Raseprofil: Engelsk pointer

Engelsk pointer er en godmodig, kjærlig familiehund med stor energi og jaktinstinkt. Rasen trenger mye aktivitet og passer derfor for aktive friluftsfolk. Med korthåret pels krever den minimalt vedlikehold, men den er følsom for veldig kaldt vær. Engelsk pointer er populær i jakt med en bemerkelsesverdig evne til å spore opp og peke ut byttet.

Engelsk pointer kort informasjon

HunderaseEngelsk pointer
OpprinnelseEngland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid12-17 år
Høyde57-64 cm
Vekt16-34 kg
PelsKorthåret

Lynne, trening og lydighet

I et rolig hjem er en engelsk pointer kjent for å være den perfekte familiehunden – godmodig, kjærlig og spesielt tålmodig med barn. Samtidig – og litt paradoksalt – oser den av energi og entusiasme når den er ute.

Mange beskriver den som lidenskapelig, særlig når den fungerer i sin tradisjonelle rolle som jakthund. Denne kombinasjonen av en kjærlig natur og en lidenskap for jakt gjør at pointeren trenger mye mosjon og stimulering for å holde seg rolig og fornøyd.

Å trene en pointer er en glede. Disse hundene har en nesten grenseløs lyst til å glede eieren sin, noe som betyr at de raskt tar til seg kommandoer. Det faktum at de kan trenes til nesten hva som helst, fra grunnleggende lydighet til avanserte jaktteknikker, gjør dem til et populært valg blant både erfarne og førstegangs-hundeeiere.

For å gjøre treningen så effektiv som mulig bør du bruke positive forsterkningsteknikker. De er nemlig følsomme skapninger, og streng straff eller særlige negative tilbakemeldinger kan ha den motsatte effekten av det man ønsker.

Aktivitetsnivå og mosjon

Engelsk pointer er en rase som bobler over av energi. Her er det virkelig essensielt med daglig, intensiv mosjon for å møte hundens behov. Én time intensiv mosjon hver dag, som løping eller sykling, er nødvendig for å sikre hundens trivsel, men den bør gjerne få halvannen til to timer flere ganger i uken. Dersom du gir dem dette, vil du oppleve at de faktisk er roligere og mer avslappet hjemme. Uten tilstrekkelig med mosjon kan de bli rastløse og potensielt utvikle atferdsproblemer. 

Selv om de elsker å strekke på de lange beina sine på store områder – enten det er i en stor hage eller i skogen – er det også viktig med ytterligere mental stimulering. De er intelligente hunder som trives med utfordringer som lydighetstrening, godbit-puslespill eller leker som let-og-finn. Jakt- og agility-trening kan også være en flott aktivitet for rasen, da deres lydige og energiske natur gjør dem godt egnet for begge deler.

Bruksområder for engelsk pointer

Engelsk pointer har over tid vist sin verdi på flere områder. Opprinnelig kjent som en fremragende jakthund, har denne rasen også vist seg å være en utmerket følgesvenn i hjemmet. Med sin energiske natur og sterke jaktinstinkt, er det likevel viktig å forstå hvor rasen trives best og hvilke aktiviteter som mest naturlig appellerer til dens instinkter.

Selskaps- og familiehund

Engelsk pointer er kjent for sitt gode og stabile gemytt, noe som gjør den til en ideell familiehund. Den er kjærlig, snill og ofte kosete, noe som kan være en fryd for familiemedlemmer i alle aldre. 

Selv om den går godt sammen med barn, er det verdt å merke seg at dens energiske natur kan være litt for mye for de aller minste i familien. For familier som er glade i å ferdes ute i friluft, blir pointeren en ypperlig følgesvenn, gitt dens kjærlighet for løping og friluftsliv.

Jakthund

Pointeren har gjennom historien vært en ettertraktet jakthund, spesielt for fuglejakt i åpent terreng – som for eksempel rypejakt. Den har en bemerkelsesverdig evne til å spore opp og peke ut byttet, ofte i samarbeid med retrievere som fungerte som apportører. Dette samarbeidet mellom pointeren og retrieveren skapte en effektiv duo på jakt.

Stell av engelsk pointer

Engelsk pointer er en rase med minimale behov for stell, takket være sin korte og tette pels. Likevel er det noen aspekter ved stellet som er viktige for å sikre hundens helse og velvære.

  • Pelsstell og røyting: Engelsk pointer har en kort og tett pels, noe som betyr at behovet er minimalt. Selv om det ikke er strengt nødvendig, kan en børste brukes omtrent ukentlig for å holde røytingen under kontroll og pelsen pen.
  • Bad: Det anbefales å bade hunden kun når den er synlig skitten. Unngå å bade valper før de er minst 6 uker gamle. For hyppige bad med såpe og sjampo vil fjerne viktige naturlige oljer fra huden, noe som øker risikoen for hudirritasjon.
  • Kloklipp: Det er viktig å trimme klørne regelmessig. Dersom hunden får løpe tilstrekkelig, kan den selv file klørne litt. Men vær oppmerksom og sørg for at klørne ikke blir for lange, da det kan føre til ubehag.
  • Tannpleie: Hvor ofte du bør børste tennene til engelsk pointer kommer er avhengig av hva du gjør på andre områder. Får den et helt rent kosthold basert på kjøtt, er behovet minimalt, og potensielt kan det holde med et par ukentlige storfebein. Om du gir mye godbiter, fôrer med hundemat med fyllstoffer og restemat, vil behovet for tannpuss øke.
  • Ører og øyne: På grunn av sine lange ører kan rasen være utsatt for øreinfeksjoner. Det er derfor viktig å rengjøre ørene omtrent en gang i uken. Sørg for å tørke ørene grundig hvis de blir våte for å forhindre problemer.

Fôr og kosthold

Engelsk pointer bør gis kvalitetsfôr som er fri for fyllstoffer og unødvendige tilsetningsstoffer. Mange kommersielle hundefôr inneholder mye soya, korn, mais og andre ingredienser som ikke gir god ernæring. Derfor anbefales det å velge merker som VOM, eller å gi hunden rent kjøtt som kjøttdeig og innmat. Riktig fôr vil ikke bare støtte hundens fysiske helse, men også dens mentale velvære.

Mengde mat

Mengden mat en engelsk pointer trenger kan variere basert på dens aktivitetsnivå, men en god grunnregel for kaloriinntak er å gange hundens vekt med 30 og legge til 70. For eksempel, for en hund som veier 20 kg:

20 kg x 30 + 70 = 670 kalorier per dag.

For en svært aktiv hund, kan det være nødvendig å justere inntaket oppover. For å sørge for at hunden får riktig mengde mat, er det lurt å veie hunden regelmessig.

Antall måltider

For å unngå overfôring er det best å dele den totale daglige rasjonen over 2-3 måltider. Det er også viktig å unngå å mate hunden rett før en lang tur eller intensiv trening, da det kan føre til fordøyelsesproblemer.

Vanlige helseproblemer

Engelsk pointer er kjent for å være en robust og sunn hunderase. Når det er sagt, er det noen helseproblemer som er mer vanlige enn andre hos denne rasen. Det er viktig for eiere å være oppmerksomme på disse potensielle problemene for å kunne gi best mulig omsorg for sin firbente venn.

  • Hofteleddsdysplasi: En skjelettforstyrrelse der hofteleddet ikke utvikler seg riktig. Dette kan føre til smerte eller stivhet og kan begrense hundens bevegelighet. Tidlig diagnose og behandling kan bidra til å håndtere symptomer og forbedre livskvaliteten.
  • Entropion: En øyelidelse hvor øyelokket vender innover mot øyet. Resultatet er at øyenvippene gnir mot øyets overflate, noe som kan være smertefullt og føre til irritasjon. Det er ofte nødvendig med kirurgi for å korrigere tilstanden.

Selv om disse helseproblemene kan virke skremmende, er det viktig å huske på at regelmessige veterinærbesøk og tidlig diagnose kan bidra til å forebygge eller behandle disse problemene effektivt. En godt informert eier er pointerens beste forsvar mot helseutfordringer.

Alternativer til engelsk pointer

Når man ser etter en aktiv, lojal og flott jakthund, er engelsk pointer ofte et populært valg. Men det finnes mange alternativer til denne rasen, hver med sin egen sjarm og unike egenskaper.

Gordon setter

Gordon setter er en kjærlig og lojal jakthund som stammer fra Skottland. Den har halvlang pels og en levetid på 10-12 år. Gordon setteren er kjent for å være en familiehund med et hjerte fullt av kjærlighet og lojalitet. Innenfor husets fire vegger er denne hunden rolig og harmonisk, forutsatt at den får utløp for sin energi.

Irsk setter

Irsk setter er en stående fuglehund som har sin opprinnelse fra Irland. Denne rasen er en trofast jakthund som er kjent for sitt vakre, røde, langhårete pels. Når vi ser på de fysiske spesifikasjonene, har irsk setter en høyde som varierer fra 55-67 cm, og de kan veie mellom 24-32 kg.

Irsk rød og hvit setter

Irsk rød og hvit setter er en nysgjerrig og energisk hunderase. De er kjent for å være kjærlige og lojale følgesvenner, som trenger mye fysisk og mental stimulering. Fysisk har irsk rød og hvit setter en høyde på 56-66 cm, og en voksen hund veier vanligvis mellom 25 og 34 kg. Deres halvlange pels er både vakker og funksjonell, men krever regelmessig stell for å holde seg i topp stand.

Størrelse og utseende

Engelsk pointer er kjent for sitt elegante utseende og sin atletiske bygning. Med en kvadratisk kroppsform preget av slanke, muskuløse linjer, formidler denne hunderasen en kombinasjon av styrke og smidighet.

Høyde og vekt

Selv om det er variasjoner mellom ulike standarder, gir den norske praksisen en god indikasjon på rasens typiske størrelse. Her hjemme benyttes den eldre engelske standarden. Den oppgir at tisper skal ha en høyde på mellom 57-61 cm, mens hannhunder ligger mellom 60-64 cm.

Når det kommer til vekt, kan den norske pointeren variere fra rundt 19 til 30 kg, avhengig av kjønn – selv om enkelte individer kan veie så mye som 34 kg.

Pels

Pointerens pels er en annen fremtredende egenskap. Den er kort, glatt og krever minimalt vedlikehold. Dette gjenspeiler dens opprinnelige funksjon som en hardtarbeidende jakthund – en pels som beskytter mot elementene, men også er effektiv for rask bevegelse i ulendt terreng.

Historien om engelsk pointer

Engelsk pointer bærer på en spennende fortid som skriver seg tilbake til midten av 1600-tallet. Opprinnelsen er antatt å ligge hos spanske pointere fra denne perioden. På 1700-tallet ankom sannsynligvis disse hundene Storbritannia, hvor lokale oppdrettere kastet seg over prosjektet med å forbedre og tilpasse rasen til britiske forhold.

Kryssavl mellom pointere og ulike hunderaser som blodhund, greyhound, bull terrier – og særlig foxhound for et edlere utseende – er kjent.

Historisk analyse antyder også innblanding av franske og italienske bracker i oppdrettshistorikken, men dette, og rekkevidden av systematisk mot tilfeldig avl, forblir en smule uklart.

En historisk betraktning mener at pointeren kom til Storbritannia med engelske offiserer etter den spanske arvefølgekrigen i 1704. William Arkwright, som har lagt ned sitt hjerte og sjel i rasen, regnes som den moderne pointerens stamfar.

Raseklubben for pointer ble etablert i 1891. Selv om det registreres kun 300 valper i Norge årlig, gjør pointeren et sterkt inntrykk i konkurranser, tross sitt lille antall.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer engelsk pointer opprinnelig fra?

Engelsk pointer kommer fra England.

Er engelsk pointer lovlig i Norge?

Ja, det er lovlig å ha engelsk pointer som kjæledyr i Norge.

Hvor gammel kan en engelsk pointer bli?

En engelsk pointer kan leve fra 12 til 17 år.

Hvordan er lynnet til en engelsk pointer?

I hjemmemiljøet er en engelsk pointer rolig, godmodig, kjærlig og spesielt tålmodig med barn, men den er samtidig energisk og lidenskapelig når den er ute, særlig som jakthund.

Hvor mye mosjon trenger en engelsk pointer?

Engelsk pointer krever daglig, intensiv mosjon på rundt én time for å sikre hundens trivsel.

Dyreplaneten
Logo