Raseprofil: Kleinspitz (liten spitz)

Kleinspitz er en liten, langhåret hund fra Tyskland som veier mellom 3 og 5 kg. Den er kjent for sitt glade vesen og er en standhaftig varslerhund. Til tross for sin størrelse trenger den omtrent en times aktivitet daglig. Kleinspitz, eller liten spitz, er den nest minste av de tyske spitzene.

Kleinspitz kort informasjon

HunderaseKleinspitz (liten spitz)
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid14-15 år
Høyde23-29 cm
Vekt3-5 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Kleinspitz lyser opp hverdagen med sitt glade og vennlige vesen. Dette er en selvsikker følgesvenn, og kommer med et jevnt lynne. Når familien er samlet for aktiviteter, vil man ofte finne en kleinspitz midt i mengden – alltid ivrig etter menneskelig selskap.

Selv om kleinspitz er en liten hund, bør man ikke undervurdere dens vakthund-egenskaper. Rasens naturlige mistro overfor fremmede gjør den til en ideell beskytter av hjemmet. Dette er en hund som hverken er engstelig eller aggressiv, men heller en standhaftig og trygg vokter.

På grunn av rasen naturlige vaktinstinkt kan den bjeffe på naboer og andre som kommer på besøk eller går forbi. Det er derfor veldig viktig med tidlig sosialisering. Ta med deg hunden din rundt omkring slik at den får opplevd en rekke forskjellige situasjoner.

Samtidig er det viktig å være konsekvent når det kommer til trening en av en kleinspitz, og sette tydelige rammer når det kommer til bjeffing. Noe bjeffing vil det alltid være, da ligger i rasens natur, men unødvendig bjeffing kan fint unngås.

Bruk positive forsterkningsmetoder i treningen for å gjøre den så effektiv som mulig. Kleinspitz kan til tider være litt sta, så det gjelder å benytte seg av korte og morsomme treningsøkter.

Aktivitetsnivå og mosjon

Kleinspitz har en imponerende appetitt for aktivitet, til tross for sin beskjedne størrelse. En joggetur i nærområdet, en lengre gåtur i skogen vil den sette stor pris. Men den trives også med lek. Tross alt handler ikke aktivitet og mosjon kun om å holde hunden i god form, men også til å fremme god fysisk og mental helse, samt redusere risikoen for atferdsproblemer.

For en kleinspitz betyr dette rundt én times aktivitet daglig, enten fordelt på flere små turer eller en lengre utflukt, pluss et par lufteturer.

Bruksområder for kleinspitz

Kleinspitz har over tid vist seg å være en allsidig følgesvenn. Med et skarpt øye og en utrettelig drivkraft, har kleinspitz utført en rekke roller, fra vokter til den kjærlige familiehunden vi kjenner i dag.

Selskaps-og familiehund

I dagens samfunn er kleinspitz først og fremst kjent som en populær familiehund. Med sin vennlige natur og evne til å knytte sterke bånd til familiemedlemmer, passer den perfekt inn i hjemmemiljøet. Deres lojale og hengivne natur, kombinert med en leken holdning, gjør dem til ideelle følgesvenner for både voksne og barn.

Gårdshund og vokter

Selv om dens primære rolle i dagens samfunn er som familiehund, bør man ikke glemme kleinspitzens historiske rolle som gårdshund. Deres naturlige vaktsomhet, kombinert med en instinktiv mistenksomhet overfor fremmede, gjør dem til ypperlige voktere for gård og grunn. Selv om tiden har endret seg, forblir kleinspitzens vakthundegenskaper intakte.

Stell av kleinspitz

Å eie en kleinspitz betyr å vie litt tid til stellet av den. Denne vakre hunden har en pels som krever regelmessig vedlikehold for å sikre at den ser best mulig ut og forblir sunn.

  • Pelsstell og røyting: Pelsen til kleinspitz trenger ukentlig børsting og kjemming for å holde seg ren og flokefri. Det anbefales å børste håret «feil vei», spesielt rundt områder som ører og albuer hvor floker lett kan dannes. Røyting er også noe eiere bør være oppmerksomme på – hannene røyter typisk en gang i året, mens tisper kan røyte to ganger i året.
  • Ører og øyne: Vær spesielt oppmerksom på ørene når du steller pelsen, da floker kan dannes raskere her. Regelmessig inspeksjon av ører og øyne vil bidra til å oppdage eventuelle problemer tidlig.
  • Tannpleie: Tannhygiene er viktig for alle hunderaser. Regelmessig børsting av tennene og tannsjekk er anbefalt for å opprettholde gode tenner. Et sunt kosthold er også viktig for å støtte gode tenner.
  • Kloklipp: Klipping av klør er essensielt for å unngå at hunden får smerter eller problemer med potene. Frekvensen vil avhenge av hundens aktivitetsnivå, men det er viktig å sjekke klørne regelmessig.
  • Bad: Bad kleinspitz når pelsen er skitten eller har en ubehagelig lukt. Pass på at du bruker en hundesjampo som er skånsom mot huden og pelsen.

Fôr og kosthold

For at kleinspitz skal få så god helse som mulig, bør du gi hunden kvalitetsfôr uten fyllstoffer som mais, soya og korn. Disse fyllstoffene kan bidra til allergier og følsomhet i fordøyelsessystemet, samt unødvendig vektøkning. I stedet bør du vurdere kvalitetsmerker som VOM eller gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Ekte, næringsrik mat gir hunden alt det den trenger for å trives.

Mengde mat

Du kan beregne kaloribehovet ved å gange vekten med 30 og legge til 70. La oss for eksempel ta en kleinspitz som veier 4 kg:

(4 kg × 30) + 70 = 190 kalorier per dag

For svært aktive hunder kan du vurdere å øke inntaket noe.

Antall måltider

Det anbefales å fordele hundens daglige kaloriinntak på 2-3 måltider for å unngå overfôring. Dette hjelper også med fordøyelsen og energidistribusjonen gjennom dagen. Husk å unngå å mate kleinspitz rett før du skal gå på en lang tur eller trene med høy intensitet, da dette kan føre til fordøyelsesproblemer eller magesvinn.

Vanlige helseproblemer

Kleinspitz er stort sett en sunn og frisk hunderase. Men som med mange raser, er det visse helseproblemer som kan dukke opp. Selv om disse helseutfordringene ikke er vanlige, er det viktig for eiere å være oppmerksomme på dem for å sikre hundens beste mulige livskvalitet.

  • Patellaluksasjon: En tilstand der kneet midlertidig faller ut av ledd.
  • Arvelige øyesykdommer: Kleinspitz kan i enkelte tilfeller lide av genetiske øyesykdommer. Dette understreker viktigheten av øyetesting, særlig før avl, for å forhindre spredning av slike tilstander.
  • Epilepsi: Selv om det ikke er veldig vanlig, kan epilepsi forekomme i rasen. Epilepsi er en nevrologisk tilstand som kan manifestere seg gjennom anfall, og regelmessige veterinærbesøk er viktig for håndtering og behandling.

Alternativer til kleinspitz

For de som er på utkikk etter en liten hunderase, men ønsker noe annet enn en kleinspitz, finnes det mange flotte alternativer. Her er en oversikt over tre hunderaser som kan være verdt å vurdere, nemlig pomeranian, volpino italiano og japansk spisshund.

Pomeranian

Pomeranian er en sjarmerende liten hund med en stor personlighet. Denne hunderasen er kjent for å være energisk, modig og svært sosial. Den har en lang pels som gir den et fluffy utseende. Selv om de er små, kan pomeranians ha en dominerende holdning, spesielt overfor andre hunder. Det er derfor viktig å være konsekvent i treningen.

Volpino italiano

Volpino italiano er en liten, men livlig hunderase fra Italia. Den er kjent for å være kjærlig, men kan også vise seg å være mistenksom overfor fremmede. Rasen har en lang, men lettstelt pels.

Japansk spisshund

Japansk spisshund er kjent for å være livsglad, aktiv og veldig lojal overfor sin familie. Rasen er intelligent og responderer godt på konsekvent og kjærlig trening. Den har en lang pels og en karakteristisk spiss hale. Rasen er vennlig mot både barn og andre hunder, men kan være litt reservert overfor fremmede mennesker.

Størrelse og utseende

Når man tar en titt på kleinspitz, blir man umiddelbart fanget av dens karakteristiske og tiltrekkende utseende. Dette er en hunderase som bærer stoltheten og skjønnheten til spitzrasene med bravur.

Høyde og vekt

Kleinspitzens dimensjoner er proporsjonerte og gir et balansert inntrykk. I høyde måler den typisk 26 cm, men dette kan variere med ± 3 cm fra individ til individ. Med en vekt som ligger mellom 3-5 kg, er denne hunden kompakt, men samtidig lett og smidig.

Det som virkelig får kleinspitz til å skille seg ut, er dens imponerende pels. Takket være et rikelig lag med underull, står pelsen flott ut fra kroppen. Den reveaktige fremtoningen forsterkes av et hodet med kvikke øyne og spisse, tettstilte ører, som gir rasen sitt kjekke uttrykk. Dekkhårene er lange og rette, mens underullen er kort og tykk.

Mens pelsen på hodet, ørene og beina er kort og fløyelsaktig, er den på resten av kroppen lang og frodig. Man bør merke seg den tykke kraven rundt halsen, som minner om en manke, samt den buskete halen som stolt bæres over ryggen. Pelsen er alltid jevn og glatt, uten tegn til bølger, krusing eller skill langs ryggen. Fyldige «bukser» pryder bakbena, og halen er også dekorert med et frodig hårlag. Denne rikholdige pelstrukturen gir kleinspitz en majestetisk fremtoning som virkelig setter sitt preg i enhver forsamling.

Historien om kleinspitz

Kleinspitz kan spore sine røtter tilbake til de nordiske hyrdehundene, som samojed, bragt til kontinentet av intet mindre enn vikingene selv i middelalderen. Her krysset de seg med lokale hyrde- og fåreraser, og la fundamentet for den ikoniske spisshundtypen.

Når vi tenker på 1700-tallets England, forestiller vi oss kanskje ikke først og fremst noe annet, men spitz ble faktisk en trendsetter blant den britiske overklassen.

Deretter, under viktoriatiden, begynte man å avle dem mindre, og dermed ble pomeranian født. 

Til tross for sin tyske betegnelse, er kleinspitz sin virkelige opprinnelse sannsynligvis bredere, med røtter dypt plantet i det kontinentale Europa. Mens noen teorier foreslår at den kan ha vært her helt siden steinalderen, gir nyere forskning en mer kompleks opprinnelsesfortelling, som knytter den nærmere til de nordiske spisshundene.

Hva vi vet med sikkerhet, er at kleinspitz som vi kjenner den i dag, gjennomgikk en betydelig utvikling mot slutten av 1800-tallet.

Norge fikk først smaken av denne rasen i 1994, og siden den gang har kleinspitz funnet sitt sted i mange norske hjerter, med rundt 160 valper registrert hvert år.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelseslandet til kleinspitz?

Kleinspitz stammer fra Tyskland.

Hvor lenge lever en kleinspitz vanligvis?

En kleinspitz lever vanligvis mellom 14-15 år.

Hvordan er lynnet til kleinspitz?

Kleinspitz har et vennlig vesen, er selvsikker og skyr nervøsitet eller aggresjon. Den er også en standhaftig og trygg vokter.

Hvor mye aktivitet trenger en kleinspitz?

En kleinspitz trenger omtrent én time aktivitet daglig. Dette kan være fordelt på flere små turer eller en lengre utflukt.

Hva kreves for pelsstell av en kleinspitz?

Pelsen til en kleinspitz trenger ukentlig børsting og kjemming, spesielt rundt ører og albuer. I røyteperiodene kan det være lurt å børste hunden oftere.

Er det kjente helseproblemer hos kleinspitz?

Ja, kleinspitz er utsatt for patellaluksasjon, arvelige øyesykdommer og epilepsi.

Dyreplaneten
Logo