Raseprofil: Spansk mastiff

Spansk mastiff er en imponerende hund med en stor og kraftig kroppsbygning. Den har sin opprinnelse i den sørvestre delen av Spania, hvor den har en lang historie som vokterhund for buskap, samt til bruk i jakt. Spansk mastiff er Spanias nasjonalhund.

Spansk mastiff fakta

HunderaseSpansk mastiff
OpprinnelseSpania
Lovlig i NorgeJa
RasestatusIkke godkjent
Levetid10-12 år
Høyde72-88 cm
Vekt52-100 kg
PelsKort

Kort om spansk mastiff

Spansk mastiff er en stor hund som stammer fra Spania. Denne imponerende hunderasen har en kort og tykk pels som kan komme i en rekke farger. Spansk mastiff ble opprinnelig utviklet som en vokterhund, men har også blitt brukt til jakt på vilt. I de fleste tilfeller var dette villsvin.

Hunderasen har en velbalansert og muskuløs kroppsbygning. Hodet er stort og bredt, med mandelformede øyne og hengende ører. Halsen har en del løs hud, noe som har hjulpet rasen å beskytte de mer sårbare områdene på kroppen (nakke og mage) i kamp med ville dyr.  

Spansk mastiff er kjent for å være en hengiven og lojal følgesvenn for sin familie, men den krever en eier som er kunnskapsrik innen trening og sosialisering for å forhindre at det blir overbeskyttende og aggressiv hund.

Når det kommer til temperament er denne rasen kjærlig og beskyttende overfor sin familie, men kan være reservert overfor fremmede og andre hunder.

Spansk mastiff er en sjelden rase, spesielt utenfor Spania. Hvis du vurderer å skaffe deg en spansk mastiff er det viktig å gjøre grundige undersøkelser Du burde snakke med eiere, oppdrettere, veterinærer og raseklubber for å få mer informasjon om rasen.

Størrelse og utseende

Spansk mastiff er en majestetisk hunderase som er kjent for sin store størrelse og kraftige utseende. Hunden har en mankehøyde på mellom 72 og 88 cm, mens vekten varierer fra 52 til 100 kg. Med andre ord kan denne hunden bli enorm.

Når det kommer til utseendet har spansk mastiff en kort og glatt dobbel pels. Den kommer i ulike farger som blant annet svart, rød, ulvegrå og gul. Rasen kan også ha sorte striper eller hvite markeringer. Pelsen gir god beskyttelse mot vær og vind.

Hodet på en spansk mastiff er stort og bredt, noe som gir hunden et imponerende uttrykk. Øynene er mandelformede og uttrykksfulle, mens ørene er trekantede og henger ned langs sidene av hodet. Halsen er kraftig og har en del løs hud. Dette bidrar ikke bare til det karakteristiske utseendet, men beskytter også de mer sårbare indre områdene.

Det muskuløse og velbalanserte utseendet til spansk mastiff er et resultat av tusenvis av år med avl for å skape en hund som er både kraftig og smidig. 

Atferd og lynne hos spansk mastiff

Spansk mastiff er en hunderase som har et kjærlig og lojalt lynne overfor sin egen familie. Med sin rolige og vennlige personlighet er denne hunden en skikkelig bamse som elsker å tilbringe tid sammen med sine mennesker.

Vær imidlertid også klar over at denne rasen er kjent for å være en dyktig vokterhund og jakthund, og at det ligger i dens natur å være årvåken.

Når det kommer til atferden mot fremmede og andre hunder kan den spanske mastiffen være litt skeptisk. Denne forsiktigheten er en naturlig del av hundens vokterhundinstinkter og kan i noen tilfeller føre til aggressiv atferd hvis den oppfatter en potensiell trussel.

Derfor er det viktig med grundig sosialisering og trening fra tidlig alder for å lære hunden å omgås ulike mennesker og dyr slik at den kan takle ulike situasjoner mye bedre.

Spansk mastiff bjeffer sjeldent uten grunn, men når de først bjeffer vil deres dype og kraftige bjeff sørge for at du legger merke til det. Dette er en effektiv egenskap rasen har holdt på opp igjennom årene.

Aktivitetsnivå

Spansk mastiff er en hunderase med et moderat aktivitetsnivå. Det betyr at den ikke krever ekstremt mye fysisk aktivitet for å holde seg lykkelig og sunn, men det er viktig å huske på at de fortsatt trenger daglige turer og lek. Hold den i god form og stimulere den mentalt for å slippe potensielt dårlig atferd.

En typisk spansk mastiff vil sette pris på omtrent en time med fysisk aktivitet hver dag. Dette kan inkludere en rolig tur eller lek i en inngjerdet hage.

I tillegg til fysisk aktivitet vil spansk mastiff også ha glede av mental stimulering. Å leke mentalt utfordrende leker kan være en fin måte å engasjere hundens hjerne.

Selv om spansk mastiff ikke krever like mye fysisk aktivitet som enkelte andre hunderaser er det viktig å være konsekvent med treningsrutinene. Dette vil bidra til å holde hunden din i god form og redusere risikoen for at den legger på seg.

Stell av spansk mastiff

Stell av en spansk mastiff krever en viss innsats fra eieren, selv om de generelle kravene til pelsstell er ganske enkle. Noen tips og retningslinjer du kan følge inkluderer følgende:

 • Pelsstell: Den spanske mastiffen har en kort og glatt dobbelt pels som bør børstes ukentlig for å fjerne løs pels og skitt. I løpet av perioder med mer røyting, som vanligvis skjer om våren og høsten, bør du børste pelsen oftere for å holde den ren og sunn. Det anbefales også å gi hunden et bad hver måned avhengig av hvor skitten den blir.
 • Sikling: Spanske mastiffer er kjent for å sikle mye. Derfor er det en god idé å ha en klut i nærheten for å tørke siklet – spesielt når hunden oppholder seg inne. Pass på å holde hudfoldene rundt hundens hals rene og tørre for å forhindre hudirritasjoner og infeksjoner.
 • Klør og ører: Klipp hundens negler omtrent en gang i måneden, og sjekk ørene minst en gang i uken for å se om det er behov for rengjøring. Ører som ikke holdes rene kan raskt utvikle infeksjoner.
 • Tannpleie: Det er viktig å holde hundens tenner rene og friske. Prøv å børste hundens tenner regelmessig for å redusere risikoen for tannstein, dårlig ånde og tannkjøttsykdom. Et sunt kosthold og storfebein å tygge på vil også hjelpe til med å holde god tannhelse.

Trening og lydighet

Sosialisering er en viktig del av treningen av en spansk mastiff.

Trening og lydighet er essensielle aspekter ved å ha en spansk mastiff, og det er viktig å starte tidlig for å sikre at hunden blir en vennlig og veloppdragen følgesvenn. Nedenfor er noen viktige punkter når det gjelder trening og lydighet hos den spanske mastiffen.

 • Tidlig start: Begynn treningen og sosialiseringen mens hunden fortsatt er en valp. En voksen spansk mastiff som ikke er godt trent kan bli svært vanskelig å håndtere hvis det skulle oppstå uforutsigbare situasjoner. Tidlig trening hjelper hunden med å lære gode manerer og bli trygg i ulike situasjoner.
 • Positiv forsterkning: Bruk alltid positiv forsterkning som metode i treningen av din spansk mastiff. Dette innebærer å belønne hunden med godbiter, ros og lek når den utfører ønsket adferd. Det er viktig å holde treningsøktene morsomme og varierte, slik at hunden forblir engasjert og motivert.
 • Sosialisering: Sosialisering er en viktig del av treningen, og det er viktig å eksponere hunden for ulike mennesker, dyr og miljøer fra en tidlig alder. Jo flere positive erfaringer hunden har, desto mindre sannsynlig er det at den vil oppfatte fremmede som trusler. Dette er spesielt viktig for en beskyttende rase som den spanske mastiffen.
 • Konsekvent og tålmodig: Vær konsekvent og tålmodig når du trener hunden din. Det er viktig å bruke de samme kommandoene og forventningene gjennom hele treningen slik at hunden forstår hva som forventes av den. Det kan ta tid før hunden lærer, så vær tålmodig og tilpass treningsmetodene etter hundens tempo og personlighet.

Spansk mastiff med familie og barn

En spansk mastiff kan være et godt valg som familiehund, spesielt hvis den er godt trent og sosialisert fra en tidlig alder. Dette er noen viktige aspekter å vurdere for deg som vurderer å ta inn en spansk mastiff i en familie med barn:

 • Kjærlig og lojal: Den spanske mastiffen er en kjærlig og lojal rase som danner sterke bånd med sin familie. Den vil være en hengiven og beskyttende følgesvenn som vil passe godt på alle familiemedlemmene. 
 • Toleranse overfor barn: En godt sosialisert spansk mastiff vil vanligvis være moderat tolerant overfor barn. Det er et bedre valg for familier med eldre og ansvarlige barn som er i stand til å håndtere hunden og forstå dens behov.
 • Trygg lek: Det er viktig å lære barna hvordan de skal leke trygt og respektfullt med hunden, og hvordan de kan unngå situasjoner som kan oppstå som truende eller ubehagelige. Dette inkluderer å unngå å løpe mot hunden, dra i halen eller ørene, og å gi hunden nok plass når den spiser eller hviler.
 • Sosialisering og trening: For å sikre at den spanske mastiffen blir en trygg og balansert del av familien, er det viktig å fokusere på tidlig trening og sosialisering. Eksponer hunden for barn og andre familiemedlemmer fra en tidlig alder og sørg for at den får positive erfaringer. Da vil den lære å omgås dem på en trygg og vennlig måte.
 • Ansvar og involvering: Det er en god idé å involvere barna i hundens daglige rutiner og trening, slik at de kan lære å ta ansvar og utvikle et sterkt bånd med hunden. Dette vil også bidra til å lære barna om hundens behov og hvordan de kan ta vare på et kjæledyr på en ansvarlig måte.

Spansk mastiff som vokterhund og jakthund

Spansk mastiff er en av de eldste hunderasene i verden og har i tusenvis av år tjent som en vokterhund, men har også blitt brukt i forbindelse med jakt.

Som vokterhund har den spanske mastiffen en lang historie med å beskytte gårder og buskap mot rovdyr. Med sin enorme størrelse og naturlige mistenksomhet mot fremmede, er det ikke overraskende at denne rasen har vært en uunnværlig beskytter av buskap i lang tid.

Deres vaktinstinkter gjør dem også til ypperlige vakthunder. De er kjent for å være svært lojale mot sin familie, og vil gjøre sitt for å beskytte hjemmet sitt mot potensielle trusler.

Denne hunderasen har også blitt brukt som jakthund i Spania. Hovedsakelig har dette vært på villsvin, som trolig er en av grunnene til at den har utviklet tykk hud rundt sårbare områder på kroppen.

Selv om den spanske mastiffen var en vokterhund, gårdshund og jakthund, er det først og fremst dens rolle som familiehund som blir mest verdsatt i dag. 

Fôr og kosthold

Fôr og kosthold er viktige aspekter å vurdere for å sikre at hunden din får riktig næring og holder seg sunn og frisk. Som en stor rase, har den spanske mastiffen behov for mye mer hundemat enn små hunder.

Kvalitetsfôr

Når det kommer til kostholdet til en spansk mastiff er kvalitetsfôr veldig viktig. Disse store hundene trenger næringsrik mat for å holde seg sunne og sterke. Fôret bør være rikt på proteiner for å støtte muskelvekst og vedlikehold, og ha en god mengde fett for energi.

Det er også viktig at fôret har et bra innhold av vitaminer og mineraler for å støtte hundens generelle helse. VOM er et av de gode valgene da de har et stort fokus på naturlig kjøtt og innmat. Du kan også gi rent kjøtt, eller en kombinasjon.

Mengde mat

Mengden mat hunder trenger vil generelt variere basert på vekt og aktivitetsnivå. Disse store hundene har behov for en betydelig mengde mat hver dag for å møte deres ernæringsbehov. En voksen spansk mastiff trenger vekten sin ganger 30 + 70. Hvis en spansk mastiff veier 75 kg har den behov for rundt 2320, noe som er like mye som et voksent menneske.

Antall måltider

Det anbefales vanligvis å dele hundens daglige matinntak i to måltider for å hjelpe til med fordøyelsen og for å forhindre oppblåsthet. Dette er en tilstand som kan være livstruende hvis det resulterer i magedreining. Oppblåsthet er mer vanlig for hunder som får mat de ikke skal ha, som mais, erter og soya eller annen prosessert menneskemat.

Uansett hva du mater hunden din med lønner det seg å dele det opp i to måltider om dagen, for eksempel morgen og ettermiddag.

Godbiter

Godbiter er en viktig del av treningen og kan også brukes til å styrke båndet mellom deg og hunden din. Husk at godbiter også inneholder kalorier og ofte er prosessert. De bør derfor gis med måte for å unngå overvekt. Godbiter bør ikke utgjøre mer enn 10 % av hundens daglige kaloriinntak. 

Hvis du ønsker å redusere mengden godbiter er det bedre å bruke positive forsterkninger som å klappe, gi kos eller uttrykke glede når hunden har ønsket atferd.

Drikkevann

Tilgang til drikkevann er avgjørende for en spansk mastiff. Disse store hundene drikker spesielt etter trening eller i varmt vær. Sørg for at de alltid har tilgang til nok vann og pass på å bytte det regelmessig for å holde vannet friskt og rent.

Vanlige helseproblemer

Spansk mastiff er generelt en sunn og robust hunderase, men den kan være utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig for eiere av spanske mastiffer å være oppmerksomme på potensielle helseutfordringer og jobbe med forebygging.

Et av de vanligste problemene for store hunderaser som spansk mastiff er leddgikt. Dette er en betennelse i leddene. Leddgikt kan føre til smerte, stivhet og redusert bevegelighet, så det er viktig å overvåke eventuelle endringer i bevegelser og aktivitetsnivå.

For å minimere risikoen for leddgikt og andre helseproblemer, er det først og fremst viktig å sikre at hunden din opprettholder en sunn vekt. Overvekt kan legge unødvendig belastning på hundens ledd og forverre tilstanden.

Å gi hunden et sunt kosthold vil være med på å bidra for leddhelsen, og den generelle helsen. Uprosessert kjøtt, innmat, høykvalitetsfôr og storfebein er veien å gå.

Regelmessige veterinærbesøk og rutinemessige helseundersøkelser vil bidra til å identifisere eventuelle helseproblemer tidlig. Dette kan potensielt forbedre prognosen og behandlingsmulighetene.

Historie

Historien til den spanske mastiffen strekker seg tilbake over 2000 år til Den iberiske halvøy. Den eksakte opprinnelsen til denne imponerende hunden er ukjent, men hovedrollen har lenge vært å beskytte buskap fra rovdyr og andre potensielle trusler.

Rundt det 10. århundre ble saueavl en av de viktigste økonomiske driverne i Spania, noe som økte verdien av ha en spansk mastiff for å forsvare gården. Rasen ble avlet for sin størrelse og styrke, samt sitt årvåkne vesen. Likevel ble ikke spansk mastiff en offisiell rasestandard før på 1900-tallet.

I tillegg til å beskytte buskap, ble den spanske mastiffen også brukt som en jakthund. Primært på jakt av villsvin.

I dag er hunderasen sett på som familievennlig og i Spania er det landets nasjonalhund.

Alternativer til spansk mastiff

Hvis du vurderer å anskaffe en spansk mastiff, men også ønsker å utforske andre raser som kan passe din livsstil, finnes det flere alternativer du kan vurdere. Nedenfor er noen hunderaser som har likhetstrekk med den spanske mastiffen, men også unike egenskaper som kan være verdt å undersøke.

Grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund er en hunderase fra Sveits. Den er ikke like stor som den spanske mastiffen, men kan likevel 50-61 kg. Grosser schweizer sennenhund ble brukt som en allsidig gårdshund. I dag er det en familiehund som er både intelligent og aktiv. Dette er en fantastisk følgesvenn, noe som gjør den til et godt alternativ.

Pyreneerhund

Pyreneerhunden er en annen stor og beskyttende rase som opprinnelig er en brukshund. Det betyr at den har spesielle egenskaper som vokterhund og gårdshund. De er kjent for å være tålmodige og lojale, og deres store pels gjør dem godt rustet for kaldere klimaer som vi har i Norge.

Engelsk mastiff

Engelsk mastiff har et imponerende utseende og er en stor hund akkurat som den spanske mastiffen. Hunderasen er både lojal og beskyttende, men også mild og tålmodig. Engelske mastiffer er gode familiehunder og kan passe godt sammen med barn.

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund er en stor og kraftig rase med et vennlig og kjærlig temperament, til tross for at de har et bjørnelignende utseende. De er intelligente, arbeidsomme og gode svømmere, og deres milde natur gjør dem velegnet som familiehunder. 

Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund er en annen stor og kraftig rase. Den har opprinnelse i Sveits hvor det sies at den ble brukt av munkene ved klosteret i St. Bernhardspasset i Alpene. Sankt bernhardshunden er vennlig, tålmodig og hengiven, noe som gjør den til en god familiehund.

Er spansk mastiff riktig hund for deg?

For å avgjøre om en spansk mastiff er den riktige hunden for deg, er det viktig å nøye vurdere rasens karaktertrekk og krav. Det samme gjelder for dine egne ønsker og forutsetninger. Nedenfor kan du se de viktigste faktorene du bør vurdere:

 • Størrelse og plass: Spansk mastiff er en stor og kraftig hund, og den trenger nok plass både inne og ute. Hvis du bor i en liten leilighet eller ikke har tilgang til et inngjerdet område, kan det være utfordrende å tilby nok plass for denne rasen. Spansk mastiff vil trives best på gård eller et annet hjem med stort uteområde.
 • Aktivitetsnivå: Selv om den spanske mastiffen ikke er en høyenergisk rase, trenger den fortsatt regelmessig mosjon og mental stimulering. Om du er en aktiv person og kan tilby hunden daglige turer og lek kan dette være et godt valg for deg.
 • Tid og engasjement: Spansk mastiff krever mye tid og engasjement når det gjelder sosialisering og trening. Dette er spesielt viktig i ung alder for å sikre at hunden blir vennlig og godt oppdratt. Vurder om du har tid og tålmodighet til å investere i hundens oppdragelse og trivsel.
 • Familie og barn: Spansk mastiff kan være en god familiehund, men det er viktig at barna er respektfulle og forsiktige med hunden. Rasen er ofte tålmodig og kjærlig, men det er alltid viktig med tilsyn når hunden er sammen med små barn.
 • Beskyttelsesinstinkt: Spansk mastiff er en naturlig beskytter og kan være mistenksom overfor fremmede og andre hunder. Dette kan være en fordel om du ønsker en hund som beskytter hjemmet eller buskapet ditt, men det krever også innsats for å unngå at hunden blir alt for overbeskyttende eller aggressiv.
 • Stell og vedlikehold: Selv om den spanske mastiffen ikke har de mest krevende stellbehovene, vil den kreve regelmessig pelsstell, klipping av klør og tannpuss. Det er viktig at du er villig til å sette av tid til å ta vare på hundens hygiene og helse.
 • Økonomi: Det er viktig å være oppmerksom på kostnadene knyttet til fôring. En stor hund som spansk mastiff kan veie like mye eller i noen tilfeller mer enn et menneske. Derfor vil den naturligvis ha et betydelig matbehov. Mengden og kvaliteten på hundemat som kreves for å opprettholde en sunn diett for en så stor hund kan være betydelig. Prismessig kan dette komme på 2000 til 4000 kroner i måneden bare for mat.

Dersom du etter å ha vurdert disse faktorene føler at en spansk mastiff kan passe for deg, bør du gjøre grundig research og snakke med eiere, oppdrettere, veterinærer og internasjonale raseklubber for å få et komplett bilde av rasen.

Husk at å velge hund er en stor beslutning og et langvarig ansvar. Sørg for å velge en rase som passer godt til din livsstil og situasjon.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye pelsstell krever en spansk mastiff?

En spansk mastiff har en kort dobbel pels som krever moderat stell. Det er anbefalt å børste pelsen ukentlig for å fjerne løst hår og skitt.

Røyter spansk mastiff mye?

Ja, spansk mastiff røyter moderat. Under røyteperioder kan det være nødvendig å børste hunden oftere. Disse periodene er som regel om våren og høsten.

Bjeffer spansk mastiff mye?

Spansk mastiff er ikke kjent for å bjeffe overdrevent, men du vil høre den godt hvis den tror det kan oppstå en farlig situasjon. Dette er en del av deres beskyttelsesinstinkt.

Er spansk mastiff en god vokterhund?

Spansk mastiff har lenge vært sett på som en god beskytter av storfe og sauer mot rovdyr. Deres naturlige instinkt for å beskytte flokken og deres lojalitet gjør dem til gode vokterhunder.

Kan en spansk mastiff beskytte mot ulver?

Spansk mastiff ble opprinnelig brukt for å beskytte buskap mot ulver og andre trusler. De er store og sterke nok til å konfrontere ulver om nødvendig, spesielt da de har utviklet tykk hud som beskytter sårbare områder på kroppen.

Hvor lenge lever en spansk mastiff?

Gjennomsnittlig levetid for en spansk mastiff ligger mellom 10 og 12 år. Dette vil variere avhengig av hundens generelle helse, livsstil og ernæring.

Hvor stor blir en spansk mastiff?

En spansk mastiff er en stor hunderase med en høyde på 72 til 88 cm og en vekt på 52 til 100 kg. Selv om de kan bli veldig store vil ikke alle spanske mastiffer bli 100 kg tunge.

Er spansk mastiff gode med barn?

En godt sosialisert spansk mastiff vil vanligvis være moderat tolerant overfor barn. Hvis du ønsker å ha en slik hunderase i familien er det viktig å starte når ved valpealder. Likevel er det anbefalt å heller ha en spansk mastiff hvis man har eldre unger som forstår ansvaret.

Hvor mye mosjon trenger en spansk mastiff?

Spansk mastiff er ikke en høyenergisk rase, men de trenger fortsatt regelmessig mosjon for å holde seg sunne og lykkelige. Planlegg for minst én times fysisk aktivitet hver dag. Det vil også lønne seg med lek og moro, og enkelte oppgaver som nesearbeid for å stimulere hunden.

Er spansk mastiff enkel å trene?

Spansk mastiff er middels enkel å trene, men de krever en tålmodig og konsekvent eier som er kjent med riktig trening og sosialisering. Det er viktig å starte treningen tidlig (helst når hunden er en valp) for å sikre at den blir vennlig og godt oppdratt. Bruk alltid positiv forsterkning og hold treningsøktene engasjerende og varierte. Sosialisering med ulike mennesker og andre hunder fra ung alder vil også bidra til å redusere sjansene for at hunden oppfatter fremmede som trusler.

Dyreplaneten
Logo