Raseprofil: Mittelspitz (mellomspitz)

Mittelspitz er en livlig og selvstendig hund fra Tyskland, som veier 7 til 11 kg og har lang pels. Den er naturlig mistenksom overfor fremmede og er en god varsler. Positiv forsterkning er nødvendig under trening. Mittelspitz er også kjent som mellomspitz.

Mittelspitz kort informasjon

HunderaseMittelspitz (mellomspitz)
OpprinnelseTyskland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde30-38 cm
Vekt7-11 kg
PelsLanghåret

Lynne, trening og lydighet

Mittelspitz bærer med seg en livlighet som man lett kan bli betatt av. Den er alltid på vakt og oppmerksom, og har en personlighet som kan fylle hele rommet

Mittelspitz har en viss selvstendighet i oppførselen. Dette betyr også at den kan være litt mistenksom overfor ukjente mennesker.

Her gjelder det å være forberedt på litt bjeffing, da denne lille vennen gjerne vil informere deg om alt som skjer utenfor hjemmet ditt, enten det er postmannen eller en forbipasserende nabo. Overdreven bjeffing kan naturligvis trenes bort, men ikke forvent at din mittelspitz aldri vil bjeffe.

Når det kommer til trening, er det essensielt med positive forsterkningsmetoder. Denne rasen har nemlig en sterk vilje, og kan lett bestemme seg for å ignorere kommandoer hvis den føler seg tvunget til noe.

Heldigvis er de også svært intelligente av seg, og med riktig tilnærming fra valpestadiet, kan du forvente en lydig og samarbeidsvillig følgesvenn i mange år.

Tross sin lille størrelse, har mittelspitz et høyt energinivå og trenger derfor mye oppmerksomhet og aktivitet for å holde seg fornøyd. Ellers kan den finne på å lage sin egen moro, som ikke alltid er like gunstig for møblene dine.

Familielivet med en mittelspitz kan være et harmonisk eventyr, spesielt med eldre barn som vet hvordan de skal behandle hunder. Og selv om den trives godt med andre kjæledyr, kan dens høye byttedrift gjøre introduksjoner litt mer krevende.

Aktivitetsnivå og mosjon

Selv om mittelspitz er en liten hund, har den et stort behov for aktivitet og mosjon. En daglig tur som varer mellom 45 og 60 minutter bør vanligvis være tilstrekkelig, men det er også viktig å gi hunden tid til lek og mentale utfordringer gjennom trening. Har man en inngjerdet hage, blir dette et ideelt sted for mittelspitz å utfolde seg trygt – samtidig som den får utløp for sin vaktholdende natur.

Selv om denne rasen elsker å være ute og i aktivitet, er det verdt å merke seg at mittelspitz ikke er en dyktig svømmer. Så hvis man har et basseng eller tenker å ta den med til en innsjø eller i båt, bør man være forsiktig.

Når det er sagt, vil den gjerne bli med på fotturer, korte joggeturer eller andre egnede utendørsaktiviteter.

Det er ingen tvil om at riktig mengde mosjon og aktivitet er like viktig for mittelspitzens helse og velvære, som det er for å forhindre atferdsproblemer.

Bruksområder for mittelspitz

Mittelspitz har gjennom tidene vist seg å være en allsidig hunderase. Fra sin tradisjonelle rolle på gårder til dagens moderne samfunn, har rasen tilpasset seg ulike roller og formål. Denne evnen til å tilpasse seg gjør at mittelspitz har en rekke bruksområder som den virkelig skinner i.

Selskaps- og familiehund

Først og fremst har mittelspitz blitt svært populær som familiehund. Den knytter sterke bånd med familiemedlemmene sine og har en vennlig og lojal natur som gjør den til en favoritt blant både voksne og barn. Som en del av familien trives den best når den er inkludert i dagliglivets aktiviteter.

Vakthund

Selv om mittelspitz i dag er mest kjent som en kjærlig følgesvenn, har den bevart sine opprinnelige egenskaper som vakthund. Fra tiden den ble brukt som gårdshund, har rasen vist en utpreget evne til å være beskyttende. Dens skarpe sanser og vaktsomme holdning gjør den til en ypperlig varslende vakthund.

Gårdshund

Tradisjonelt sett ble mittelspitz brukt som gårdshund, og selv om moderne gårdsbruk kanskje ikke har samme behov for hundens tjenester som før, viser den fortsatt en naturlig tilbøyelighet til å holde orden på gården. Den vaktsomme naturen, kombinert med en nysgjerrig og oppvakt holdning, gjør at den er godt egnet til å passe på både mennesker og andre dyr på gården.

Stell av mittelspitz

Å ta godt vare på en mittelspitz krever oppmerksomhet til en rekke aspekter ved hundens helse og hygiene. Den tykke pelsen og de særegne egenskapene ved rasen stiller spesielle krav til stell.

  • Pelsstell og røyting: Mittelspitz har en tykk dobbel pels, og for å holde denne i god stand, kreves det regelmessig børsting. En kjapp børsting to ganger i uken, samt en lengre børsting én gang i uken anbefales. To ganger i året vil denne rasen røyte betydelig – vær forberedt på mye løs pels! Utenom disse periodene er håravfallet relativt. Det er viktig å unngå å klippe pelsen helt kort, da den fungerer som isolasjon både i varme og kalde forhold.
  • Ører og øyne: Under stell er det lurt å se over hundens ører. Hvis de ser røde, hovne eller skitne ut, bør en veterinær kontaktes. Øynene bør også sjekkes regelmessig for tegn på irritasjon eller infeksjon.
  • Tannpleie: Små hunderaser kan ofte ha tannproblemer. For å holde tannhelsen til en mittelspitz i sjakk, bør tennene børstes tre til fire ganger i uken. Dette vil bidra til å holde plakk under kontroll. Et sunt kosthold er derimot minst like viktig.
  • Kloklipp: Det er viktig å holde øye med klørne til hunden. Klipp dem om de blir for lange for å unngå ubehag og potensielle skader.
  • Bad: Selv om pelsen til mittelspitz fungerer som en beskyttende barriere mot skitt og fukt, kan det fra tid til annen være nødvendig med et bad. Dette skal imidlertid gjøres med måte og kun når det virkelig trengs. På den måten bevarer man pelsens naturlige oljer og funksjon.

Fôr og kosthold

For mittelspitz er det essensielt å velge fôr av høy kvalitet uten fyllstoffer som soya, korn, mais, og andre unødvendige ingredienser. Høykvalitetsfôr som VOM, eller rent kjøtt som kjøttdeig og innmat, vil være det beste. Kvalitetsfôr sikrer at hunden får i seg alle de nødvendige næringsstoffene, samtidig som den unngår potensielt skadelige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

For å fastsette riktig mengde mat, kan man bruke formelen: vekt × 30 + 70. For en mittelspitz som veier 10 kg vil det bli: 10 × 30 + 70 = 370 kalorier per dag. Dette gir en god indikasjon på hundens daglige kaloribehov. Dersom hunden din er svært aktiv, kan det være nødvendig å øke kaloriinntaket litt.

Antall måltider

Det anbefales å fordele hundens daglige fôrmengde over 2-3 måltider. Dette bidrar til jevn energifordeling gjennom dagen og unngår overfôring.

Vanlige helseproblemer

Mittelspitz er generelt sett en sunn hunderase med få kjente helseproblemer. Imidlertid finnes det noen få tilstander som potensielt kan ramme rasen. Når man kjøper en mittelspitz, er det viktig å snakke med oppdretteren for å få mer informasjon om disse tilstandene og hvilke helsesjekker som blir gjennomført på valpene. Blant de mest kjente helseutfordringene for mittelspitz er:

  • Patellaluksasjon: Dette er en tilstand der kneskålen forskyves fra sin normale plassering. Dette kan forårsake smerte og redusert mobilitet hos hunden.
  • Progressiv retinal atrofi: En øyesykdom som gradvis fører til blindhet. Sykdommen skyldes tap av fotoreseptorer i netthinnen.
  • Retinal dysplasi: En annen øyesykdom som involverer unormale endringer i netthinnen. Dette kan også påvirke hundens syn.

Alternativer til mittelspitz

Mittelspitz er en populær hunderase som har vunnet mange hjerter verden over. Imidlertid finnes det flere alternative raser som har mange likheter med mittelspitz og som kan være interessante for potensielle hundeeiere.

Keeshond

Keeshond er en familievennlig, lojal og intelligent hunderase. Den kjennetegnes av en lang, tykk pels og har en tendens til å være vaktsom. Med sin langhårete pels, krever keeshond jevnlig stell, men den beskyttende pelsen er også en fordel i varierende værforhold. Disse hundene kan forventes å leve i 10-15 år.

Lapsk vallhund

Lapsk vallhund har historisk vært brukt til å gjete rein. Den finske rasen har et sjarmerende utseende kombinert med funksjonalitet og styrke. Til forskjell fra keeshond har lapsk vallhund korthåret pels. Forventet levetid for denne rasen ligger mellom 10-12 år.

Japansk spisshund

Japansk spisshund er en entusiastisk, lojal og intelligent følgesvenn. Opprinnelig fra Japan, er denne rasen kjent for sitt livsglade temperament og sin tette tilknytning til eieren. Når det kommer til vekt, ligger de i området 5-9,1 kg. Pelsen er langhåret og krever vedlikehold, men gir også hunden et flott utseende. Levetiden for denne rasen varierer fra 10-16 år.

Størrelse og utseende

Mittelspitz er en hund med en bemerkelsesverdig fysisk framtoning. Den er den tredje største av de tyske spitzene, og karakteriseres av sin kvadratiske kroppsform. Høyden for denne varianten av rasen ligger mellom 30–38 cm i skulderhøyde. Når det kommer til vekt, kan en voksen mittelspitz forventes å veie mellom 7–11 kg.

Pelsen til mittelspitz er både imponerende og funksjonell. Den har en lang, rett pelsstruktur som gir god isolasjon mot en rekke værforhold. Om vinteren utvikler den en tett, myk og svært godt isolerende underull. Denne ytterpelsen står ut fra kroppen – noe som gir hunden et utseende av å være større enn den faktisk er.

Et spesielt kjennetegn ved denne rasen er dens tykke løvemanke rundt halsen. Pelsen kan også ha flere fargevarianter, noe som gir rom for variasjon innenfor rasen.

Mittelspitz hode er trekantet med et spisst snuteparti. Ørene er små, spisse og står tett, mens stoppet i pannen ikke er veldig markert. Den har en middels lang hals med tørr hud, et dypt bryst, bredt lendeparti og kort rygg. Kroppens buklinje er noe opptrukket. Beina er sterke, muskuløse og med en kraftig benstamme. Halen – som bæres ringlet over ryggen – har en buskete pels, noe som tilfører en ekstra sjarm til hundens profil.

Historien om mittelspitz

Mittelspitz har dype røtter i Europas fortid. Selv om mange plasserer dens opprinnelse direkte i Tyskland, ville det være mer presist å si at den stammer fra det kontinentale Europa.

Mens noen har trodd at denne rasen kan være etterkommere av steinalderens torvhunder eller neolittiske spisshunder, viser bevis at dette kanskje ikke er tilfelle.

Det er også en vanlig misoppfatning å regne den som Europas eldste hunderase, selv om dens historie utvilsomt strekker seg langt tilbake i tid. Nyere forskning har belyst at mittelspitz muligens deler en felles forhistorie med nordiske spisshunder, som samojed – en potensiell tidlig forfar til rasen. Dette blir støttet av en studie publisert i Science. Denne studien antyder at mittelspitz også har gener fra en annen type hund, spesifikt en gjeterhund.

Uansett, det som er klart, er at som mange hunderaser, opplevde mittelspitz en markant utvikling i overgangen fra 1800- til 1900-tallet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelseslandet til mittelspitz?

Opprinnelsen til mittelspitz er Tyskland.

Hvor lenge lever en mittelspitz?

En mittelspitz lever vanligvis mellom 10 til 14 år.

Hvordan er lynnet til en mittelspitz?

Mittelspitz er robust, livlig og oppmerksom, men kan også vise en viss selvstendighet og er ofte mistenksom overfor ukjente.

Hvordan bør en mittelspitz trenes?

Du bør trene mittelspitz med positive forsterkningsmetoder. De er intelligente, men kan være sta, så riktig tilnærming fra valpestadiet er viktig.

Hvor mye aktivitet og mosjon trenger en mittelspitz?

Selv om den er liten, har mittelspitz et høyt energibehov. En daglig tur mellom 30 og 60 minutter samt tid til lek og mentale utfordringer er viktig.

Er det noen kjente helseproblemer for mittelspitz?

Ja, noen kjente helseproblemer inkluderer patellaluksasjon, progressiv retinal atrofi og retinal dysplasi.

Dyreplaneten
Logo