Raseprofil: Skye terrier

Skye terrier er en lojal og intelligent hunderase fra Skottland med lang pels. En voksen skye terrier blir 12 til 18 kg tung. Den har en reservert natur og trenger tidlig sosialisering. I tillegg er den aktiv og energisk, så den vil trenge regelmessig mosjon. God oppdragelse med klare grenser er viktig.

Skye terrier kort informasjon

HunderaseSkye terrier
OpprinnelseSkottland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-15 år
Høyde20-25 cm
Vekt12-18 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Skye terrier er en rase som er kjent for sin dype lojalitet. Til tross for enkelte beskrivelser av skye terrier som en enmannshund, deler den gledelig sin kjærlighet med familiens venner og bekjente. Dog, bør man ikke feiltolke dens reserverte natur overfor fremmede som nervøsitet – det er snarere at de er forsiktige.

Denne forsiktige naturen krever tidlig sosialisering. Ved å introdusere valpen for ulike situasjoner fra ung alder, sikrer man at hunden vokser opp til å bli trygg og harmonisk.

Skye terrier er intelligent, og noen ganger – på sin egen spesielle måte – litt sta. Den har sin egen unike oppfatning av verden rundt seg. Denne staheten, kombinert med dens intelligens, krever en oppdragelse med konsekvente, men kjærlige grenser. Et fast «nei» kan være nok, takket være rasens sensitive natur.

Ved første øyekast kan skye terrier virke som en utfordring, spesielt for en førstegangseier av hunder. Den er ikke som en labrador eller en golden retriever. Men den bringer med seg et nivå av trofasthet og tålmodighet som overgår mange andre raser.

Rolig og konsekvent lederskap er nøkkelen – det handler ikke om å «eie» en skye, men å fortjene dens respekt. Og når du har gjort det, har du en venn for livet ved din side.

Aktivitetsnivå og mosjon

Skye terrier er en energisk hund, noe som betyr at den krever regelmessig mosjon. Sørg for å gi den aktiviteten den behøver – ellers kan du fort oppleve uønsket oppførsel. Denne rasen har en særlig kjærlighet for å grave og jakte på ting, så hvis en skye terrier med overskuddsenergi overlates alene i hagen, er det ikke utenkelig at den kan grave seg ut.

Når det er sagt, trenger det ikke mye for å tilfredsstille aktivitetsnivået. Et par turer rundt nabolaget, kombinert med lek som henteleken, kan være nok. Men skye terrier vil sette stor pris på 40 til 60 minutter med aktivitet hver dag.

Selv om skye terrier elsker å være aktiv, bør man være forsiktig med aktiviteter som involverer hopping. Rasen kan være utsatt for ryggproblemer, så det å hoppe – spesielt på harde overflater – kan forverre slike problemer. Derfor er verken agility-trening eller frisbee-lek den beste idéen.

Stell av skye terrier

Stell av skye terrier er viktig for å bevare dens unike utseende og sikre hundens velvære. Med riktig omsorg vil denne rasen vise frem sin lange og vakre pels med stolthet.

  • Pelsstell og røyting: Skye terrierens pels trenger ikke trimming eller klipping. En ukentlig gjennombørsting er tilstrekkelig, og ved regelmessig børsting vil hunden røyte minimalt.
  • Ører og øyne: Selv om det ikke er spesifisert i teksten, er det viktig å jevnlig sjekke ører og øyne for tegn på irritasjon eller infeksjon og holde dem rene.
  • Tannpleie: Som med alle hunderaser, er regelmessig tannpleie viktig for å forhindre tannstein og dårlig ånde.
  • Kloklipp: Sørg for å klippe klørne regelmessig for å unngå at de blir for lange, noe som kan være ubehagelig for hunden.
  • Bad: Generelt er det anbefalt å bade en skye terrier etter behov. Som for eksempel når den lukter vondt eller pelsen er veldig skitten. Det er viktig at du ikke bader hunden din for ofte, da det vil kunne føre til hudirritasjoner. 

Fôr og kosthold

For skye terrier, som for alle hunder, er det viktig å velge et kvalitetsfôr. Det betyr at man bør unngå fôr med unødige fyllstoffer som soya, korn, mais og lignende. Et slikt fôr vil ikke gi hunden den næringen den trenger, og kan potensielt føre til helseproblemer på sikt. Kvalitetsfôr fra merker som VOM eller tilsvarende anbefales sterkt.

Mengde mat

Mengden mat skye terrier trenger varierer med vekten. For å finne riktig mengde kalorier, kan du gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. For en hund som veier 15 kg vil utregningen være slik: 15×30+70=520 kalorier hver dag.

Dette er en grunnleggende regel, og hvis hunden er spesielt aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket noe. For å sikre at hunden får riktig mengde fôr, er det viktig å veie den regelmessig.

Antall måltider

Det anbefales å fordele hundens daglige fôrmengde over 2-3 måltider for å unngå overfôring. Dette gir også en mer stabil energiforsyning gjennom dagen. Husk å unngå å mate skye terrier rett før en lang tur eller intensiv trening. Vent i stedet noen timer etter måltidet før dere begir dere ut på fysiske aktiviteter. Dette kan forhindre mageproblemer eller ubehag for hunden.

Vanlige helseproblemer

Skye terrier er kjent for å være en ganske frisk rase som ofte når en høy alder. Imidlertid, som med alle hunderaser, er det noen helseproblemer som kan påvirke dem, og deres generelle helse kan i stor grad påvirkes av hvordan du behandler dem.

Det er viktig å være forsiktig med å ikke belaste dem for hardt før de er 8 måneder gamle. Lange hunder som skye terrier er utsatt for diskusprolaps, så det er viktig å unngå overdreven hopping og løping, spesielt på harde overflater. Dette kan legge unødig press på ryggraden deres.

Overvekt er spesielt problematisk for denne rasen. Det kan ikke bare skade ryggen deres, men også øke risikoen for mange andre sykdommer.

Skye terrier er også disponert for kreft, og spesielt brystkreft. Selv om det vanligvis ikke påvirker dem tidlig i livet, er det viktig å ha regelmessige sjekker hos veterinæren for tidlig oppdagelse og behandling.

Størrelse og utseende

Skye terrier er kjent for sin unike bygning som stammer fra chondrodystrof genetikk – det betyr at mens hodet og kroppen har en normal størrelse, har lemmene dvergvekst. Denne egenskapen gir dem et langt og lavt utseende, og de er minst dobbelt så lange som de er høye. En skye terrier ligger typisk mellom 25-30 cm i skulderhøyde, og vekten varierer fra ca 10-18 kg.

Pelsen til skye terrier kan variere i farger, fra sort til ulike nyanser av grå, og noen ganger kremfarget. Uavhengig av pelsens hovedfarge, er det ideelt at ørene er så mørke som mulig – fortrinnsvis sorte.

Det er også verdt å merke seg at det er to varianter av skye terrier basert på ørenes posisjon. Ørene kan enten være stående eller hengende. Selv om den hengende varianten nå er sjelden, var den den mest vanlige fram til slutten av 1800-tallet.

Historien om skye terrier

Skye terrier er en av de eldste terrierrasene vi kjenner til. Med røtter fra den vakre øyen Isle of Skye – på Skottlands nordvestkyst og en del av Hebridene – tjente denne hunden først som en dyktig skadedyrbekjemper. Den voktet gårder fra rotter og andre uønskede gjester, og var en uvurderlig hjelper for bøndene.

Rasens skjebne tok en glamorøs vending på 1860-tallet da Dronning Victoria forelsket seg i den. Hennes begeistring førte til at skye terrier raskt klatret opp på popularitetsstigen blant Londons øvre klasse.

Greyfriars Bobby er en skye terrier kjent for sin utrolige lojalitet mot sin avdøde eier. I over ti år levde han ved eierens grav i Edinburgh, urokkelig i sin hengivenhet. Hver dag gikk han til eierens favoritt lunsjsted for et måltid, men han lot seg aldri adoptere av noen andre. Denne hjerteskjærende historien om lojalitet og kjærlighet forteller oss så mye om skye terrierens dype følelser og sterke bånd til sitt menneske.

Dyreplaneten
Logo