Raseprofil: Boerboel

Er du klar for å bli kjent med en hunderase som kombinerer kraften til en sørafrikansk løve og det lojale beskytterinstinktet til en trofast venn? Bli med for å lære mer om boerboel, en fascinerende og majestetisk hunderase som har røtter i det ville og vakre landskapet i Sør-Afrika.

Boerboel, eller sørafrikansk mastiff, er en kraftig og intelligent hunderase fra Sør-Afrika kjent for sitt beskytterinstinkt. Dette gjør den til en utmerket vakt- og familiehund. Boerboeler krever konsekvent trening og sosialisering, samt regelmessig mosjon for å trives.

Boerboel fakta

HunderaseBoerboel
OpprinnelseSør-Afrika
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke registrert
Levetid10-12 år
Høyde55-70 cm
Vekt50-90 kg
PelsKort

Kort om boerboel

Boerboel er en stor og imponerende hunderase som stammer fra Sør-Afrika. De er kjent for sin lojalitet, beskytterinstinkt og enorme styrke, noe som gjør dem til utmerkede vakthunder. De kan imidlertid også være gode familiehunder for de som har erfaring med store raser.

Med sin robuste og muskuløse kropp, kan de veie mellom 50 og 90 kg og ha en skulderhøyde på opptil 70 cm.

Disse hundene har et balansert lynne, men det kreves tid og engasjement for å trene dem riktig og håndtere beskytterinstinktet deres. Boerboel trenger jevnlig mosjon og mentale utfordringer for å trives, og det er viktig å ha en tydelig og konsekvent lederrolle når man trener dem.

Videre har boerboel en kort og enkel pels som krever lite stell, men ukentlig børsting er likevel nødvendig for å holde den i god stand.

Boerboels er generelt gode med barn, spesielt når de er oppvokst sammen. På grunn av deres størrelse og styrke, er det likevel anbefalt å følge med og lære barna hvordan de skal oppføre seg rundt hunden.

Riktig sosialisering og trening er nøkkelen til en veltilpasset boerboel som fungerer godt i en familie. Selv om de kan ha noen helseproblemer, som hoftedysplasi og hjerteproblemer, er boerboels en relativt sunn rase som kan være et fantastisk tillegg til den rette familien.

Potensielle utfordringer med boerboel

Det er ingen hemmelighet at boerboel ikke er den letteste hunden å håndtere. Her er noen potensielle utfordringer eiere av en boerboel må være oppmerksomme på.

Størrelse og styrke

En stor, kupert boerboel.
En stor, kupert boerboel.

Boerboel er en stor og kraftig hund, noe som kan være en utfordring både når det gjelder trening og plassbehov. Siden de er så store, kan de uten å mene det, komme til å skade små barn eller ødelegge møbler og gjenstander ved uhell.

På grunn av deres størrelse og styrke, vil boerboel være vanskeligere å håndtere for noen eiere, og manglende oppdragelse kan få store konsekvenser. I tillegg kan det være utfordrende med transport, bolig og uteområde som kan håndtere en så stor hund.

Tidkrevende trening, sosialisering og stahet

Boerboeler trenger tidlig og kontinuerlig trening og sosialisering for å utvikle seg til veloppdragne og trygge hunder. Som eier må du være villig til å investere tid og krefter i denne prosessen. Dette er spesielt viktig for førstegangseiere, da boerboel krever en sterk og konsekvent leder.

Økonomi

Boerboel kan vokse til å bli hele 90 kg. Av naturlige grunner vil en hund på denne størrelsen kreve mange kalorier. Litt avhengig av aktivitetsnivå vil en boerboel kreve omkring 2700 kalorier hver dag.

Fordi dette er en stor rase med potensielle helseproblemer, er det essensielt at du ikke fôrer med billig hundemat bestående av fyll som korn, soya og mais. Rene kjøttprodukter og hundefôr av høy kvalitet vil være viktig for at din boerboel skal leve et sunt og lykkelig liv. Dette vil uten tvil være en påkjenning for de flestes økonomi.

Til tross for disse utfordringene, kan boerboel være en fantastisk familiehund og en lojal beskytter for dem som er villige til å investere tid, krefter og kjærlighet i å oppdra og ta vare på dem. Det er viktig å være realistisk om hva det innebærer å eie en boerboel og sørge for at du har ressurser til å holde et så stort kjæledyr.

Størrelse og utseende

Boerboel er en stor og imponerende hunderase med en muskuløs og kraftig kroppsbygning. Den stammer fra Sør-Afrika og ble opprinnelig avlet for å beskytte gårder og familier mot ville dyr og andre trusler. Dette har resultert i en hund med et kraftfullt utseende og en sterk fysikk.

Størrelse

Boerboel er en av de største hunderasene i verden, og de kan veie mellom 50 og 90 kg, avhengig av individets kjønn og alder. Hannene er generelt større enn hunnene og kan bli opptil 70 cm høye ved skulderen, mens hunnene vanligvis måler mellom 55 og 65 cm i høyden.

Kropp og hode

Boerboels kropp er muskuløs og atletisk, med en bred brystkasse og kraftige bein. De har en kort, rett rygg og en dyp brystkasse som gir dem en karakteristisk profil.

Hodet til boerboel er stort, bredt og kraftig, med en markert panne og korte, tykke kinn. Øynene er middels store og vanligvis mørkebrune, noe som gir hunden et intelligent og oppmerksomt uttrykk. Ørene er middels store og henger ned på sidene av hodet.

Pels

Boerboel har en kort og tett pels som ligger tett inntil kroppen. Pelsen har en glatt og skinnende tekstur, noe som gjør den lett å vedlikeholde og stelle. Pelsfargen varierer fra lysebrun til mørk rødbrun, og noen individer kan ha en svart maske eller små hvite merker på brystet og tærne.

Hale

Halen til boerboel er ganske lang. Internasjonalt har hunderasen ofte kupert hale, men det er ikke lovlig i Norge. Med sin naturlige hale bæres den høyt med en lett kurve.

Atferd og lynne hos boerboel

Boerboel er en hunderase som er kjent for sin lojalitet, intelligens og beskyttelsesinstinkt. De har en sterk personlighet og et stort hjerte, noe som gjør dem til gode familiehunder når de er godt trent.

Boerboel er en selvsikker og stolt hunderase, noe som gjør dem til utmerkede vakthunder. De har et sterkt beskyttelsesinstinkt og vil gjøre alt for å beskytte sin familie og eiendom.

En rhodesian ridgeback og boerboel sitter.
Rhodesian ridgeback (til venstre) og boerboel (til høyre).

Til tross for deres imponerende størrelse og styrke, kan de være svært kjærlige og vennlige når de er i riktig hjemmemiljø. De er også kjent for å være gode med barn, selv om det er viktig å huske på at deres store størrelse kan føre til utilsiktet skade på mindre barn.

Aktivitetsnivå

Boerboel er en stor og kraftig hunderase som krever regelmessig mosjon og aktivitet for å holde seg sunn og lykkelig. Til tross for deres imponerende størrelse, er de ganske energiske og trenger en passende mengde fysisk og mental stimulering hver dag.

Boerboel trives på daglige turer, gjerne flere ganger om dagen. De kan også nyte godt av fritidsaktiviteter som å løpe, trekke og hente-leker. Det er viktig å gi dem muligheten til å bruke opp energien sin på en positiv måte, slik at de ikke blir rastløse eller destruktive. På grunn av størrelsen kan det være lurt å unngå lange perioder med intens trening.

Stell av boerboel

En Boerboel krever regelmessig stell for å holde seg frisk og velstelt. Selv om de ikke er en spesielt krevende rase når det kommer til pelsstell, er det noen viktige aspekter du bør være klar over for å ta godt vare på din firbeinte venn.

Pelsstell

Boerboel har en kort og tett pels som vanligvis er enkel å vedlikeholde. Ukentlig børsting med en myk børste er tilstrekkelig for å fjerne løse hår og holde pelsen glatt og skinnende. I løpet av røyteperioden, som vanligvis oppstår to ganger i året, kan det være nødvendig med hyppigere børsting for å minimere mengden løs pels inne. Dette vil også bidra til å redusere faren for at hunden får floker.

Tannpleie

For å forhindre tannproblemer og dårlig ånde, bør du pusse boerboel sine tenner regelmessig. Bruk en tannbørste som er spesielt designet for hunder, og sørg for å nå alle områder av munnen. I tillegg til tannpuss vil god tannhelse oppnås gjennom et godt kosthold. Gi den også gjerne bein av storfe eller vilt til å tygge på som du får kjøpt i butikken.

Bading

Boerboel trenger ikke å bades ofte, og det er vanligvis tilstrekkelig med en grundig dusj noen få ganger i året, eller når de har blitt spesielt skitne. Bruk en hundeshampo som er skånsom mot huden deres og unngå å bade den for ofte, da dette kan fjerne de naturlige oljene i pelsen og føre til tørr hud.

Kloklipp

Det er viktig å holde Boerboels klør kort og godt vedlikeholdt for å unngå smerte og ubehag. Klipp klørne regelmessig, omtrent hver 4-6 uke, og vær forsiktig så du ikke klipper for langt ned, da dette kan forårsake stor smerte og blødning. Hvis du er usikker på hvordan du skal klippe klørne, kan en profesjonell hundefrisør eller veterinær gi råd og hjelp.

Ører og øyne

Sjekk ører og øyne regelmessig for tegn på infeksjon, rødhet eller irritasjon. Rengjør ørene forsiktig med en bomullsdott fuktet med en ørerens som er godkjent for hunder. Hvis du ser tegn på en øre- eller øyeinfeksjon bør du kontakte veterinæren din for råd og behandling.

Trening og lydighet

Boerboel er en intelligent og lærevillig hunderase, men deres sterke personlighet og naturlige beskyttelsesinstinkt krever at du som eier er konsekvent og tålmodig under treningen. En vellykket trening vil resultere i en trygg og lydig hund som er en glede å ha i familien.

Tidlig sosialisering

Boerboel, fransk bulldog og rhodesian ridgeback leker sammen en en grønn eng.
Boerboel, fransk bulldog og rhodesian ridgeback leker sammen.

Det er viktig å starte sosialiseringen av boerboel tidlig for å sikre at de blir trygge og velfungerende voksne hunder. Eksponer valpen for ulike mennesker, hunder, steder og situasjoner fra ung alder, slik at de blir vant til ulike stimuli og lærer seg å håndtere nye situasjoner på en rolig måte. Dette vil også bidra til å redusere sjansen for atferdsproblemer som angst eller aggresjon senere i livet.

Grunnleggende lydighetstrening

Begynn med å lære hunden din grunnleggende kommandoer som «sitt», «ligg», «bli» og «kom». Boerboel er en intelligent rase som raskt vil lære seg nye ferdigheter hvis de trenes på en positiv og engasjerende måte.

Bruk belønningsbasert trening med godbiter, ros og lek for å motivere hunden din og bygge opp en sterk relasjon mellom dere. Vær konsekvent og bestemt i treningen, men unngå å være for hardhendt, da dette kan skape mistillit og frykt.

Gode manerer i hverdagen

Det er viktig at boerboel lærer seg å oppføre seg korrekt både hjemme og i offentlige situasjoner. Dette inkluderer å gå pent i bånd, ikke hoppe opp på mennesker, ikke bjeffe unødig og å kunne slappe av i ulike miljøer. Husk at en veloppdragen boerboel er en god ambassadør for rasen og bidrar til et positivt omdømme for disse hundene.

Ved å investere tid og energi i trening og lydighet hos din boerboel vil du legge grunnlaget for et langt og lykkelig liv sammen. En godt trent boerboel er en fantastisk familiehund som vil gi deg mange år med glede og selskap.

Boerboel med familie og barn

Boerboel er en hengiven og lojal hunderase som kan bli et fantastisk tilskudd til familien, men det er viktig å være oppmerksom på noen aspekter når det gjelder deres samspill med barn og andre familiemedlemmer.

Beskyttelsesinstinkt

Boerboel er kjent for sitt sterke beskyttelsesinstinkt og naturlige vakthundegenskaper. Dette betyr at de ofte vil være svært beskyttende overfor familien sin, inkludert barna. 

Selv om dette kan være en god egenskap, er det viktig å lære hunden hvordan man kontrollerer dette instinktet og oppfører seg på en passende måte rundt både kjente og ukjente personer.

Tidlig sosialisering

Som nevnt tidligere, er tidlig sosialisering avgjørende for å sikre at boerboel blir trygge og velfungerende voksne hunder. Eksponer valpen for barn og deres aktiviteter fra tidlig alder, slik at de blir vant til å være rundt dem og forstå hvordan de skal oppføre seg.

Lær barna hvordan de skal samhandle med hunden på en trygg og respektfull måte for å unngå eventuelle konflikter eller misforståelser.

Størrelse og styrke

Boerboel er en stor og kraftig hunderase, noe som kan være en utfordring når det gjelder samspillet med små barn. Selv om hunden ikke har aggressive intensjoner, kan deres størrelse og styrke være overveldende for yngre barn og kan føre til utilsiktede skader. Det er viktig å lære hunden god oppførsel og selvkontroll, samt å overvåke samspillet mellom hund og barn nøye.

Bruksområder for boerboel

Boerboel er en allsidig hunderase som kan brukes i en rekke situasjoner og aktiviteter. Dens intelligens, styrke og naturlige beskyttelsesinstinkt gjør dem til gode kandidater for ulike bruksområder, men hovedsakelig som en vakthund, gårdshund og familiehund.

Vakthund og gårdshund

Boerboel betyr noe lignende “Bondens store hund” og har tradisjonelt blitt brukt som vakthund og gårdshund på sørafrikanske gårder. Selv om det er et helt annet klima i Norge er dette en hund som likevel kan hjelpe til med å beskytte gård, bufe og eiendom mot rovdyr i løpet av store deler av året.

Med sitt beskyttelsesinstinkt og enorme størrelse kan boerboel også fungere som vakthund. Bare synet av en boerboel på 90 kg vil få de fleste til å tenke seg om mer enn én gang før de går inn på eiendommen din.

Familiehund

Med sin kjærlighet og lojalitet overfor familien, kan boerboel være en fantastisk familiehund. Det er imidlertid viktig å huske på at tidlig sosialisering og konsekvent trening er nødvendig for å sikre at hunden blir en trygg og velfungerende voksen hund. Dette gjelder spesielt i familier med barn.

Fôr og kosthold

Å sørge for et næringsrikt kosthold er viktig for å opprettholde en boerboels helse og velvære. Disse store hundene har stor appetitt og krever tilstrekkelig næring for å møte sitt energibehov og støtte den fysiske utviklingen deres.

Valg av fôr

Boerboel kan fôres med både hundefôr og rent kjøtt. Hvis du velger førstnevnte er det viktig å velge et høykvalitetshundefôr som ikke består av fyll som soya, mais og korn. 

Mengde

En boerboel vil generelt kreve mer fôr enn mindre raser på grunn av deres størrelse og energibehov. Mengden fôr som kreves varierer hovedsakelig av hundens vekt og aktivitetsnivå. En boerboel på 80 kg trenger rundt 2300 til 2600 kalorier hver dag, noe som tilsvarer omkring 1 kg kjøtt med 20 % fettinnhold.

Antall måltider

Det anbefales å dele opp fôringen i to eller tre mindre måltider per dag for å unngå problemer som oppblåsthet. I verste fall kan oppblåsthet føre til tilstanden GDV som potensielt er dødelig.

Vann

Boerboel trenger alltid tilgang til rent, friskt vann. Påse at hunden din har en stor vannskål som fylles regelmessig gjennom dagen, spesielt etter aktivitet og måltider. Å holde hunden godt hydrert vil bidra til å opprettholde god helse og redusere risikoen for dehydrering og potensielle heteslag om sommeren.

Vanlige helseproblemer

Boerboels er generelt en sunn og robust rase, men som alle hunder kan de være utsatt for visse helseproblemer. Å være kjent med potensielle helseproblemer vil hjelpe deg å sørge for at din boerboel får riktig pleie og behandling når det er nødvendig.

Det er også viktig å påpeke at et sunt kosthold og rikelig med aktivitet, kombinert med en boerboel fra en god oppdretter redusere risikoen for disse sykdommene.

Hofteleddsdysplasi: En tilstand som påvirker hofteleddene og kan forårsake smerte, stivhet og redusert bevegelighet.

Albueledds- og skulderdysplasi: Disse tilstandene påvirker leddene i albuer og skuldre og kan føre til smerte og begrenset bevegelighet.

Hjerte- og karsykdommer: Boerboels kan være utsatt for visse hjerte- og karsykdommer, inkludert hjertefeil og arytmier. Regelmessige veterinærkontroller og et sunt kosthold vil være viktig.

Oppblåsthet og magedreining (GSV): En akutt og potensielt livstruende tilstand der magen fyller seg med gass og vrir seg på seg selv. Del opp måltidene i flere porsjoner i løpet av dagen og unngå høy aktivitet umiddelbart etter måltider.

Entropion og ektropion: Øyelidelser der øyelokkene ruller innover (entropion) eller utover (ektropion), noe som kan føre til irritasjon og skade på øyet. Kirurgisk korreksjon kan være nødvendig for å forhindre ytterligere komplikasjoner.

Allergier: Noen boerboels kan utvikle allergier mot mat, miljøfaktorer eller insektbitt. Allergisymptomer kan variere, men inkluderer ofte kløe, rødhet og betennelse i huden.

For å opprettholde din boerboels helse og velvære, er det viktig å ha regelmessige veterinærkontroller, holde vaksinasjoner og forebyggende behandlinger oppdatert og være oppmerksom på eventuelle endringer i hundens atferd eller fysiske tilstand.

Fokus på et sunt kosthold og aktivitet vil også redusere risikoen for at din boerboel får noen av disse tilstandene.

Historie

Boerboel, også kjent som sørafrikansk mastiff, har sin opprinnelse fra nederlandske bosettere som ankom Sør-Afrika på 1600-tallet. Disse bosetterne, kjent som boere, brakte med seg sine store gårds- og vakthunder for å beskytte familier og eiendommer mot ville dyr og andre trusler

I Sør-Afrika krysset disse hundene seg med lokale afrikanske hunderaser. Over tid utviklet dette seg til den unike boerboel-rasen vi kjenner i dag.

Gjennom århundrene har boerboel blitt avlet for sin styrke, lojalitet og beskyttende instinkter. Disse hundene var kjent for å være dyktige og fryktløse beskyttere av både mennesker og dyr, og de var verdsatt for sin evne til å avskrekke rovdyr og inntrengere.

I tillegg til deres oppgaver som vakthund, har boerboel også vært brukt som arbeidshunder på gårder, hvor de hjalp til med å vokte beiteområder.

På 1900-tallet ble Sør-Afrika påvirket av politiske og sosiale omveltninger, og boerboel-rasen opplevde en nedgang i popularitet og antall.

Takket være dedikerte oppdrettere og entusiaster, ble rasen reddet fra utryddelse og har siden opplevd en økning i popularitet både i hjemlandet og internasjonalt.

I dag er boerboel anerkjent som en offisiell hunderase av flere internasjonale hundeklubber og blir stadig mer populær som familiehund og beskytter.

Er boerboel riktig hund for deg?

Å finne ut om boerboel er riktig hund for deg er en viktig beslutning som innebærer å vurdere ulike faktorer knyttet til din livsstil, personlighet og økonomi.

Først og fremst er boerboels store og kraftige hunder, noe som betyr at de trenger god plass for å bevege seg og utfolde seg. Hvis du bor i en liten leilighet eller ikke har tilgang til en romslig, inngjerdet hage, er kanskje ikke boerboel det beste valget for deg.

Når det kommer til aktivitetsnivå, er boerboels aktive og energiske hunder som krever daglig mosjon og mental stimulering. Hvis du er en aktiv person som liker å tilbringe tid utendørs, vil en boerboel være et flott følge.

Boerboels er intelligente og tidvis sta hunder som krever en bestemt og konsekvent leder. Det er viktig at du er villig til å investere tid og ressurser i hundens lydighetstrening og sosialisering.

Når det kommer til deg med familie og barn, er boerboels kjent for å være lojale og beskyttende overfor sine familier. De kan uten tvil være gode med barn når de er godt sosialisert og trent. Det er samtidig viktig å huske på at dette er store hunder, og du må derfor lære barna å håndtere hunden på en trygg og ansvarlig måte.

Til slutt vil en boerboel kreve store økonomiske ressurser. En boerboel på 80 kg vil kreve omkring 2500 kalorier av høykvalitetsfôr for å holde seg frisk og sunn i mange år. Det kommer i tillegg til veterinærkostnader, forsikring og andre utgifter som fører med det å ha en hund.

Hvis du etter å ha vurdert disse faktorene mener at en boerboel passer godt til din livsstil, personlighet og behov, kan denne imponerende og lojale rasen være en fantastisk følgesvenn i mange år fremover.

Ofte stilte spørsmål

Hvor stammer boerboel fra?

Boerboel, også kjent som sørafrikansk mastiff, stammer fra Sør-Afrika der de har vært avlet som gårdshunder og vakthunder i flere hundre år. Rasen er en blanding av innfødte afrikanske hunder og europeiske raser som ble introdusert av kolonistene.

Hvor stor blir en boerboel?

En voksen boerboel kan veie mellom 50 og 90 kg og ha en skulderhøyde på 55-70 cm. Hannene er generelt større og tyngre enn hunnene.

Er boerboel en god familiehund?

Boerboels kan være gode familiehunder når de er godt sosialisert og trent. De er kjent for å være lojale og beskyttende overfor sine familier, og kan være gode med barn. Det er imidlertid viktig å lære barna dine å håndtere hunden på en trygg og ansvarlig måte på grunn av deres størrelse og styrke.

Hvor aktiv er en boerboel?

Boerboels er aktive og energiske hunder som trenger daglig mosjon og mental stimulering. En boerboel bør få minst en lang tur hver dag, samt tilgang til en inngjerdet hage eller et annet trygt område der den kan leke og bevege seg.

Hvor lenge lever en boerboel?

Gjennomsnittlig levetid for en boerboel er 10-12 år. Helse, kosthold og omsorg spiller en viktig rolle i hundens levetid og livskvalitet. Dersom du behandler din boerboel utmerket kan de leve lenger enn dette.

Hvilke helseproblemer er vanlige hos boerboel?

Noen av de vanligste helseproblemene hos boerboels inkluderer hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi, hjerteproblemer, øye- og øreinfeksjoner, allergier og hudproblemer. Regelmessige veterinærbesøk og et godt kosthold vil bidra til å forebygge, oppdage og behandle eventuelle problemer tidlig.

Hvor mye pelsstell trenger en boerboel?

Boerboels har kort og tett pels som er lett å stelle. De trenger børsting minst én gang i uken for å fjerne løs pels og minimere røyting. Du bør også sjekke ørene, klørne og tennene regelmessig og sørge for at de får nødvendig pleie.

Hvor vanskelig er det å trene en boerboel?

Boerboels er intelligente og ivrige etter å lære, men de krever en bestemt og konsekvent leder. Det er viktig å starte trening og sosialisering tidlig i valpestadiet og fortsette å jobbe med lydighet og atferd gjennom hele hundens liv.

Kan boerboels leve sammen med andre kjæledyr?

Boerboels kan leve sammen med andre kjæledyr hvis de er godt sosialisert fra en ung alder. Det er imidlertid viktig å huske på at de er en naturlig beskytter og har et jaktinstinkt, så det kan være nødvendig med ekstra tilsyn og gradvis introduksjon når de skal omgås mindre dyr som katter og mindre hunderaser.

Hvordan bør jeg mate en boerboel?

Boerboel trenger et næringsrikt kosthold for å holde seg sunn og sterk. Du bør velge et høykvalitetshundefôr uten fyll som mais, korn og soya. Pass på at du mater to til tre ganger om dagen. En boerboel på 80 kg trenger omtrent 2100 til 2300 kalorier hver dag.

Dyreplaneten
Logo