Raseprofil: Bull terrier

Bull terrier er en leken og sosial hunderase, med et sterkt og selvstendig lynne, som kan være utfordrende å trene. De krever konsekvent, positiv forsterkning og tålmodighet fra eieren. Rasen trenger betydelig fysisk og mental aktivitet, og kan være forsiktig med andre kjæledyr. Rasen er lovlig i Norge og blir 20 til 35 kg tung.

Bull terrier kort informasjon

HunderaseBull terrier
OpprinnelseEngland
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid10-14 år
Høyde45-55 cm
Vekt20-35 kg
PelsKort

Lynne, trening og lydighet

Bull terrier vekker ofte en blanding av glede og utfordring for den som er heldig nok til å ha den som en følgesvenn. Denne hunden er utrolig sta, men samtidig leken og sosial, og har en utpreget evne til å bringe smil til familiens ansikter. Den er fylt med kreativitet, og har en innebygd drivkraft for å være familiens lille underholdningssenter. Å ha en bull terrier i hus kan føles som å ha en livlig komiker rundt, en som alltid søker etter å være midtpunktet og elsker å vise seg fram.

Selv om den er utrolig hengiven mot sin egen familie, og en perfekt følgesvenn for barn, har den også en iboende selvsikkerhet som ofte kan krysse over i ren stahet. Den kan være en håndfull, spesielt i unghundfasen. Mange eiere bruker betegnelsen «tålmodighetsprøve» for å beskrive denne perioden, hvor hundens uavhengighet og trass kan teste selv den mest erfarne hundeeiers nerver.

Dog – med tid, tålmodighet og riktig tilnærming – vil bull terrier vokse ut av denne fasen, og modnes til en harmonisk og fortsatt sta voksen. Dette betyr imidlertid ikke at trening blir en enkel oppgave. Rasens naturlige tilbøyelighet til å bestemme for seg selv kan gjøre treningen utfordrende, men ikke umulig.

Nøkkelen ligger i konsekvent trening med positiv forsterkning, uten å ty til hardhendte metoder. Selv om bull terrieren kan være krevende å trene, med nok tålmodighet – og forståelse for at du står overfor en hund som rett og slett har sin egen mening om ting – vil man oppnå gode resultater.

Bull terrierens fryktløshet, kombinert med nysgjerrighet, kan også føre til potensielle skader. Dette er en hund som ikke alltid vurderer konsekvensene før den handler. Enten det er å hoppe fra en høyde eller forsyne seg av det den finner i hjemmet, er det essensielt å holde et øye med den og vurdere en god forsikring.

Videre er ikke bull terrier alltid kompatible med andre kjæledyr, spesielt av samme kjønn. For de som allerede har kjæledyr, eller de som tenker å introdusere en ny, er det viktig å være ekstra forsiktig. Det kan fungere fint, men det er ingen garanti for at det gjør det.

Aktivitetsnivå og mosjon

Bull terrier krever betydelige mengder fysisk aktivitet for å holde seg sunn og fornøyd. Dette er ikke en hund som nøyer seg med bare å slappe av – og daglig mosjon er avgjørende.

Korte lufteturer om morgenen og kvelden, som varer rundt et kvarter, er viktig, men slett ikke tilstrekkelig. Denne rasen trenger i tillegg en solid tur hver dag, som strekker seg over én time. Dette sørger ikke bare for at hunden holder seg i god form, men også for å redusere potensielle atferdsproblemer.

Når det er sagt handler det ikke kun om fysisk aktivitet. Mental stimulering er like viktig for en bull terrier. Å utfordre den mentalt, la den løse oppgaver og bruke hodet sitt, bidrar til en mer harmonisk hund. En godt stimulert bull terrier er en lykkeligere hund, og mindre utsatt for kjedsomhet, som kan føre til uønsket atferd.

Stell av bull terrier

Bull terrier er en rase som er enkel å stelle. Med en kort og fin pels, krever den minimalt med vedlikehold sammenlignet med mange andre raser.

  • Pelsstell og røyting: Bull terrier røyter minimalt, og det er svært lite – om noe – pelsstell involvert. Regelmessig børsting kan være lurt for å fjerne løse hår og skitt, selv om det ofte ikke er nødvendig.
  • Ører og øyne: Det er alltid en god praksis å regelmessig sjekke ørene og øynene for tegn til irritasjon eller infeksjon.
  • Tannpleie: Som med alle hunder, bør regelmessig tannbørsting være en del av stellet for å forebygge tannstein og tannkjøttbetennelse. I hvert fall med mindre du er veldig nøye med kosthold og samtidig gir regelmessige storfebein den kan rense tennene sine med.
  • Kloklipp: Det er viktig å sjekke og klippe klørne regelmessig, slik at de ikke blir for lange og forårsaker ubehag eller skade. Pass på at du ikke klipper klørne for langt inn og skaper blødning.
  • Bad: Bull terrier trenger kun å bades etter behov. Overdreven bading kan tørke ut huden, så det er viktig å vurdere nøye hvor ofte hunden bør vaskes.

Bruksområder for bull terrier

Bull terrier er en unik hunderase med mange gode kvaliteter som gjør den til et flott familiemedlem. Til tross for dens selvsikre og tidvis sta natur, er den først og fremst en kjærlig og sosial hund. Ulike bruksområder kan være aktuelt, avhengig av den individuelle hundens interesser og entusiasme.

Selskapshund

Bull terrier trives best som selskapshund – en hengiven følgesvenn som er der for kosens skyld. Deres kjærlige natur og behov for sosialt samvær gjør dem til ideelle selskapshunder, spesielt i familier der de kan få mye oppmerksomhet.

Lydighet

Selv om bull terrier kan være utfordrende å trene på grunn av dens stahet, er det noen som deltar i lydighetskonkurranser på hobbynivå. Suksessen her avhenger helt av hundens egen interesse. Om hunden finner det underholdende, kan den prestere veldig godt.

Agility

Agility er en annen sport der noen bull terriere kan vise sine ferdigheter. Igjen, det viktigste er at hunden synes at aktiviteten er morsom. Hvis den gjør det, kan den navigere gjennom hindrene med entusiasme og glede.

Fôr og kosthold

For å gi bull terrieren den beste næringen, bør man prioritere kvalitetsfôr uten fyllstoffer som soya, korn og mais. Disse fyllstoffene kan føre til uønskede helseproblemer og allergier. 

Kvalitetsmerker som VOM tilbyr hundemat som er nærmere hunders naturlige diett. Alternativt kan rent kjøtt, som kjøttdeig og innmat, være utmerkede matvalg som gir essensielle næringsstoffer uten unødvendige tilsetningsstoffer.

Mengde mat

Det er avgjørende å gi riktig mengde mat. En enkel regel for å beregne kaloribehovet er å gange hundens vekt med 30 og deretter legge til 70. En bull terrier på 20 kg vil ut ifra denne formelen trenge 670 kalorier hver dag.

Antall måltider

For å unngå overfôring og sikre jevn energi gjennom dagen, anbefales det å dele opp hundens daglige matinntak i 2-3 måltider. Det er også viktig å huske på ikke å mate hunden rett før en lang tur eller intens trening – en full mage og anstrengende aktivitet er ikke en god kombinasjon for hundens velvære.

Vanlige helseproblemer

Bull terrier er kjent for sin karakteristiske form og lojale natur, men som mange raser, har den også visse helseutfordringer å være oppmerksom på. Selv om det generelt er en robust rase, finnes det noen typiske helseproblemer som kan ramme den.

  • Hudproblemer: Eksem er et utbredt problem blant bull terrier. Det er viktig å være oppmerksom på hudens tilstand. Her er et naturlig kosthold uten fyllstoffer viktig, samt å unngå overdreven bading og bruk av såpe.
  • Nyresykdom og hjertefeil: Disse er blant de mer alvorlige helseproblemene som kan ramme rasen, og det er viktig med regelmessig veterinærkontroll for tidlig påvisning og behandling.
  • Selvskading og inntak av fremmedlegemer: Rasen har en tendens til å skade seg selv, enten ved uheldige valg på grunn av dårlig dømmekraft eller ved å svelge gjenstander. Dette fører ofte til operasjoner for å fjerne objekter fra tarmsystemet.
  • Døvhet: Dette er spesielt et problem hos helt hvite bull terriere. Helt hvite hunder av denne rasen har en høyere risiko for døvhet, mens bull terriere med andre fargekombinasjoner generelt ikke lider av denne tilstanden.

Alternativer til bull terrier

Når man vurderer en ny hund, kan det være lurt å utforske forskjellige raser for å finne den som passer best til ens livsstil og behov. For de som tiltrekkes av staffordshire bull terrierens modige og kjærlige natur, finnes det også andre hunderaser som kan vurderes som alternativer.

Staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier er kjent for sitt fryktløse og eventyrlystne vesen. Den er en tøff, men samtidig en kjærlig og lojal selskapshund som trives som familiens midtpunkt.

Boerboel

Boerboel er en stor hunderase som stammer fra Sør-Afrika. Den er kjent for sin lojalitet, beskytterinstinkt og enorme styrke. Boerboel kan derfor fungere som en utmerket vakthund, men kan også være en god familiehund for dem med erfaring med store raser.

Cane corso

Cane corso er en majestetisk og fryktløs hunderase med et sterkt beskyttelsesinstinkt. Rasen er intelligent og relativt lettlært, noe som betyr at en konsekvent og bestemt eier ofte vil oppleve oppdragelsen som smidig.

Historien om bull terrier

Bull terrier er en rase som kan spore sine røtter tilbake til England på 1800-tallet. Den ble stilt ut for første gang i 1862, men rasen vi ser i dag er resultatet av mange års utvikling og selektiv avl. 

Den første bull terrieren som virkelig fikk oppmerksomhet var en melkehvit tispe ved navn Puss, vist frem i London i 1862. Denne bemerkelsesverdige hunden, avlet frem av James Hinks, vakte stor oppsikt med sitt lengre hode og rene linjer. Selv om Hinks holdt sin avlingsmetode hemmelig, mener mange at den nå utdødde engelsk hvit terrier var en del av blandingen.

Rasen har gjennomgått betydelige forandringer siden da, inkludert en tid hvor kun hvite bull terriere ble anerkjent. Først i 1950 ble fargede varianter av rasen igjen fullt ut akseptert.

Ofte stilte spørsmål

Hvor stammer bull terrier fra?

Bull terrier har sine røtter fra England på 1800-tallet.

Hvordan er lynnet til en bull terrier?

Bull terrier har et lystig, lekent og sosialt lynne, men kan også være sta og selvsikker. Den er kjærlig mot sin egen familie og en god følgesvenn for barn.

Hvor mye aktivitet trenger en bull terrier?

Bull terrier krever betydelige mengder fysisk aktivitet, inkludert korte lufteturer morgen og kveld samt en lengre tur hver dag. Mental stimulering er også viktig for rasen.

Hvordan bør man stelle en bull terrier?

Bull terrier er enkel å stelle med minimal røyting. Den bør børstes regelmessig, sjekke ører og øyne, tannbørstes regelmessig, klippe klør og bades etter behov.

Er bull terrier god i lydighet og agility?

Selv om trening kan være utfordrende på grunn av rasens stahet, er det noen bull terriere som deltar i lydighetskonkurranser og agility på hobbynivå, avhengig av hundens interesse.

Hvilke helseproblemer er vanlige for bull terrier?

Noen vanlige helseproblemer inkluderer hudproblemer som eksem, nyresykdom, hjertefeil, selvskading og inntak av fremmedlegemer.

Dyreplaneten
Logo