Raseprofil: Grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund, også kjent som stor sveitsisk kveghund, har opprinnelse i Sveits hvor den tradisjonelt ble brukt som en allsidig gårdshund. Den er familievennlig, intelligent og aktiv, noe som gjør den til en fantastisk følgesvenn.

Grosser schweizer sennenhund fakta

HunderaseGrosser schweizer sennenhund
OpprinnelseSveits
Lovlig i NorgeJa
RasestatusGodkjent
Levetid7-9 år
Høyde60-72 cm
Vekt50-61 kg
PelsKort

Kort om grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund er en imponerende, sterk og hardfør rase, kjent for sin allsidighet og gode arbeidsevner. Hunderasen stammer fra Sveits, hvor den tradisjonelt ble brukt som gårdshund, trekkhund og vakthund.

Med sin imponerende størrelse og distinkte trefargede pels, vekker den raskt oppmerksomhet. Grosser schweizer sennenhund er lojal og hengiven til sin familie, og har en naturlig omsorg for barn.

En godt trent og sosialisert grosser schweizer sennenhund er både beskyttende og kjærlig. Selv om de kan være reserverte mot fremmede, er de ikke kjent for å være aggressive. 

Likevel er grosser schweizer sennenhund en stor og aktiv rase, og krever mye mosjon og mental stimulering. Derfor passer de best i en aktiv familie som har tid og engasjement til å møte deres behov.

Størrelse og utseende

Grosser schweizer sennenhund er en imponerende hund, både i størrelse og utseende. Den er den største av de fire sennenhundene. Hannhunden veier vanligvis mellom 59 og 61 kg, mens tispa normalt veier mellom 50 og 54 kg. Når det kommer til høyde, blir hannene normalt mellom 65 og 72 cm, mens tispene er litt kortere, på mellom 60 og 68 cm.

Utseendet er preget av en robust og muskuløs bygning, noe som reflekterer rasens bakgrunn som arbeidshund. Den har en bred og kraftig brystkasse og rette, sterke ben. Rasen er kjent for sin styrke og utholdenhet, noe som gjør den godt rustet til fysisk krevende arbeid.

Hodet til en grosser schweizer sennenhund er stort og kraftig, med middels store, trekantede ører som henger ned på siden av hodet. Øynene er mandelformede, og fargen varierer fra hassel til kastanje, noe som gir et vennlig og intelligent uttrykk.

Pelsen er et annet karakteristisk trekk ved rasen. Den er kort, tett og rett, noe som gir god beskyttelse i kaldt klima. Fargene er trefargede: hovedsakelig svart, med rustfargede og hvite markeringer.

Den svarte pelsen dekker mesteparten av kroppen, mens de rustfargede markeringene finnes over øynene, på kinnene, brystet, beina og under halen. De hvite markeringene er vanligvis på snuten, halsen, brystet, føttene og halespissen.

Atferd og lynne hos grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund er kjent for sin balanserte og allsidige personlighet.

Familieorientert: Grosser schweizer sennenhund er en svært familieorientert hund. Den er kjent for sin hengivenhet og lojalitet overfor sine eiere. Den er veldig knyttet til sin menneskelige familie og trives best når den kan tilbringe tid sammen med dem.

Barnevennlig: Denne rasen er kjent for å være god med barn. Den har en tålmodig og beskyttende natur, noe som gjør den til en flott følgesvenn for familier med barn. Men som med alle hunder, bør interaksjoner mellom hunder og små barn alltid overvåkes.

Reservert mot fremmede: Grosser schweizer sennenhund kan være reservert og mistenksom overfor fremmede. Dette gjør dem til gode vakthunder, men det betyr også at tidlig sosialisering er viktig for å sikre at de blir godt avrundede voksne hunder.

Intelligent men sta: Denne hunderasen er svært intelligent, men kan også være litt sta. De responderer best på konsekvent og positiv trening. Dette betyr at eieren må være tålmodig og konsekvent i sin tilnærming.

Trives utendørs: På grunn av sin historie som arbeidshund i de sveitsiske alpene, trives grosser schweizer sennenhund i utendørsaktiviteter, spesielt i kaldt vær. De elsker å leke i snøen, og vil sette pris på turer, løp og lek i hagen.

Aktivitetsnivå

Grosser schweizer sennenhund er en hund med middels til høyt aktivitetsnivå. Dens historie som arbeidshund i fjellene i Sveits betyr at den har en innebygd utholdenhet og et behov for regelmessig fysisk aktivitet. 

Den trives best med en aktiv livsstil og vil sette pris på lange turer, fotturer og lek i hagen. Selv om grosser schweizer sennenhund er en stor hund, er den kjent for sin smidighet og styrke, og kan håndtere mer krevende fysiske aktiviteter.

Det er også viktig å merke seg at denne rasen er intelligent og trenger mental stimulering i tillegg til fysisk trening. Lek som involverer problemløsning, trening i lydighet, agility eller til og med sporingsøvelser kan bidra til å holde sinnet skarpt.

Likevel, til tross for sitt høye energinivå, er grosser schweizer sennenhund også kjent for sin evne til å slappe av og roe seg ned når den er innendørs. Dette betyr at den kan tilpasse seg en mer avslappet livsstil, så lenge den får nok tid til å trene og leke utendørs ved siden av.

Stell av grosser schweizer sennenhund

Stell av en grosser schweizer sennenhund krever litt tid og oppmerksomhet, men generelt sett er denne rasen relativt lett å ta vare på. Her er noen viktige punkter å huske på:

Pelsstell: Grosser schweizer sennenhund har en kort og tett pels som røyter moderat hele året, men røytingen kan øke sesongmessig. Børsting, en til to ganger i uken, vil bidra til å redusere røyting og holde pelsen sunn og skinnende. Bruk en fast børste for å fjerne løse hår og fremme hudhelsen.

Bad og rengjøring: Denne rasen trenger ikke hyppige bad, med mindre de ruller seg i noe skittent eller lukter dårlig. Bad hver 2-3 måned er vanligvis tilstrekkelig.

Tannpleie: Som med alle hunder, er tannpleie viktig for å forebygge tannkjøttproblemer og dårlig ånde. Gi hunden et storfebein å tygge på som også vil gi den rikelig med kalsium. Det kan også være lurt å pusse tennene til dens regelmessig ved siden av dette.

Kloklipp: Klørne til en grosser schweizer sennenhund vokser ganske raskt, så regelmessig klipping er nødvendig for å forhindre ubehag eller problemer med gange. Hvis hunden går mye på harde overflater, vil dette naturligvis slite ned klørne, men de fleste hunder trenger en klipp hver 4-6 uke.

Ører: Sjekk ørene regelmessig for tegn på infeksjon eller parasitter, som blant annet rødhet og dårlig lukt. Ørene skal renses forsiktig med en myk klut og en veterinær-godkjent ørerenser.

Helsekontroll: Veterinærkontroller er viktige for å sikre at hunden er i god helse og for å oppdage eventuelle potensielle problemer tidlig. Grosser schweizer sennenhund kan være utsatt for visse helseproblemer, så det kan være nødvendig med periodiske helseundersøkelser.

Trening og lydighet

Trening og lydighet er viktige aspekter av å oppdra en grosser schweizer sennenhund. Denne rasen er kjent for sin intelligens og vilje til å jobbe, noe som gjør dem relativt enkle å trene sammenlignet med enkelte andre raser. Likevel er det noen viktige ting å ta i betraktning.

Dette er en sterk og energisk rase, og det er viktig å starte med grunnleggende lydighetstrening fra tidlig alder for å sikre at hunden utvikler seg til å være veloppdragen og håndterbar. 

Treningsøktene bør være korte og hyppige, da dette er mer effektivt enn lange økter som skjer sjeldent. Positiv forsterkning er nøkkelen da ros og belønninger vil motivere hunden din og gjøre treningsøktene til en positiv opplevelse.

Sosialisering er også en viktig del av en grosser schweizer sennenhunds trening. Å bli eksponert for en rekke forskjellige mennesker, dyr og situasjoner fra ung alder vil bidra til å utvikle en trygg og tillitsfull hund, og kan forhindre atferdsproblemer og angst senere i livet.

Som en arbeidende rase, vil en grosser schweizer sennenhund også trives med mental stimulering. Dette kan inkludere ting som avansert lydighetstrening, agility, sporingsøvelser, eller til og med hundesport. Å gi hunden din oppgaver eller ‘jobber’ kan bidra til å holde dem mentalt stimulert og tilfreds.

En annen viktig ting å merke seg er at grosser schweizer sennenhund noen ganger kan være sta og insisterende på å gjøre tingene på sin egen måte. Å være tålmodig, konsekvent og bestemt er nøkkelen her, men husk at du alltid må være snill og respektfull.

Grosser schweizer sennenhund med familie og barn

Grosser schweizer sennenhund er kjent for å være en utmerket familiehund og er generelt veldig god med barn. Her er noen aspekter å vurdere når det kommer til denne rasen og familieliv:

Kjærlig og beskyttende: Grosser schweizer sennenhund er en utrolig kjærlig rase og er kjent for å være veldig lojal mot sin familie. De har et naturlig beskyttende instinkt, noe som gjør dem til gode vakthunder for hjemmet. De er spesielt gode med barn og kan være veldig tålmodige og forsiktige.

Energisk og leken: Som en stor og aktiv rase, elsker grosser schweizer sennenhund å leke, noe som kan være en flott måte for barn å bruke litt energi på. Men på grunn av deres størrelse, bør lek mellom hunder og små barn alltid overvåkes for å sikre at ingen blir skadet ved et uhell.

Sosialisering: Det er viktig å sosialisere hunden din med barn fra en ung alder for å sikre at de blir komfortable og trygge rundt dem. Dette inkluderer å lære barna hvordan de skal oppføre seg rundt hunden for å sikre et harmonisk forhold.

Opplæring: Grosser schweizer sennenhund kan være en stor og sterk hund, så det er viktig at de får riktig opplæring fra ung alder. Dette inkluderer læring av grunnleggende kommandoer og husregler. Lær også barna hvordan de skal håndtere hunden på en respektfull måte.

Plass: På grunn av deres størrelse trenger hunderasen mye plass, både innendørs og utendørs. De er best egnet for hjem med store hager hvor de kan løpe og leke.

Bruksområder for grosser schweizer sennenhund

Grosser schweizer sennenhund er en allsidig hund med mange potensielle bruksområder. Opprinnelig ble denne robuste hunden brukt som kvegdriver, vakthund og trekkhund i de sveitsiske fjellene. Denne arven gir grosser schweizer sennenhund en naturlig arbeidsvilje og evnen til å tilpasse seg en rekke oppgaver.

I dagens samfunn er grosser schweizer sennenhund kjent for å være en flott familiehund, takket være sin kjærlige natur og tålmodighet med barn. Deres naturlige beskyttelsesinstinkt gjør dem til utmerkede vakthunder, med en evne til å være varsomme uten å være for aggressive.

De er også kjent for å være gode terapihunder. Med sin rolige og kjærlige natur, sammen med deres imponerende størrelse, kan de gi stor trøst til mennesker som trenger det.

Noen grosser schweizer sennenhunder har også blitt trent for å være servicehunder, som hjelper mennesker med fysiske funksjonshemninger i deres daglige liv.

Fôr og kosthold

Riktig kosthold er et viktig aspekt ved å eie en hund, og grosser schweizer sennenhund er ikke et unntak.

Kvalitetsfôr og rent kjøtt

Med sin store størrelse og aktive livsstil, er det viktig at en grosser schweizer sennenhund får et kosthold med høykvalitetshundefôr eller rent kjøtt. Kosten burde inneholde både proteiner og fett som vil være med på å gi de mye bedre helse og energinivå.

Regulerte porsjoner

Overvekt kan være et problem for denne rasen, spesielt siden de har en tendens til å legge på seg etterhvert som de blir eldre. For å unngå dette, er det viktig å regulere porsjonene og unngå overdreven mengde mat og godbiter. Vekt x 30 + 70 er en fin formel for å finne riktig mengde. Hvis en din grosser schweizer sennenhund veier 55 kg skal den ha rundt 1720 kalorier.

Pass på at du justerer dette for aktivitet og tilpasser dersom du ser hunden din går opp eller ned i vekt.

Ferskt vann

Husk at hunden alltid skal ha tilgang til friskt og rent vann. Dette er viktig for alle raser, men spesielt for store og aktive hunder som grosser schweizer sennenhund.

Unngå visse matvarer

Enkelte matvarer som mennesker tåler, kan være skadelige for hunder. Noen av disse inkluderer sjokolade, druer, rosiner, løk, hvitløk, alkohol, kaffe, te, og mat med høyt sukkerinnhold. Sørg for å holde disse matvarene utenfor hundens rekkevidde. Generelt bør du unngå å gi hunden din det meste av menneskemat med få unntak, som for eksempel rent kjøtt som ikke er krydret.

Vanlige helseproblemer

Grosser schweizer sennenhund, som med mange store hunderaser, er ikke uten helseproblemer. Vi skal se på noen av de mest vanlige helseproblemene.

Hofteleddsdysplasi: Dette er en arvelig tilstand som kan forårsake smerte og bevegelsesproblemer. Det er viktig at avlshunder blir undersøkt og har et sertifikat som viser at de er fri for denne tilstanden.

Albueleddsdysplasi: Dette er et annet felles problem som påvirker leddene, og kan forårsake smerte og halting.

Magedreining: Dette er en akutt og potensielt livstruende tilstand som ofte påvirker store hunderaser. Det krever umiddelbar veterinærbehandling. Tilstanden er hovedsakelig en konsekvens av hunder som har spist for mye mat i ett måltid, og samtidig feil type mat.

Øyeproblemer: Noen Grosser schweizer sennenhunder kan være utsatt for forskjellige øyeproblemer som entropion (øyelokket ruller innover) og ektropion (øyelokket ruller utover).

Hjerteproblemer: Som andre store hunderaser, kan den være utsatt for visse hjerteproblemer.

Historie

Grosser schweizer sennenhund er en rase med en rik og interessant historie. Denne hunden, som er en av de eldste sveitsiske hunderasene, har sine røtter dypt plantet i det sveitsiske alpelandskapet. Rasen er kjent for sin rolle som en allsidig gårdshund. 

I det vakre, men tøffe alpelandskapet, hjalp disse hundene bønder med en rekke oppgaver. Fra å dra vogner lastet med melk eller ost til markedet, til å vokte buskapen og gårdene, var grosser schweizer sennenhund en uunnværlig del av den sveitsiske landsbygdens liv.

Det er antatt at rasen stammer fra de store mastiff-lignende hundene som romerne brakte med seg til Sveits for over 2000 år siden. Over tid har disse blitt krysset med lokale raser for å skape den robuste og hardføre hunden vi kjenner i dag.

På begynnelsen av 1900-tallet var rasen nesten utdødd. Det var først da en sveitsisk hundeekspert ved navn Albert Heim oppdaget rasen på en hundeutstilling i 1908, at interessen for rasen ble gjenopplivet. Heim, som var imponert over hundenes styrke, utholdenhet og allsidighet, begynte en innsats for å bevare rasen, en innsats som førte til at grosser schweizer sennenhund overlevde.

Selv om grosser schweizer sennenhund fortsatt er relativt sjelden utenfor Sveits, har rasen gradvis fått popularitet i andre deler av verden. Med sin imponerende størrelse, flotte utseende og lojale og kjærlige natur, er det ikke rart at flere og flere mennesker har falt for den.

Alternativer til grosser schweizer sennenhund

En sankt bernardshund kan være et mulig alternativ til grosser schweizer sennenhund.

Dersom du er interessert i en rase som grosser schweizer sennenhund, men ønsker å utforske andre alternativer, er det mange andre raser som kan være av interesse. Her er noen alternativer som deler enkelte likhetstrekk med grosser schweizer sennenhund:

Berner sennenhund

Berner sennenhund er en annen sveitsisk rase som deler mange av de samme kvalitetene som grosser schweizer sennenhund. De er kjent for å være vennlige, rolige og svært lojale mot sine eiere. De er også flotte familiehunder som går godt overens med barn.

Rottweiler

Rottweiler er kraftige, selvsikre hunder som også har en historie som arbeidshunder. De er kjent for å være lojale og beskyttende, men krever mye trening og sosialisering fra en tidlig alder.

Newfoundlandshund

Newfoundlandshund er hunder som er kjent for sin vennlighet, tålmodighet og lojalitet. De er utmerkede svømmere og har ofte blitt brukt som redningshunder.

Sankt bernhardshund

Dette er en annen stor og imponerende rase. Sankt bernhardshunder er kjente redningshunder, kjærlige, tålmodige og gode med barn. De krever imidlertid mye plass og vil ikke trives i en liten leilighet.

Er grosser schweizer sennenhund riktig hund for deg?

Å velge riktig hunderase er en stor beslutning, og det er mange faktorer du må ta i betraktning. Vi skal gå gjennom noen punkter som kan hjelpe deg med å ta denne avgjørelsen.

Størrelse og plass

Grosser schweizer sennenhund er en stor hunderase, og trenger derfor nok plass til å bevege seg fritt. De vil trives best i et hjem med en stor hage eller på gård, og er ikke egnet for små leiligheter.

Aktivitetsnivå

Denne rasen er kjent for sitt høye energinivå og behov for daglig mosjon. Hvis du er en aktiv person som liker å gå lange turer eller løpe, kan en grosser schweizer sennenhund være et godt valg.

Tid og engasjement

Grosser schweizer sennenhund er en intelligent rase som krever mental stimulering i tillegg til fysisk aktivitet. De trenger også regelmessig pelsstell og helsekontroller.

Familie og barn

Denne rasen er kjent for å være veldig barnevennlig og kan være et flott tillegg til en familie. De er lojale og beskyttende, og kan være gode vakthunder ved siden av å være en kjærlig selskapshund.

Treningsbehov

Grosser schweizer sennenhund er en intelligent og lærevillig rase, men de trenger konsekvent og positiv trening fra tidlig alder. Hvis du er forberedt på å legge tid og innsats i trening, kan denne rasen være et godt valg.

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye pelsstell krever en grosser schweizer sennenhund?

Grosser schweizer sennenhund har en kort, men tett pels som krever ukentlig børsting for å fjerne løs pels og holde huden sunn. Mer intensiv børsting kan være nødvendig i røyteperiodene.

Røyter grosser schweizer sennenhund mye?

Ja, grosser schweizer sennenhund røyter moderat året rundt, og mer intensivt to ganger i året under røyteperiodene. Regelmessig børsting kan bidra til å holde røytingen under kontroll.

Bjeffer grosser schweizer sennenhund mye?

Grosser schweizer sennenhund har en tendens til å være vokal, men overdreven bjeffing er ikke vanlig for rasen. De kan bjeffe for å varsle om fremmede eller uvanlige hendelser, men generelt er de ikke kjent for unødvendig bjeffing.

Hvor aktiv er en grosser schweizer sennenhund?

Grosser schweizer sennenhund er en aktiv og energisk rase. De krever daglig mosjon, som lange turer, løping i hagen, eller lek for å holde seg sunn og lykkelig.

Er grosser schweizer sennenhund lett å trene?

Ja, grosser schweizer sennenhund er kjent for sin intelligens og lærevillighet, noe som gjør dem relativt enkle å trene. Imidlertid krever de konsekvent og positiv forsterkning, og tidlig sosialisering er viktig.

Hva er levetiden til en grosser schweizer sennenhund?

Gjennomsnittlig levetid for en grosser schweizer sennenhund er mellom 7 og 9 år. Som med alle raser, kan livsstil, kosthold og genetikk spille en rolle i en hunds levetid.

Hvor stor blir en grosser schweizer sennenhund?

Grosser schweizer sennenhund er en stor rase. Voksne hanner veier typisk mellom 59 og 61 kg, og står mellom 65 og 72 cm i skulderhøyde. Tisper er litt mindre, vanligvis veier mellom 50 og 54 kg, og står mellom 60 og 68 cm i skulderhøyde.

Er Grosser schweizer sennenhund gode med barn?

Ja, grosser schweizer sennenhund er kjent for å være svært barnevennlig. De er tålmodige og kjærlige, og går ofte godt overens med barn. Likevel er det viktig å lære både barn og hund hvordan de skal oppføre seg rundt hverandre for å sikre et trygt og harmonisk forhold.

Hvor raskt vokser en grosser schweizer sennenhund valp?

Grosser schweizer sennenhund vokser raskt og kan nå nesten full voksen størrelse i løpet av det første året. Det kan forsåvidt ta opptil to eller tre år før de er fullt utviklet både fysisk og mentalt.

Hva slags type bolig passer for en grosser schweizer sennenhund?

Grosser schweizer sennenhund er en stor og aktiv hund, så de vil dra nytte av å ha tilgang til en trygg utendørs plass som en hage. Men de kan potensielt tilpasse seg livet i en større leilighet, så lenge de får nok mosjon og mental stimulering. De trives best når de får leve tett på familien sin, så de bør ikke holdes utendørs eller i kennel.

Dyreplaneten
Logo