Raseprofil: Grosspitz (stor spitz)

Grosspitz, eller stor spitz, er en livlig og kjærlig hund fra Tyskland med lang pels. Rasen er vaktsom, men ikke aggressiv, og kan være litt selvstendig og sta i trening. Selv om den vil sette pris på skog og mark, er det en hund som kan tilpasse seg bylivet. Grosspitz blir mellom 22 og 22 kg tung.

Grosspitz  kort informasjon

HunderaseGrosspitz 
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid13-15 år
Høyde42-50 cm
Vekt20-22 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Grosspitz, også som stor spitz, er en hund full av liv – alltid oppmerksom og usedvanlig hengiven overfor sin eier. Dette skapningen er kjent for sin robusthet og evne til å tåle all slags vær. Med en høy levealder viser den både styrke og utholdenhet, samtidig som den alltid er på vakt. Til tross for sin mistro overfor fremmede, er grosspitz verken engstelig eller aggressiv. I stedet fungerer den som en ideell vokter av hjemmet, med liten interesse for jakt.

Dens sterke bånd til eieren er tydelig, og hunden kan til og med bli litt sjalu hvis den ikke får tydelige retningslinjer fra valpestadiet av. Grosspitz er ofte svært modig, og noen ganger også litt dominant overfor andre hunder. Men, la det ikke lure deg – selv om den er vaktsom og noen ganger pågående, er den også kjærlig og tørst på menneskelig oppmerksomhet.

Det er ingen tvil om at grosspitz er en glede å trene, gitt at den er så lærevillig. Men, dens noe selvstendige natur betyr også at treningen krever en fast, konsekvent og tålmodig eier. Grosspitz er intelligent, men kan også være sta. Det kan derfor ta litt tid før den lærer det du prøver å undervise. Det er viktig å vise at du er lederen i «flokkhierarkiet», ellers vil denne hunden fort se seg selv som sjef.

Selv om grosspitz er kjent for bjeffing, særlig når den vokter hjemmet, er det mulig å lære den når det er passende å bjeffe – uten å stresse deg selv eller naboene. Men ikke tro at denne hunden vil stoppe å bjeffe helt. Det er tross alt som vokter av hjemmet den er avlet frem for i generasjoner.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om grosspitz trives best på landsbygda, kan den tilpasse seg godt til bylivet. Men – uavhengig av bosted – er det viktig å huske på at denne hunden har et klart behov for daglig mosjon. Den trenger lange daglige turer for ikke bare å forbrenne energi, men også for å knytte nære bånd med sine kjære eiere. Disse turene tjener som en flott mulighet for hunden å utforske, leke og koble av, samtidig som det også fremmer god helse og reduserer potensielle atferdsproblemer.

Et viktig aspekt å ta hensyn til, er grosspitzens tykke pels. Når temperaturen stiger over 20 °C, er det viktig å tilpasse tempoet på turene. I slike varme perioder bør man vurdere roligere turer, kanskje i skyggefulle områder, eller å legge hardere økter til tidlig morgen.

Alt i alt bør grosspitz i det minste få én time moderat til intens mosjon hver dag, bestående av en kombinasjon av gåturer, jogging og lek.

Bruksområder for grosspitz 

Grosspitz har tradisjonelt tjent en rekke formål i menneskers liv. Mens den i dagens samfunn ofte er valgt som en selskapelig og kjærlig følgesvenn, har dens historiske røtter vist dens allsidighet.

Selskaps-og familiehund

Grosspitz er kjent for sin hengivenhet og lojalitet, noe som gjør den til en ideell familiehund. Med sin vaktsomme natur, sterke bånd til eierne og ønske om å være i sentrum av familiens oppmerksomhet, er den en perfekt følgesvenn for både barn og voksne.

Vakthund

Takket være sin historiske bakgrunn som gårdshund, har grosspitz bevart sine instinkter som en effektiv vakthund. Med dens skarpe sanser og naturlige mistenksomhet mot fremmede, er den alltid på vakt – ivrig etter å beskytte hjemmet og de den er glad i.

Gårdshund

Selv om mange av dagens grosspitz ikke nødvendigvis bor på en gård, bærer den fortsatt med seg egenskapene som gjorde den så verdifull i landlige omgivelser. Som gårdshund var dens oppgave å vokte eiendommen, varsle om uventede besøkende og være en trofast hjelper i hverdagen.

Stell av grosspitz 

Å ha en grosspitz som følgesvenn innebærer en del ansvar når det kommer til stell, spesielt med tanke på pelsen. En god stellrutine bidrar ikke bare til en sunn og pen hund, men forsterker også båndet mellom eier og hund.

  • Pelsstell og røyting: Grosspitzens fluffy pels krever regelmessig børsting, spesielt hos unge valper. Voksne hunder bør børstes grundig omtrent annenhver dag. Videre har grosspitz to røyteperioder i året der den mister mye hår.
  • Ører og øyne: Det er viktig å holde ører og øyne rene for å forebygge infeksjoner og andre helseproblemer.
  • Tannpleie: Tannpleie er essensielt for alle hunderaser. Regelmessig tannpuss forhindrer tannstein og tannkjøttsykdommer, noe som igjen kan påvirke hundens generelle helse.
  • Kloklipp: Klipping av klør er også viktig. Uklippede klør kan bli for lange og forårsake smerter eller skader når hunden beveger seg.
  • Bad: Grosspitz trenger kun å bades ved behov. Når den lukter eller er spesielt skitten, er det på tide med et bad. Vær oppmerksom på at både for hyppig bading, og bading med sterke såper fort kan irritere huden. Bruk derfor en mild hundesjampo når du bader hunden din.

Å gjøre stell til en hyggelig rutine fra en tidlig alder, ved for eksempel å gi hunden godbiter, klemmer og kos etter hver gang, kan gjøre at disse stundene blir noe begge ser frem til. Dette trenger ikke å være et tiltak, men kan også være en fin måte å styrke båndet mellom deg og din firbente venn på.

Fôr og kosthold

Når det kommer til valg av fôr til grosspitz, er det viktig å velge et kvalitetsfôr uten unødvendige fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse ingrediensene det være vanskelige å fordøye og potensielt føre til allergiske reaksjoner eller andre helseproblemer over lengre tid.

Det anbefales å gi hunden mat fra anerkjente merker som VOM, eller ren mat som kjøttdeig og innmat. Ved å gi hunden kvalitetsfôr sikrer man at den får i seg alle de essensielle næringsstoffene den trenger for et sunt og langt liv.

Mengde mat

Med en vekt på mellom 20-22 kg, kan man bruke en enkel formel for å finne ut hvor mange kalorier hunden trenger daglig: Vekt i kg * 30 + 70. For en grosspitz som veier 22 kg, blir det: 20 * 30 + 70 = 730 kalorier daglig.

Antall måltider

Det anbefales at en grosspitz får 2-3 måltider daglig. Man bør unngå å gi hunden mat rett før en lang tur eller høyintensitetstrening, da dette vil påvirke fordøyelsen og kan være ubehagelig for hunden.

Vanlige helseproblemer

Grosspitz er kjent som en robust hunderase som sjelden sliter med mange helseproblemer. Når de får kvalitetsfôr og tilstrekkelig med aktivitet hver dag, forblir denne rasen spenstig og i god form, selv i eldre år. Å velge en seriøs oppdretter kan dessuten redusere risikoen for arvelige sykdommer betydelig.

  • Hofteleddsdysplasi: Selv om grosspitz generelt er sunn, kan enkelte individer være utsatt for hofteleddsdysplasi, spesielt hvis de kommer fra en oppdretter som ikke tar genetiske tester på alvor.
  • Alopecia X: Noen grosspitz kan oppleve en tilstand kjent som «Alopecia X» eller «black skin disease». Dette fører til håravfall av ukjent årsak. Symptomer blir synlige i alderen mellom to og fem år, der eieren kan observere områder med manglende pels på hundens kropp. Til tross for denne tilstanden, ser det ikke ut til at grosspitz med Alopecia X lider av andre symptomer, og de forblir generelt sunne.

Det er verdt å merke seg at den gjennomsnittlige levealderen for en grosspitz er tolv år, men det er ikke uvanlig for hunder av denne rasen å nå en alder av 14 eller 15 år.

Historien om grosspitz 

Grosspitz har røtter som strekker seg dypt inn i historien, og nedstammer direkte fra de rikelig pelsete nordiske gjeterhundene, som samojedhund og lapphund. Det sies at denne flotte hunden kom til Europa med vikingene.

Tysk litteratur omtaler grosspitz allerede i 1450. Mens både mittelspitz og kleinspitz har vært elsket som selskapshunder, var den større grosspitzen en ressurssterk gårdshund. Dvergspitz ble importert til England fra Pommern i Tyskland for over 100 år siden og fikk navnet pomeranian – en favoritt blant kongelige, som dronning Victoria, og ble til tider kalt den viktorianske pom. 

Grosspitz er i dag en sjelden rase og har dessverre mistet popularitet – selv i sitt eget hjemland.

Dyreplaneten
Logo