Raseprofil: Lapsk vallhund

Lapsk vallhund, også kalt lapsk gjeterhund og samisk gjeterhund, kommer fra Finland. Den var tidligere en korthåret variant av finsk lapphund, men ble en egen rase i 1966. Lapsk vallhund har lange tradisjoner hvor den har gjetet rein og voktet flokken mot rovdyr som ulv, jerv og bjørn.

Lapsk vallhund fakta

HunderaseLapsk vallhund
HundetypeSpisshund, lapphund
OpprinnelseFinland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-12 år
Høyde40-51 cm
Vekt15-24 kg
PelsKorthåret

Størrelse og utseende

Lapsk vallhund er en relativt liten, men robust hunderase. Som voksen kan høyden på disse hardføre hundene mellom 40 og 51 centimeter, avhengig av kjønn. Hannene er vanligvis noe større enn tispene. Når det kommer til vekt kan en fullvoksen lapsk vallhund veie mellom 15 og 24 kilo.

Pels

Lapsk vallhund er kjent for sin nydelige pels. Den tette, doble pelsen er som en panser mot elementene i naturen. Utvendig er pelsen rett og avstår fra kroppen, mens den underliggende pelsen er myk og ullaktig, nesten som en ekstra vinterkåpe.

Videre kommer denne hunderasen i flotte farger. Fra glitrende sort til ulvegrå, og noen ganger lysende brun. Her har hver hund en unik fargekombinasjon.

Hale

En annen karakteristisk egenskap ved den lapske vallhunden er den vakre halen. Halen er lang, buskete og bærer den med en karakteristisk krok over ryggen.

Når hunden er avslappet og fornøyd, ligger halen over ryggen. Mens den vil falle ned når den er oppmerksom og konsentrert.

Lynne, trening og lydighet

En lapsk vallhund er mer enn bare en vakker hund med en buskete hale; den er et godt eksempel på en lojal venn, med et hjerte fylt av kjærlighet og en uendelig lyst til å glede. Denne rasen er kjent for sitt milde og vennlige vesen, kombinert med en god porsjon nysgjerrighet og en smule uavhengighet.

Lynnet til en lapsk vallhund er som en varm sommerdag; solrikt, lyst og fylt med glede. Hunden trives best når den får være en del av familien, enten det er en tur i skogen, en ettermiddag i parken eller bare en rolig kveld foran peisen. Dette er en hund som elsker selskap, både fra mennesker og andre hunder.

Tross sin uavhengige natur er lapsk vallhund en fin hund å trene. Med sin intelligens og lærevillighet kan de mestre et vidt spekter av kommandoer og triks. Som med enhver hunderase, krever effektiv trening tålmodighet, konsekvens og belønning.

Selv om lapsk vallhund er raske til å lære, har de også en sterk vilje og kan være litt sta. Derfor er det så viktig med tidlig og konsekvent trening for å sikre at hunden forstår hvem som er sjefen. 

Aktivitetsnivå og mosjon

En lapsk vallhund har massevis av energi og er alltid klar til å utforske verden rundt seg. Rasen har et høyt aktivitetsnivå, og trenger daglig mosjon for å tilfredsstille sin utrettelige nysgjerrighet, samtidig som den holder seg sunn og glad.

Å gi den rikelig med muligheter til å leke og bevege seg fritt er nøkkelen til en fornøyd hund. En tur i parken eller skogen, en god joggetur eller lek i hagen – alt dette bidrar til å bruke energien deres på en positiv måte.

Bruk minst en time om dagen på fysisk trening. Uansett om det er rask gange, sykling eller jogging. Husk samtidig å supplere med aktiviteter som stimulerer hunden din mentalt.

Stell av lapsk vallhund

Pelsstell og røyting

Lapsk vallhund har en praktfull pels som krever regelmessig vedlikehold for å beholde sin skjønnhet og forhindre floker og knuter. Med sin tykke, doble pels trenger de grundig børsting minst én gang i uken.

Under røyteperioder, som regel på vår og høst, kan det være nødvendig med daglig børsting. Røyting ellers i løpet av året vil variere, men generelt vil du nok merke en god del løs pels.

Hvis du eller noen i familien har allergi, er nok ikke dette hunden for deg. Da bør du heller velge mer allergivennlige hunder til deg og din familie.

Ører og øyne

Ørene til en lapsk vallhund bør sjekkes ukentlig for tegn på infeksjon, som rødhet, hevelse eller dårlig lukt. Rengjør dem forsiktig med en våt klut, men unngå å stikke noe dypt inn i øregangen. 

Øynene skal være klare og fri for utflod. Eventuelle endringer i øynenes utseende eller tegn på ubehag bør sjekkes av en veterinær.

Tannpleie

God tannhelse er like viktig for hunden din som for deg. Et sunt kosthold bidrar sterkt til å opprettholde rene tenner. Å gi hunden din et ekte storfebein kan være en utmerket måte å rense tennene naturlig på, samtidig som det også gir rikelig med mineraler som kalsium.

Unngå små, tynne og skarpe bein, spesielt fra fugler, da disse kan skade munnen og til og med innvollene hvis de svelges.

Hvis hunden din får “vanlig” hundefôr eller menneskemat vil det være nødvendig med regelmessig tannpuss med hundetannkrem.

Kloklipp

Kloklipp er en viktig del av hundestellet. Klørne bør klippes regelmessig, men pass på å ikke klippe for langt inn. Klør inneholder både nerver og blodårer, så å klippe for langt vil føre til smerte og blødning. Hvis hunden din er mye aktiv, spesielt på hardt underlag, kan klørne slites ned naturlig. Husk imidlertid å sjekke klørne regelmessig for å se om du er nødt til å klippe eller file dem ned.

Bad

En lapsk vallhund trenger ikke hyppige bad med mindre den har rullet seg i noe spesielt illeluktende eller skittent. For hyppig bading kan strippe pelsen for dens naturlige oljer, noe som kan føre til tørr og irritert hud.

Når det er nødvendig med et bad bør du bruke en mild hundesjampo som er laget for hundens hud og pels. Det kan være lurt å avslutte badet med en børsting for å fjerne løs pels. Dette anbefales spesielt under røyteperiodene.

Bruksområder for lapsk vallhund

Lapsk vallhund er en allsidig rase som utmerker seg i mange bruksområder. Fra dens opprinnelige bruk som gjeterhund til en talentfull deltaker i hundesport, og en kjærlig familiehund.

Gjeterhund

Lapsk vallhund er først og fremst kjent som en gjeterhund. Historisk ble den avlet for å vokte reinflokkene i Lappland, og den har bevart mange av sine naturlige gjeterinstinkter. Denne rasen er smart, observant og rask til å lære, noe som gjør den til en dyktig gjeterhund i nord.

Hundesport

Hvis du er interessert i hundesport kan lapsk vallhund være et bra valg. De utmerker seg i mange typer hundesport, inkludert agility og lydighet. Med sin fart, smidighet, og ønske om å behage, kan de raskt lære og mestre disse øvelsene.

Familiehund

I dag er lapske vallhunder fantastiske familiehunder. De er kjærlige, lojale, og gode med barn. De er også tålmodige og forståelsesfulle, noe som gjør dem til et flott tillegg til en familie med barn i alle aldre. Både størrelse og aktivitetsnivå passer godt til en aktiv familie som liker å tilbringe tid utendørs.

Fôr og kosthold

Når du skal velge fôr til lapsk vallhund, bør du prioritere kvalitetsprodukter. Hundemat som VOM eller andre kvalitetsprodukter anbefales på det sterkeste. Disse produktene inneholder ingen fyllstoffer som mais, soya eller korn, som ofte brukes i billig hundemat og kan bidra til allergier og helseproblemer. Rent kjøtt som kjøttdeig og innmat kan også inkluderes i hundens kosthold.

Mengde mat

Å finne riktig mengde mat for din lapsk vallhund er avgjørende for å opprettholde en sunn vekt. En god tommelfingerregel er å gange hundens vekt i kilo med 30 og legge til 70 for å finne antall kalorier hunden trenger hver dag. For eksempel, hvis hunden din veier 20 kg, vil den trenge rundt 670 kalorier per dag (20 x 30 + 70).

Merk at dette er bare et estimat. Hvis hunden din er veldig aktiv, er det nok nødvendig å kaloriinntaket noe. 

Hvis hunden din har gått opp i vekt, må du evaluere om det er på grunn av økt muskelmasse eller fett. Ribbeina til en hund i idealvekt skal være lett å kjenne, og det skal ikke være for mye fett over dem. Midjen skal være synlig ovenfra og ha et «oppsving» sett fra siden.

Vanlige helseproblemer

Lapsk vallhund er generelt kjent for å være en sunn og hardfør rase, men som med alle hunderaser, er de utsatt for visse helseproblemer.

  • Hoftedysplasi: En genetisk tilstand hvor hoften ikke utvikler seg riktig, noe som kan føre til leddgikt i hoften hos eldre hunder.
  • Progressiv retinal atrofi (PRA): En øyesykdom som fører til gradvis forringelse av netthinnen, som kan føre til blindhet.
  • Patellaluksasjon: En tilstand hvor kneleddet (patella) går ut av stilling. Dette er smertefullt for hunden og kan føre til halthet.

For å holde din lapsk vallhund sunn og frisk, er det viktig med regelmessige veterinærkontroller, god pleie, rikelig med fysisk aktivitet og et sunt kosthold. Det er også viktig å kjøpe valp fra en anerkjent oppdretter som tester foreldredyrene mot disse og andre helseproblemer. På den måten sikrer du at du får en valp som har best mulig sjanse for et langt og sunt liv.

Alternativer til lapsk vallhund

Når det kommer til å velge en hund, er det viktig å se på ulike alternativer for å finne den rasen som best passer din livsstil og dine behov. Selv om du kanskje har falt for lapsk vallhund, kan det være verdt å se på noen andre lignende raser.

Norsk buhund

Norsk buhund deler mange likheter med lapsk vallhund som en sterk arbeidsmoral og et innebygd gjeterinstinkt, i tillegg til en høy grad av intelligens. Denne rasen er også kjent for å være veldig energisk, kanskje enda mer enn lapsk vallhund, og trenger mye fysisk aktivitet hver dag.

Norsk buhund er litt mindre enn lapsk vallhund, men har en like sterk og hardfør bygning. Buhunden er også en god familiehund, og er kjent for sin hengivenhet og lojalitet.

Finsk lapphund

Finsk lapphund har mange likheter med lapsk vallhund, ikke minst fordi begge er del av den samme gruppen av hunderaser, nemlig de nordiske lapphundene. De deler likheter når det kommer til bruksområder, da begge har sterke instinkter for gjeting og generelt arbeid.

Finsk lapphund er kjent for å være litt mer rolig og tålmodig enn lapsk vallhund, men begge er kjærlige og lojale mot sine familier. Størrelsen på en finsk lapphund er omtrent den samme som en lapsk vallhund.

Svensk lapphund

Svensk lapphund er en annen hunderase som er ganske lik en lapsk vallhund, både i størrelse, utseende og bruksområder. Svensk lapphund har et litt større volum i pelsen enn lapsk vallhund, og kan derfor kreve litt mer pelspleie.

Svensk lapphund er kjent for sin styrke og utholdenhet, og kan derfor også passe godt for de som ønsker en aktiv hund. Som lapsk vallhund, er svensk lapphund kjent for å være en utmerket familiehund, kjærlig og lojal mot sine nærmeste.

Ofte stilte spørsmål

Er en lapsk vallhund egnet til å være sammen med andre kjæledyr?

Ja, generelt er lapsk vallhund en rase som kan komme godt overens med andre kjæledyr. De er sosiale og fleksible, men som vanlig er det viktig med god sosialisering fra tidlig alder. Hvis en lapsk vallhund er vokst opp med andre kjæledyr, vil de nesten alltid gå godt sammen.

Hvor mye røyter en lapsk vallhund?

Lapsk vallhund er kjent for å røyte moderat gjennom året, men røyter mer under sesongmessige røyteperioder. Hyppig børsting i disse periodene vil bidra til å håndtere røyting og holde pelsen sunn.

Hvordan er en lapsk vallhund alene hjemme?

Lapsk vallhund er en rase som elsker å være rundt sin familie og kan utvikle separasjonsangst hvis den blir alene hjemme i lange perioder regelmessig. Det er viktig å lære hunden gradvis å være komfortabel alene hjemme.

Kan personer med allergi ha en lapsk vallhund?

Lapsk vallhund røyter, og vil generelt forårsake allergiske reaksjoner hos personer som er følsomme for hundeallergener.

Hvor mye trening trenger en lapsk vallhund?

En lapsk vallhund er en aktiv rase som trenger en god del mosjon hver dag. Det anbefales minst en time aktivitet daglig, som kan inkludere gåturer, lek, agility, lydighetstrening eller andre former for mental og fysisk stimulering.

Bjeffer lapsk vallhund mye?

Lapsk vallhund kan ha en tendens til å bjeffe, spesielt hvis de kjeder seg og er understimulerte. De kan også bjeffe for å varsle om fremmede eller uvanlige situasjoner. Tidlig og konsistent trening er viktig for å håndtere bjeffing.

Hvor mye koster en lapsk vallhund?

Prisen på en lapsk vallhundvalp varierer, men ligger ofte rundt 20 000 norske kroner. Prisen avhenger av flere faktorer, inkludert oppdretterens omdømme, valpens stamtavle og lignende.

Hva er forventet levetid for en lapsk vallhund?

Forventet levetid for en lapsk vallhund er vanligvis mellom 10 og 12 år. Som med alle hunderaser, kan en sunn diett, mosjon, godt stell og regelmessige veterinærkontroller bidra til en gode og mange år.

Hvordan er gjeterinstinktet hos en lapsk vallhund?

Lapsk vallhund har et sterkt gjeterinstinkt, da de tradisjonelt ble brukt til å gjete rein i Finland. Selv om de fleste lapske vallhunder i dag er familiehunder, kan mange fortsatt vise gjeteradferd, spesielt under lek.

Hva innebærer pelsstell av en lapsk vallhund?

Pelsstell av en lapsk vallhund innebærer regelmessig børsting for å fjerne løs pels og forhindre floker. Under røyteperioder vil det være nødvendig med hyppigere børsting. Selv om pelsen deres er ganske vedlikeholdsfri, kan de trenge bad et par ganger i året.

Dyreplaneten
Logo