20 av verdens største hunderaser

Hunder kommer i alle former og størrelser, men det er enkelte som virkelig skiller seg ut fra mengden. Disse hundene kan være imponerende med tanke på høyde og vekt. I denne artikkelen skal vi se nærmere på noen av verdens største hunderaser, deres historie og egenskaper, og hva som gjør dem til unike og fascinerende kjæledyr.

Kort om molosserhunder

Molosserhunder er en gruppe hunder med en tung og høy kroppsbygning. De ble avlet fram som vokterhunder av beitedyr, kamphunder i krig og jakthunder på storvilt. 

Det finnes få dokumenterte kilder om opprinnelsen til molosserhundene, men det antas at de har eksistert i flere tusen år i Asia, Midtøsten, Europa og Afrika.

Molosserhunder har generelt en stor hodeskalle, kraftige kjevepartier og tykke nakker. De har en tung og bred kropp, sterke ben og store labber, og er ofte ganske høye fra topp til tå. På grunn av deres store størrelse og styrke er det viktig med mye mosjon og aktivitet for at de skal trives. Eiere bør helst ha tidligere erfaring for å kunne håndtere dem på en trygg og forsvarlig måte.

De største hunderasene i verden

Noen av verdens største hunderaser inkluderer engelsk mastiff, grand danois, irsk ulvehund, sanktbernhardshund, skotsk hjortehund, tibetansk mastiff og napolitansk mastiff. Disse hunderasene kjent for sin utrolige størrelse. Flere av rasene veier godt over 100 kg og har en skulderhøyde på over 75 cm i voksen alder.

1. Engelsk mastiff

Engelsk mastiff er en stor hunderase som opprinnelig ble avlet i England som en kamphund og vakthund. Rasen har en lang historie som går tilbake til romertiden, hvor den imponerte de romerske soldatene og ble tatt med tilbake til Roma for å bli brukt i gladiatorkamper. 

Mastiffen har utviklet seg til å bli en populær servicehund på grunn av sin vennlige natur, men krever mye sosialisering som valp. Engelsk mastiff er kjent for sin enorme størrelse og kan veie opp mot 120 kg. Normalvekten er imidlertid noe lavere på omkring 80 til 90 kg.

2. Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshunden fra Sveits finnes i to pelsvarianter, korthåret og langhåret, og kan veie opp mot 100 kg. Rasen har en lang historie, og det antas at munker fra et kloster i St. Bernhardspasset har vært involvert i avlsarbeidet. 

Som en harmonisk familiehund er sankt bernhardshunden ivrig etter å lære og lydig mot eierens kommandoer. De er også forsiktige i sin omgang med barn og kan være en perfekt barnevakt og lekekamerat. 

3. Skotsk hjortehund

Den skotske hjortehunden har en lang og stolt historie som jakthund på storvilt i det åpne skotske høylandet. Rasen ble avlet frem ved at skottene krysset sine egne jakthunder med Romernes mynder for å lage en rase som ville være et effektivt hjelpemiddel til å jakte hjort. 

Selv om det ikke lenger er lov å jakte med denne rasen, er lurecoursing, jakt på kunstig bytte, en populær aktivitet for eiere. Den skotske hjortehunden veier sjeldent mer enn 50 kg, som er lite sammenlignet med flere av de andre rasene. Til tross for det er det likevel en stor hunderase med en høyde på ​​71 til 81 cm. 

4. Spansk mastiff

Spansk mastiff er en gammel hunderase som antas å ha oppstått i Estremaduraregionen i Spania. Den har blitt brukt som beskyttelse mot rovdyr, spesielt gråulv, siden 1400-tallet.

Rasen har også bidratt til utviklingen av flere store molossere som pyreneisk mastiff, sankt bernhardshund og argentinsk dogge. Hannhundene er minst 77 cm i skulderhøyde og tispene minst 72 cm. En spansk mastiff kan veie opptil hele 100 kg.

5. Grand danois

Grand danios leker i vannet med en rottweiler.
Grand danios leker i vannet med en rottweiler.

Grand danois er en stor hunderase som stammer fra Tyskland. Den ble opprinnelig avlet som en utholdende og kraftig jakthund som ble brukt i store jaktlag på bjørn og villsvin. Grand danois har gjennomgått mange navneendringer, men har siden 1880 vært kjent som Tysklands nasjonalrase under navnet Die Deutsche Dogge. 

Rasen er nå primært avlet for å være en hyggelig familiehund med vennlig, lojal og hengiven oppførsel. Grand danois har en maksimal høyde på 90 cm for hannhunder og 84 cm for tisper.

Denne hunderasen blir også svært tung. En hannhund kan vokse til å veie hele 90 kg, mens tisper sjeldent veier mer enn 60 kg. En mer normal vekt er imidlertid 60-70 kg for hanner og 50-55 kg for tisper.

6. Boerboel

Boerboel er en imponerende hunderase med et kort bredt hode og muskuløs kropp. Den ble opprinnelig avlet frem i Sør-Afrika for å beskytte bøndenes eiendommer og beitedyr mot ville rovdyr. Dette er grunnen til at den har fått kallenavnet “bondens store hund”. 

Rasen holder seg vanligvis tett til familien og stikker sjeldent av. Dette skyldes en gammel tradisjon hvor de sørafrikanske bøndene skjøt hundene som hadde tendenser til å stikke av.

Boerboel kan veie opptil 75 kg og ha en skulderhøyde på 66 cm, mens tispene kan veie opptil 60 kg og ha en skulderhøyde på 61 cm. 

7. Newfoundlandshund

Newfoundlandshund har en historie som går tilbake til vikingtiden da kraftige hunder ble tatt med til Newfoundland av vikingene (dagens Canada). Den utviklet seg til å bli en dyktig arbeidshund, og på 1700-tallet ble den tatt med til Europa og fortsatte å utvikle seg der. 

Hunderasen er stor med mankehøyde på ca. 71 cm for hannhunder og ca. 66 cm for tisper, og har et tett pelslag som er vannavstøtende. Selv om dette er en av verdens største hunder og at den har en fortid med vikinger, så har den et mildt og vennlig temperament.

Tisper har normalt en vekt på mellom 55 og 65 kg, mens hannene gjerne blir mellom 70 og 80 kg tunge.

8. Leonberger

Leonberger har en unik opprinnelseshistorie som skiller seg fra mange andre raser. Den ble krysset frem av Heinrich Essig fra Tyskland ved å benytte velge sort/hvit newfoundlandshund, langhåret sankt bernhardshund og pyreneerhund, og den første leonbergeren ble født i 1846. 

Leonbergeren er en stor, kraftig og muskuløs rase med en harmonisk kroppsbygning, og hannhundene kan bli så store som 80 cm i mankehøyde, mens tispene kan bli 75 cm.

Selv om leonberger er en av verdens største hunderaser, er den ikke en av de aller tyngste. Hanner blir som regel mellom 55 og 77 kg tunge, mens tisper sjeldent blir mer enn 60 kg tunge.

9. Tibetansk mastiff

Tibetansk mastiff er en stor og kraftig hunderase fra Himalaya i Tibet. Den har blitt brukt som vakt- og vokterhund av nomadene og kan veie opp mot 85 kg og ha en skulderhøyde på 66 cm. Rasen er utholdende og har et jevnt godt humør, men kan være egenrådig og sta. 

Buddhister i Tibet tror at den tibetanske mastiffen holder på sjelene til munker og nonner som ikke kom seg til det himmelske paradiset Shambala. Hunderasen har også en lang og fascinerende historie. Ikke bare pratet filosofen Aristoteles om den, men oppdageren Marco Polo beskrev den på størrelsen med et esel under sin reise til Det fjerne østen i 1271.

Det antas at tibetansk mastiff kom til Europa med de asiatiske invasjonene, og mange mener at rasen kan bli sett på som en stamfar til mange av dagens molossere. 

10. Grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund er en stor hunderase med en fortid fra Sveits. I Bern-området hevdes det at rasen ble reddet av ren tilfeldighet av Dr. Albert Heym. Den har en sterk bygning og kan veie opptil 70 kg med en mankehøyde på opptil 72 cm for hannhunder og 68 cm for tisper.

Tisper blir som regel mellom 50 og 60 kg tunge, mens hanner er noe tyngre på mellom 60 og 70 kg.

Rasen er egnet som trekkhund, men kan også brukes til spor- og søksarbeid, samt vakthund. Grosser schweizer sennenhund har en trefarget pels i sort, rødbrun og hvit.

11. Napolitansk mastiff

Napolitansk mastiff er en hunderase med en lang og fascinerende historie som strekker seg tilbake til antikken. Den har sitt opphav i Italia og har trolig eksistert i flere århundrer. 

Noen hevder til og med at den kan spores tilbake til 100-tallet etter Jesus Kristus, da den ble avlet fram som en kamphund av de romerske hærene. Selv om det ikke finnes noen dokumentasjon på dette, er det ingen tvil om at den napolitanske mastiffen er en gammel hunderase med røtter i Italia. 

Napolitansk mastiff er kjent for sin imponerende størrelse og majestetiske utseende, og er en av de største hunderasene som finnes. Den har en kraftig og massiv bygning, og har tykk og rikelig med hud som danner hudfolder på deler av kroppen. 

Hanner kan vokse til å få en skulderhøyde på hele 77 cm, mens tisper sjeldent blir over 70 cm høye. Hannene er også noe tyngre enn tispene, og veier som regel mellom 60 og 70 kg. Hunnene er som regel 10 kg lettere enn hannene.

12. Irsk ulvehund

Irsk ulvehund er en av verdens eldste hunderaser som strekker seg tilbake til romertiden. Den var berømt for sin enorme størrelse, styrke og lojalitet overfor sin eier, og ble brukt til jakt på storvilt og som krigshunder. 

Selv om den irske ulvehunden er stor i størrelsen, så er det en rolig og vennlig hund som trives når den får løpe fritt og være en del av familien. Rasen er imponerende å se på med sin muskuløse og elegante kropp og frie bevegelser. 

Irsk ulvehund er en av verdens største hunderaser med sin skulderhøyde på opptil 90 cm, og kan veie alt fra 50 til 80 kg.

13. Fransk mastiff

Fransk mastiff, også kjent som bordeaux dogge eller dogue de bordeaux, er en veldig gammel hunderase. Den ble opprinnelig brukt til jakt på bjørn, hest og okse, men også som kamphund og vakthund for presidenter. I dag er den franske mastiffen en populær selskapshund. 

Hunderasen stammer fra distriktet Bordeaux i Frankrike og har overlevd både revolusjoner og verdenskriger. Den er kjent for sitt enorme hode og kraftige labber, og er hunderasen som har det største hodet i hundeverdenen. Den franske mastiffen er en ekstremt samarbeidsvillig, intelligent og fryktløs kjempe som er rolig sammen med sin flokk. 

Både hunder og tisper blir sjeldent mer enn 65 cm i skulderhøyde, og veier som regel et sted mellom 55 og 65 kg.

14. Anatolsk gjeterhund

Anatolsk gjeterhund er en imponerende hund som har eksistert i flere tusen år og brukt til å beskytte husdyr mot ulv og andre rovdyr i Anatolia i Tyrkia. De ble også brukt som jakthunder og som militære tjenestehunder i hjemlandet.

Den anatoliske gjeterhunden er tung og kraftig på opptil 65 kg, men ser større ut enn den er på grunn av den tykke pelsen. Dette kan bli en utmerket familiehund, men den bør velges av de som har kunnskap og erfaring, da de er veldig selvstendige i sin natur. 

En anatolsk gjeterhund blir som regel mellom 72 og 80 cm høye til skulderen. Hannene blir som regel noe høyere enn tipsene.

15. Pyreneisk mastiff

Pyreneisk mastiff er en stor hunderase som har blitt brukt som vokterhund i de sørlige fjellstrøkene av Pyreneene i Spania gjennom århundrer. 

Hannhunder kan veie opp mot 70 kg og har en skulderhøyde på minst 77 cm, mens tisper kan veie over 55 kg og ha en skulderhøyde på minst 72 cm.

Den pyreneiske mastiffen var i ferd med å dø ut på 1960-tallet, men ble reddet av en gruppe entusiaster som igangsatte avl med ti utvalgte hunder på begynnelsen av 1970-tallet. Disse ti hundene har dannet det genetiske grunnlaget for rasens eksistens i dag.

16. Brasiliansk mastiff

Brasiliansk mastiff, også kjent som fila brasileiro, er en stor og kraftig med en spennende fortid. Den har trolig et opphav fra ulike mastiff raser og blodhund-lignende hunder som ble brukt av de portugisiske erobrerne på 1600-tallet. 

Hunderasen voktet og sporet opp rømte slaver, men ble senere satt til å passe på buskap og eiendommer i stedet. Dessverre har fila brasileiro fått et dårlig rykte som kamphund i nyere tid, og er nå forbudt i flere land. Dette inkluderer også Norge.

Fila brasileiro blir som regel mellom 57 og 82 kg, basert på individ og kjønn, og får en skulderhøyde på mellom 60 og 75 cm.

17. Bullmastiff

Bullmastiffen er en engelsk rase og er kjent som skogvokterens natthund. Den ble avlet frem for ca. 150 år siden ved å krysse mastiff og bulldog. Bullmastiffen sin jobb var å holde rovdyr unna herregårdens vilt, og hadde kvaliteter som skogvokteren var på jakt etter; stor, sterk, smidig, lydløs som en løve og rask nok til å innhente en løpende mann.

Hunderasen har en kort snute, et bredt neseparti og en mørk maske rundt øynene. Bullmastiffen er selvstendig, selvsikker, øm og kjærlig. Hannhunder kan bli opptil 68,5 cm i mankehøyde og veie opptil 59 kg, mens tisper kan bli opptil 66 cm og veie opptil 50 kg.

18. Blodhund

Blodhunden er en av de eldste og mest betydningsfulle støverrasene. Rasen stammer trolig fra Belgia på 900-tallet hvor den ble avlet av munker. I løpet av århundrene som fulgte ble rasen svært populær over hele Europa hvor den ble brukt til jakt for å spore opp hjort og villsvin. I moderne tid har den blitt regnet som «verdens beste sporhund». 

Den er stor og langstrakt med mye løs hud og lange kjaker, og kan veie opptil 50 kg, med en høyde på mellom 58 og 69 cm. Blodhunden er kjent for sin fantastiske luktesans og utrettelige pågangsmot og er anerkjent som en støverrasenes viktigste stamfar.

19. Cane Corso

Cane corso er en stor hund av molossertype som stammer fra Italia. Her ble den tradisjonelt brukt som gårdshund, jakthund og vakthund. Man antar at denne rasen kan nedstamme fra antikkens romerske molossere, men det er ikke ført bevis for dette. Vi vet i alle fall helt sikkert at rasen har eksistert siden tidlig på 1500-tallet og har vært vanlig over store deler av Italia.

Den har en lett rektangulær kroppsform og er en kraftig hund med muskuløs rygg, kraftig hals, og brede og kraftige kjaker. Skulderhøyden hos hannhunder ligger normalt på 64 til 68 cm og hos tisper 60 til 64 cm, med en vekt på 45 til 50 kg hos hannhunder og 40 til 45 kg hos tisper.

20. Akita inu

Historien om akitaen strekker seg tilbake til fjellområdene på øya Honshu i Japan. Opprinnelig var den en hund som jaktet bjørn og storvilt, og muligens fungerte den også som trekkhund, kløvhund og vakthund. Det eksakte tidspunktet for rasens opprinnelse er ukjent, men den første rasestandarden ble utarbeidet i 1938 etter å ha blitt krysset med schäferhund, grand danois, mastiff, tosa, hokkaido og den nå utdødde russiske hunderasen karafutohund. 

Under andre verdenskrig var det rundt 20 rene akitahunder igjen i Japan, men en stor innsats ble gjort for å redde rasen og bygge den opp igjen slik den opprinnelige akita matagi rasen hadde sett ut. 

Akitaen er en stor og robust spisshund med et bjørneaktig utseende og en mankehøyde på 67 cm for hannhunder og 61 cm for tisper. Til tross for å være en relativt stor hunderase, er det den minste på denne listen. Selv akita inu-hanner veier sjeldent mer enn 55-59 kg.

Konklusjon

Verdens største hunderaser kan variere i størrelse og utseende, men de har alle noe til felles – en imponerende styrke og beskyttende natur. Molosserhundene, som inkluderer mange av de største hunderasene i verden, har blitt avlet i århundrer som vokterhunder og jakthunder. 

De krever mye oppmerksomhet og trening for å trives, men de kan også være lojale og kjærlige mot sine eiere. Enten du er ute etter en stor vokterhund eller en kjærlig familiehund, er det viktig å velge en hunderase som passer til din livsstil og personlighet.

Ofte stilte spørsmål

Er de største hunderasene egnet som familiehunder?

De største hunderasene kan være flotte familiehunder, men de krever ofte mye plass og trening. De kan også ha helseproblemer som følge av sin størrelse, og de kan være vanskelige å transportere. Det er også noen av de største hunderasene i verden som er ulovlige i Norge.

Hvilken av de største hunderasene er mest leken?

Selv om de største hunderasene ofte kan virke tunge og late, kan mange av dem være lekne og energiske, spesielt når de er valper. Noen av de mer lekne rasene er grand danois, newfoundlandshund og pyreneisk mastiff.

Hvilken av de største hunderasene er best egnet for å være vakthund?

Flere av de største hunderasene kan være gode vakthunder på grunn av deres størrelse og styrke, men det er viktig å huske på at en god vakthund også må ha riktig opplæring og sosialisering. Noen av de større rasene som ofte regnes som gode vakthunder er cane corso, bullmastiff og tibetansk mastiff.

Hva er de vanligste helseproblemene de største hunderasene har?

Vanlige helseproblemer hos de største hunderasene er hofteleddsdysplasi, hjerteproblemer, leddgikt og mageproblemer. Det er viktig å velge en anerkjent oppdretter og holde hunden din sunn med riktig fôring, trening og stell, samt regelmessige besøk til veterinæren.

Kan de største hunderasene bo i leilighet?

De største hunderasene kan være vanskelige å ha i en leilighet fordi de er store og har behov for mye plass. Men med riktig trening og mosjon kan de fleste hunder trives i en leilighet. Det er viktig å vurdere hundens behov og sørge for at du kan gi dem tilstrekkelig mosjon og aktiviteter.

Hvor lang tid tar det å trene og sosialisere en stor hund?

Trening og sosialisering av en stor hund kan ta lengre tid enn med mindre hunder, men det er fortsatt mulig å trene og sosialisere dem effektivt. Det er viktig å starte opplæringen tidlig og være tålmodig og konsekvent i treningen. Sosialisering med andre mennesker og dyr er også viktig for å hindre at hunden blir for engstelig eller aggressiv.

Dyreplaneten
Logo