Raseprofil: Japansk spisshund

Japansk spisshund er en livsglad, aktiv og lojal hunderase som knytter sterke bånd til sin familie. Den er intelligent og responderer godt på konsekvent og kjærlig trening. Rasen trenger daglig fysisk og mental aktivitet, men er samtidig en god leilighetshund. Den er generelt vennlig mot barn og andre hunder, men kan være reservert overfor fremmede mennesker.

Japansk spisshund kort informasjon

HunderaseJapansk spisshund
OpprinnelseJapan
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-16 år
Høyde25-38 cm
Vekt5-9,1 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Japansk spisshund er en hunderase som stråler av livsglede – en aktiv, oppmerksom og lojal følgesvenn som danner sterke bånd til sin familie. Med et alltid glad og positivt vesen, trives denne hunden best når den er omgitt av dem den elsker.

Å være familiens midtpunkt er dens hjertes ønske, og den vil helst ikke være alene. Dette gjør japansk spisshund til en ideell følgesvenn for de som tilbringer mye tid hjemme.

Hengivenhet er en fremtredende del av rasens lynne – en japansk spisshund vil sannsynligvis følge etter deg fra rom til rom, som en liten skygge som også ønsker å være del av alt – fra matlaging til å gå på do og dusje.

Japansk spisshund går godt overens med barn, forutsatt at de behandles med respekt og ikke er for voldsomme i lek.

Selv om denne rasen er kjent for sin energiske natur, som innebærer en tendens til å leke i høyt tempo, er den også en ypperlig leilighetshund. Når det er sagt, er det viktig å være proaktiv med trening – særlig for å begrense bjeffing, som er en adferd denne rasen enkelt kan lære å legge fra seg.

Trening av japansk spisshund

Treningen av en japansk spisshund krever en eier som er like bestemt som kjærlig. Disse hundene responderer godt på en tydelig og konsekvent leder. Uten dette kan de ta mer kontroll over situasjonen enn det som er ønskelig. Det er viktig å tidlig etablere klare grenser og regler, og konsekvent hevde disse.

Når lederskapet er tydelig og fast, blir treningen en lek. Japansk spisshund er intelligent og ivrig etter å lære – de fanger raskt opp nye kommandoer og er generelt en nytelse å trene. Med riktig veiledning kan de bli utrolig lydige hunder, som er ivrige etter å glede sin eier.

Til tross for sin bakgrunn som vakthund, som kan gjøre den litt reservert overfor fremmede, går japansk spisshund ofte godt overens med andre hunder. For å fremme god hundekommunikasjon er det gunstig å introdusere den for andre hunder fra den er ung.

Aktivitetsnivå og mosjon

Japansk spisshund er en energisk og leken rase som trives med en god balanse av fysisk og mental aktivitet. Selv om den ikke krever ekstremt lange turer, er denne hunden lykkelig med minst en times aktivitet om dagen.

En daglig tur i frisk luft – enten det er solskinn, styrtregn eller snøstorm – er noe den setter stor pris på. Ikke nøl med å ta den med på lengre turer hvis du har muligheten, for den er en ivrig og glad turkamerat.

I tillegg til turene er japansk spisshund veldig glad i å leke. Dens hurtige og smidige bevegelser overrasker ofte folk – de små beina kan virkelig få fart på seg! Lek er ikke bare en kilde til moro for hunden, men også en utmerket måte å gi litt ekstra mosjon i hverdagen.

Mental stimulering er også avgjørende for denne rasen – det er minst like viktig at den får brukt hodet som at den får fysisk mosjon. Å engasjere den i utfordrende leker eller lydighetstrening er ideelt for å holde sinnet skarpt og tilfredsstilt.

Bruksområder for japansk spisshund

Japansk spisshund er en sjarmerende og flerdimensjonal hunderase. Selv om den primært er kjent som en kjærlig selskapshund, har den et potensial som strekker seg ut over dette. Med sin intelligens, agility og naturlige vakthundinstinkt, kan denne hunden finne sin plass i mange forskjellige bruksområder.

Selskaps- og familiehund

Først og fremst er japansk spisshund en utmerket selskaps- og familiehund. Med sitt vennlige og kjærlige vesen knytter den seg nært til menneskene den lever med. Denne rasen trives best når den er en integrert del av familien, og kan gi både mye glede og trøst.

Hundesport

Japansk spisshund har vist seg å være svært dyktig innen hundesport, spesielt i agility og rallylydighet. Den er smidig, rask og intelligent, noe som gjør den til en naturlig deltaker i disse disiplinene. Den raske læringsevnen og ønsket om å glede eieren sin gjør at den kan skinne i konkurransesammenheng. Det er en hund som nyter mental og fysisk utfordring, og hundesport kan være en utmerket måte å stimulere begge deler på.

Utstilling

I løpet av den siste tiden har japansk spisshund også begynt å bli mer populær på hundeutstillinger. Med sin elegante holdning, vakre pels og sjarmerende utseende, er det forståelig at den vekker oppmerksomhet i utstillingsringen.

Varslerhund

Til tross for sin mindre størrelse og sitt vennlige vesen, har japansk spisshund også egenskaper som gjør den til en potensiell varslerhund. Den er oppmerksom og reservert overfor fremmede, og har et naturlig instinkt for å beskytte sitt hjem og sin familie. Med riktig opplæring kan den dermed utvikle seg til å bli en effektiv, om enn uventet, varslerhund som tar rollen sin på alvor – men uten å være aggressiv.

Stell av japansk spisshund

Stell av japansk spisshund er en relativt enkel og uproblematisk affære. Til tross for sitt flotte og luftige ytre, krever denne rasen overraskende lite arbeid for å holde seg ren og velstelt.

  • Pelsstell og røyting: Selv om japansk spisshund har lang og hvit pels, er den faktisk skittavstøtende og holder seg fin og ren overraskende lenge. Det kreves som regel ikke mer enn å børste over hunden omtrent en gang i uken. Dette holder pelsen i god stand og reduserer røyting. For de som har tenkt å stille ut hunden, vil det være behov for mer intensivt pelsstell.
  • Ører og øyne: Det er viktig å sjekke ørene og øynene regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon. Rengjøring med en fuktig klut kan bidra til å holde disse områdene rene og friske.
  • Tannpleie: God munnhygiene er essensielt for japansk spisshund, som for alle raser. Regelmessig børsting av tennene bidrar til å forebygge tannstein, dårlig ånde og andre tannproblemer.
  • Kloklipp: Kloklipping er en nødvendig del av stellet. Sørg for å klippe klørne regelmessig for å unngå at de blir for lange, noe som kan være ubehagelig for hunden og potensielt føre til skader.
  • Bad: Selv om pelsen er skittavstøtende, kan det være behov for å bade hunden av og til. Mange eiere velger å bade sin japanske spisshund omtrent annenhver måned, noe som kan bidra til å holde pelsen i topp stand. Pass på at du bruker en mild hundesjampo.

Fôr og kosthold

Det er viktig å velge et kvalitetsfôr til en japansk spisshund. Fôret bør være uten fyllstoffer som soya, korn og mais, som ikke er naturlige deler av en hunds diett og som kan bidra til allergier og intoleranser. Det anbefales å gi hunden hundemat fra anerkjente produsenter som for eksempel VOM, eller å gi rent kjøtt. Dette sikrer at hunden får i seg nødvendige næringsstoffer og holder en stabil vekt.

Mengde mat

Det er også viktig å finne den riktige mengden fôr som passer for din japansk spisshund. En god regel er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. Dette gir et anslag på det daglige kaloribehovet. For å holde kontroll på hundens vekt, bør man veie den regelmessig og justere fôrmengden etter behov.

Antall måltider

For å unngå overfôring og for å opprettholde et jevnt blodsukkernivå er det fordelaktig å dele opp hundens daglige fôrmengde i 2-3 måltider. Dette bidrar også til bedre fordøyelse. Det er viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller høyintensiv trening – dette for å redusere risikoen for magesjau og andre komplikasjoner.

Riktig kosthold er alfa og omega for en sunn og lykkelig japansk spisshund. Det legger grunnlaget for et langt, aktivt og harmonisk liv sammen med menneskets beste venn.

Vanlige helseproblemer

Japansk spisshund er kjent for å være en generelt sunn og robust hunderase med en tendens til lang levetid. Til tross for dette har det vært noen isolerte tilfeller av visse helseproblemer innen rasen, selv om disse problemene er sjeldne. Det er likevel viktig for potensielle eiere å være oppmerksomme på disse forholdene, slik at de kan gjøre forebyggende tiltak der det er mulig og gi hunden sin best mulig omsorg. Det er ikke kjent at rasen har store arvelige problemer som er spesielt utbredt.

  • Hofteleddsdysplasi (HD): Selv om dette er sjeldent hos japansk spisshund, har det vært noen tilfeller av HD, en tilstand der hofteskålen ikke passer perfekt mot lårbenet. Dette kan føre til slitasje og leddbetennelse over tid.
  • Albueleddsdysplasi (AD): Dette er en annen form for leddproblematikk, og det har også vært noen sjeldne tilfeller av dette hos japansk spisshund. AD påvirker forbindelsen mellom albuen og resten av beinet, og kan føre til smerte og nedsatt bevegelighet.
  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der kneskålen forskyves fra sin normale posisjon, noe som kan forårsake ubehag eller smerte når hunden beveger seg. Selv om dette også er sjeldent hos japansk spisshund, er det et helseproblem som har blitt observert i noen tilfeller innen rasen.

Det er viktig for eiere å sørge for regelmessige veterinærkontroller for å opprettholde hundens helse og tidlig oppdage eventuelle problemer.

Alternativer til japansk spisshund

Selv om den japanske spisshunden er en elsket rase for mange, finnes det flere andre spisshundraser som kan være gode alternativer for de som er på utkikk etter en trofast og vakker følgesvenn. Disse rasene deler mange av de samme karakteristikkene som den japanske spisshunden, men har også sine egne unike kvaliteter.

Amerikansk eskimohund

Den amerikanske eskimohunden, ofte kalt for eskie, er en liten til mellomstor hund av spisshundtypen. Denne rasen har sitt opphav fra Tyskland, med avstamninger fra den vanlige tyske spisshunden, samt aner til pomeranian. Den amerikanske eskimohunden er kjent for å være en god hus- og familiehund, en lojal venn og en vakthund.

Høyden for amerikanske eskimohunder varierer, med tre separate størrelser: toy (23-30 cm), miniatyr (30-38 cm), og standard (38-48 cm). Vekten for både hanner og tisper ligger mellom 3 og 16 kg. Pelsen er tykk og dobbel, som motstår fuktighet og gir god isolasjon mot kulde. Ørene er små og tykke, som også tåler kulde godt.

Samojed

Samojedhunden har sin opprinnelse på de kalde slettene i Sibir. Den har en tett historie med et nomadisk urfolk kalt samojedene som bodde i Nord-Russland og Sibir. Samojedhunden ble brukt som arbeidshund, hvor den trakk sleder, jaktet og holdt reinflokken samlet. Derfor er dette en robust og tilpasningsdyktig rase.

Samojedhunden har en høyde som varierer mellom 48 og 60 cm, og en vekt mellom 16 og 30 kg. Pelsen er langhåret, noe som gir den et vakkert og majestetisk utseende. Den forventede levetiden for samojedhunder er mellom 12-15 år. Rasen er kjent for sitt vennlige, energiske og sosiale lynne, som kombinerer både viljestyrke og lojalitet.

Pomeranian

Pomeranian er en liten hund med stort hjerte som opprinnelig kommer fra Tyskland og Polen. Den er modig, tøff, sosial og energisk. Selv om den er liten av størrelse, er dens personlighet alt annet enn det. Denne rasen har også vært brukt som vakthund, og er derfor en modig liten kriger som er klar til å si ifra, uansett hvor stor motstanderen er.

Pomeranian har en høyde som varierer mellom 18 til 30 cm, og en vekt som ligger mellom 1,4 til 3,2 kg. Pelsen er langhåret, og denne lille hunden har en forventet levetid på 12 til 16 år.

Størrelse og utseende

Japansk spisshund er en sjarmerende og elegant hunderase, som kjennetegnes av sitt harmoniske og velbalanserte utseende. Hodet er i proporsjon med kroppen, moderat bredt og avrundet, med en markert stopp mellom skallen og snutepartiet. Snuten er spiss, med snutespissen lett avrundet og avbalansert, mens nesebrusken er liten, rund og sort.

Øynene er moderat store, mandelformede og mørke, med sorte øyelokksrender. Ørene er små, trekantede og opprettstående, og er høyt ansatte og rettet forover uten å være for vidstilte. Kroppen er kompakt med en rett og kort rygg, bred lend, og et bryst som er bredt, dypt og godt hvelvet.

Høyde og vekt

Mankehøyden for hannhunder ligger i området 30–38 cm, mens tispene generelt er litt mindre enn hannene. Selv om vekten kan variere fra 5 til 9,1 kg, er japansk spisshund en liten til mellomstor hund.

Pels

Pelsen på en japansk spisshund er et av dens mest karakteristiske trekk. Den har et rett og utstående dekkhår, og en kort, bløt og tett underull. Pelsens struktur gjør at den står litt ut fra kroppen, noe som gir hunden et fluffy og sjarmerende utseende.

Pelsen på ansiktet, ørene, forsiden av forbena og nedenfor hasene er kort, mens resten av kroppen er dekket av rikelig lang pels. Spesielt fra nakken til skuldrene fremstår pelsen som en vakker krave. Halen, som bæres over ryggen, har langt og rikelig beheng.

Fargen på pelsen skal være ren hvit, noe som gir hunden et ekstra elegant og iøynefallende utseende.

Historien om japansk spisshund

Den japanske spisshunden, en liten hund med sjarm og et unikt utseende, har en interessant fortid som leder oss til Japan. Selv om noen mener at denne rasen er en etterkommer av den majestetiske samojedhunden, tyder historiske bevis på at dette antagelig ikke er tilfelle. Denne moderne hunden ble utviklet i Japan langt inn på 1900-tallet, med den tyske spitz som det mest sannsynlige opphav.

Det var tyske spitzhunder, særlig hvite grosspitz, som ankom Japan i 1920, etter å ha reist gjennom Sibir i Russland og det nordlige Kina. Importen av disse hvite hundene fortsatte mellom 1925 og 1936 fra land som Canada, USA, Australia og Kina.

Det er sannsynlig at det lille og kompakte utseendet til den japanske spisshunden er arvet fra pomeranian.

Etter andre verdenskrig ble japansk spisshund anerkjent som en selvstendig rase i Japan, med en rasestandard som ble fastsatt i 1948 og som fortsatt er gjeldende. FCI (Fédération Cynologique Internationale) anerkjente rasen i 1964, og siden den tid har rasen økt i popularitet, spesielt i Skandinavia, inkludert Norge, der den første japanske spisshunden ble registrert i 1973, og den norske raseklubben ble etablert i 1979.

Ofte stilte spørsmål

Er japansk spisshund en familievennlig hund?

Ja, japansk spisshund er en aktiv, oppmerksom og lojal følgesvenn som knytter sterke bånd til sin familie og går godt overens med barn som behandles med respekt.

Kan en japansk spisshund trives i en leilighet?

Ja, til tross for sin energiske natur er japansk spisshund en god leilighetshund, forutsatt at den får tilstrekkelig trening og mental stimulering.

Hvilken type aktivitet trenger en japansk spisshund?

Denne rasen trives med en god balanse av fysisk og mental aktivitet, og den er lykkelig med minst en times aktivitet om dagen, inkludert turer og lek.

Hvordan er pelsstellet for en japansk spisshund?

Pelsstellet er relativt enkelt, da pelsen er skittavstøtende. Det anbefales å børste hunden omtrent én gang i uken for å holde pelsen i god stand og redusere røyting.

Hva bør en japansk spisshund spise?

Det anbefales å gi hunden kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn og mais. Fôret kan bestå av hundemat fra anerkjente produsenter eller rent kjøtt.

Er japansk spisshund utsatt for bestemte helseproblemer?

Selv om japansk spisshund generelt er en sunn og robust rase, har det vært noen isolerte tilfeller av hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi, men disse tilstandene er sjeldne.

Dyreplaneten
Logo