens dype røtter innenfor jakt. Opprinnelsen til denne bemerkelsesverdige rasen stammer fra en tid hvor tunge molossere og mynder ble krysset, skapt av mennesker som ønsket en hund ideell for jakt.

Faktisk ble disse hundene først introdusert til Italia av fønikerne som hadde tatt dem med seg fra Egypt. Bracco italiano kan med stolthet hevde å være en direkte etterkommer av Middelhavets første fuglehunder.

Disse imponerende fuglehundene fikk raskt en favorittstatus i de italienske fyrstehoffene. Blant annet hadde Medici-familien slike hunder som en del av sitt følge.

I dagens Italia er rasen en ettertraktet jakthund, kjent for sitt trav og høyt hevede hode. I Norden derimot, er rasen fremdeles en sjeldenhet.

Dyreplaneten
Logo